Η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας (4-10 Μαίου) που φέτος είναι αφιερωμένη από τον ΟΗΕ στα Παιδιά αποτελεί μια καλή ευκαιρία για οικογενειακή ή σχολική επίσκεψη στα Μουσεία των Σιδηροδρόμων που υπάρχουν στη χώρα μας. Το ελληνικό κράτος βέβαια προσπάθησε οργανωμένα και μεθοδικά να μετατρέψει το σιδηρόδρομο σε μουσειακό είδος στη χώρα μας. Ωστόσο τα Μουσεία Σιδηροδρόμων δεν είναι δημιούργημα του κράτους αλλά πρωτοβουλίες των ίδιων το Σιδηροδρομικών και των Φίλων του Σιδηροδρόμου. Αξιοσημείωτο: σε όλα- σε αντίθεση με όλα τα άλλα Μουσεία- η είσοδος και η ξενάγηση είναι Δωρεάν.
Πολλά έχουν να γνωρίσουν και να θαυμάσουν σ αυτά μικροί και μεγάλοι.
Ο σιδηρόδρομος και όλα τα μέσα σταθερής τροχιάς όπως και γενικότερα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αν και πιο οικονομικά, πιο οικολογικά και πιο ασφαλή όχι μόνο δεν διαφημίζονται αλλά ιδεολογικά απωθούνται σαν «κατώτερα μέσα» ή «μέσα για τους κατώτερους». Η κυριαρχία της ιδεολογίας της ανωτερότητας του ΙΧ και του κατόχου του είναι αναμφισβήτητη. Εξάλλου σε μια κοινωνία που κατασκευάζει και οραματίζεται συνεχώς αυτοκινητοδρόμους, που κλείνει αντι να ανοίγει σιδηροδρομικές γραμμές, που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς σε άλλη εκτός της Αθήνας πόλη, τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά.
Οσο η κατάσταση στην Δημόσια Συγκοινωνία και ιδαίτερα στα Μέσα σταθερής τροχιάς παραμένει αυτή που είναι (ας μη ξεχνάμε βέβαια και τις φωνές για περαιτέρω συρρίκνωση της) το ενδιαφέρον για τον περιορισμό των τροχαίων δυστυχημάτων θα είναι απλά υποκριτικό.
Ο SOS Τροχαία Εγκλήματα απευθύνθηκε στο Υπουργείο Μεταφορών (ΕΔΩ) ζητώντας ανάμεσα στα άλλα την ΔΩΡΕΑΝ μετακίνηση όλων των Παιδιών με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην διάρκεια της εβδομάδας (και όχι μόνο) οδικής ασφάλειας για τα παιδιά σαν μια έμπρακτη ενθάρρυνση των παιδιών να γνωρίσουν και να εμπιστευτούν αυτά τα μέσα. Δεν αρκούν τα λόγια συμπάθειας και οι ηθικολογικές προσεγγίσεις ούτε βέβαια πρόκειται να μειώσουν τα τροχαία με θύματα παιδιά εκφοβιστικές και ενοχοποιητικές για τα ίδια τα θύματα καμπάνιες.
Μουσείο Ηλεκρικών Σιδηροδρόμων Σωματείου Συνταξιούχων ΗΣΑΠ
Στον τερματικό σταθμό του ΗΣΑΠ στον Πειραιά.
Ένα απίστευτο Μουσείο που αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα και περιλαμβάνει όλη την ιστορία των Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων στην Ελλάδα. Ξεκίνησε από το μεράκι του συνταξιουχου σημερα υπαλλήλου του ΗΣΑΠ Μανώλη Φωτόπουλου, ο οποίος εξακολουθεί να το φροντίζει και συντηρείται από τις συνδρομές των συνταξιουχων του ΗΣΑΠ.
Σε ένα μοναδικό κτίριο και με ένα τεράστιο εύρος εκθεμάτων.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή: 9:00 – 14:00
Για οργανωμένες επισκέψεις απαραίτητη προσυνεννόηση.
Τηλ : 214.4141.552, 210.4129.503 φαξ: 210-4121687 e mail: info@museum-synt-isap.gr
Είσοδος – Ξενάγηση: ΔΩΡΕΑΝ Περισσότερα: ΕΔΩ
Σιδηροδρομικό Μουσείο Αθηνών, Σιώκου 4, Σεπόλια, 104 43
Ιδρύθηκε το 1979 και αποτελεί το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό Μουσείο της Ελλάδας. Αποτελείται από δύο κύρια κτίρια και τον προαύλιο χώρο που έχει διαμορφωθεί για υπαίθριες εκδηλώσεις, όπου περιλαμβάνεται και το παιδικό ψυχαγωγικό τρένο.
Ο εκθεσιακός χώρος του Σιδηροδρομικού Μουσείου Αθήνας εκτείνεται σε έξι αίθουσες όπυ εκτίθενται:
Α’ αίθουσα: Χειροκίνητες και ποδοκίνητες δραιζίνες. Τοπογραφικά όργανα, σχέδια, φωτογραφίες.
Β’ αίθουσα: Ατμάμαξες, Επιβατικά οχήματα, Χειροκίνητες πυροσβεστικές αντλίες και πυροσβεστήρες. Διάφορα μοντέλα τροχαίου υλικού, Διάφοροι πίνακες με τεχνικά στοιχεία ατμαμαξών.
Γ’ αίθουσα: Εξοπλισμός σταθμών. Έντυπο υλικό. Στολή και εξαρτήματα στολών. Ιστορικές φωτογραφίες προσωπικού.
Δ’ Αίθουσα:Ένα μηχανουργείο με μηχανήματα κατασκευής περίπου το 1882. Ατμοκίνητος λέβητας, ατμοκίνητες υδραντλίες, φανοί ατμαμαξών. Διάφορα μηχανήματα. Διάφορα όργανα ατμαμαξών. Προθήκη με έντυπα κανονισμών και εγχειρίδια των σιδηροδρομικών εταιρειών. Ε’ αίθουσα: Διάφορα έπιπλα, σχέδια, τεμάχια από σερβίτσια φαγητού, παλαιά βασιλικά οχήματα κ.ά. Στ’ αίθουσα: Μοντέλα τροχαίου υλικού. Διάγραμμα πέδης ατμάμαξας.
Η είσοδος και οι ξεναγήσεις στο Μουσείο είναι ΔΩΡΕΑΝ.
Ωράριο Λειτουργίας: Τρίτη εως κσι Παρασκευή: 09:00 – 13:00 και κάθε 2ο και 4ο Σάββατο. Το Μουσείο παραμένει κλειστό Κυριακή και Δευτέρα
Συνεννόηση για οργανωμένες επισκέψεις: Τηλ: 210-5126295, 210-5297548 Fax:210-5241323, 210-5297452
Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Νέα Μοναστηρίου 7B,Στρατιωτικός Σταθμός, Δήμος Ελευθερίου – Κορδελιού, Τ.Κ. 56334
Το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (ή Σιδηροδρομικό Μουσείο Ελευθερίου Κορδελιού) εγκαινιάστηκε το 2001 και στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο κτίριο του 1894 στην περιοχή Διαλογής Κορδελιού, την ιστορική «Στρατιωτική Στάση», ενός μικρού Σιδηροδρομικού Σταθμού.
Το γραφικό αυτό κτίριο είναι η έδρα του Μουσείου, αλλά και της Λέσχης του Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης.
Στον περίβολό του σταθμεύει ένα από τα πιο διάσημα βαγόνια του «Orient Express»,κομμάτι του αυθεντικού Όριεντ Εξπρές, που από το 1883 ταξίδευε με αφετηρία το Παρίσι έως την Κωνσταντινούπολη.
Στο Σιδηροδρομικό Μουσείο Κορδελιού, το παρελθόν αναβιώνει μέσα από χάρτες, σάλπιγγες μετάδοσης ακουστικών σημάτων, σήμαντρα ακύρωσης εισιτηρίων, μαγνητικά τηλέφωνα, τηλέγραφο, φανάρια, ρολόγια, γραφεία, γραφομηχανές, σημάνσεις και ό,τι άλλο έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν τα μέλη του Μουσείου.
Υπεύθυνος του μουσείου είναι ο κ. Ευθύμιος Κοντόπουλος, που είναι και Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης.
Το μουσείο επισκέπτονται συνεχώς σχολεία, όπου στην αυλή του οι μαθητές έρχονται σε επαφή με το τρένο και μπορούν να ανέβουν στη μηχανοκίνητη και χειροκίνητη δραιζίνα.
Ωράριο Λειτουργίας: Το Μουσείο δέχεται τους επισκέπτες κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, πλην εορτών, από την 10η π.μ. έως την 13η μ.μ.
Συνιστάται ο προγραμματισμός των επισκέψεων, ιδιαιτέρως για σύνολα άνω των 40 ατόμων, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον υπεύθυνο ξενάγησης κ. Κοντόπουλο Ευθύμιο, στους αριθμούς 2310 733123 και 6972399873
Είσοδος ελεύθερη Τηλέφωνο 2310-559590, 2310-599134 Fax: 2310-559531
Σιδηροδρομικό Μουσείο Λάρισας
Σιδηροδρομικός Σταθμός Λάρισας, Παλαιολόγου 37, Τ.Κ. 412 23
Ιδρύθηκε το 2005, από σιδηροδρομικούς και μέλη του Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου ωστόσο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και προς το παρόν λειτουργεί μόνο μία πτέρυγα του.
Για την συλλογή των εκθεμάτων του Μουσείου, φροντίζουν τα μέλη του Συλλόγου.
Προς το παρόν η συλλογή περιλαμβάνει στολές και καπέλα σταθμάρχη και προϊσταμένου αμαξοστοιχίας, σφυρίχτρες, καραμούζες, τσιμπίδες ακύρωσης εισιτηρίων, φανοί θυέλλης (πετρελαίου), ασετιλίνης, ηλεκτρικοί και αλλαγής τροχιάς, τηλέγραφοι, τηλέφωνα, ρολόγια τσέπης και τοίχου και σημαιάκια.
Παράλληλα, ο Σ.Φ.Σ.Λ. αξιοποιεί και τις παλαιές δρεζίνες που υπήρχαν στις αποθήκες του ΟΣΕ Α.Ε., πίσω από το Τελωνείο.
Πιο συγκεκριμένα, η δρεζίνα Δ3 είναι μια από τις σπανιότερες καθώς χρονολογείται από το 1930, η Δ1 είναι πολυτελείας με ξύλινη επένδυση και χρησιμοποιήθηκε μόνο για τις μετακινήσεις υψηλών προσώπων (Βασιλείς, πρωθυπουργοί κ.ά.) και η ΔΡ41 προοριζόταν για τη μεταφορά του προσωπικού του ΟΣΕ.Α.Ε.
Ωράριο Λειτουργίας: Κατόπιν συνεννόησης με τα μέλη του Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου Λάρισας
Τηλέφωνο: 2410-590252, 2410-555869 Fax: 2410-590252, 2410-555868 E-mail: pks_larissa@yahoo.com
Σιδηροδρομικό Μουσείο Βόλου
Σιδηροδρομικός Σταθμός Βόλου, Τ.Κ. 383 33
Στεγάζεται στον πρώτο όροφο του κτιρίου του Σιδηροδρομικού Σταθμού του Βόλου
Το Σιδηροδρομικό Μουσείο Βόλου ή Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλίας (όπως είναι πιο διαδεδομένο), ιδρύθηκε το 2006 μέσω της συνεργασίας του ΟΣΕ Α.Ε. και του Θεσσαλικού Συλλόγου Σιδηροδρομικών με τον Δήμο Βόλου, τον Πολιτιστικό Φορέα «Φίλοι των Τρένων» της Θεσσαλίας και μελών του Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου (ΣΦΣ).
Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή από 7:30-14:30 με ραντεβού.
Τηλέφωνο; 24210-23644 24210-23424 Fax: 24210-23644 E-mail: press@osenet.gr Είσοδος ελεύθερη.
Σιδηροδρομικό Μουσείο Δράμας
Σιδηροδρομικός Σταθμός Δράμας, Τ.Κ. 661 00
Το νεότερο μέλος που προστέθηκε στην οικογένεια των Σιδηροδρομικών Μουσείων, πρωτοβουλία της Λέσχης Σιδηροδρομικών και Φίλων Σιδηροδρόμου «Ήφαιστος».
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 27 Ιουνίου 2007 στην αίθουσα «Μακεδονία» του Μ.Ε.Α.Σ «Ήφαιστος» δίπλα στο Μηχανοστάσιο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Δράμας.
Άνοιχτός χώρος στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Δράμας. Mικρά εκθέματα στον εσωτερικό χώρο της Λέσχης.
Επίσκεψη μετά από συννενόηση με τα μέλη της Λέσχης. Τηλέφωνο: 25210 – 38500 Φάξ: 25210 – 38500 Είσοδος Ελεύθερη
Περισσότερα για τα Σιδηροδρομικά Μουσεία: ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου