10 Νοε 2024

Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Θυμάτων.

 

 

 

 

 

Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Τροχαίων Θυμάτων. Τιμάται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ 26/10/2005

 Tιμάται σε όλες τις ηπείρους – όχι μόνο από οργανώσεις θυμάτων που υποστηρίζουν την οδική ασφάλεια και τα θύματα των τροχαίων, αλλά και από κυβερνήσεις και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.

 Αυτή είναι μια σημαντική ημερομηνία και μια ευκαιρία για εμάς να ενωθούμε με μια φωνή και να μας ακούσουν!

Τo μήνυμα   της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης 2024 (WDoR2024) είναι: Εκείνη τη μέρα  για να #Θυμηθούμε αυτούς που δεν είναι πια μαζί μας, να #Στηρίξουμε όλα τα θύματα (παροχή βοήθειας , Δικαιοσύνης), να υποστηρίξουμε το Στόχο για #Μηδέν #Θανατηφόρα  και να #Δράσουμε για να σώσουμε ζωές, οδηγώντας #υπεύθυνα .  Είναι μια πολύ σημαντική παγκόσμια εκδήλωση Μνήμης για τα πολλά εκατομμύρια που έχουν σκοτωθεί και έχουν τραυματιστεί σοβαρά στους δρόμους του κόσμου και αναγνώρισης του πόνου όλων των πληγέντων θυμάτων, οικογενειών.. Εκατομμύρια προστίθενται κάθε χρόνο σε αμέτρητα εκατομμύρια που ήδη υποφέρουν: ένας πραγματικά τεράστιος συσσωρευμένος φόρος.

Αυτή η Ημέρα έχει γίνει ένα σημαντικό εργαλείο για τις κυβερνήσεις και όλους εκείνους των οποίων το έργο περιλαμβάνει την πρόληψη ή την αντιμετώπιση των συνεπειών των δυστυχημάτων, καθώς προσφέρει την ευκαιρία να καταδειχθεί η τεράστια κλίμακα και ο αντίκτυπος των θανάτων και τραυματισμών από τροχαία, ζητώντας να τερματιστεί η Συχνά Τετριμμένη και ακατάλληλη απάντηση σε θάνατο και τραυματισμό από τροχαίο και συνηγορεί για επείγουσα συντονισμένη δράση για να σταματήσει το μακελειό.

 Ο Νοέμβρης είναι ο μήνας που οι οργανώσεις των θυμάτων τροχαίων επέβαλαν να τιμάται παγκόσμια η Μνήμη τους. Από το 1993 «ανεπίσημα» και από το 2005 «επίσημα» η τρίτη Κυριακή του Νοέμβρη είναι αφιερωμένη στα θύματα των τροχαίων. (Μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία και το νόημα της Ημέρας Μνήμης: ΕΔΩ).

Στη χώρα μας πάνω από 18 χρόνια πλέον πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο, την Αλεξανδρούπολη, το Ηράκλειο και άλλες πόλεις. Πρωταρχικά αυτές οι εκδηλώσεις λειτούργησαν ώστε να συσπειρωθούν και να αποκτήσουν φωνή οι οικογένειες θυμάτων.

Βέβαια δεν αρκεί να έχει κάποιος φωνή. Πρέπει να υπάρχει και κάποιος άλλος να τον ακούει. Και τέτοιος δεν υπήρξε.

Στη γκρίζα ατμόσφαιρα των αυξανόμενων θυμάτων τροχαίων συγκρούσεων θα  συναντηθούμε και φέτος για να θυμηθούμε και να τιμήσουμε αυτούς που λείπουν κι αυτούς που σημαδεύτηκαν για πάντα από τη μηχανοκίνητη βία. Για να απαιτήσουμε πολιτικές πρόληψης  που θα εκμηδενίσουν τις συγκρούσεις και σεβασμό στα θύματα.

 Οι εκδηλώσεις μας, στόχο έχουν   να ακουστεί δυνατά και η δική μας φωνή.

Στη Ρόδο: 1) Πλατεία Κύπρου θα στηθεί σκηνικό για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Θυμάτων και 2)   Κυριακή 17 Νοέμβρη στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ώρα 09:30 θα τελεστεί Επιμνημόσυνη Δέηση.  Συμμετέχει η Μικτή Χορωδία Δήμου Ρόδου υπό την Διεύθυνση του Μιχάλη Καλαεντζή.

 Στην Αθήνα: εκδήλωση την Κυριακή 10 Νοεμβρίου στην πλατεία Κοτζιά στις 12.00. Συμμετέχει η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων.

Στο Ηράκλειο Κρήτης: εκδήλωση την Κυριακή 10 Νοεμβρίου, μπροστά στην Βασιλική Αγίου Μάρκου στις 11πμ. Μετα το τέλος της συγκέντρωσης θα ακολουθήσει πορεία στην Παραλιακή. Συμμετέχει η Φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου.

Στην Αλεξανδρούπολη: εκδηλώσεις καθημερινά από τις 11 μέχρι 16 Νοεμβρίου στη Βιβλιοθήκη του Δήμου. Στις 17 Νοεμβρίου Μνημόσυνο στην Μητρόπολη.

Στη Θεσσαλονίκη: εκδήλωση την Κυριακή 24 Νοεμβρίου στην πλατεία Αριστοτέλους στις 12.00. Συμμετέχουν μπάντα δρόμου – θεατρική ομάδα με χάπενινγκ – σχήμα jazz.

Κανένας θάνατος και σοβαρός τραυματισμός στο δρόμο δεν είναι αποδεκτός!

                      ΘΥΜΗΣΟΥ – ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ – ΔΡΑΣΕ 

Μερικά Βασικά Δεδομένα:

Περίπου1.200.000 άνθρωποι σκοτώνονται ετησίως σε τροχαία δυστυχήματα.

Οι τραυματισμοί από τροχαία είναι η κύρια αιτία θανάτου για παιδιά και νέους ενήλικες 5 έως 29 ετών παγκοσμίως.

Περισσότεροι από τους μισούς θανάτους στο δίκτυο της κυκλοφορίας  αφορούν ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου, συμπεριλαμβανομένων των πεζών, των ποδηλατών και των μοτοσικλετιστών.

Η Ελλάδα κατέχει μια από τις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε θανάτους και τραυματισμούς από τροχαία.

637 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στους ελληνικούς δρόμους το 2023 και άλλοι 441 άνθρωποι το πρώτο οκτάμηνο του 2024 (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ).

Περισσότεροι από 120 άνθρωποι χτυπήθηκαν και εγκαταλείφθηκαν από οδηγούς στους ελληνικούς δρόμους το πρώτο δεκάμηνο του 2024 με αποτέλεσμα 12 απ αυτούς να χάσουν τη ζωή τους και πολλοί να μείνουν ανάπηροι. Στη χώρα μας η εγκατάλειψη τραυματία στην άσφαλτο παραμένει πάντα πλημμέλημα.

Με δικαστικές αποφάσεις, των δύο τελευταίων χρόνων, σε δράστες τροχαίων εγκλημάτων επιβλήθηκαν χρηματικές ποινές 11 έως 12.5 χιλιάδων ευρώ για την αφαίρεση ζωής, ενώ δεν τους αφαιρέθηκε καν το δίπλωμα.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου