28 Μαρ 2017

4η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 8-14 ΜΑΙΟΥ 2017. ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Σώσε Ζωές #Μείωσετηνταχύτητα

Δηλώστε Συμμετοχή
4η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 8-14 ΜΑΙΟΥ 2017.





ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Σώσε Ζωές  Μείωσε την ταχύτητα

Η συμμετοχή σας να έχει δηλωθεί μέχρι τις 7 Απριλίου 2017, προκειμένου να γίνει ο σχεδιασμός των εκδηλώσεων, χώρων κλπ, με την αποστολή της δήλωσης συμμετοχής στο e-mail: efthita_rh@yahoo.gr

Ημερομηνία λήξης –κατάθεσης των έργων του διαγωνισμού ορίζεται η 29   Απριλίου 2017.    Δ/ΝΣΗ: Εξ.Ιατρεία Παλ.Νοσ/μείου –Παπαλουκά     Ρόδος Τ.Κ 85100


Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει:
1) Ζωγραφική ελεύθερη απόδοση και σκίτσο
2) Αφίσα
3) Παιχνίδια σε ηλεκτρονική μορφή ( παιχνίδι, πάζλ, σταυρόλεξο, κρυπτόλεξο, Quiz)
4) Παραγωγή μικρής ταινίας μέχρι 5 min
5) Ραδιοφωνικό SPOT
6) Τηλεοπτικό SPOT
7) Δημιουργία εντύπου με μηνύματα ασφαλούς οδήγησης
8) Θεατρικό δρώμενο 15 λεπτών
9) Στίχοι τραγουδιού (μελοποιημένοι και θα πρέπει να αποστέλλονται με τη μουσική)
Προς ενημέρωσή σας:
Στα πλαίσια της 4ης Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας 8-14 Μαΐου 2017, η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, προγραμματίζει εκδηλώσεις με κεντρικό θέμα «Οδική Ασφάλεια Σώσε Ζωές».
Η 4η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας 8-14 Μαΐου 2017, θα επικεντρωθεί στην ταχύτητα, ο βασικός παράγοντας κινδύνου πρόκλησης θανάτων και τραυματισμών στο οδικό δίκτυο. Η ταχύτητα συμβάλει περίπου στο ένα τρίτο του συνόλου των θανατηφόρων τροχαίων συγκρούσεων. Η 4η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ στοχεύει στην αύξηση της κατανόησης των κινδύνων της ταχύτητας και στην πρόκληση δράσεων που θα οδηγήσουν σε μέτρα αντιμετώπισης της ταχύτητας, σώζοντας έτσι ζωές στους δρόμους.
Στη χώρα μας μέχρι στιγμής το θέμα δεν έχει συγκινήσει τη Πολιτεία. Αναμενόμενο θα πει κανείς, σε μια χώρα που τα όρια ταχύτητος είναι χαμηλά, οι οδηγοί τα σέβονται απόλυτα, η αστυνομία τα επιτηρεί συστηματικά, ο ΚΟΚ και η Δικαιοσύνη αντιμετωπίζουν με αυστηρότητα τους παραβάτες, τι χώρος άραγε να υπάρξει για να ασχοληθεί κανείς με αυτό το θέμα.
Ο ΟΗΕ και ο Π.Ο. Υγείας, καλεί όλους τους φορείς σε όλο τον κόσμο να αναλάβουν δράσεις.

Ας αναλάβουμε δράσεις για να Σώσουμε Ζωές και να μη χάνονται Ζωές στο οδικό δίκτυο.

Αμέλεια κατά συρροή…

Όσοι έχουν χάσει ανθρώπους τους σε τροχαία εγκλήματα ξέρουν πως Δικαιοσύνη γι αυτούς δεν υπάρχει. Το έγκλημα είναι μη αναστρέψιμο.
Απ αυτό το σημείο μέχρι την πρόκληση  της διατίμησης της ανθρώπινης ζωής υπάρχει μεγάλη απόσταση. Ωστόσο πολιτεία και δικαιοσύνη δεν διστάζουν να την διανύσουν. Πριν ένα μήνα περίπου στο Βόλο για τον φόνο τριών νέων, των αδερφών Κουτσιαρή, της Ιωάννας 18 ετών και της Κατερίνας 21 ετών και του Φίλιππα Καπανιάρη 20 ετών ο δράστης οδηγός νταλίκας καταδικάστηκε πρωτόδικα) σε επτά (7) χρόνια φυλάκιση (εξαγοράσιμη). (ΕΔΩ)
Χθες στην Πάτρα για τρεις ζωές πάλι η ποινή ήταν η χαμηλότερη δυνατή: τέσσερα χρόνια και δυο μήνες με αναστολή. (ΕΔΩ)
Δεν έγινε και κάτι το σοβαρό. Πλημμέλημα, Αμέλεια. Αμέλεια… κατά συρροή…
Ούτε καν αφαίρεση της άδειας οδήγησης από τους δράστες. Να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία.
Πριν ακόμα γραφτεί η απόφαση τέσσερις νέοι άνθρωποι (απο 17 εως 21 ετων) έχασαν την ζωή τους σε τροχαίο στην Θεσσαλονίκη και άλλος ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση (ΕΔΩ).  Σύμπτωση…

Πάτρα: Φυλάκιση 4 ετών και 2 μηνών για τον οδηγό του Ι.Χ. μέσα στο οποίο είχαν πνιγεί τρεις νέοι
Στις 27 Μαρτίου 2017, μετά από μία ακροαματική διαδικασία που διήρκησε σχεδόν 9 ώρες και με την ατμόσφαιρα να είναι ηλεκτρισμένη, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών καταδίκασε σε φυλάκιση 4 ετών και 2 μηνών τον 24χρονο που οδήησε το ΙΧ του στο βυθο του παλιού λιμανιού της Πάτρας τα ξημερώματα της 21ης Σεπτεμβρίου 2015 με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους τρεις επιβαίνοντες: ο 21χρονος Ανδρέας Αλέξης από την Πάτρα, η 23χρονη Ρεγγίνα Ιακ. Ζαπάντη από την Πάτρα και η 20χρονη Γεωργιάννα Μουραφέτη, φοιτήτρια από την Καλαμάτα.
Η Εισαγγελέας είχε ζητήσει η ποινή να μην έχει ανασταλτικό χαρακτήρα η απόφαση, αλλά αυτό δεν έγινε δεκτό.Η απόφαση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα και ο κατηγορούμενος άσκησε έφεση επιδιώκοντας την μείωση της ποινής..
Ο 24χρονος οδηγός του οχήματος ήταν κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και για επικίνδυνη σωματική βλάβη,
Η πλευρά της πολιτικής αγωγής ζήτησε από το δικαστήριο το αδίκημα να μετατραπεί από πλημμέλημα σε κακούργημα, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε.
Ο οδηγός υποστήριξε ότι μπέρδεψε την κίτρινη λωρίδα που βρίσκεται στην άκρη του δρόμου και την θεώρησε ως διαχωριστική λωρίδα του ρεύματος κυκλοφορίας του, την ακολούθησε και έπεσε στο νερό.
k-i-%cf%86-%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%bf%cf%83
Ι. Κουτσιαρή, 18                         Κ. Κουτσιαρή, 21            Φ. Καπανιάρης, 20
Ο πατέρας της 18χρονης Νεφέλης που κι αυτής η ζωή αποτιμήθηκε πρόσφατα σε δυόμιση χρόνια με αναστολή, από το Πλημμελιοδικείο Πατρών (ΕΔΩ), Γιώργος Σπηλιόπουλος σημειώνει στη σελίδα του στο fb:

«4 χρόνια και 2 μήνες,με δυνατότητα έφεσης και ανασταλτικό χαρακτήρα, βεβαίως βεβαίως (ήτοι 16 μήνες για κάθε σκοτωμένο παιδί)…Αυτή είναι μία ακόμα ετυμηγορία που μας απογοητεύει, άρτι ανακοινωθείσα από το Πλημμελειοδικείο(!!!) για τις ανθρωποκτονίες της Ρεγγίνας, του Ανδρέα και της Γεωργιάνας στην Πάτρα, στις 21 Σεπτέμβρη 2015, από κάποιον ‘παραπλανηθέντα’ κι ‘εσωστρεφή’ (τα ‘προσωπικά δεδομένα’ δε μου επιτρέπουν να πω περισσότερα για τα στοιχεία του) …Για μια ακόμα φορά διαπιστώσαμε επί τόπου τους λόγους που τα Τροχαία Εγκλήματα δε θα σταματήσουν σε τούτη εδώ την πόλη, για μια ακόμα φορά ακούσαμε να λέγονται ‘ατυχήματα’ οι φόνοι νέων ανθρώπων στην άσφαλτο, για μια ακόμα φορά το θράσος και η ξετσιπωσιά στο ακροατήριο περίσσεψε. Θα συνεχίσουμε, όμως. Τα ματαιωμένα όνειρα των παιδιών μας, διαρκείς εφιάλτες κάθε ανόητου…»

ΠΗΓΗ:www.soste.gr

27 Μαρ 2017

Φυλάκιση και αφαίρεση άδειας οδήγησης για πείραγμα ταχογράφου.

O Πολωνός οδηγός Wojciech Trzeciak καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο μηνών και σε 12 μηνών αφαίρεση της άδειας οδήγησης γιατί χρησιμοποιούσε ένα μαγνήτη για να παρεμβαίνει στο σύστημα καταγραφής του ταχογράφου του φορτηγού που οδηγούσε. Στο δικαστήριο του Νότιγχαμ την περασμένη εβδομάδα, κατέθεσαν εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Μεταφορών που βρήκαν τον μαγνήτη που είχε χρησιμοποιηθεί για να αλλοιώνει τις ηλεκτρονικές πληροφορίες που παρέχουν άλλα μέρη του οχήματος. Δεν υπήρχε πλήρης καταγραφή των ωρών οδήγησης του οδηγού, ούτε των ωρών χρήσης του οχήματος.
Ο μαγνήτης παρέκαμπτε το σύστημα περιορισμού της ταχύτητας (κόφτη) πράγμα που ήταν εν γνωσει του οδηγού, καθώς το κοντερ έδειχνε ταχύτητα μηδέν. Αυτό επίσης έθεται σε κίνδυνο το ABS, το σύστημα πέδησης EBS και το σύστημα ανάρτησης. Ένα ελεγχόμενο πείραμα, χρησιμοποιώντας ένα πανομοιότυπο όχημα έδειξε ότι και τα δυο συστήματα συναγερμού στην καμπίνα του οδηγού (ηχητικό & και με φωτεινό σήμα) επίσης είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας.
Ο οδηγός, ομολόγησε την ενοχή του για την παραποίηση του ταχογράφου, τη χρήση πειραγμένου οργάνου και την επικίνδυνη οδήγηση. Επειδή είχε φυλακιστεί αμέσως μετά την σύλληψη του (21 Ιανουαρίου) θα αφεθει σύντομα ελεύθερος. Μετά το 12μηνο ο Trzeciak θα πρέπει επίσης να υποβληθεί ξανά σε εξετάσεις οδήγησης μετά απο μια παρατεταμένη περίοδο εκπαίδευσης αν θέλει να επανακτήσει την άδεια οδήγησης. .
Ο δικηγόρος είπε ότι ο οδηγός του φορτηγου επι 21 χρόνια δεν είχε καμία καταδίκη και προσπάθησε να μεταθέσει την ευθύνη στον εργοδότη του.
Ο δικαστής Dickinson είπε ότι το πείραγμα του ταχογράφου σε ένα Βαρύ Φορτηγό αποτελεί ξεκάθαρα σοβαρή παράβαση και εάν είχε προκληθεί δυστύχημα οι συνέπειες θα ήταν τρομακτικές. Το Δικαστήριο αποφάσισε να μη γίνει κατάσχεση του οχήματος, καθώς δεν απόδείχτηκε ότι η πολωνική εταιρία στην οποία εργάζονταν ο Trzeciakγνώριζε τι είχε κάνει.
Δύο ακόμα οδηγοί θα προσαχθούν στο δικαστήριο αργότερα μέσα στο Μάρτιο και αντιμετωπίζουν παρόμοιες κατηγορίες.
Ένας δεύτερος Πολωνός οδηγός, ο Kamil Nowaki; που συνελήφθη επίσης με πειραγμένο ταχογράφο καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών και εξάμηνη αφαίρεση της άδεια οδήγησης την επόμενη ημέρα.
ΠΗΓΗ: commercialmotor.com 13 March 2017

Ο Φαίδων Καρυδάκης για το πως ένα κακούργημα εξέπεσε σε πλημμέλημα

Στις 10 Μαρτίου 2017 εκδόθηκε από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών η απόφαση για την υπόθεση του φόνου του 15χρονου πεζού Σόλωνα Καρυδάκη από οδηγό ΙΧ που το Δεκέμβριο του 2009, τρέχοντας με ιλιγγιώδη ταχύτητα, παραβιάζοντας φυσικά τα όρια ταχύτητας, στην Λ. Κηφισίας κτύπησε τον Σόλωνα και τον εγκατέλειψε. Πρωτόδικα ο δράστης είχε καταδικαστεί για κακούργημα σε εννέα χρόνια κάθειρξη. Στο Εφετείο η κατηγορία μετατράπηκε σε πλημμέλημα και στον δράστη επιβλήθηκε η …εξοντωτική ποινή των 26.000 ευρώ που θα πληρωθούν σε 36 ισόποσες δόσεις. Περισσότερα: ΕΔΩ
Στις 21/3/2017, ο πατέρας του Σόλωνα, Φαίδων Καρυδάκης, αντιπρόεδρος του SOS Τροχαία Εγκλήματα μίλησε για την υπόθεση στην τηλεόραση του STAR. Δείτε εδώ:

24 Μαρ 2017

Επιπτώσεις μετά από τροχαία σύγκρουση

Τις περισσότερες φορές οι τροχαίες συγκρούσεις συνιστούν απειλή για τη σωματική ακεραιότητα και οι πιο  σοβαρές  συγκρούσεις οδηγούν εν γένει σε σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο. 
Τα άτομα που βιώνουν ένα σοβαρό τροχαίο συμβάν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν ψυχολογικά προβλήματα , ιδιαιτέρως μετά-τραυματικό στρες (ΔΜΤΣ) και κατάθλιψη. 
Τα ψυχολογικά προβλήματα μπορούν να προξενήσουν σημαντική ψυχική καταπόνηση ή διαταραχή στον κοινωνικό,
επαγγελματικό ή σε άλλους σημαντικούς τομείς της προσωπικής λειτουργίας και γενικά να υποχρεώσουν ένα άτομο να αλλάξει την καθημερινή του ζωή.
Διαταραχή Μετά- Τραυματικού στρες (ΔΜΤΣ)
Μαύρο και Άσπρο, Man Ray, 1926
Η διαταραχή μετά- τραυματικού στρες (ΔΜΤΣ) είναι η αγχώδης διαταραχή που μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν αν γίνουν μάρτυρες ή βιώσουν ένα επικίνδυνο συμβάν, όπως
 μια τροχαία  σύγκρουση. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από ΔΜΤΣ μπορεί να αισθάνονται αγχωμένοι ή φοβισμένοι ακόμα και όταν δεν είναι πλέον σε κίνδυνο.
Η ΔΜΤΣ μπορεί να πυροδοτηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία κα να προκαλέσει πολλά συμπτώματα. Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να ομαδοποιηθούν σε 3 κατηγορίες:
( α ) συμπτώματα αναβίωσης (π.χ. αναδρομές στο παρελθόν-αναβίωση του τραύματος ξανά και ξανά, άσχημα όνειρα, τρομακτικές σκέψεις), 
(β) συμπτώματα αποφυγής (π.χ. αποφυγή τόπων, γεγονότων, ή αντικειμένων τα οποία υπενθυμίζουν την εμπειρία, συναισθηματικό μούδιασμα, αίσθημα ενοχής ή ανησυχίας, απώλεια του ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που ήταν ευχάριστες στο παρελθόν, δυσκολία στην ανάμνηση του επικίνδυνου συμβάντος), 
γ) συμπτώματα υπερδιέγερσης (π.χ. επιρρέπεια στον αιφνιδιασμό ή στο αίσθημα έντασης, δυσκολία στον ύπνο και ξεσπάσματα θυμού).
Είναι φυσιολογικό να εμφανίζονται κάποια από αυτά τα συμπτώματα έπειτα από ένα επικίνδυνο συμβάν, όπως μια σοβαρή τροχαία σύγκρουση. 
Μερικές φορές οι άνθρωποι εμφανίζουν πολύ σοβαρά συμπτώματα που υποχωρούν μετά από λίγες εβδομάδες. Αυτό ονομάζεται στρες οξείας διαταραχής (ΣΟΔ).
 Όταν τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από μερικές εβδομάδες και τείνουν να γίνουν ένα συνεχιζόμενο πρόβλημα, θα μπορούσαν να θεωρηθούν συμπτώματα της ΔΜΤΣ.
Κατάθλιψη
Όπως και στην περίπτωση του ΣΟΔ και της ΔΜΤΣ, η εμπλοκή σε ένα τροχαίο συμβάν και οι επιπτώσεις στην υγεία των τραυματισθέντων θυμάτων θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια καταθλιπτική συμπεριφορά. 
Αποτέλεσμα εικόνας για καταθλιψη
Η Μείζων Καταθλιπτική Διαταραχή
(ΜΚΔ) εμφανίζει υψηλό επιπολασμό μεταξύ των θυμάτων.
Υπάρχουν διάφορα εναλλακτικά μοντέλα σχετικά με την αιτιολογία της ΜΚΔ. 
Στην περίπτωση της εμπλοκής σε τροχαία σύγκρουση ένα περιβαλλοντικό μοντέλο ταιριάζει περισσότερο από ένα βιολογικό μοντέλο για να αιτιολογήσει την ΜΚΔ.
 Αυτό υποδηλώνει ότι οι καταθλιπτικές αντιδράσεις στις καταστασιακές μεταβλητές σχετίζονται με ένα συνδυασμό επίκτητων αντιδράσεων και γνωσιακών παραγόντων, συχνά στο πλαίσιο κληρονομικών και επίκτητων προδιαθέσεων έναντι συγκεκριμένων τρόπων σκέψης (Beck, 1972). 

Η εμπλοκή σε τροχαία σύγκρουση μπορεί να οδηγήσει σε αυτοεπικριτικές σκέψεις και απαισιοδοξία για το μέλλον που θεωρούνται ως κρίσιμα δεδομένα ως προς την ανάπτυξη ΜΚΔ. Αυτό ισχύει κυρίως για τα άτομα εκείνα που αισθάνονται πως φέρουν την υπαιτιότητα της σύγκρουσης.

Σύμφωνα με το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο των Ψυχικών Διαταραχών/DSM-IV (Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρία. 1994), η εμφάνιση ενός Μείζονος Καταθλιπτικού Επεισοδίου συνεπάγεται την εκδήλωση τουλάχιστον πέντε από τα παρακάτω συμπτώματα εντός της ίδιας χρονικής περιόδου δύο εβδομάδων (που προκαλούν σημαντική καταπόνηση ή διαταραχή στις καθημερινές λειτουργίες: 

α) απώλεια του ενδιαφέροντος και της ευχαρίστησης στις συνήθεις δραστηριότητες
σχεδόν καθημερινά, 
β) απώλεια βάρους (απώλεια 5% εντός ενός μήνα), 
γ) αϋπνία/ υπερυπνία σχεδόν καθημερινά, 
δ) διέγερση ή επιβράδυνση σχεδόν καθημερινά, 
ε) κόπωση ή απώλεια ενεργητικότητας σχεδόν καθημερινά, στ) αίσθημα αναξιότητας ή
υπερβολικής ενοχής σχεδόν καθημερινά, 
ζ) μειωμένη γνωσιακή λειτουργία σχεδόν καθημερινά 
ζ) επαναλαμβανόμενος αυτοκτονικός ιδεασμός ή σκέψεις γύρω από το θάνατο. 

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε μερικά από τα πιο κοινά σημάδια της κατάθλιψης. 
Πάρα πολλά θύματα τροχαίων συγκρούσεων αγνοούν τα προειδοποιητικά σημάδια μέχρι να γίνει το πρώτο ξέσπασμα.

Θεραπεία ψυχολογικού τραύματος
Η θεραπεία των ψυχολογικών προβλημάτων σε επιζήσαντες τροχαίων συγκρούσεων μπορεί να είναι ιδιαιτέρως επωφελής, ιδιαίτερα εξαιτίας των περιορισμών στους οποίους υπόκεινται τα άτομα αυτά σε σχέση με τον τρόπο ζωής τους ως αποτέλεσμα των προβλημάτων αυτών. Ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχουν επιμέρους παράγοντες οι οποίοι ενδεχομένως να επηρεάζουν την απόκριση στη θεραπεία και το γεγονός αυτό απαιτεί τη δημιουργία εναλλακτικών μοντέλων φροντίδας για τα άτομα εκείνα που δεν ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες θεραπείες. 

Μεταξύ των παραδοσιακών προσεγγίσεων σχετικά με τη θεραπεία του συναισθηματικού τραύματος είναι ηψυχοθεραπεία, η Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Θεραπεία 
- Οι παραδοσιακές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση συναισθηματικού τραύματος περιλαμβάνουν
θεραπείες μέσω λεκτικής επικοινωνίας, γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT) - η σκόπιμη αλλαγή των σκέψεων και των πράξεων του ατόμου - και η συστηματική απευαισθητοποίηση ώστε να μειωθεί η αντίδραση σε ένα τραυματικό στρεσογόνο παράγοντα. 
Στις πιο σύγχρονες μορφές θεραπείας του συναισθηματικού τραύματος περιλαμβάνονται νέες, αποτελεσματικές μορφές ψυχοθεραπείας και σωματικές(σώμα) θεραπείες των οποίων η εστίαση και η εφαρμογή είναι στον ψυχολογικό και νευρολογικό παράγοντα και στηρίζονται σε έμφυτους ενστικτώδεις τρόπους αντιμετώπισης παρά σε φάρμακα. Ενώ η γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία δεν θεραπεύει τις σωματικές συνέπειες του τραύματος, μπορεί να είναι χρήσιμη όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με μια θεραπεία βασισμένη στο σώμα, όπως είναι η σωματική εμπειρία ή η Απευαισθητοποίηση/ Επανεπεξεργασία μέσω οφθαλμικών Κινήσεων (EMDR).

Διαδρομές φροντίδας έπειτα από το τροχαίο συμβάν
Οι τραυματισμοί που προκαλούνται από τροχαία συμβάντα, αντιμετωπίζονται
Στο σημείο του συμβάντος ή γίνεται μεταφορά του τραυματία στο νοσοκομείο αν είναι σε σοβαρή κατάσταση. Πολλοί δεν γνωρίζουν τι είδους φροντίδα παρέχεται ή είναι διαθέσιμη για τους τραυματίες στα διάφορα στάδια της ανάρρωσης και αυτό προκαλεί δυσχέρεια τόσο στον περιθάλποντα όσο και στον περιθαλπόμενο. 
Συχνά, από άγνοια, οι άνθρωποι δεν κάνουν χρήση των υπηρεσιών που προσφέρονται από το σύστημα υγείας και οι οποίες θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες τους. 

Τι συμβαίνει έπειτα από το τροχαίο συμβάν
Κατ 'αρχάς το ιατρικό προσωπικό στον τόπο του συμβάντος θα αξιολογήσει την κλινική σας κατάσταση και θα προσπαθήσει να τη σταθεροποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο. Το ασθενοφόρο θα σας μεταφέρει στο πλησιέστερο νοσοκομείο.
 Είναι πολύ σημαντικό για το νοσοκομείο να έχει στη διάθεσή του όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες ώστε να λάβει τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις σχετικά με τη θεραπεία που θα ακολουθηθεί. 
Οι πάροχοι της ιατρικής φροντίδας πρέπει να είναι ενήμεροι σχετικά με ενδεχόμενες αλλεργίες, την ομάδα αίματος σας, περιορισμούς που ενδεχομένως η θρησκεία σας να επιβάλλει στη θεραπεία και
ειδικές ιατρικές συσκευές που ενδεχομένως χρησιμοποιείτε όπως βηματοδότες. 
Καλό λοιπόν θα ήταν να έχετε επικαιροποιήσει το ιατρικό σας ιστορικό και να είναι εύκολα προσβάσιμο στα μέλη της οικογένειάς σας σε περίπτωση επείγουσας εισαγωγής σας σε νοσοκομείο. Ενδεχομένως να χρειαστεί να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση και αν η κατάσταση σας είναι κρίσιμη ίσως χρειαστεί να παραμείνετε στη ΜΕΘ για αρκετές ημέρες. 
Μόλις η κατάστασή σας σταθεροποιηθεί μπορεί να μεταφερθείτε σε ορθοπεδική ή νευροχειρουργική κλινική για συνέχιση της θεραπείας και παρακολούθηση, ανάλογα με την περιοχή του σώματος και τις λειτουργίες που θα έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τον τραυματισμό. Μια διεπιστημονική ομάδα από πάροχους υγειονομικής περίθαλψης (Διασυνδετική Ιατρική), θα αξιολογήσει την κατάστασή σας και θα αποφασίσει αν θα λάβετε εξιτήριο ή θα παραπεμφθείτε για περαιτέρω θεραπεία. 
Μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι σας μόλις ο(οι) γιατρός(-οι) σας θεωρήσουν πως είστε καλά. Το προσωπικό που σας φροντίζει θα σχεδιάσει την επιστροφή στο σπίτι σας και αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ραντεβού για μελλοντική παρακολούθηση στα εξωτερικά ιατρεία, φάρμακα και συνταγές, διαδικασίες για υπηρεσίες υποστήριξης της κοινότητας και εξοπλισμό που θα πρέπει να έχετε στο
σπίτι σας.Ο γιατρός σας θα σας μιλήσει για την αποθεραπεία σας. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τι θα πρέπει να κάνετε κατά την αποθεραπεία. Κατά την παραμονή σας στο νοσοκομείο, μπορείτε επίσης να μιλήσετε με το προσωπικό του Τμήματος Κοινωνικής Υπηρεσίας για να σας ενημερώσει σχετικά με την υποστήριξη πουμπορείτε να λάβετε εντός της κοινότητας. 
Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες για να αναρρώσετε πλήρως από έναν τραυματισμό ή μια χειρουργική επέμβαση. Η οικεία δημοτική κοινωνική υπηρεσία θα σας παρέχει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, οι οποίες συνήθως συντονίζονται από Κοινωνικό Λειτουργό. 
Ενδεχομένως να σαςπαραπέμψουν σε άλλες υπηρεσίες υποστήριξης, όπως τα προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι», για να σας προσφέρουν κατ’ οίκον βοήθεια στην ψυχοκοινωνική σας
αποκατάσταση και στις διάφορες ανάγκες που ίσως έχετε στο σπίτι. 
Υπάρχουν επίσης κοινοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας για να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την
ψυχολογική καταπόνηση που προκαλείται από τον τραυματισμό. 
Υπάρχουν επίσης εντός τις κοινότητας ομάδες υποστήριξης από επιζώντες τροχαίων συγκρούσεων,
μέλη οικογένειας και φίλους που ασχολούνται με τις τροχαίες συγκρούσεις. 
Μπορούν να σας ενθαρρύνουν, να σας κάνουν να αισθανθείτε μέλη μιας κοινότητας και να σας
διδάξουν νέες μορφές αντιμετώπισης. 
Ένας γενικός ιατρός στο κέντρο υγείας της περιοχής σας θα μπορούσε να αναλάβει την παρακολούθηση της φυσικής σας κατάστασης σε συνεργασία με το γιατρό του νοσοκομείου σας.

Διπλά επιζήμιες οι περικοπές στην αστυνόμευση για την οδική ασφάλεια στην Ευρώπη


Αποτέλεσμα εικόνας για ΤΡΟΧΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ



Περισσότεροι από 26.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της ΕΕ το περασμένο έτος, με τον αριθμό να σημειώνει αύξηση για πρώτη φορά από το 2001
Η μείωση στα επίπεδα αστυνόμευσης για τροχαίες παραβάσεις συμβάλλει στην αποτυχία της Ευρώπης να μειώσει τον αριθμό των θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων. Η διαπίστωση αυτή προκύπτει από δύο νέες εκθέσεις σχετικά με την Οδική Ασφάλεια που δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Έκθεση για τον Δείκτη Ετήσιας Επίδοσης στην Οδική Ασφάλεια (ΡΙΝ) του ETSC, η υπέρβαση των ορίων ταχύτητας, η κατανάλωση αλκοόλ, η απόσπαση προσοχής και η μη χρήση ζώνης ασφαλείας εξακολουθούν να είναι οι κύριες αιτίες θανάτου και σοβαρών τραυματισμών σε όλη την Ευρώπη.
Σε μια ξεχωριστή έκθεση σχετικά με την επιβολή προστίμων για τροχαίες παραβάσεις (PIN Flash 31), το ETSC διαπίστωσε ότι σε περισσότερες από τις μισές χώρες, που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, ο αριθμός των παραβάσεων που διαπιστώθηκαν κατά τα τελευταία 5 έτη για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση έχει μειωθεί, γεγονός που υποδηλώνει πως το επίπεδο τροχαίας αστυνόμευσης έχει μειωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ο Antonio Avenoso, εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ασφάλειας των Ευρωπαϊκών Μεταφορών, δήλωσε: «Οι περικοπές στην τροχαία αστυνόμευση είναι διπλά επιζήμιες. Λιγότεροι επικίνδυνοι οδηγοί συλλαμβάνονται, την ώρα που μειώνεται η αντίληψη του κινδύνου σύλληψης συνολικά στον πληθυσμό. Ενώ υπάρχει αυξανόμενη πίεση για μείωση των προϋπολογισμών αστυνόμευσης σε όλη την Ευρώπη, δεν έχει νόημα η μείωση αυτή να γίνεται εις βάρος της οδικής ασφάλειας. 26.000 άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε χρόνο στους δρόμους μας, και ο αριθμός δεν θα αρχίσει να μειώνεται και πάλι χωρίς συντονισμένη δράση». Λιγότερες διαπιστωμένες παραβάσεις δεν σημαίνουν και μείωση των θανατηφόρων τροχαίων
Η Σουηδία, η Ολλανδία και η Φινλανδία είναι μεταξύ των χωρών που αναφέρουν μείωση στις παραβάσεις υπέρβασης ορίου ταχύτητας. Στις ίδιες χώρες καταγράφονται επίσης ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιβραδύνσεις στη μείωση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα από το 2010 και μετά. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου επίσης οι θάνατοι μειώνονται με αργό ρυθμό, ο αριθμός των προστίμων που έχουν επιβληθεί μετά το 2010 -όταν κυβερνητικές περικοπές επηρέασαν τα επίπεδα αστυνόμευσης- μειώθηκε, αλλά τα πρόστιμα που επιβάλλονται αρχίζουν να αυξάνονται και πάλι.
Στη Γερμανία, μία ακόμα χώρα όπου το ποσοστό θανάτων μειώνεται με αργό ρυθμό, δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε εθνικό επίπεδο για τον αριθμό προστίμων που επιδίδονται, γεγονός που στερεί τους υπεύθυνους της χάραξης πολιτικής από βασικές πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων για τη μείωση της υπερβολικής ταχύτητας. Στο αλκοόλ αποδίδεται ένας στους τέσσερις θανάτους από τροχαίο στην Ευρώπη Σχετικά με την οδήγηση σε κατάσταση μέθης, οι μισές από τις χώρες που παρείχαν στοιχεία ανέφεραν μείωση του αριθμού των ελέγχων από το 2010 και μετά, ενώ οι υπόλοιπες παρουσίασαν αύξηση.
Ο αριθμός των ελέγχων για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ αυξάνεται κατά 39% κάθε χρόνο στην Πολωνία, κατά 24% στην Εσθονία και 12% στην Πορτογαλία. Ο αριθμός των ελέγχων για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ μειώνεται κατά 13% σε ετήσια βάση στη Σουηδία, 10% στην Κύπρο και 5% στην Αγγλία και την Ουαλία. Εκτιμάται ότι έως και το 2% των διανυθέντων χιλιομέτρων στην ΕΕ οδηγείται με παράνομη συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα, ενώ το ένα τέταρτο όλων των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην ΕΕ σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ.
 Η Νορβηγία στην κορυφή της Οδικής Ασφάλειας το 2015 στην Ευρώπη Ορισμένες χώρες εξακολουθούν να σημειώνουν πρόοδο στην οδική ασφάλεια. Στο 10o συνέδριό του, που πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, το ETSC απένειμε το ετήσιο βραβείο οδικής ασφαλείας PIN στη Νορβηγία. Είναι η χώρα που το 2015 βρέθηκε στην κορυφή της Ευρώπης στην οδική ασφάλεια, καταγράφοντας το χαμηλότερο δείκτη θνησιμότητας με 23 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, στη Νορβηγία καταγράφεται μείωση στους θανάτους από τροχαία ατυχήματα κατά 44% - η μεγαλύτερη μείωση από οποιαδήποτε χώρα που παρακολουθείται από το πρόγραμμα PIN του ETSC, ενώ πέρυσι οι θάνατοι στη χώρα μειώθηκαν κατά 20% - ποσοστό που συνιστά επίσης την καλύτερη ετήσια βελτίωση.
Αναφερόμενος στη διάκριση της Φινλανδίας στην Οδική Ασφάλεια, ο Antonio Avenoso σχολίασε: «Η Νορβηγία ξεχωρίζει γιατί είναι μία χώρα που έχει ήδη επιτύχει πολλά μέσα από τις δεσμεύσεις της για την οδική ασφάλεια. Αυτό όμως που είναι εντυπωσιακό είναι ότι εξακολουθεί να επιτυγχάνει σημαντικές μειώσεις στους αριθμούς των νεκρών και των τραυματιών, μέσα από την εφαρμογή μέτρων που απευθύνονται σε συγκεκριμένες ομάδες υψηλού κινδύνου, τον εντοπισμό και τη βελτίωση των περιοχών σύγκρουσης και ως απόρροια μιας σαφώς καθορισμένης εθνικής στρατηγικής με βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους».

ΠΗΓΗ: ETCS


Αγγλία: Αφαίρεσαν την άδεια οδήγησης από φιλάνθρωπη…

Tο Δικαστήριο της Οξφόρδης απέρριψε την προσφυγή για άρση της απόφασης αφαίρεσης της άδειας οδήγησης της 34χρονης Susie Wolff.
Η Wolff οδηγός της Williams στη Formula1 από το 2012 μέχρι το 2015 σήμερα εργάζεται ως “πρεσβευτής της Mercedes”, είναι σύζυγος του εκτελεστικού Διευθυντή της Mercedes F1, και συμμετέχει στην ομάδα σχολιαστών της Formula 1 του Channel 4. Παράλληλα μαζί με με το MSA (Motor Sport Association) έχει ιδρύσει την φιλανθρωπική (charity –σύμφωνα με την Αγγλική νομοθεσία) οργάνωση Dare to be Different (Τόλμησε να διαφέρεις) που προτρέπει τις γυναίκες να ασχοληθούν με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Η Wolff κατα τη συζήτηση της ένστασης της είπε στη δικαστή ότι η απώλεια της άδειάς της ήταν «ιδιαίτερα ενοχλητική» και θα είχε επιπτώσεις στην φιλανθρωπική της δράση.
Τον Ιούνιο του 2015 η Wolff καταγράφηκε να τρέχει με 35mph (56km/h) σε μια ζώνη με όριο τα 30mph (48 km/h) στο χωριό East Hanney του Oxfordshire.
Η Wolff, είχε ήδη εννέα βαθμούς ποινής στο point system για δύο προηγούμενες παραβάσεις του ορίου ταχύτητας και το Νοέμβριο της απαγορεύθηκε από το δικαστήριο η οδήγηση για έξι μήνες.
Η απαγόρευση είχε ανασταλεί μέχρι την ακρόαση της ένστασης της που έγινε την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017. Η Wolff είπε στο δικαστήριο: «Δεν είμαι θηλυκός μαχητής του δρόμου. Κρατώ την ταχύτητα για τις πίστες». Ζήτησε την άρση της απαγόρευσης επειδή αυτή θα μπορούσε να έχει «τεράστιες επιπτώσεις» στη φιλανθρωπική δράση της που έχει σαν στόχο την ενθάρρυνση κοριτσιών να συμμετέχουν στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Είπε: «Βρίσκομαι μέσα σε μια ιδιαίτερα δυσάρεστη κατάσταση, είμαι επαγγελματίας οδηγός και η σύλληψη μου λόγω ταχύτητας αλλά και η αφαίρεση της άδεια οδήγησης για αυτό το λόγο θα είχε μια επίδραση στη φήμη μου».
Είμαι το «πρότυπο» για εκατοντάδες κορίτσια της φιλανθρωπικής μου οργάνωσης Dare to be Different τις οποίες προσπαθώ να βοηθήσω και δεν θέλω να τις εγκαταλείψω. Είπε επίσης πως δεν θα μπορούσε να συμμετέχει πλήρως στις φιλανθρωπικές δράσεις ούτε να εργαστεί προωθώντας τις Mercedes αν δεν μπορούσε να οδηγεί.
Αλλά η δικαστής Sara Campell απέρριψε την προσφυγή της και είπε: «Μπορεί γι αυτήν να είναι μια δυσάρεστη κατάσταση, αλλά αυτό μπορεί να είναι ένα σωτήριο μάθημα για εκείνους που γνωρίζουν τα γεγονότα»
Εκτός από την στέρηση της άδεια οδήγησης η Wolff τιμωρήθηκε με πρόστιμο £500 (577 ευρώ) και με £345 (398 ευρώ) για τα δικαστικά έξοδα.
ΠΗΓΗ: BBC  
ΥΓ.  Πολλά θα μπορούσε να παρατηρήσει κανείς σε σχέση με την υπόθεση. Ανάμεσα τους ο χαρακτηρισμός ως φιλανθρωπικής δράσης της προώθησης του μηχανοκίνητου αθλητισμού, το γεγονός ότι μάλλον η κυρία Wolff, τρις υπότροπος για παραβίαση ορίου ταχύτητος, είναι μάλλον στον κόσμο της και χρησιμοποιεί επιχειρήματα που θα μπορούσαν να κατανοήσουν οι εργοδότες ή οι θαυμαστές της αλλά όχι ένα (αγγλικό τουλάχιστον) δικαστήριο.
Ας κρατήσουμε ένα: η απόφαση ελήφθη για παραβίαση ορίου ταχύτητας (από υπότροπο) σε κατοικημένη περιοχή κατά 8 km/h. Δεν ξέρουμε αν στην Ελλάδα συνελήφθη ποτέ οδηγός για τέτοια υπέρβαση του ορίου ταχύτητος. Ξέρουμε πως αν είχε συλληφθεί όμως δεν θα είχε καμιά ποινή στο point system και θα του επέβαλαν πρόστιμο 40 ευρώ που αν το πλήρωνε σε 10 ημέρες θα γινόταν 20 ευρώ.
Λάθος χώρα διαλέξατε κα Wolff..


 Η φιλάνθρωπος – παραβατική προωθεί την Mercedes…

ΠΗΓΗ: www.soste,gr

Με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω. (1)

(Σ αυτή την ενότητα θα παραθέτουμε συνοπτικά στοιχεία που αποδομούν την κυρίαρχη εικόνα την οποία συστηματικά κατασκευάζουν  αρχές, αυτοκινητοβιομηχανία & το σύνολο των ωφελουμένων από την ανάπτυξη της  μηχανοκίνησης, με την πολύτιμη βοήθεια των αντικειμενικών ΜΜΕ.)
Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των ανθρωποκτονιών που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα  προκαλείται από οδηγούς αυτοκινήτων. %ce%bf%cf%80%ce%bb%ce%bf-2012-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%bf
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας το 2012 πραγματοποιήθηκαν στην χώρα μας 1.141 ανθρωποκτονίες. Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι: 976 απ αυτές αφορούν σε θύματα τροχαίων συγκρούσεων ενώ 165 οφείλονται σε όλους του υπόλοιπους λόγους και μέσα. Αν μιλήσουμε με ποσοστά: 86% των εγκλημάτων είχαν σαν όπλο το αυτοκίνητο (η άλλα μηχανοκίνητα) και μόλις 14% όλα τα άλλα όπλα.
Αντίθετα προς τους διαδιδόμενους από τα περισσότερα ΜΜΕ μύθους, αν δεν υπήρχε το αυτοκίνητο θα μπορούσε βάσιμα να ισχυριστεί κανείς πως είμαστε μια όχι ιδιαίτερα βίαιη κοινωνία.
Τα στοιχεία αυτά δεν είναι συγκυριακά. Και το 2011 οι αναλογίες σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΑΣ είναι περίπου οι ίδιες: %ce%b1%cf%83%cf%84%cf%85%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%bf                                          2011: Σύνολο ανθρωποκτονιών 1276: Τροχαία 1092(85.6%) – Άλλοι λόγοι: 184 (14.4%). Παρόμοια είναι τα στοιχεία για όλες τις τελευταίες δεκαετίες.
Ας θυμηθούμε πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μόνο τα τελευταία 20 χρόνια στη χώρα μας έχασαν τη ζωή τους από τροχαίες συγκρούσεις 31.385 άνθρωποι.
Τα στοιχεία βέβαια, όσον αφορά τους αριθμούς νεκρών από τροχαία είναι υποτιμημένα μια και επίσημα στη χώρα μας και σ όλες τις χώρες της Ευρώπης σαν νεκρός από τροχαίο καταγράφεται κάποιος μόνο αν πεθάνει μέσα σε 30 ημέρες από το τροχαίο.
Διδάγματα: Τα ΜΜΕ σίγουρα δεν είναι τυφλά, αλλά εμφανίζουν μια ιδιότυπη «αχρωματοψία» : ενώ βλέπουν, και τα περισσότερα, μεγεθύνουν όλα τα άλλα εγκλήματα, στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν βλέπουν τα τροχαία εγκλήματα.
Η Δικαιοσύνη όπως ξέρουμε είναι τυφλή. Σαν αποτέλεσμα δεν μπορεί να δει την συνολική εικόνα με τις δεκάδες χιλιάδες ανθρωποκτονίες και σοβαρούς τραυματισμούς από τροχαίες συγκρούσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Ακούει μόνο «ξεχωριστές περιπτώσεις», που… «φυσικά» δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα άλλο από «ανθρωποκτονίες από αμέλεια» δηλαδή πλημμελήματα. Μ αυτό τον απλό τρόπο για το 86% των δραστών ανθρωποκτονιών στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία συνέπεια.
Την δεκαετία του 70 το ελληνικό κράτος κατάργησε την θανατική ποινή. Συμπτωματικά αυτή είναι η περίοδος όπου οι φόνοι στην άσφαλτο αρχίζουν να παρουσιάζουν εκρηκτική άνοδο Το κράτος αρνούμενο στον εαυτό του το δικαίωμα της αφαίρεσης ζωής σε ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα μοιάζει σαν να εκχώρησε αυτό το δικαίωμα στους ελεύθερους σκοπευτές των δρόμων που μπορούν να εκτελούν αθώους και ανυποψίαστους πολίτες, απολαμβάνοντας την ατιμωρησία που πάντα η εξουσία θέσπιζε για τους δήμιους.

SOS Τροχαία Εγκλήματα