«Στοπ» στον χρηµατισμό και στην παραβατικότητα επιχειρείται να μπει για δεύτερη φορά σε διάστημα περίπου τεσσάρων χρόνων μέσα από την υλοποίηση του συστήματος που θα επιτρέπει να διενεργούνται με κάμερα οι εξετάσεις για την απόκτηση άδειας οδήγησης. Απόπειρες για την αναμόρφωση του συστήματος εξέτασης είχαν γίνει και στο παρελθόν, προκαλώντας ωστόσο πολύμηνες αντιδράσεις από την πλευρά των εκπαιδευτών αλλά και των εξεταστών. Η κατάσταση αυτή είχε μπλοκάρει τη διαδικασία διενέργειας των εξετάσεων και είχε οδηγήσει στη συσσώρευση τουλάχιστον 150.000 υποψήφιων οδηγών που περίμεναν τότε να δώσουν εξετάσεις.
Την Πέμπτη εγκρίθηκε η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για την υλοποίηση του έργου «Ανάπτυξη ολοκληρωμένης πλατφόρμας διαφανούς εξέτασης οδηγών για άδεια οδήγησης», προϋπολογισμού 359.600 ευρώ (μαζί με τον ΦΠΑ), μεταξύ του υπουργείου Yποδομών και Mεταφορών και του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΕΚΕΤΑ.
H σύμβαση αφορά την υλοποίηση του συστήματος μέσω του οποίου θα εξετάζονται πλέον οι υποψήφιοι με κάμερες. Μετά και την ανάπτυξη του συστήματος θα πραγματοποιηθεί η εκπαίδευση των εξεταστών, με αποτέλεσμα το έργο να εφαρμοστεί από το επόμενο έτος.
Υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Mεταφορών και του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως η διαφορά τώρα, σε σχέση με αντίστοιχες προσπάθειες του παρελθόντος, είναι πως πριν προχωρήσει η νομοθέτηση αυτών των ρυθμίσεων είχε ληφθεί η συγκατάθεση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Στον νόμο (4850/2021), κατά τις πρακτικές εξετάσεις, προβλέπεται η χρήση φορητής κάμερας, που διαθέτει μικρόφωνο και ειδική αποσπώμενη κάρτα μνήμης, όπου αποθηκεύεται η πρακτική δοκιμασία. Τη φορητή κάμερα, πριν από την έναρξη της εξέτασης, την παραλαμβάνει από τη διεύθυνση μεταφορών και επικοινωνιών της περιφέρειας ο εξεταστής και την τοποθετεί με δική του ευθύνη μέσα στο όχημα.
Φορέας χρηματοδότησης του έργου είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο αναμένεται να χρηματοδοτήσει το έργο μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Επίσης, φορέας υλοποίησης είναι το ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ, το οποίο από την πλευρά του διαθέτει την τεχνογνωσία για να προχωρήσει στην εκτέλεση των αντίστοιχων έργων. Σύμφωνα με την απόφαση κρίνεται απαραίτητη η ανάπτυξη μιας τέτοιας πλατφόρμας, καθώς θα επιλύσει χρόνια προβλήματα στη διαδικασία των εξετάσεων και θα συμβάλει στη διαφάνειά τους.
Πηγή kathimerini.gr
Αναδημοσίευση: www.dimikratki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου