25 Μαΐ 2013

«SOSTE» τους ποδηλάτες

Τρία μέλη του συλλόγου SOS Τροχαία Εγκλήματα, που έχουν χάσει δικούς τους ανθρώπους σε δυστυχήματα, μιλούν για τις δράσεις τους ώστε να μειωθούν τα τροχαία και να καταστεί το ποδήλατο ένα πραγματικά ασφαλές μέσο μετακίνησης

Η Ελλάδα έχει τη θλιβερή ευρωπαϊκή  πρωτιά στα θανατηφόρα τροχαία Του Μιχάλη Κωνσταντόπουλου

Του Μιχάλη Κωνσταντόπουλου


getFile (281)

 Το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε σε 46 πόλεις της Ελλάδας ποδηλατοδρομία αφιερωμένη στην οδική ασφάλεια, με τη χώρα μας να έχει τη θλιβερή ευρωπαϊκή πρωτιά στα θανατηφόρα τροχαία.

Επικοινωνήσαμε με τρία μέλη του συλλόγου «SOSTE» (SOS Τροχαία Εγκλήματα) που έχουν χάσει δικούς τους ανθρώπους, ποδηλάτες, σε δυστυχήματα, ζητώντας την άποψή τους για το τι πρέπει να γίνει ώστε να μειωθούν τα τροχαία και να καταστεί το ποδήλατο ένα πραγματικά ασφαλές μέσο μετακίνησης.

Η Κωνσταντίνα Μέγγενη έχασε τον γιο της πριν από περίπου 9 μήνες στη λεωφόρο Λαυρίου και προσπαθεί μέσω της συμμετοχής της στον σύλλογο να ευαισθητοποιήσει τους οδηγούς: «Συμμετέχω στον σύλλογο SOSTE γιατί έστω κι ένα παιδί λιγότερο να χαθεί στον δρόμο από τις δράσεις μας αυτό θα είναι πολύ σημαντικό. Για τα πολλά θανατηφόρα τροχαία στη χώρα μας φταίει σίγουρα η κακή οδηγική συμπεριφορά και η ελλιπής εκπαίδευση. Οι οδηγοί δεν σέβονται καθόλου ποδηλάτες και πεζούς. Επιπλέον, το νομικό σύστημα δεν παραδειγματίζει τους παραβάτες και δεν τιμωρείται η επιθετική οδήγηση. Δεν θέλω αυτός που σκότωσε τον γιο μου να μπει φυλακή, αλλά θα έπρεπε να του επιβληθεί μια ποινή κοινωνικής εργασίας σε κέντρο αποκατάστασης τραυματιών από τροχαία για να καταλάβει το κακό που προκάλεσε…».

«Να μη φοβούνται και να κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε κάθε ευκαιρία», προτρέπει τους ποδηλάτες η Εύη Αρώνη, που έχασε τον αρραβωνιαστικό της, Σπύρο Παπαγιάννη, πρωταθλητή στην ποδηλασία, σε τροχαίο: «Ξεκίνησα συστηματικά την ποδηλασία λόγω του Σπύρου και τώρα συμμετέχω σε διάφορες ποδηλατικές δραστηριότητες γιατί με αυτόν τον τρόπο διατηρώ τη μνήμη του ζωντανή. Πρέπει το ποδήλατο να διαδοθεί ως μέσο μεταφοράς γιατί είναι αποτελεσματικό και ασφαλές, αλλά χρειάζονται και οι κατάλληλες υποδομές. Η οδική αγωγή βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Οι ποδηλάτες δεν πρέπει να κυριευτούν από φόβο αλλά να δίνουν το δυναμικό παρών για να ασχοληθεί μαζί τους η πολιτεία. Αυτή η απώλεια με πεισμώνει και κάνω ό,τι μπορώ για να μη συμβούν παρόμοια δυστυχήματα στο μέλλον».

Σημαντικό είναι να μπει τέλος στην ατιμωρησία, σύμφωνα με τον Κώστα Τζαβάρα, πατέρα του 15χρονου Πάνου, που χτυπήθηκε θανάσιμα από αυτοκίνητο στο Ρίο: «Σύζυγος πολιτικού χτύπησε θανάσιμα το παιδί μου και τώρα οδηγεί κανονικά, καθυστερώντας με διάφορα τεχνάσματα το δικαστήριο. Δεν ήρθε να πει ούτε μια συγγνώμη. Η ποδηλατοδρομία της Πάτρας ήταν αφιερωμένη στον γιο μου. Υπάρχει προκλητική αδιαφορία από κάποιους οδηγούς που εκθέτουν όλο τον κόσμο σε κίνδυνο. Πρέπει να δοθεί βάρος στην πρόληψη τέτοιων περιστατικών για να μην κινδυνεύσουν κι άλλα παιδιά και να μη βιώσουν άλλες οικογένειες αυτό το μαρτύριο».

Πάντως, σύμφωνα με τη Λυδία Χατζηαλεξίου από τους «Φίλους του Ποδηλάτου», το ποδήλατο θεωρείται ένα ασφαλές μέσο και οι αναβάτες δεν θα πρέπει να αποθαρρύνονται: «Σύμφωνα με τις στατιστικές, στις οποίες η χώρα μας δεν συμμετέχει ακόμη, το ποδήλατο είναι ένα ασφαλές μέσο. Μια απλή πτώση δεν προκαλεί σημαντικές βλάβες στον ποδηλάτη, ο οποίος όμως κινδυνεύει από τα μηχανοκίνητα οχήματα. Η ασφάλεια του ποδηλάτη αυξάνεται όταν μεγαλώνει ο αριθμός των ποδηλατών στον δρόμο γιατί οι οδηγοί συνηθίζουν και προσέχουν περισσότερο και το κράτος αναγκάζεται να φτιάξει κάποιες υποδομές. Υπάρχουν μελέτες για ποδηλατόδρομους που μένουν στα συρτάρια. Η χρήση του ποδηλάτου αυξάνεται και λόγω κρίσης, αλλά συνιστούμε στους νέους ποδηλάτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μη κινούνται στις μεγάλες λεωφόρους αλλά σε παράπλευρους δρόμους».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου