22 Νοε 2010

ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΑΙΜΑΤΟΒΑΜΕΝΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ




Επιμνυμόσυνη δέηση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό " Εισόδια της Θεοτόκου Χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ.Κυρίλλου
Εστάλει εγκύκλιος από την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ Κύριλλο, να τελεστεί Τρισάγιο για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων των Τροχαίων Δυστυχημάτων σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Ρόδου.












Όχι στους αιματοβαμμένους δρόμους
«Η ΔΡΑΣΙΣ »
22/11/2010
Δεκάδες συμπολίτες μας ανταποκρίθηκαν χθες στο κάλεσμα της Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α. και συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Δημαρχείου για να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή του σε τροχαία δυστυχήματα. Η 3η Κυριακή του Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων και όπως κάθε χρόνο, η Διοίκηση της ΕΥΘΥΤΑ επέλεξε ένα ξεχωριστό τρόπο να τιμήσει τις ζωές που χάθηκαν στην άσφαλτο και να ευαισθητοποιήσει παράλληλα τους πολίτες να οδηγούν συνετά.
Το τοπικό παράρτημα της ΕΥΘΥΤΑ για πρώτη φορά διοργάνωσε εκδηλώσεις τη συγκεκριμένη μέρα σε πανελλήνιο επίπεδο. Αργότερα ακολούθησαν και κάποιες άλλες ελληνικές πόλεις. Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων έχει αναγνωρισθεί σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, όχι όμως και στην Ελλάδα. Εδώ και χρόνια, η Πρόεδρος της ΕΥΘΥΤΑ και τα μέλη της Διοίκησης παλεύουν για να αναγνωρισθεί η συγκεκριμένη μέρα επίσημα, χωρίς όμως να υπάρξει η αναμενόμενη ευαισθητοποίηση σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη όσον αφορά τα τροχαία ατυχήματα. Παρόλα αυτά, δεν εφαρμόζονται από την Πολιτεία πολιτικές για την ευαισθητοποίηση των οδηγών. Πέρυσι, η κ. Καρύδη έστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, ζητώντας να αναγνωρισθεί στην Ελλάδα η 3η Κυριακή του Νοεμβρίου ως η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων. Στο συγκεκριμένο αίτημα δεν ήλθε ποτέ απάντηση. Έτσι εστάλη φέτος νέα επιστολή και αναμένεται ακόμη η απάντηση.
«Η 3η Κυριακή του Νοέμβρη είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων. Έχουν προσέλθει αρκετοί συμπολίτες μας να τιμήσουμε τις ζωές που χάθηκαν στους δρόμους. Με ένα λουλούδι και ένα κερί τιμάμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα και παράλληλα ζητάμε από όλους τους συμπολίτες μας να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τους συνανθρώπους τους. Να είναι πιο συνετοί οδηγοί. Το μήνυμα της σημερινής μέρας είναι: Η ζωή αλλάζει σε δευτερόλεπτα, τα μάτια μας τα έχουμε ανοιχτά και οδηγούμε προσεκτικά και Φαντάσου να μην έχεις την ευκαιρία να πεις αντίο σε ένα αγαπημένο πρόσωπο. Έτσι ακριβώς συμβαίνει στο τροχαίο δυστύχημα.
Είμαστε εδώ, περνάμε το μήνυμα της μνήμης. Αυτό ζητάμε από τους συμπολίτες μας, να είναι προσεκτικοί, να χαίρονται τη ζωή τους και αν οδηγούν με ασφάλεια, για να είναι κοντά στα αγαπημένα τους πρόσωπα, σε όσους τους αγαπούν και τους περιμένουν. Το μήνυμά μας ελπίζουμε να φθάσει εκεί που πρέπει», δήλωσε η Πρόεδρος της ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου, Ελένη Καρύδη.
Ανάμεσά σε όλους τους πολίτες που συγκεντρώθηκαν χθες στην Πλατεία Δημαρχείου, ήταν η οικογένεια, καθώς επίσης και πολλοί φίλοι του 26χρονου Στέργου Μανωλά, ο οποίος πριν από δύο μήνες περίπου έχασε τη ζωή του μετά από τροχαίο δυστύχημα που είχε στη λεωφόρο Λίνδου στο ύψος των Αφάντου, όπου δηλαδή εκτελούνται έργα.
Η θλίψη ήταν ζωγραφισμένη στα μάτια των γονιών της αδελφής, των συγγενών και των φίλων του αδικοχαμένου Στέργου. Το συναίσθημα της θλίψης συνοδεύεται όμως από έντονο θυμό για την κακή κατάσταση που επικρατεί στη λεωφόρο Λίνδου, όπου λόγω των ημιτελών έργων ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι να προκληθούν τροχαία ατυχήματα.
«Πρέπει επιτέλους κάποιοι να πληρώσουν. Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, οι κακοτεχνίες στους δρόμους και η ανύπαρκτη σήμανση να κοστίζουν ανθρώπινες ζωές. Δυστυχώς, εδώ στην Ελλάδα δεν πληρώνει κανείς για τα τραγικά λάθη που γίνονται. Την πληρώνουν μόνο οι πολίτες. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο. Ο γιος μας έφυγε άδικα», δήλωσε ο πατέρας του Στέργου, Δημήτρης Μανωλάς.
«Ας φροντίσουν επιτέλους κάποιοι να τελειώσουν αυτό που ξεκίνησε εδώ και χρόνια. Δεν είναι μόνο ο Στέργος ήταν και άλλοι και θα είναι και άλλοι αν συνεχισθεί αυτό το χάλι. Όταν παίρνουν κάποιες αποφάσεις να κάνουν έργα, ας τα ολοκληρώνουν», δηλώνουν οι φίλοι του Στέργου. Δεν ήταν βέβαια μόνο η οικογένεια του 26χρονου Στέργου που έχει βιώσει το χαμό του πολυαγαπημένου συγγενικού τους προσώπου. Μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας, έχει βρεθεί σε αυτή την εξαιρετικά δυσάρεστη θέση, καθώς τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν μία μεγάλη πληγή για την περιοχή μας. Τα ποσοστά των νεκρών της ασφάλτου είναι δραματικά υψηλά. Σε πολλές περιπτώσεις, οι κακοτεχνίες στους δρόμους έχουν κοστίσει τις ζωές των οδηγών και των συνοδηγών των οχημάτων. Σημαντικό ρόλο παίζει βέβαια και ο ανθρώπινος παράγοντας στα τροχαία ατυχήματα.
Αυτό όμως που ζητούν οι πολίτες είναι το οδικό δίκτυο να μην κρύβει επιπλέον κινδύνους για τους οδηγούς να εμπλακούν σε τροχαία ατυχήματα ή να τραυματισθούν σε μία σύγκρουση. Για μία ακόμη φορά οι πολίτες έστειλαν το μήνυμά τους, ευελπιστώντας να το λάβουν οι ιθύνοντες και να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ώστε να είναι όλοι οι δρόμοι ασφαλείς.

ΦΑΝΤΑΣΟΥ.....

video

http://vimeo.com/16850976

Aναρτήθηκε από την ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ,για την Παγκόσμια ημέρα μνήμης των θυμάτων των τροχαίων δυστυχημάτων. video fevr

PAULL WENHAM-CLARKE: ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑ ΤΟ " ΟΤΑΝ ΟΙ ΖΩΕΣ ΣΥΝΤΡΙΒΟΝΤΑΙ"




Του ΣΠΥΡΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ
- Τη μια μέρα ήταν εκεί μπροστά μου, μαζί μου. Την άλλη δεν υπήρχε...
Ο Paull Wenham-Clarke ήταν μόλις δεκαεπτά χρόνων όταν ένας φίλος του, οδηγώντας, έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα. Ο γνωστός φωτογράφος τα θυμάται όλα αυτά για άλλη μια φορά. Μου τα λέει το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, λίγο πριν αρχίσει την ομιλία του στο Μουσείο Μπενάκη ως καλεσμένος της Οργάνωσης You Are What U Do - Κώστας Κουβίδης.
«Δεν πήγα στην κηδεία του, γιατί μέσα στην οδύνη της απώλειας κανείς δεν με ειδοποίησε πως ο φίλος μου είχε σκοτωθεί. Ο καιρός περνούσε και είχα αφήσει πίσω μου εκείνα τα χρόνια της εφηβείας και της "τρέλας". Εργαζόμουν ως φωτογράφος, στον τομέα της διαφήμισης, προσπαθώντας να δουλεύω και να μαζεύω χρήματα.
Μάρτυρας
Μια μέρα, πηγαίνοντας στη δουλειά μου, έγινα μάρτυρας ενός σκληρού τροχαίου με έναν μοτοσικλετιστή. Για πολλές νύχτες εκείνες οι εικόνες μπερδεύονταν με τις εικόνες από το τροχαίο του φίλου μου κι ας μην τις είχα δει ποτέ. Τότε ήταν που τα παράτησα όλα και ξεκίνησα να δουλεύω ένα project που θέμα του είχε την απώλεια με αφορμή τους θανάτους από τα τροχαία».
Ο Paull Wenham-Clarke στέκει απέναντί μου και με ήρεμη φωνή προσπαθεί να μου εξηγήσει γιατί ένας καταξιωμένος και με πολλές διακρίσεις φωτογράφος παρατάει τη σίγουρη καριέρα και καταπιάνεται με ένα τόσο επώδυνο θέμα.
Η έντονα βρετανική προφορά του και η ηρεμία στη φωνή του δεν καταφέρνουν να κρύψουν τη συγκίνησή του όσο μιλάει για το project «Οταν οι ζωές συντρίβονται».
* «Αρχισα να πηγαίνω σε συναντήσεις ανθρώπων που είχαν χάσει κάποιο δικό τους σε τροχαίο. Επρεπε πρώτα απ' όλα να μάθω και ο μόνος τρόπος ήταν να προσεγγίσω αυτούς τους ανθρώπους. Στη χώρα μου κανείς δεν θέλει να μιλάει για αυτές τις απώλειες ανθρώπινων ζωών. Ακόμα και η κυβέρνηση τούς αντιμετωπίζει σαν αριθμούς.
Στην αρχή κανείς δεν ήθελε να συμμετάσχει. Η εσωστρέφεια ήταν φοβερή. Εγώ πήγαινα λοιπόν στις συναντήσεις, άκουγα, παρακολουθούσα και στο τέλος έπαιρνα το λόγο και εξηγούσα υπομονετικά τι ήθελα να κάνω και γιατί. Κάποια στιγμή οι πρώτες οικογένειες με δέχτηκαν και μου επέτρεψαν να τις φωτογραφήσω. Από κει και μετά τα πράγματα έγιναν πιο εύκολα.
Εως τη στιγμή που το project έπρεπε να παρουσιαστεί. Για πολύ καιρό καμία γκαλερί δεν δεχόταν να παρουσιάσει αυτή τη δουλειά. Η συνήθης δικαιολογία ήταν πως οι εικόνες που έδειχνα ήταν η δική μου άποψη και όχι η θέση ή η άποψη κάποιου επίσημου φορέα ή κάποιας οργάνωσης.
Πολλές φορές με προβλημάτισε αν θα ενταχθεί στην εικόνα η βία που περιείχε κάθε περιστατικό. Και φυσικά ήταν αδύνατον να φωτογραφίσω τα πραγματικά θύματα του τροχαίου και μετά να πάω στους συγγενείς.
Συνεργάστηκα με κάποιους ανθρώπους σε κέντρα άμεσης επέμβασης (Πυροσβεστική και ασθενοφόρα) και χρησιμοποιώντας τις γνώσεις μου γύρω από τη σκηνοθετημένη φωτογραφία, προσπάθησα να δώσω μια αληθοφάνεια στο υλικό. Σκοπός μου ήταν να μπορέσω να αφυπνίσω τους ανθρώπους. Να δουν πως τα τροχαία μπορούν να μειωθούν, ακόμα και να εξαλειφθούν...
Ο Paull συνέχισε να μιλάει με επισκέπτες της έκθεσης και εγώ πήρα το δρόμο για την Πειραιώς. Μπροστά μου ένας οδηγός κάνει αναστροφή στο κενό της νησίδας, έχοντας το ένα χέρι στο τιμόνι και το άλλο στο κινητό... Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί τα λένε τροχαία ατυχήματα και όχι τροχαία εγκλήματα...
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 22-11-2010

ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ


Της ΝΑΥΣΙΚΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ
Ο 16χρονος Γιώργος Χιώτης βρίσκεται στην πλατεία Συντάγματος και κοιτάζει σιωπηλός τη φωτογραφία του καλύτερού του φίλου Σόλωνα Καρυδάκη. Εχει να δει το φίλο του από τις 4 Απριλίου του 2009. Του λείπει. Τον στενοχωρεί που δεν θα τον ξαναδεί, εκείνο όμως που τον πονάει είναι που ο φίλος του δεν ζει πια.
Κεριά στη μνήμη των θυμάτων τροχαίων στη χθεσινή εκδήλωση μνήμης στο Σύνταγμα Ο Σόλωνας δεν ήταν ούτε 15 χρονών το βράδυ της 4ης Απριλίου της περασμένης χρονιάς όταν τον χτύπησε αυτοκίνητο στη Λ. Κηφισίας. «Ημασταν τέσσερις φίλοι που πηγαίναμε στο χορό του σχολείου μας, τον Σόλωνα χτύπησε μπροστά στα μάτια μας. Βλέπω την εικόνα συνεχώς μπροστά μου», λέει στην «Ε» ο 16χρονος Γιώργος.
Η φωτογραφία του Σόλωνα είναι μια από τις τόσες φωτογραφίες θυμάτων τροχαίων που τοποθέτησαν γονείς των θυμάτων χθες το πρωί στην πλατεία Συντάγματος: «Θελήσαμε με αυτόν τον τρόπο να υπενθυμίσουμε τόσο την απουσία τους αλλά και το ότι καθημερινά άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στους δρόμους», λέει στην «Ε» ο Φαίδωνας Καρυδάκης, πατέρας του Σόλωνα.
Επέλεξαν τη χθεσινή ημέρα -21 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων- γονείς που έχουν χάσει τα παιδιά τους από τροχαίο να τα τιμήσουν αλλά και να ενημερώσουν τον κόσμο ότι η χώρα μας έχει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από τροχαία ανά εκατομμύριο κατοίκων: 130, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 69! Ανάρτησαν πανό που έγραφε: «Δεν ξεχνάμε σας τιμάμε», ενώ συμβολικά τοποθέτησαν στην πλατεία Συντάγματος κόκκινα τριαντάφυλλα και 500 κεριά, «αν και θα έπρεπε να είχαμε τοποθετήσει 2.000, αφού τόσοι είναι κάθε χρόνο οι νεκροί τροχαίων στη χώρα μας», μας είπε ο Μανώλης Σταυρουλάκης, πατέρας θύματος.
Στη χθεσινή εκδήλωση συμμετείχαν και ποδηλάτες, οι οποίοι ντυμένοι συμβολικά στα μαύρα πραγματοποίησαν «μαύρη», όπως την αποκάλεσαν, ποδηλατοπορία από τον Πεδίον του Αρεως με τελικό προορισμό την πλατεία Συντάγματος για να τιμήσουν τα θύματα της ασφάλτου που -όπως υπογράμμισαν- «το 50% είναι πεζοί και ποδηλάτες». Αναφέρθηκαν στην περίπτωση του 74χρονου Βρετανού ποδηλάτη Ιαν Χίμπελ, που γύρισε όλο τον κόσμο με το ποδήλατο και σκοτώθηκε στις 23 Αυγούστου του 2008 στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας από οδηγό αυτοκινήτου που έκανε κόντρες!
Την εκδήλωση πραγματοποίησε η Πρωτοβουλία «Να σταματήσουμε τα τροχαία εγκλήματα», με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων. Εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν χθες -με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων- στις περισσότερες ευρωπαϊκές μεγάλες πόλεις, όπως και σε όλον τον κόσμο.
* Συναυλία στη μνήμη παιδιών του Χολαργού που σκοτώθηκαν σε τροχαία διοργανώνει σήμερα στις 8 μ.μ. στο κλειστό Γυμναστήριο Χολαργού «Α. Τρίτσης» Τσάκος η Επιτροπή γονέων και αδερφών. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μπάμπης Στόκας, Αντώνης Μιτζέλος, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Τζώννυ Βαβούρας όπως και νεανικά συγκροτήματα Χολαργού. *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 22-11-2010

17 Νοε 2010

YOU ARE WHAT UDO – Κώστας Κουβίδης, μη κερδοσκοπική εταιρεία,
















ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΩΝ
ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010
Σας στέλνουμε ενημερωτικό υλικό για τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από το Σάββατο 20 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 28 Νοεμβρίου και είναι οι παρακάτω (χρονολογική σειρά):
1. Έκθεση Φωτογραφίας «ΟΤΑΝ ΟΙ ΖΩΕΣ ΣΥΝΤΡΙΒΟΝΤΑΙ», του Paul Wenham- Clarke
Σάββατο 20 έως Κυριακή 28 Νοεμβρίου, Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138.
2. Ημερίδα με θέμα: «ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ».
Σάββατο 20 Νοεμβρίου, από 11πμ έως 8μμ, αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη.
3. Συναυλία Μνήμης με τους Swinging Strings
Σάββατο 20 Νοεμβρίου8.30 έως 10μμ, αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη.
4. Συγκέντρωση ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ
Κυριακή 21 Νοεμβρίου, 2010, πλατεία Συντάγματος 11πμ – μπροστά στο Μετρό

Οι τρεις πρώτες εκδηλώσεις διοργανώνονται από την μη κερδοσκοπική εταιρεία «You Are What U Do- Κώστας Κουβίδης». Σε όλες οι είσοδος είναι ελεύθερη.
Η συγκέντρωση της Κυριακής στο Σύνταγμα διοργανώνεται από την πρωτοβουλία «ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ» που συσπειρώνει οικογένειες θυμάτων τροχαίων και ενεργούς πολίτες που δραστηριοποιούνται για το θέμα της οδικής ασφάλειας.
1.300.000 θάνατοι από τροχαία το 2009!
Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υγείας αυτός είναι ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους μέσα σε ένα χρόνο ενώ υπερδιπλάσιος είναι ο αριθμός των βαριά τραυματιών. Κανένας πόλεμος, καμιά φυσική καταστροφή, καμιά επιδημία δεν είχε ποτέ αυτά τα αποτελέσματα. Και το χειρότερο είναι η πρόβλεψη πως αυτός ο αριθμός θανάτων από τροχαίες συγκρούσεις θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια ιδιαίτερα στις φτωχές και υπανάπτυκτες χώρες. Τη δεκαετία 2001- 2010 η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε σα στόχο την μείωση των θανάτων από τροχαία κατά 50%. Χωρίς κανένα δεσμευτικό μέτρο για τις χώρες μέλη ήταν φανερό ότι δεν επρόκειτο για στόχο αλλά για ευχή. Η μείωση ήταν 36% (αν πιστέψουμε τα στοιχεία που οι ίδιες οι χώρες καταθέτουν).Και η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες με την μικρότερη μείωση. Σημαντικότερο όμως είναι ότι Ελλάδα και Ρουμανία είναι οι δυο χώρες με το υψηλότερο αριθμό θανάτων από τροχαία ανά εκατομμύριο κατοίκων ,130, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 69.
Αν και οι παράγοντες που οδηγούν σ αυτή την γενοκτονία είναι πάρα πολλοί, τα τροχαία δεν είναι ούτε μοιραία ούτε αναπόφευκτα. Μια διαφορετική αντίληψη για την κινητικότητα που περιλαμβάνει μια διαμετρικά αντίθετη ιεράρχηση της χρήσης των δρόμων απ αυτή που ισχύει σήμερα (που μπορεί να συνοψιστεί σαν δικτατορία του ΙΧ) όπου εφαρμόστηκε είχε σαν αποτέλεσμα την θεαματική μείωση των τροχαίων. Οι δρόμοι φτιάχτηκαν για να ενώσουν ανθρώπους και πολιτισμούς από το επίπεδο της γειτονιάς μέχρι το επίπεδο της χώρας η της ηπείρου και όχι για να αποτελούν πίστες ταχύτητας για κομπλεξικούς, και τόπους ομαδικών εκτελέσεων. Ανήκουν στους ανθρώπους και όχι στις μηχανές. Πρέπει να ενισχύουν την ασφάλεια κατά την μετακίνηση και όχι να αποτελούν μέσα για την αποκόμιση κερδών. Δεν θα συμφιλιωθούμε ποτέ μ αυτές τις απουσίες. Δεν θα συμφιλιωθούμε ποτέ μ αυτό το διαρκές έγκλημα. Ας σταματήσουμε για λίγο για να θυμηθούμε αυτούς που έφυγαν. Καμιά αλλαγή δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν υπάρχει μνήμη.
YOU ARE WHAT U DO – Κώστας Κουβίδης, μη κερδοσκοπική εταιρεία, εγγεγραμμένη στο μητρώο πολιτιστικών φορέων του ΥΠΠΟΤ (ΑΜ:1146), μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων (FEVR)
-Ευχαριστούμε το Μουσείο Μπενάκη για την ευγενική υποστήριξη των εκδηλώσεων, τον Paul Wenham- Clarke για την παραχώρηση των δικαιωμάτων της έκθεσης και την παρουσία του στην Αθήνα, τους Swinging Strings, τους ομιλητές και τους εθελοντές που εργάστηκαν για να πραγματοποιηθούν αυτές οι εκδηλώσεις που δεν επιχορηγούνται από κανένα φορέα. Ευχαριστούμε επίσης όλους ,δημοσιογράφους και μη, όσους φρόντισαν να ενημερωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι για αυτές τις δράσεις.
Δείτε το βίντεο για την ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ- ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΘΗΝΑ
http://www.youtube.com/watch?v=u1JawcwrBqQ
το βίντεο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (FEVR) για την Ημέρα Μνήμης
http://www.youtube.com/watch?v=rX4VhwS0H8Q
Το ίδιο βίντεο στα ελληνικά που το έφτιαξε η ΕΥΘΥΤΑ για τις εκδηλώσεις στη Ρόδο
http://vimeo.com/16850976
Επισκεφτείτε τον αφιερωμένο στην HMERA MNHMHΣ δικτυακό τόπο http://www.wdor.org/ όπου υπάρχει ενημέρωση για τις εκδηλώσεις σε διάφορες χώρες του κόσμου, δηλώσεις εκπροσώπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του προέδρου της FEVR κα.
Επισκεφτείτε στο facebook σελίδα: Όταν οι Ζωές Συντρίβονται

3η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ


Η κάθε τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου είναι Παγκόσμια Ημέρα της θύμησης
για τα θύματα οδικής κυκλοφορίας

Το κοινό σύνθημα που προτείνεται για τη "δεκαετία δράσης το 2011-2020 είναι:
"Θυμόμαστε τις ζωές που χάνονται και δεν ξεχνάμε τους τραυματίες"
Με 10 διαφορετικά μηνύματα για κάθε έτος μέχρι το 2020
Η ανάμνηση ζει για τα θύματα των τροχαίων δυστυχημάτων


Οι οργανώσεις θυμάτων καθιέρωσαν αυτή τη μέρα,
ημέρα θύμησης για να δώσουν έμφαση στην ερήμωση που προκλήθηκε από τις οδικές συντριβές, να αναγνωρίσουν το βάσανο και την παραμέληση των θυμάτων οδικής συντριβής και να ευχαριστήσουν όλους εκείνους που βοηθούν τα θύματα μετά από τροχαίο δυστύχημα.
Από το 2003 και μετά ο Π.Ο.Υ υποστηρίζει την αναγνώριση αυτής της ημέρας από τα Ηνωμένα Έθνη. Αυτό πραγματοποιήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2005 όταν εγκρίθηκε το ψήφισμα 60/5 των Η.Ε από τη γενική συνέλευση, η οποία καλωσόρισε ... την πρόταση να υποδείξει την τρίτη Κυριακή του Νοέμβριου ως παγκόσμια ημέρα της ενθύμησης για τα θύματα οδικής κυκλοφορίας σε αναγνώριση της απώλειας των θυμάτων οδικής κυκλοφορίας και των οικογενειακών απωλειών τους και βασάνου, και προσκάλεσε τα κράτη μέλη ` και τη διεθνή κοινότητα " να αναγνωρίσει αυτήν την ημέρα.
Μήνυμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων ( FEVR) Mr. Jeannot Mersch
Η Παγκόσμια Ημέρα έχει διαδοθεί ήδη σε όλες τις ηπείρους και επεκτείνεται σε περισσότερες χώρες σε κάθε ήπειρο κάθε έτος. Αυτή η ημέρα είναι όχι μόνο σημαντική για τα θύματα αλλά και για εκείνους που τους υποστηρίζουν, θεωρηθείτε από πολλούς σημαντική ημέρα για να δώσει έμφαση στους οδικούς θανάτους και στις αναπηρίες
Κάθε χρόνο την Τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου, θυμόμαστε τα θύματα των συντριβών οδικής κυκλοφορίας:
Αυτή η ημέρα είναι μια σημαντική ευκαιρία για τους οργανισμούς θυμάτων, οι περισσότεροι από τους που ιδρύονται από τα ίδια τα θύματα για να δώσουν έμφαση στα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν μετά από ένα οδικό τραύμα. Οι οδικές συντριβές συμβαίνουν πάντα χωρίς προετοιμασία και αλλάζουν τις ζωές τόσο ξαφνικά, από μια στιγμή στην επόμενη.
Πρέπει να περιλάβουμε στις σκέψεις μας όχι μόνο εκείνων που έχασαν τις ζωές τους, αλλά επιμένουμε ότι αυτή η ημέρα ενθύμησης αφιερώνεται επίσης σε εκείνα τα θύματα που επέζησαν με τους σοβαρούς τραυματισμούς, τους φίλους και τις οικογένειες.
Ευχαριστούμε όλους εκείνους τους ανθρώπους, που εργάζονται για τις υπηρεσίες διάσωσης, την Αστυνομία και τα Νοσοκομεία που μοιράζονται καθημερινά τη σκληρή πραγματικότητα των οδικών συντριβών. Καμία εικόνα, καμία λέξη δεν μπορεί πραγματικά να πει πόσο επίπονες αυτές οι καταστάσεις είναι.
Την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης δεν πρέπει να παραλείψουμε να εναποθέσουμε την ευθύνη των υπεύθυνων για τη λήψη αποφάσεων να καταστήσουν τους δρόμους λιγότερο επικίνδυνους: πρέπει να εφαρμόσουν τα καλά γνωστά μέτρα που μπορούν να μειώσουν τα μοιραία περιστατικά και τους αυστηρούς τραυματισμούς στο άμεσο, κοντινό η ακόμα και στο πιο μακρινό μέλλον.
Κάθε έτος, δεδομένου ότι τα Η.Ε έχουν αναγνωρίσει επίσημα αυτήν την ημέρα ενθύμησης, ο αριθμός γεγονότων και των εκδηλώσεων της ενθύμησης σε ολόκληρο τον κόσμο αυξάνεται. Αυτή η παγκόσμια αλληλεγγύη μας εξουσιοδοτεί για να απαιτήσουμε την καλύτερη υποστήριξη για τα οδικά θύματα, έτσι για να μην αισθάνονται εγκαταλειμμένα.
Συνεχίζουμε να κάνουμε εκστρατεία για μείωση του κινδύνου στους δρόμους κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας και επομένως, ελπίζουμε, στη μείωση του αριθμού χαμένων ζωών - στις χώρες μας, σε όλη την Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μήνυμα του Dr Etienne Krug, Προέδρου του Ο.Η.Ε για την Οδική Ασφάλεια και Διευθυντή του Π.Ο.Υ για την Οδική Ασφάλεια προς τους Μ.Κ.Ο Οδικής Ασφάλειας σε όλο τον κόσμο.
Τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα θύματα οδικής κυκλοφορίας η σκέψη μου είναι σε εκείνους των οπίων οι ζωές έχουν επηρεαστεί από τα οδικά δυστυχήματα και τις τραγικές συνέπειές τους.
Με βάση την επιτυχία της 1ης Παγκόσμιας Υπουργικής Διάσκεψης για την Οδική Ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2009, η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε κήρυξε τη « Δεκαετία Δράση » για την Οδική Ασφάλεια 2011-2020. Είναι μια μοναδική ευκαιρία που πρέπει να αγκαλιαστεί από όλους μας ολόψυχα και πρέπει πράγματι να είναι μια Δεκαετία Δράσης.
Η ελπίδα μου είναι ότι όλες οι κυβερνήσεις και οι σχετικά ενδιαφερόμενοι να δημοσιοποιήσουν τα σχέδιά τους για τη δεκαετία, στις 11 Μαΐου 201, την προβλεπόμενη ημερομηνία για την επίσημη έναρξή της.
Η Δεκαετία Δράσης θα επικεντρωθεί στην πρόληψη των θανάτων και των τραυματισμών από τροχαία, στη βελτίωση της ασφάλειας των δρόμων, των οχημάτων, των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και στη βελτίωση της συμπεριφοράς των ανθρώπων-οδηγών.
Εκείνοι που πλήττονται άμεσα από τα τροχαία είναι οι οικογένειες, οι Μ.Κ.Ο Οδικής Ασφάλειας θα έχουν ζωτικό ρόλο σε όλη την Δεκαετία.
Αυτή η ετήσια Ημέρα Μνήμης θα δώσει την ευκαιρία να ακουστούν οι φωνές αυτών των θυμάτων, των οικογενειών τους που ίδρυσαν τις Μ.Κ.Ο για την Οδική Ασφάλεια και μπόρεσαν να μας καθοδηγήσουν για όσα κάνουμε.
Οι συνεργάτες μου και εγώ σας εύχομαι μια επιτυχή Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης.
Μηνύματα εκδόθηκαν για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης και από τους
-Διευθυντή του ETSC Mr. Antonio Avenoso
( Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Μεταφορών Ασφάλειας ) , καταλήγοντας: δεν πρέπει να εφησυχάζουμε για τους θανάτους από τα οδικά δυστυχήματα. Πρέπει να προσπαθήσουμε να τερματιστεί αυτό το μακελειό.
-τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τροχαίας (TISPOL) Mr. Roar Skjeibred Larsen,καταλήγοντας: υποστηρίζω την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων Οδικής Κυκλοφορίας. Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν δοκιμάσει τη θλίψη και τον πόνο της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου, αποτέλεσμα της σύγκρουσης στο οδικό δίκτυο. Στην Ευρώπη το περασμένο έτος 35.000 οικογένειες, έχασαν ένα αγαπημένο τους πρόσωπο- ένα γιό-μια κόρη-τη μητέρα- το πατέρα ή το φίλο τους.
Η TISPOL δεσμεύεται να συνεργαστεί με όλους τους Ευρωπαϊκούς φορείς της Οδικής Ασφάλειας για να επιτευχτεί ο στόχος του 2020 και προτεραιότητά μας θα είναι να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που σκοτώνονται στους ευρωπαϊκούς δρόμους. Θέλουμε να αποφύγουν να γνωρίσουν την τραγωδία της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου και άλλες οικογένειες από τα τροχαία δυστυχήματα. Καλώ όλους να αναλάβουν να αναλάβουν προσωπική ευθύνη όταν κυκλοφορούν να είναι προσεκτικοί και να υπακούουν τον Κ.Ο.Κ ανά πάσα στιγμή και με αυτό τον τρόπο μπορούμε από κοινού να καταστήσουμε τους δρόμους της Ευρώπης ασφαλέστερους για όλους μας.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων ( FEVR) οργανώνει από το 2005 εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης.

ΜΥΝΗΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ FEVR


Message for World Day of Remembrance WDOR 2010

“Remembering lives lost and broken”
“Don’t forget the injured”


As every year on the third Sunday of November, we remember victims of road traffic crashes:
This day is an important opportunity for victim associations, most of them set up by victims themselves, to highlight the problems they have to face after a road trauma. Road crashes always happen without being prepared and they change lives so suddenly, from one moment to the next.
We should include in our thoughts not only those who lost their lives, but insist that this remembrance day is also dedicated to those victims who survived with severe injuries. We include all the friends and families.

We thank all those people, working for rescue services, for the police and in hospitals who share day by day the cruel reality of road crashes. No picture, no words can really tell how painful these situations are.

But on World Day of Remembrance we should not fail to call on the responsibility of decision makers to make roads less dangerous: they should implement the well known measures that can reduce fatalities and severe injuries in a short, medium or even longer term.

Every year, since the UN has declared officially this Remembrance Day, the number of events and ceremonies of remembrance in the whole world is growing. This worldwide solidarity empowers us to demand better support for road victims, so we don’t feel abandoned.

Equally, we continue to campaign for a reduction in the danger on the roads during the next decade and therefore, we hope, a reduction in the number of broken lives - in our countries, throughout Europe and in the whole world.

Many thanks to all of you and a special thank-you to Brigitte Chaudhry, RoadPeace founder and president, who worked so hard for 7 years as FEVR president to get World Day of Remembrance to the top of the agenda.




Jeannot MERSCH,
FEVR president


www.wdor.org

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων ( FEVR )

Every third Sunday of November is World Day of Remembrance
for Road Traffic Victims

The common slogan suggested for the “Decade of Action 2011-2020 is:
“Remembering lives lost and broken”
With 10 subslogans every year till 2020


Victim organisations established this day
Initiated by RoadPeace in the UK and observed for ten years from 1993 by victim organisations under the umbrella of the European Federation of Road Traffic Victims (FEVR), this Remembrance Day was set up to highlight the devastation caused by road crashes, give recognition to the suffering and neglect of road crash victims and thank all those who assist victims in the aftermath of a crash.

UN General Assembly adopts World Day on 26.10.2005
From 2003 onwards the World Health Organization has been supporting the recognition of this day by the United Nations. This took place on 26 October 2005 when UN resolution 60/5 was adopted by the General Assembly, who welcomed …the proposal to designate the third Sunday in November as the World Day of Remembrance for Road Traffic Victims in recognition of road traffic victims’ and their families’ loss and suffering, and invited ‘Member States and the international community’ to recognize this day.

Invitation to join in the Global observance of this Day
World Day observance has already spread to all continents and is extending to more countries on each continent with every year. This Day is not only significant for bereaved and injured victims and all those supporting them, but gradually it has also come to be seen by many others as an important day on which to highlight the huge scale of road death and injury, its impact and cost, and as an opportunity for taking action. Please join in the observance of World Day!

Guide for organizers of events on World Day
The World Health Organisation, RoadPeace and the European Federation of Road Traffic Victims have developed a guide for those wishing to plan an event of remembrance and develop related advocacy material to mark the day. This document can be downloaded from:
http://www.who.int/violence_injury_prevention/road_traffic/activities/remembrance_day_handbook/en/

www.worlddayofremembrance.org
This dedicated World Day website was launched on 26th October 2008 - three years from the UN recognition. Work on the site continues.

WDR logos are available for use – e-mail : brigitte.chaudhry@fevr.org

ΜΥΝΗΜΑ ΤΟΥ Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΒΑΝ ΚΙ-ΜΟΟΝ για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης

U N I T E D N A T I O N S N A T I O N S U N I E S


THE SECRETARY-GENERAL
--
MESSAGE ON THE WORLD DAY OF REMEMBRANCE
FOR ROAD TRAFFIC VICTIMS
21 November 2010

On the World Day of Remembrance for Road Traffic Victims we mourn the estimated 1.3 million people who lose their lives on the world’s streets and highways each year, and we renew our resolve to prevent further deaths.

Many tragedies can be avoided through a set of proven, simple measures that benefit not only individuals and families but society at large.

Recognition is growing about the critical development and public health challenge posed by road traffic deaths and injuries. This greater awareness has prompted governments and their partners to step up their response. Earlier this year, the UN General Assembly declared the first-ever “Decade of Action for Road Safety,” providing an opportunity for global action.

I call on Member States, international agencies, civil society organizations, businesses and community leaders to ensure that the Decade leads to real improvements. As a step in this direction, governments should release their national plans for the Decade when it is launched globally on 11 May 2011.

The United Nations Road Safety Collaboration will soon release its global plan for the Decade, which calls for measures to make roads and vehicles safer, improve the behaviour of drivers and pedestrians, and enhance emergency services.

For my part, I have issued a directive to all United Nations staff instructing drivers of UN vehicles to practice road safety, including by wearing seatbelts, obeying speed limits and avoiding the use of mobile phones and other distractions.

If we all take these and other simple measures, we can give real meaning to this observance, thereby honouring the memory of the victims in the best way possible: with action to spare the lives of others.

ΜΥΝΗΜΑ ΤΟΥ DR Etienne Krug W.H.O

World Day of Remembrance for Road Traffic Victims
21 November 2010

Statement of the Chair of the UN Road Safety Collaboration
Dr Etienne Krug
On this World Day of Remembrance for Road Traffic Victims, I have a thought for all those whose lives have been affected by road crashes and their tragic consequences. I have a special thought for Pius Njawe, a distinguished African journalist, who was killed in a road crash in the United States in July of this year.
Pius was known to many in his country and across the world as one of Africa's most staunch defenders of press freedom. We in the road safety community knew Pius as a fellow campaigner. He founded Jane and Justice, an NGO dedicated to the memory of his wife - whom he described as "the real hero". She tragically also died in a road crash eight years ago in their native Cameroon, due in large part to a lack of adequate emergency trauma care.
Pius is now among the nearly 1.3 million who will lose their lives on the world's roads this year. We are deeply saddened by his loss, yet we also remain hopeful.
Building on the success of the First Global Ministerial Conference on Road Safety held in late 2009, the United Nations General Assembly declared a first ever "Decade of Action for Road Safety 2011-2020".
This is a unique opportunity for all of us which we need to embrace wholeheartedly. This Decade indeed needs to be a Decade of action. My hope is that all governments and relevant stakeholders will make public their plans for the Decade on 11 May 2011, the date set for its formal launch.
The Decade will focus first and foremost on preventing road traffic deaths and injuries by improving the safety of our roads and our vehicles; enhancing the behaviour of people on the roads; improving emergency services; and building capacities in all of these areas.
Those who have been directly affected by road traffic crashes and their families will have a vital role to play throughout the Decade. This annual World Day of Remembrance will offer a place for the voices of these victims and for their families. They guide us in all that we do.
My colleagues and I wish you a successful World Day of Remembrance.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ FEVR

Press Release from FEVR

15 November 2010

World Day of Remembrance for Road Traffic Victims
On 21 November 2010 – the third Sunday of November

The themes for 2010
From global remembrance to global action
Remembering lives lost and broken; do not forget the injured!


Road crashes, the leading cause of violent deaths and injuries worldwide, have in the past year received serious attention: a first ever Global Ministerial Conference on Road Safety was held in Moscow on 19-20 November 2009, debating road safety plans for the next decade 2010 – 2020 - a Decade of Action for Road Safety! In March 2010, a UN resolution proclaimed this Decade.

Adopted by a previous UN resolution, of 26 October 2005, the World Day of Remembrance fulfils an important role, not only through offering acknowledgement of their suffering to road crash victims, but also by drawing attention to the devastation and high cost to families, communities and countries. It therefore also supports the planned global actions and its observance is indeed listed as a key milestone for marking progress during that Decade.

On World Day this year again, a great number and variety of events and actions will take place in numerous countries on every continent, some already listed on the dedicated website, with others to follow: www.worlddayofremembrance.org

Dr Etienne Krug sent a message on behalf of the World Health Organisation:
http://www.who.int/roadsafety/remembrance_day/statement_2008/en/index.html

The following is a quote from the message of Jeannot Mersch, the new President of FEVR:
FEVR and its member organisations continue to campaign for a reduction of the danger on the roads during the next decade, leading therefore we hope to a reduction in the number of broken lives - in our countries, throughout Europe and in the whole world.


Statements were also issued by:

the Director of the European Transport Safety Council, ETSC, Antonio Avenoso:

ETSC is observing on November 21st 2010 the World Day of Remembrance for Road Traffic Victims to draw attention to the sadly large annual numbers of people killed and injured on the road. Complacency about road death and injury needs to be shaken up and efforts reinvigorated in order to end this carnage.

and the new president of TISPOL, the European Traffic Police, Roar Skjelbred Larsen:

TISPOL fully supports this year's World Day of Remembrance of Road Traffic Victims. Far too many people have experienced the grief and pain of losing a loved one as the result of a road crash: in Europe last year, 35,000 families and friends suffered the loss of a loved one - a son, daughter, mother, father or friend. TISPOL is fully committed to working with all European road safety stakeholders to achieve the 2020 target and our main priority is, and always will be, reducing the number of people being killed on Europe's roads. We want to avoid other families having to experience the tragedy of losing a loved one through a road crash. I call upon everyone to take a personal responsibility when using the road and to exercise care and to obey the traffic rules at all times. By doing so, we can together make Europe's roads safer for everyone.

A Day of Remembrance for Road Traffic Victims was introduced by RoadPeace in 1993 and observed by the European Federation of Road Traffic Victims (FEVR) as European Day of Remembrance for 10 years, before being adopted by the UN in 2005 as World Day. RoadPeace and FEVR collaborated with the World Health Organisation and produced a Guide for organizers of World Day of Remembrance commemorations.
More information:
http://www.who.int/roadsafety/remembrance_day/en/index.html

NGOs advocating for road victims and safer roads have compiled a Declaration for the Decade of Action, comprising 33 recommendations to governments:
http://www.who.int/roadsafety/ministerial_conference/ngo_declaration.pdf

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΩΝ-ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ




ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010: ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΔΥΣΥΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

· Επιστολή στον Πρωθυπουργό για την αναγνώριση της Ημέρας Μνήμης στην Ελλάδα, στους συναρμόδιους Υπουργούς και στον Πρόεδρο της Επιτροπής της Βουλής για την Οδική Ασφάλεια, συνημμένα το Μήνυμα του mr Grug Etienne για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης και το έντυπο των NGO “ Brussels Declaration”
· Τοποθέτηση 3 αυτοκινήτων από τροχαίο δυστύχημα σε κεντρικά σημεία της πόλεως Ρόδου με banner και κεντρικό μήνυμα « Η ζωή αλλάζει σε δευτερόλεπτα. Μην αποσπάτε τα μάτια σας από το δρόμο. Οδηγείτε προσεκτικά»
· Επιμνημόσυνη δέηση στον Μητροπολιτικό Ναό της Πόλεως Ρόδου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ρόδου κου Κυρίλλου και παρουσία όλων των πολιτικών, πολιτειακών και στρατιωτικών αρχών της νήσου Ρόδου.
Κατόπιν αιτήματος μας θα ψαλλεί επιμνημόσυνη δέηση σε όλους τους ναούς της νήσου Ρόδου και θα διαβαστεί λόγος του Μητροπολίτη κου Κυρίλλου για την Ημέρα Μνήμης με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πιστών
· Στην κεντρική πλατεία της πόλεως, στο Δημαρχείο μπροστά και σε ένα από τα αυτοκίνητα με το banner θα συγκεντρωθούμε καλώντας τις αρχές και τους πολίτες με ραδιοφωνικό μήνυμα, να θυμηθούμε τα θύματα δίνοντας ένα κερί, ένα λουλούδι και κονκάρδες «ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΘΥΜΑΤΑ» τελειώνοντας την εκδήλωση με δρώμενο από το ARTIUS DANCE THEATER.Θα σταλεί δελτίο τύπου σε όλα τα Μ.Μ.Ε και στα Τηλεοπτικά κανάλια της πόλεως θα σταλεί το video για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης .

2 ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

Προς: Πρωθυπουργό της Ελλάδας κο Γεώργιο Παπανδρέου
Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η ΕΥΘΥΤΑ ( Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων ) είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας. Ιδρύθηκε στην Αθήνα στις 9 Ιανουαρίου 1997 από μια ομάδα ευαισθητοποιημένων πολιτών, όπως επιστήμονες από διαφόρους χώρους, θύματα και συγγενείς τροχαίων ατυχημάτων, αλλά και απλώς ενδιαφερόμενα άτομα.

Στη Ρόδο λειτουργεί-έχοντας πολλά μέλη- η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ από το 2004, ύστερα από πρωτοβουλία της Προέδρου που έχασε το γιό της, 19 χρόνων πρωτοετή φοιτητή σε τροχαίο δυστύχημα στην Αθήνα, που προκλήθηκε από ασυνείδητο οδηγό.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα θύματα των Τροχαίων Ατυχημάτων ( Federation Europeenne des Victims de la route- F.E.V.R ) που είναι ειδικός σύμβουλος του Ο.Η.Ε/Π.Ο.Υ. Υποστηρίζει την Παγκόσμια πρωτοβουλία « MAKE ROADS SAFE », έχει υπογράψει την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας 2008-2011 για λιγότερα θύματα στους δρόμους, συμμετέχει στην Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου και συνεργάζεται με φορείς του Δημοσίου του Ιδιωτικού τομέα, αλλά και με Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς και φορείς.

Στόχοι της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, είναι η υποστήριξη των θυμάτων τροχαίων δυστυχημάτων από ομάδα συμβούλων( νομικών, εκπαιδευτικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, συγκοινωνιολόγων και πολιτικών μηχανικών) και η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων. Παράλληλα αγωνίζεται για την ενημέρωση-πρόληψη και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα θέματα της οδικής ασφάλειας και αναλαμβάνει δραστηριότητες που προάγουν την οδική ασφάλεια και την κυκλοφοριακή αγωγή. Για τους σκοπούς αυτούς συνεχής είναι η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της Πολιτείας για την βελτίωση και την μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων.

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η Τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου, φέτος στις 21 Νοεμβρίου 2010, είναι η
Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων των Τροχαίων Δυστυχημάτων
(περισσότερες πληροφορίες: http://www.who.int/rodsafety/projects/world_day/en/index.html και http://www.worlddayofremebrance.org ).
O O.H.E την αναγνώρισε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσής του στις 26 Οκτωβρίου 2005 και κάλεσε τις Κυβερνήσεις των χωρών των μελών του να την αναγνωρίσουν κι αυτές. Πέντε χρόνια μετά και έχουν προστεθεί στην Ελλάδα χιλιάδες νεκροί κι ανάπηροι τίποτα δεν έχει γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Η χώρα μας δυστυχώς βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στους θανάτους από τροχαία δυστυχήματα στην Ε.Ε και πληρώνει βαρύ φόρο αίματος γιατί ο σχεδιασμός, οι πρωτοβουλίες και τα μέτρα για την οδική ασφάλεια είναι υποτονικά έως ανύπαρκτα. Νόμοι υπάρχουν, αλλά δεν εφαρμόζονται. Ο ανθρώπινος πόνος αβάστακτος, αλλά μέτρα δεν λαμβάνονται. Εκατομμύρια ευρώ δαπανώνται ετησίως από τα ασθμαίνοντα
ασφαλιστικά ταμεία για τα θύματα των τροχαίων, ενώ η χώρα έχει τα γνωστά οικονομικά προβλήματα. Ένα τόσο σοβαρό θέμα λαμβάνει δυστυχώς ελάχιστη προσοχή από την επίσημη Πολιτεία.
Οφείλουμε κ. Πρωθυπουργέ, τουλάχιστον να αποτίσουμε έναν ελάχιστο φόρο στα χιλιάδες θύματα των τροχαίων δυστυχημάτων αναγνωρίζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων των Τροχαίων Δυστυχημάτων και στη χώρα μας, που τόσο πλήττεται από αυτό το κακό. Πολλές χώρες στο κόσμο το έχουν ήδη κάνει κι ας μην έχουν το πρόβλημα στο βαθμό που το έχουμε εμείς. Από τη μεριά μας η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ως μέλος της FEVR, συμμετέχει από το 2005 και τιμά με διάφορες εκδηλώσεις στη Ρόδο την ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι δεν ξεχνά τους ανθρώπους που χάθηκαν και προβάλλοντας παράλληλα την ανάγκη ευαισθητοποίησης όλων στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Προσβλέπουμε στη θετική σας ανταπόκριση προκειμένου από φέτος στις 21 Νοεμβρίου 2010 να αναγνωριστεί η ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΝΗΣ και στην Ελλάδα με σειρά εκδηλώσεων σε όλες τις περιοχές της χώρας. Σας παρακαλούμε επίσης να μας αποστείλετε ένα μήνυμα για την ΗΜΕΡΑ αυτή, το οποίο θα διαβαστεί στις εκδηλώσεις μας, θα δοθεί στον ημερήσιο τύπο και θα αποσταλεί σε όλα τα των αντίστοιχων ΜΚΟ όλων των χωρών και στο mr Etienne Grug, Director Violence and injury Prevention and Disability WΗΟ.

Σας επισυνάπτουμε:
1.Το μήνυμα του κ. Etienne Grug, το οποίο απέστειλε στις 70 ΜΚΟ από τις 40 χώρες μεταξύ αυτών και η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, όπου συναντηθήκαμε στις Βρυξέλλες το Μάιο του 2009 υπό την αιγίδα του ΠΟΥ για την οδική ασφάλεια, καταγράφοντας την θέση του για τη σημασία της συμμετοχής των ΜΚΟ στο σχεδιασμό της «Δεκαετίας 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια» και
2. Το ψήφισμα-Βρυξελλών των ΜΚΟ για την «Δεκαετή δράση 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια», το οποίο έχει υπογράψει και η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων



Με τιμή
Για την ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ

Η Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας


Ελένη ΚΑΡΥΔΗ Βασίλειος ΣΚΟΥΛΛΗΣ



Κοινοποίηση
· Πρόεδρο Βουλής: κο Φίλιππο Πετσάλνικο
· Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: κο Ιωάννη Ραγκούση
· Υπουργό Προστασίας του Πολίτη: κο Χρήστο Παπουτσή
· Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων: κο Δημήτριο Ρέππα
· Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: κο Ανδρέα Λομβέρδο
· Υφυπουργούς Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων: κ. Ιωάννη Μαγκριώτη και Σπυρίδωνα Βούγια
· Πρόεδρο Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής: κο Λεωνίδα Γρηγοράκο
· Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας: Αντιστράτηγο κ. Ελευθέριο Οικονόμου

3 Νοε 2010

TA ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο " ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ "

25.000 νεκροί τουρίστες κάθε χρόνο
Το «φονικό κοκτέιλ» των επικίνδυνων δρόμων, των μη ασφαλών οχημάτων, της επικίνδυνης οδήγησης και των κακών οδηγών αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για τη ζωή του τουριστών ανά τον κόσμο και όχι κάποια τρομοκρατική επίθεση.
Αυτό προκύπτει από την έκθεση που δημοσίευσε πρόσφατα το βρετανικό ίδρυμα οδικής ασφάλειας FIA.
Υπολογίζεται πως 25.000 τουρίστες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους σε τροχαία, αριθμός που αναμένεται να εκτοξευτεί σε 45.000 ως το 2020 και μέχρι το 2030 σε 75.000.
«Οι τουρίστες και οι ξένοι ταξιδιώτες αναμένουν και απαιτούν τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας όταν επιβιβάζονται σε ένα αεροπλάνο για να πάνε διακοπές.
Αλλά όταν φθάνουν στο χώρο αφίξεων (του αεροδρομίου), οι τουρίστες μένουν απροστάτευτοι σε ένα συχνά επικίνδυνο περιβάλλον», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της FIA, Ντέιβιντ Γουόρντ.
Η έκθεση προτείνει κομβικής σημασίας αλλαγές για τη βελτίωση της ασφάλειας των τουριστών, συμπεριλαμβανομένου ενός διεθνούς κανονισμού για ασφαλείς δρόμους. Επίσης οι διοργανωτές ταξιδιών θα πρέπει να επιμείνουν τα ταξί να διαθέτουν ζώνες ασφαλείας και εκπαιδευμένους οδηγούς.
ΠΗΓΗ:newsbeast.gr