29 Νοε 2023

Από την εκδήλωση – ανοιχτή συζήτηση που διοργανώθηκε από το Τμήμα Παιδείας Δήμου Αλεξανδρούπολης και τον SOS Τροχαία Εγκλήματα στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023. Εισήγηση της Ντέλιας Τζιογκίδου.

Still Life With Skull, Leeks, And Pitcher, Pablo Picasso

                 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ: ΜΙΑ ΣΥΜΠΟΝΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ                                      ΜΕΤΑΤΡΑΥΜΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΝΘΟΥΣ   ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΡΟΧΑΙΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ

«Κυρίες και κύριοι, αξιότιμοι προσκεκλημένοι και συνάδελφοι υπέρμαχοι της οδικής ασφάλειας,
Σας ευχαριστούμε που είστε μαζί μας σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων των Τροχαίων Συγκρούσεων.
Είμαστε σήμερα μαζί για να προβληματιστούμε, να θυμηθούμε και να τιμήσουμε εκείνους των οποίων οι ζωές έχουν αλλάξει για πάντα από τα τροχαία δυστυχήματα.
Και καθώς το κάνουμε αυτό μνημονεύοντας τις ζωές που χάθηκαν, ας ασχοληθούμε επιπλέον και με τα συχνά παραγνωρισμένα επακόλουθα των τροχαίων τραγωδιών – τις βαθιές επιπτώσεις του μετατραυματικού στρες και της θλίψης που ακολουθούν.
Τα τροχαία δυστυχήματα δεν είναι απλώς στατιστικές- είναι τραγωδίες που αφήνουν μόνιμα σημάδια σε άτομα και κοινότητες.
Η συναισθηματική επιβάρυνση μπορεί να είναι ιδιαίτερα τρομακτική για όσους έχουν βιώσει άμεσα το τραύμα ή έχουν χάσει ένα αγαπημένο τους πρόσωπο σε τροχαία σύγκρουση.
Σήμερα θα ήθελα να ρίξω φως στο δύσκολο μονοπάτι του μετατραυματικού στρες αλλά και στην αντιμετώπιση της βαθιάς θλίψης, που προκαλούν αυτά τα περιστατικά.
Είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίσουμε τις άμεσες και μακροπρόθεσμες συναισθηματικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένα οδικό ατύχημα.
Η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) είναι μια συχνή συνέπεια, που επηρεάζει τόσο τους επιζώντες όσο και τους αυτόπτες μάρτυρες, διασώστες, πυροσβέστες κα.
*Η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας από ψυχολόγους, θεραπευτές ή ομάδες υποστήριξης μπορεί να προσφέρει έναν ασφαλή χώρο για την επεξεργασία αυτών των συναισθημάτων.
*Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να αντιμετωπίσουν τις αναδρομές, το άγχος και τους εφιάλτες, που συχνά συνοδεύουν τη διαταραχή μετατραυματικού στρες.
• Η καλλιέργεια ενός ισχυρού συστήματος υποστήριξης είναι απαραίτητη για όσους παλεύουν με τα επακόλουθα ενός τροχαίου δυστυχήματος.
• Ο δεσμός μεταξύ της οικογένειας και των φίλων μπορεί να χρησιμεύσει ως μία σανίδα σωτηρίας ζωτικής σημασίας, κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων στιγμών.
• Η ανοιχτή επικοινωνία εντός της οικογένειας και της κοινότητας, βοηθά να σπάσει η απομόνωση που συχνά συνοδεύει το πένθος.
• Η ανταλλαγή εμπειριών και συναισθημάτων δημιουργεί ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, υπενθυμίζοντας στα άτομα ότι δεν αγωνίζονται μόνα τους.
Επιπλέον:
• Η ενασχόληση με εποικοδομητικές δραστηριότητες και η συνηγορία, μπορεί να
μετατρέψει τον πόνο και τη θλίψη σε θετική δράση.
• Η μετατροπή της προσωπικής τραγωδίας σε δύναμη αλλαγής, βοηθά τα άτομα να επουλωθούν αλλά συμβάλλει και στην ευρύτερη προσπάθεια για την πρόληψη
μελλοντικών δυστυχημάτων.
• Η συμμετοχή σε πρωτοβουλίες για την οδική ασφάλεια, εκστρατείες ευαισθητοποίησης ή ομάδες υποστήριξης, επιτρέπει στους επιζώντες και σε όσους έχουν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα, να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο και να δίνουν νόημα στη ζωή τους παρά τις αντιξοότητες.

Τώρα ας στρέψουμε την προσοχή μας στη μοναδική πρόκληση του να ζεις με το πένθος μετά από ένα τροχαίο δυστύχημα.
Το πένθος είναι μια σύνθετη και συνεχής διαδικασία και κάθε άτομο το βιώνει διαφορετικά. Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να πενθήσει κάποιος αλλά η εξεύρεση υγιών μηχανισμών αντιμετώπισης, είναι απαραίτητη.

• Είναι ζωτικής σημασίας να δώσει κανείς στον εαυτό του την άδεια να θρηνήσει και να αναγνωρίσει ότι η θεραπεία είναι ένα ταξίδι που θέλει χρόνο.
• Οι ομάδες υποστήριξης προσφέρουν έναν χώρο όπου τα άτομα μπορούν να μοιραστούν τις ιστορίες τους, να βρουν παρηγοριά στις εμπειρίες των άλλων και να αποκτήσουν πρόσβαση σε πολύτιμους πόρους.
• Επιπλέον η ενσωμάτωση πρακτικών ενσυνειδητότητας στην καθημερινή ζωή, όπως ο διαλογισμός και η γιόγκα, μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση ηρεμίας και να βοηθήσει στη διαχείριση των συναισθημάτων συντριβής που σχετίζονται με το πένθος. Αυτές οι πρακτικές επιτρέπουν στα άτομα να καλλιεργήσουν την ανθεκτικότητα και να βρουν στιγμές γαλήνης μέσα στην αναταραχή της θλίψης.
Εν κατακλείδι, σε αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα θύματα των τροχαίων συγκρούσεων,
*ας θυμηθούμε τις ζωές που χάθηκαν αλλά και
*ας δεσμευτούμε να στηρίξουμε όσους συνεχίζουν να παλεύουν με τα επακόλουθα των τροχαίων δυστυχημάτων.
Με την άμεση αντιμετώπιση του μετατραυματικού στρες και της θλίψης, την καλλιέργεια μιας υποστηρικτικής κοινότητας και τη μετατροπή της τραγωδίας σε υπεράσπιση μπορούμε να εργαστούμε για ένα μέλλον όπου οι καταστροφικές επιπτώσεις των τροχαίων δυστυχημάτων θα ελαχιστοποιηθούν.
Ας αγωνιστούμε για ασφαλέστερους δρόμους και πιο συμπονετικές κοινότητες διασφαλίζοντας ότι η μνήμη εκείνων που χάσαμε, θα λειτουργήσει ως καταλύτης για θετική αλλαγή.
Σας ευχαριστούμε.»

Ντέλια Τζιογκίδου, Ψυχολόγος MSc. Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου