Πολίτες online «ξηλώνουν» παράνομες διαφημιστικές
πινακίδες
Ένα site καταγγελίας δίνει τον έλεγχο του
δημόσιου χώρου στους πολίτες. Γιατί όχι, εφόσον το κράτος αδυνατεί
να το κάνει χρόνια τώρα;28.04.2010
Του Χρήστου Σύλλα
syllas@kathimerini.gr
«Αυτονόητα» στην πολιτική για την οδική ασφάλεια υπάρχουν. Όταν όμως δεν γίνονται πράξη, κοστίζουν ανθρώπινες ζωές. Η ιστορία των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων στην Ελλάδα έχει να πει πολλά για μια κοινωνία, «γνωστή-άγνωστη» στους περισσότερους: νόμοι που δεν τηρούνται, δήμοι που θησαυρίζουν από συναλλαγές με διαφημιστικές εταιρείες, άνθρωποι που προσπαθούν να βρουν το δίκιο τους για συγγενείς που χάθηκαν από τα «μαχαίρια» των δρόμων…
Πρόσφατα η κυβέρνηση, επιδεικνύοντας πολιτική βούλησή για το ζήτημα, με ειδική συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Μεταφορών, ανακοίνωσε ορισμένες μέτρα για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Μεταξύ άλλων, παρουσίασε την ιστοσελίδα illegalsigns.gov.gr , μια διαδικτυακή πλατφόρμα όπου οι πολίτες μπορούν να εντοπίζουν και να καταγγέλλουν παράνομες διαφημιστικές πινακίδες.
Η φόρμα που καλείται να συμπληρώσει ο πολίτης ζητάει υποχρεωτικά την επισύναψη φωτογραφίας έτσι ώστε να διευκολύνεται η επιβεβαίωση της καταγγελίας από την Τροχαία. «Η καταγγελία φτάνει στην ομάδα του opengov και σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, γίνεται η διανομή του φόρτου στα κατά τόπους τμήματα της Τροχαίας», εξηγεί η κ. Ελίνα Δάλλα, εμπειρογνώμονας και υπεύθυνη για το illegalsigns.gov.gr από το γραφείο του πρωθυπουργού.
Ο Μανώλης Ανδριωτάκης, blogger και δημιουργός του ντοκυμαντέρ, «Προσοχή: Φονικές Διαφημίσεις» μιλάει στο kathimerini.gr για την προοπτική αυτής της πρωτοβουλίας: «Νομίζω ότι πρόκειται για μια δράση που είναι στη σωστή κατεύθυνση διότι εμπλέκει τον πολίτη, τον ενεργοποιεί και πάνω απ' όλα τον καθιστά υπεύθυνο. Με τις κατάλληλες ενέργειες, μπορεί να αποδειχτεί ένα αξιόπιστο εργαλείο».
«Στην κεντρική διεύθυνση της Τροχαίας, ο επιβλέπων τις καταγγελίες στέλνει περιπολικό στο σημείο, γίνεται επιτόπου επιβεβαίωση και μετά ενημερώνεται ο αρμόδιος Δήμος, υπεύθυνος για την αποξήλωση», συμπληρώνει η κ. Δάλλα.
Συμφωνητικά-«πειρασμοί», πινακίδες-«μαγεία»
Αναδημοσίευση:https://www.kathimerini.gr/75694/article/texnologia/diadiktyo/polites-online-3hlwnoyn-paranomes-diafhmistikes-pinakides
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου