22 Απρ 2024

Νέος ΚΟΚ: Τέλος η αφαίρεση των πινακίδων κυκλοφορίας


 

Στο νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας απενεχοποιείται το αυτοκίνητο και αυστηροποιούνται οι ποινές για τους παραβάτες οδηγούς επιβεβαιώνοντας τα ρεπορτάζ του Carandmotor.gr.

Εντελώς διαφορετικός θα είναι ο χαρακτήρας του νέου Κώδικα Οδική Κυκλοφορίας σύμφωνα με όσα αποκαλύφθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο επιβεβαιώνοντας πλήρως τα ρεπορτάζ του Carandmotor.gr.

Πιο συγκεκριμένα ο νέος ΚΟΚ προβλέπει προβλέπει αναμόρφωση των ποινών για τις παραβάσεις οδικής ασφάλειας, χωρίς ωστόσο να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα. Στόχος είναι η συμμόρφωση των οδηγών, η επιβολή δίκαιων ποινών που να αντιστοιχούν στη επικινδυνότητα της κάθε παράβασης αλλά και στη διασφάλιση της είσπραξης των προστίμων.

Οι ποινές, σύμφωνα με τον νέο ΚΟΚ, θα αφορούν κυρίως στον οδηγό και θα είναι ανάλογες των παραβάσεων με βάση κατηγοριοποίηση αυτών ως προς την επικινδυνότητά τους, όπως αυτές που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό ατύχημα (π.χ. η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, η υπερβολική ταχύτητα ή η αντικανονική προσπέραση, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ), οι λιγότερο επικίνδυνες παραβάσεις (π.χ. παράνομη στάθμευση) και οι διοικητικές παραβάσεις (π.χ. οδήγηση χωρίς ο οδηγός να φέρει μαζί του τα νόμιμα έγγραφα). Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για τους ευάλωτους χρήστες της οδού (πεζοί, μεταφορά παιδιών, κ.λπ.) οι οποίοι έχουν αυξημένες ανάγκες ασφάλειας.

Ξεχάστε την αφαίρεση των πινακίδων κυκλοφορίας

Ιδιαίτερα αυστηρός αναμένεται να είναι ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας για τους παραβάτες οδηγούς ωστόσο από την άλλη μεριά θα είναι και πιο δίκαιος καθώς θα σταματήσουν να… «τιμωρούνται» τα υπόλοιπα μέλη μιας οικογένειας που χρησιμοποιούν το ίδιο αυτοκίνητο σε περίπτωση κάποιας παράβασης που προβλέπει μεταξύ άλλων και την αφαίρεση των πινακίδων κυκλοφορίας.

Όπως είχε αποκαλύψει το Carandmotor.gr ο νέος ΚΟΚ «απενοχοποιεί» το αυτοκίνητο, καθώς δεν θα αφαιρούνται πινακίδες για συγκεκριμένες παραβάσεις, αλλά οι ποινές θα είναι αυστηρές όπως για παράδειγμα επικίνδυνη οδήγηση, όπως η οδήγηση υπό την επήρεια μέθης, η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη και οι αντικανονικές προσπεράσεις, χρήση κινητού, μη χρήση ζώνης ασφαλείας ή κράνους.

 Την παρουσίαση του νέου ΚΟΚ στο Υπουργικό Συμβούλιο πραγματοποίησαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χριστίνα Αλεξοπούλου και περιλαμβάνει νέο κυρωτικό πλαίσιο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και άλλες διατάξεις για την ασφαλή κινητικότητα.

 Έτσι αν ένα μέλος μιας τετραμελούς οικογένειας που διαθέτει μόνο ένα όχημα υποπέσει σε παράβαση του ΚΟΚ, τότε αντί να μην τιμωρηθεί όλη η οικογένεια από την αφαίρεση των πινακίδων, θα αυστηροποιηθεί το πλαίσιο της ποινής για τον οδηγό που υπέπεσε στην παράβαση!

Επίσης έχει αποδειχθεί ότι βασική αιτία των τροχαίων ατυχημάτων είναι η κακή οδηγική συμπεριφορά και γι΄ αυτό απαιτείται να διαμορφωθεί μια νέα κουλτούρα οδήγησης, από την παιδική ηλικία. Στο νέο σύστημα αξιολόγησης των υποψήφιων οδηγών θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση ώστε να υπάρξουν καλύτεροι και πιο συνετοί οδηγοί στη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή, έχει προβλεφθεί η δημιουργία ενός καθετοποιημένου ψηφιακού συστήματος διαχείρισης των παραβάσεων από τη στιγμή της διαπίστωσής τους ώστε να τερματιστεί το ζήτημα του «σβησίματος» των παραβάσεων και οι παραβάτες να πληρώνουν τις κλήσεις τους και βέβαια να τιμωρούνται σύμφωνα με ότι ορίζει ο νόμος.

Παράλληλα η ενοποίηση των μητρώων και συστημάτων θα διευκολύνει όχι μόνο το έργο της αστυνομίας αλλά και των πολιτών – οδηγών.

Εκτός των παραπάνω ο νέος ΚΟΚ θα προβλέπει όμως και την καθολική αφαίρεση της άδειας οδήγησης από κάποιον παραβάτη οδηγό στον οποίο οι Αρχές έχουν διαπιστώσει ότι πραγματοποιεί επαναλαμβανόμενες επικίνδυνες παραβάσεις.

Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αλλά και του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών υπάρχει μια ενότητα τροχαίων παραβάσεων που όντως η κατάσταση έχει ξεφύγει. Το κόκκινο, η παραβίαση του στοπ, η επιθετική οδήγηση γενικά, η χρήση κινητού, τα οποία αυτά έτσι και αλλιώς η κατανάλωση αλκοόλ επισύρουν βαριές ποινές αλλά παράλληλα εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι για ανθρώπινες απώλειες. Εκεί λοιπόν εξετάζεται σοβαρά από τα συναρμόδια υπουργεία η αφαίρεση διπλώματος η οποία στην αρχή θα είναι πολύμηνη, στην συνέχεια πολυετής και μετά οριστική!

Online ενστάσεις εντός 7-10 ημερών

Το νέο σχέδιο του ΚΟΚ καταργεί το λεγόμενο «σβήσιμο» των κλήσεων καθώς οι παραβάσεις θα βεβαιώνονται online στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα από τις Αρχές στους ατίθασους οδηγούς!

Βέβαια σύμφωνα με πληροφορίες του Carandmotor.gr οι παραβάτες οδηγοί θα έχουν στην διάθεσή τους ένα χρονικό διάστημα (από 7 έως 10 ημέρες) ώστε να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις ενστάσεις τους οι οποίες αν κριθούν βάσιμες τότε θα διαγράφεται η παράβαση και το πρόστιμο ή οι πόντοι που την συνοδεύουν.

Σε διαφορετική περίπτωση το ποσό του προστίμου θα αναρτάται απευθείας στον προσωπικό λογαριασμό Taxisnet του παραβάτη ο οποίος αν δεν τον εξοφλήσει τότε θα αποτελεί βεβαιωμένη οφειλή προς το Κράτος με ότι συνεπάγεται αυτό.

Νέα όρια ταχύτητας

Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές του νέου ΚΟΚ αφορά στα νέα όρια ταχύτητας μέσα στις πόλεις τα οποία αναμένεται να μειωθούν καθώς τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία καταγράφονται εντός του αστικού ιστού.


Ωστόσο το μεγάλο «αγκάθι» που απασχολεί τόσο στελέχη της Τροχαίας όσο και αρκετούς συγκοινωνιολόγους έχει να κάνει με το νέο όριο ταχύτητας των 30 χλμ./ώρα που θέλει να εφαρμόσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Αν εφαρμοστεί το νέο όριο ταχύτητας των 30 χλμ./ώρα σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας και τοποθετηθούν κάμερες στελέχη από την Τροχαία εκτιμούν ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια οδηγούς θα τους αφαιρεθεί η άδεια οδήγησης για τουλάχιστον 2 μήνες (με τα τωρινά δεδομένα) αν πιαστούν να κινούνται με 60 χλμ./ώρα ενώ παράλληλα θα πρέπει να πληρώσουν και διοικητικό πρόστιμο 175 ευρώ (με τα τωρινά δεδομένα).


Επίσης ένα ακόμη πρόβλημα που προκύπτει με τη μείωση του ορίου ταχύτητας μέσα στις πόλεις έχει να κάνει και με την ελάχιστη ταχύτητα κίνησης που σήμερα ορίζεται στα 30 χλμ./ώρα. Αν εφαρμοστεί η μείωση του ορίου ταχύτητας στα 30 χλμ./ώρα μέσα στις πόλεις τότε είναι σαφές ότι το όριο ελάχιστης ταχύτητας κίνησης θα πρέπει να μειωθεί στα 10 ή στα 20 χλμ./ώρα! Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς τι πρόκειται να γίνει αν κάποιο από τα οχήματα σε δρόμο με μία λωρίδα κυκλοφορίας κινείται με 10 ή 20 χλμ./ώρα

Αυστηρότερες ποινές

Σημαντικές αλλαγές στις ποινές του Κώδικα οδικής Κυκλοφορίας περιλαμβάνει ο νέος νόμος του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο: «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης – Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας».

Πιο συγκεκριμένα ο νέος νόμος για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλναρκωτικών ή υπερβολικής κούρασης, οδήγηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, κίνηση σε πεζόδρομο ή πλατείες, οδήγηση τεχνικά ανασφαλούς οχήματος, οδήγηση με επικίνδυνους ελιγμούς, οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο με ταχύτητα που υπερβαίνει κατά 60 χλμ./ώρα το όριο ταχύτητας (δηλαδή τα 130 χλμ./ώρα) ή οδήγηση στην πόλη με ταχύτητα που υπερβαίνει κατά 40 χλμ./ώρα το όριο (δηλαδή τα 50 χλμ./ώρα) και κίνηση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης αλλά και παραβίαση ερυθρού σηματοδότη προβλέπει ποινή φυλάκισης από 1 έως 10 έτη ενώ αν από τα παραπάνω προκληθεί ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη!

Πηγή:  Carandmotor.gr.


 

 

Πότε θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ο νέος ΚΟΚ;

 

 

 

Η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών αποκάλυψε επίσης ότι έχει δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα στην μικροκινητικότητα.

To νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας είναι έτοιμη να παρουσιάσει και δημόσια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με όποιες αλλαγές έχουν πραγματοποιήσει μετά από 18 χρόνια καθώς τελευταία φορά που άλλαξε ο ΚΟΚ ήταν το 2007.

Η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χριστίνα Αλεξοπούλου κατά την διάρκεια του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών αποκάλυψε ότι τις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει το νέο ΚΟΚ ενώ επίσης επισήμανε ότι έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην μικροκινητικότητα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του συντονιστή της συζήτησης, δημοσιογράφου Απόστολο Μαγγηριάδη η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, είπε: «Δεν μπορούμε να συζητήσουμε για βιώσιμη αστική κινητικότητα χωρίς ηλεκτροκίνηση. Αυτή τη στιγμή 240 καινούργια ηλεκτρικά οχήματα βρίσκονται σε δοκιμαστική λειτουργία -χωρίς επιβάτες- σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Έως το τέλος της θητείας μας σκοπεύουμε να κυκλοφορούν 1.300 λεωφορεία αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, με ηλεκτροκίνηση ή φυσικό αέριο. Σημαντικό να ειπωθεί πως κάθε νέο λεωφορείο είναι πλήρως προσβάσιμο».

Επίσης η υφυπουργός τόνισε πως δίνεται «υπερ - γενναία» επιδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 22.500 ευρώ - που υπό προϋποθέσεις μπορεί να φτάσει τις 28.000 ευρώ -  για όποιον επαγγελματία ταξί θέλει να αντικαταστήσει το όχημα του με ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

 

Ερωτώμενη για το αν η κυβέρνηση σχεδιάζει αυστηροποίηση του Κώδικα Ωδικής Κυκλοφορίας η κα Αλεξοπούλου απάντησε πως «τα θέματα ΚΟΚ για εμάς είναι ύψιστης προτεραιότητας. Συνολική αλλαγή του ΚΟΚ έχει να γίνει από το 2007. Σύντομα θα παρουσιάσουμε τις θέσεις μας για τον νέο ΚΟΚ που θα λαμβάνει υπόψιν και τη μικροκινητικότητα. Το νομοσχέδιο έρχεται σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες».

Όσον αφορά στην οδική ασφάλεια η Υφυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά ότι αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα γιατί τα στοιχεία είναι ανησυχητικά. «Με το δίκτυο των σύγχρονων αυτοκινητόδρομων το πρόβλημα, στις Εθνικές Οδούς, έχει αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό. Μέσα στις πόλεις όμως είναι αισθητό», υπογράμμισε η κυρία Αλεξοπούλου.


«Στόχος μας είναι να μηδενίσουμε νεκρούς και τραυματίες. Χτες βρισκόμασταν στο συνέδριο ‘‘Sustainable Ride’’ όπου συζητούσαμε για τις μοτοσυκλέτες. Τα δεδομένα δεν είναι καλά. Το 40% των τροχαίων αφορά στα δίκυκλα και ένα στα δυο τροχαία πραγματοποιείται εντός πόλης από τους ευάλωτους χρήστες της οδού. Αυτό πρέπει ν’ αλλάξει και προς αυτή την κατεύθυνση έχει σχεδιαστεί ο νέος ΚΟΚ» τόνισε η κυρία Αλεξοπούλου κλείνοντας τη συζήτηση.

Πηγή: https://www.carandmotor.gr/nea/pote-tha-tethei-se-dimosia-diaboyleysi-o-neos-kok

 

17 Απρ 2024

10.000 νεκροί από τροχαία συμβάντα σε επαρχιακές οδούς στην ΕΕ το 2022

 

10.000 νεκροί από τροχαία συμβάντα σε επαρχιακές οδούς στην ΕΕ το 2022

  • Νέα έκθεση δείχνει ότι οι μισοί από τους θανάτους από τροχαίες συγκρούσεις στην ΕΕ συμβαίνουν σε επαρχιακές οδούς
  •  Με τους νέους κανόνες της ΕΕ θα απαιτηθούν σημαντικές επενδύσεις στην Oδική Aσφάλεια στα εθνικά οδικά δίκτυα 
  •  Η ανάλυση δείχνει ότι οι ασφαλέστερες χώρες έχουν συνήθως χαμηλότερα όρια ταχύτητας στις επαρχιακές οδούς  
Βρυξέλλες - Οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να επενδύσουν σημαντικά για να βελτιώσουν την ασφάλεια των επαρχιακών οδών προκειμένου να επιτύχουν τον συλλογικό στόχο της ΕΕ για μείωση των θανάτων από τροχαίες συγκρούσεις κατά το ήμισυ έως το 2030, σύμφωνα με τη νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC). 
Η έκθεση δείχνει ότι στην ΕΕ το 2022 περίπου 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επαρχιακές οδούς, εκτός αυτοκινητοδρόμων, αντιπροσωπεύοντας περίπου τους μισούς θανάτους από τροχαία συμβάντα.   
Οι επαρχιακές οδοί μπορεί να είναι πιο επικίνδυνες, σε σύγκριση με άλλους τύπους δρόμων. Συχνά δεν διαθέτουν στηθαία ασφαλείας στο κέντρο ή πλευρικά και υπάρχουν μεγάλες διαφορές στην ταχύτητα και το βάρος μεταξύ των οχημάτων που τους χρησιμοποιούν, από φορτηγά έως ευάλωτους ποδηλάτες καθώς και πεζούς.
 Οι συγκρούσεις ενός οχήματος, όπου ένας κουρασμένος οδηγός δεν εκτιμά σωστά μια στροφή και βγαίνει εκτός δρόμου, είναι συχνές. Οι μετωπικές συγκρούσεις είναι συχνές και είναι συνήθως θανατηφόρες.   
Στην έκθεση τονίζεται η σημαντική πρόκληση που θα αντιμετωπίσουν τα κράτη μέλη της ΕΕ τις ερχόμενες χρονιές, καθώς το πεδίο εφαρμογής των κανόνων της ΕΕ για τη διαχείριση της ασφάλειας των οδικών υποδομών (RISM) έχει επεκταθεί για να καλύψει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό εθνικών οδικών δικτύων από ό,τι προηγουμένως. Ενώ οι κανόνες ασφαλείας της ΕΕ εφαρμόζονται στο κύριο οδικό δίκτυο και στους αυτοκινητόδρομους που αποτελούν το Διευρωπαϊκό Δίκτυο της ΕΕ εδώ και αρκετά χρόνια, νέοι κανόνες που συμφωνήθηκαν το 2019 επεκτείνουν την κάλυψη σε εθνικές «πρωτεύουσες» οδούς και σε όλους τους δρόμους που επωφελήθηκαν από τα κονδύλια της ΕΕ.   
Η εγκατάσταση στηθαίων ασφαλείας πλευρικά και κεντρικά, η απομάκρυνση εμποδίων από την άκρη του δρόμου και η κατασκευή χωριστών λωρίδων για τους ποδηλάτες και πεζοδρομίων για τους πεζούς είναι μεταξύ των συστάσεων για ασφαλέστερους επαρχιακούς δρόμους που αναφέρονται στην έκθεση. Αν και συχνά θεωρείται ζήτημα Οδικής Ασφάλειας στις πόλεις, περίπου οι μισοί θάνατοι ποδηλατών συμβαίνουν σε επαρχιακές οδούς καθώς αναμιγνύονται στην κίνηση με πολύ βαρύτερα και ταχύτερα οχήματα. 
Τα ηλεκτρικά ποδήλατα ενισχύουν το ποσοστό της ποδηλασίας σε αγροτικές περιοχές, συχνά μεταξύ ηλικιωμένων αναβατών για αναψυχή – ένας παράγοντας που θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη οι τοπικές και εθνικές αρχές όταν σχεδιάζουν επενδύσεις.   Η έκθεση περιέχει πολλά παραδείγματα αξιοσημείωτων παρεμβάσεων που σώζουν ζωές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Γαλλία, η Ισπανία και η βελγική περιφέρεια της Φλάνδρας έχουν μειώσει τα όρια ταχύτητας σε ολόκληρο το επαρχιακό οδικό δίκτυο.
Η Σουηδία έχει επενδύσει αρκετά σε δρόμους «2+1», οι οποίοι έχουν στηθαίο στο κέντρο και σχεδιασμό με προτεραιότητα στην ασφάλεια. Στη Σκωτία, έγιναν δοκιμές με ειδικές σημάνσεις για μοτοσικλετιστές στο οδόστρωμα που τους καθοδηγούν σε απότομες στροφές, επιτυγχάνοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα. Στην περιοχή της Δυτικής Πομερανίας της Πολωνίας, κατασκευάστηκαν 800 χιλιόμετρα ποδηλατικών διαδρομών υψηλής ποιότητας σε αγροτικές περιοχές σε πέντε χρόνια.  
 Η ταχύτητα παραμένει ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου, καθώς μεγάλος αριθμός οδηγών εξακολουθεί να οδηγεί πάνω από το νόμιμο όριο σε επαρχιακές οδούς σε πολλές χώρες, παρά τη διαθεσιμότητα και την αποδεδειγμένη αξιοπιστία της τεχνολογίας αυτοματοποιημένης καταγραφής παραβάσεων, όπως οι κάμερες ταχύτητας και οι κάμερες “μέσης ταχύτητας”. Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι οι πιο ασφαλείς χώρες από αυτές που μελετήθηκαν έχουν συνήθως χαμηλότερο τυπικό όριο ταχύτητας σε επαρχιακές οδούς, τα οποία ορίζονται στα 70 ή 80 km/h.   
Το ETSC θέλει επίσης να δει το σύστημα αυτόματης κλήσης έκτακτης ανάγκης «eCall», το οποίο είναι υποχρεωτικό σε όλα τα νέα αυτοκίνητα στην ΕΕ, να επεκταθεί και σε άλλους τύπους οχημάτων – ιδίως στις μοτοσυκλέτες. Σε αγροτικές περιοχές, το σύστημα eCall , θα μπορούσε να σώσει τη ζωή ενός τραυματισμένου οδηγού ή αναβάτη που δεν μπορεί να καλέσει για βοήθεια καθώς μπορεί να στείλει πληροφορίες τοποθεσίας απευθείας στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.   
Η Jenny Carson, συν-συγγραφέας της νέας έκθεσης σχολίασε: «Οι επαρχιακές οδοί μπορούν και γίνονται ασφαλέστερες με παρεμβάσεις που δεν χρειάζεται να είναι δαπανηρές. Έλεγχοι για την οδική ασφάλεια, ανάλυση και κατόπιν παρεμβάσεις σε τοποθεσίες υψηλού κινδύνου, καθορισμός και επιβολή κατάλληλων ορίων ταχύτητας, δημιουργία χωριστών λωρίδων για ποδηλάτες και περιπατητές, απομάκρυνση εμποδίων από την άκρη του δρόμου∙  αυτά είναι μερικά παραδείγματα για το τι μπορεί και τι πρέπει να γίνει. Με την αυξανόμενη εστίαση στην Oδική Aσφάλεια στις πόλεις, είναι εξαιρετικά σημαντικό οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να μην ξεχνούν τους επαρχιακούς δρόμους όπου συμβαίνουν οι μισοί θάνατοι από τροχαίες συγκρούσεις».   
Η πλήρης έκθεση «Μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων στους επαρχιακούς δρόμους», που δημοσιεύτηκε ως μέρος του προγράμματος ETSC Road Safety Performance Index, μπορεί να ληφθεί από τον ιστότοπο του ETSC στη διεύθυνση https://etsc.eu/reducing-road-deaths-on-rural-roads-pin-flash-46/.