18 Ιουλ 2015

Σκότωσε ποδηλάτη γιατι μιλούσε στο κινητό. Οδηγήθηκε στη φυλακή για πέντε χρόνια. (στη Σκωτία).

Η 36χρονη οδηγός αυτοκινήτου Julie Watson  διέγραψε από το κινητό της μια κλήση που έκανε την ώρα που χτύπησε τον 49χρονο  ποδηλάτη Alistair Speed.

Julie Watson
Julie Watson

H Watson κρίθηκε ένοχος πρόκλησης θανάτου από επικίνδυνη οδήγηση του A. Speed στον δρόμο  A91 μεταξύ Strathmiglo και Gateside στη χερσόνησο του Fife  στις 5 Σεπτεμβρίου 2013. Καταδικάστηκε επίσης  για απόπειρα εξαπάτησης της δικαιοσύνης, επειδή διέγραψε την αποθηκεμένη κλήση από το κινητό της. Η  δράστης – που είναι μητέρα δυο παιδιών – είχε πει στην αστυνομία ότι είχε χρησιμοποιήσει το κινητό της για να καλέσει ασθενοφόρο.

«Παράνομη πράξη»

Αλλά κατά την  δίκη της στο Ανώτατο Δικαστήριο, στο Εδιμβούργο, αποδείχτηκε ότι μια άλλη κλήση είχε γίνει λίγο πριν την κλήση στο 999 (τηλέφωνο Επειγόντων)

Προτείνοντας την ποινή στο Ανώτατο Δικαστήριο, στη Γλασκώβη,ο δικαστής Λόρδος Kinclaven είπε ότι το να χρησιμοποιείς κινητό τηλέφωνο ενώ οδηγείς «σε κάνει ικανό να   καταστρέψεις ζωές  και να σκοτώσεις κυριολεκτικά». Είπε: «Η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση είναι από μόνη της παράνομη πράξη. Το γεγονός πως  από τη χρήση κινητού τηλεφώνου είναι αναπόφευκτη η απόσπαση της προσοχής του χρήστη/παραβάτη κατά την τέλεση αδικήματος αυτού του είδους (τροχαίας σύγκρουσης) θα κάνει πάντα το αδίκημα πιο σοβαρό

Αλλά είπε στην  Watson: «Έχετε αποδεδειγμένα τύψεις που δέχομαι πως είναι πραγματικές για την πρόκληση του θανάτου του κ. Speed και γνωρίζετε πολύ καλά την καταστροφή που προκαλέσατε  στην οικογένεια του, και εππλέον σ όλου ς οσους τον γνώριζαν πραγαματικά.»

Εκτός από πεντάχρονη φυλάκιση στην Watson επίσης αφαιρέθηκε το δικαίωμα οδήγησης για 10 χρόνια και  μετά απ αυτά θα πρέπει να υποβληθεί σε μια εκτεταμένη διαδικασία εξετάσεων αν θελήσει να το ξαναδιεκδικήσει.

Ο κ. Speed, εργαζόμενος στα πολυκαταστήματα Tesco, πέθανε από σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Ήταν παλαιό μέλος της ποδηλατικής ένωσης του Fife,  Century Road Club και είχε λάβει μέρος στην τελευταία εκδήλωση του την προηγούμενη ημέρα.

«Καταστροφικά» αποτελέσματα

Η  αδελφή του κα Mhairi Laffoley , είπε ότι το συμβάν είχε “φρικτές” επιπτώσεις στην οικογένειά τους..

Είπε στο Δικαστήριο: «οι γονείς μου πέθαναν μέσα σε 12 εβδομάδες από το συμβάν. Ποτέ δεν θα είναι το ίδιο. Ήταν τα πάντα για μας. Ο Alistair άρχισε να ποδηλατεί στο δρόμο από  επτάχρονο αγόρι. Άρχισε να συμμετέχει σε ποδηλατικούς αγώνες από την ηλικία των 12. Ήταν ένας πολύ, πολύ πεπειραμένος ποδηλάτης. «Ήταν πολύ ισορροπημένος. Δεν ρισκάριζε.»

Ο συνήγορος υπεράσπισης G. Martin είπε ότι η Watson, η οποία είχε ήδη δύο φορές στο παρελθόν καταδικαστεί για υπερβολική ταχύτητα, είχε «πραγματικά τύψεις για το τι συνέβη». Πρόσθεσε: «δεν έχει εργαστεί μετά το ατύχημα, απλά επειδή της είναι δύσκολο να συμφιλιωθεί με το τι συνέβη με τον κ. Speed.»

Alistair Speed
Alistair Speed

ΠΗΓΗ: BBC 1η Ιουλίου 2015

Σημείωση SOS Τροχαία Εγκλήματα

Η αυξανόμενη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση οχι μόνο αυτοκινήτων αλλά και μηχανών και στην Ελλάδα αποτελεί την ανερχόμενη δύναμη πρόκλησης σοβαρών τροχαίων συγκρούσεων. Παρά την υφιστάμενη απαγόρευση της χρήσης του αυτή εξακολουθεί να αποτελεί κυρίαρχη πραγματικότητα στο οδικό δίκτυο. Πολλά από τα «ανερμήνευτα» τροχαία οφείλονται σ αυτό τον λόγο.

Στην χώρα μας η απροθυμία παροχής στοιχείων για το εάν το κινητό βρίσκονταν σε λειτουργία την ώρα μιας σύγκρουσης είναι δεδομένη λόγω «προστασίας των προσωπικών δεδομένων» των δραστών (τα θύματα εννοείται δεν έχουν ούτε δεδομένα ούτε δικαιώματα).

Ενδεικτικά αναφέρουμε δύο περιπτώσεις φόνων δυο ποδηλατών το 2012, και των δύο παιδιών, των 14χρονων Οδυσσέα Κουκουζέλη στη Λ. Λαυρίου και Πάνου Τζαβάρα στο Ρίο της Πάτρας. Και στις δύο περιπτώσεις ζητήθηκε από τις οικογένειες των θυμάτων η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των δραστών για να διαπιστωθεί αν μιλούσαν στο κινητό. Και στις δυο περιπτώσεις υπήρξαν σχετικές εισαγγελικές παραγγελίες. Και στις δυο περιπτώσεις οι (διαφορετικές) εταιρίες κινητής τηλεφωνίας αρνήθηκαν να δώσουν τα στοιχεία επικαλούμενες τα «προσωπικά δεδομένα». Παράκαμψη της άρνησης μπορεί βέβαια να υπάρξεις μόνο μετά απο δικαστική διαδικασία (απόφαση Δικαστικού Συμβουλίου)….

Αλλά οπως είπε και ο επιφανής ποινικολόγος συνήγορος υπεράσπισης της  δράστιδος του φόνου του Πάνου Τζαβάρα, έ όχι και να παραβιάζουμε τα προσωπικά δεδομένα για ένα πλημμέλημα!

Η για να το πούμε διαφορετικά: το τηλέφωνο μου πάνω από τη Ζωή σου.
Πηγή: www.soste.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου