3 Σεπ 2016

«Ε όχι και να γίνει άρση απορρήτου για ένα πλημμέλημα!»


anakyklosi-kiniton-vodafone-ymca
ΑΝΑΓΚΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΤΩΝ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΤΡΟΧΑΙΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ
Παρ όλο που η χρήση αλκοόλ αποτελούσε πάντα ένα σημαντικό παράγοντα για την πρόκληση τροχαίων συγκρούσεων και ένας πολύ μεγάλος αριθμός θανάτων και σοβαρών τραυματισμών είχε προκληθεί από μεθυσμένους οδηγούς, μόλις την τελευταία δεκαετία του προηγούμενου αιώνα θεσπίστηκε η αναγκαστική εξέταση όλων των εμπλεκομένων σε μια τροχαία σύγκρουση για την ανίχνευση αλκοόλ στο αίμα.
Αλλά με την αλλαγή της χιλιετίας, μια νέα απειλή άρχισε να γιγαντώνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Η χρήση συσκευών κινητής τηλεφωνίας αποτελεί το σημαντικότερο σήμερα μέσο απόσπασης της προσοχής κατά την οδήγηση, απόσπαση που μπορεί να προκαλέσει σε κλάσματα δευτερολέπτου την απώλεια της ζωής του παραβάτη οδηγού ή συνηθέστερα της «ζωής των άλλων».
Αν και η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση αποτελεί παράβαση του Κ.Ο.Κ «παραδόξως» το να περιλαμβάνει υποχρεωτικά η διερεύνηση από τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές κάθε τροχαίας σύγκρουσης το εάν τα κινητα τηλέφωνα όλων των εμπλεκομένων σ αυτήν βρίσκονταν σε λειτουργία αμέσως πρίν και κατά την διάρκεια του συμβάντος δεν αποτελεί ακόμα νομοθετική υποχρέωση. Αν αυτό συνέβαινε ίσως να γινόταν κατανοητό το πώς προέκυψαν πολλά από τα ολοένα αυξανόμενα «ακατανόητα» συμβάντα στους δρόμους και όχι μόνο.
Η συγκλονιστική ιστορία της Αίγινας με την εν ψυχρώ εκτέλεση τεσσάρων ανθρώπων τον σοβαρό τραυματισμό άλλων και ένα απίστευτο επώδυνο βίωμα που θα συνοδεύσει για όλη τους τη ζωή όλους αυτούς τους ανθρώπους που ξεκίνησαν να πάνε μια μικρή θαλάσσια εκδρομή έφερε στην επιφάνεια από πολλές πλευρές το αίτημα της δημοσιοποίησης των τηλεφωνικών επικοινωνιών των επιβαινόντων στο ταχύπλοο.
Άσχετα από την αφετηρία του καθενός που διατυπώνει αυτό το αίτημα θα θέλαμε να σημειώσουμε πώς παρόμοιο αίτημα δεν θα έπρεπε να υφίσταται. Η νομοθετική ρύθμιση που θα επέβαλε σε κάθε έγκλημα στη στεριά ή στη θάλασσα  με σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο την υποχρεωτική ένταξη στη δικογραφία των στοιχείων λειτουργίας των κινητών με τις κατά περίπτωση πιο ειδικές ρυθμίσεις θα έπρεπε να έχει ψηφιστεί χθές. Αυτό θα συνέβαλε ουσιαστικά στην απόδοση Δικαιοσύνης και θα ακύρωνε εν τη γενέσει της κάθε, από παράδοση ή από κακή προαίρεση, θεωρία συνωμοσίας.
Δυστυχώς αυτό δεν έχει συμβεί.
Και επειδή αυτό δεν έχει συμβεί έχουμε την συστηματική άρνηση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας να δώσουν παρόμοια στοιχεία ακόμα και μετά από εισαγγελική παραγγελία επικαλούμενες τον σεβασμό στα …προσωπικά δεδομένα των πελατών τους και απαιτώντας αποφάσεις Δικαστικών Συμβουλίων.
Τα παραπάνω είναι δυστυχώς γνωστά  σε όσους ασχολήθηκαν με το τι συμβαίνει πολύ πρίν από το συμβάν της Αίγινας. Ούτε για τον φόνο του 13χρονου ποδηλάτη ΠάνουΤζαβάρα (Μάιος 2012  στο Ρίο της Πάτρας), ούτε για τον φόνο του 14χρονου ποδηλάτη Οδυσσέα Κουκουζέλη (Αύγουστος 2012 Λ. Λαυρίου), οι οικογένειες των οποίων αποτελούν μέλη του συλλόγου μας, οι τηλεφωνικές εταιρείες υπάκουσαν στην εισαγγελική εντολή να προσκομίσουν τα σχετικά στοιχεία. Στη δίκη μάλιστα για το φόνο του πρώτου γνωστός ποινικολόγος που είχε αναλάβει την υπεράσπιση της (καταδικασθείσας) δράστιδος παρατήρησε για το θέμα: «Ε όχι και να γίνει άρση απορρήτου για ένα πλημμέλημα!»
SOS Τροχαία Εγκλήματα έχει υποβάλει εδώ και καιρό ένα πλαίσιο προτάσεων που αφορά την Δικαιοσύνη και τα Τροχαία Εγκλήματα, στον Υπουργό Δικαιοσύνης, στην υφυπουργό Μεταφορών και στην Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής. Ανάμεσα σ αυτές περιλαμβάνει και την : «Αυτόματη υποχρεωτική κατάθεση από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας λίστας με πιθανές συνομιλίες ολων των εμπλεκομένων οδηγών την ώρα της σύγκρουσης». (Το σύνολο των προτάσεων μπορεί όποιος επιθυμεί να το δει: ΕΔΩ). Δεν διεκδικούμε οι αρμόδιοι να αποδεχτούν το σύνολο των προτάσεων μας. Ωστόσο κάποτε θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το να μη προχωρούν στη νομοθέτηση πάνω σε τόσο σοβαρά θέματα σε τίποτα άλλο δεν συμβάλλει παρά στην διαιώνιση της υπάρχουσας κατάστασης: μιας αιματοβαμμένης πραγματικότητας που  θα αποτελεί πρόσφορο έδαφος για να ανθίζει η καχυποψία και κάθε είδους θεωρίες συνωμοσίας.
Πανελλαδικός σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα, 30/8/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου