6 Σεπ 2018

Γύρισες από διακοπές; Έλεγξε ελαστικά & ζάντες




Γύρισες από διακοπές;Έλεγξε ελαστικά & ζάντες


Ένας έλεγχος στα ζαντολάστιχα εντοπίζει όλα τα πιθανά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις περιπέτειες του καλοκαιριού!



Τα ελαστικά και οι ζάντες του αυτοκινήτου σου σίγουρα έχουν «ταλαιπωρηθεί» μέσα στις διακοπές. Βλέπεις, το οδικό δίκτυο, ειδικά των νησιών, περιέχει πολλές φορές χωματόδρομους με άφθονες λακκούβες αλλά και πέτρες που προκαλούν συνέχεια «τραντάγματα» στο αυτοκίνητο και σημαντικές φθορές στα λάστιχα. Ένας απλός έλεγχος θα φανέρώσει όλα τα προβλήματα.



Πίεση ελαστικών, βάθος πέλματος και άλλοι έλεγχοι!


Τα λάστιχα του αυτοκινήτου σου έχουν μόνιμη επαφή με το δρόμο άρα και μόνιμη φθορά από τις διάφορες κινήσεις του αυτοκινήτου. Ειδικά κατά τη διάρκεια των διακοπών, καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα μεγάλο αριθμό πραγμάτων που τα φθείρουν, όπως πέτρες (διαφόρων μεγεθών), λακκούβες ή ακόμα και καρφιά & γυαλιά!

Επειδή, λοιπόν, κατά πάσα πιθανότητα το αυτοκίνητο σου πέρασε μια ή και παραπάνω φορές πάνω από κάτι από τα παραπάνω, ακόμα κι αν δεν το κατάλαβες, θα πρέπει, τώρα που τελείωσαν οι διακοπές, να ελέγξεις με την πρώτη ευκαιρία τα ελαστικά και τις ζάντες!

Ορισμένοι από τους ελέγχους που γίνονται στα ελαστικά κατά την επίσκεψη σε ένα συνεργείο είναι οι εξής:
  • Πίεση στα λάστιχα
Είναι το δημοφιλέστερο χαρακτηριστικό των ελαστικών δικαιολογημένα, καθώς εάν η πίεση δεν είναι αυτή που πρέπει, οι συνέπειες είναι τόσο οδηγικές, αλλά και οικονομικές μέσω της αύξησης της κατανάλωσης καυσίμου που προκαλείται.
  • Ευθυγράμμιση – ζυγοστάθμιση
Ο έλεγχος και η μετέπειτα διαδικασία ευθυγράμμισης των τροχών πραγματοποιείται ώστε να σταματήσει να υπάρχει η οποιαδήποτε κλίση σε έναν ή περισσότερους τροχούς όταν το αυτοκίνητο έχει ευθεία πορεία και επίσης για να έχουν την ίδια κλίση οι μπροστινοί τροχοί όταν το αυτοκίνητο στρίβει. Η ζυγοστάθμιση πραγματοποιείται για να ελεγχθεί αν το βάρος μεταξύ των τροχών του αυτοκινήτου κατανέμεται σωστά. Τόσο η ζυγοστάθμιση αλλά και η ευθυγράμμιση είναι έλεγχοι τεράστιας σημασίας καθώς σταματούν προβλήματα τα οποία φθείρουν όλο και περισσότερο τα ελαστικά.
  • Έλεγχος βάθους πέλματος (αυλάκι)
Αν παρατηρηθεί ότι είναι μικρότερο των 3 χιλιοστών, προτείνεται προληπτική αλλαγή στα λάστιχα.

Πώς και γιατί ελέγχονται (και) οι ζάντες!

Η σωστή λειτουργία των ζαντών έχει, επίσης, τεράστια σημασία καθώς αποτελούν, μαζί με τα ελαστικά, ένα «ζευγάρι» όπου τα χαρακτηριστικά του ενός μέρους βοηθούν  τη σωστή λειτουργία και του άλλου.

Οι κυριότεροι από τους ελέγχους που πραγματοποιούνται είναι:
  • Σωστό σχήμα – ομοιομορφία ζάντας: Πρέπει η ζάντα να «δένει» σωστά και με απόλυτη εφαρμογή με το ελαστικό. Η οποιαδήποτε αλλοίωση του σχήματός της παρεμβαίνει αρνητικά και στην απόδοση του ελαστικού.
  • Ράγισμα – σπάσιμο – φθορές: Είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο το οποίο προκαλείται συχνά όταν το αυτοκίνητο χρησιμοποιείται εντός πόλης και ανεβοκατεβαίνει πεζοδρόμια κατά το παρκάρισμα.
  • Σχηματισμός σκουριάς: Πρόκειται για κάτι που φαίνεται ακόμα και με «γυμνό μάτι», ειδικά αν η παρουσία της είναι έντονη.
Πηγή: https://www.autotriti.gr










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου