21 Σεπ 2009

ΟΔΗΓΩ και ΣΤΕΛΝΩ SMS !

Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Από τον ΧΡΗΣΤΟ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ mich@enet.gr,

ΜΙΑ ΣΚΛΗΡΗ διαφήμιση, μέρος μιας καμπάνιας, ας πούμε κατά του καπνίσματος, των ναρκωτικών, του αλκοόλ, της απρόσεκτης οδήγησης και λοιπά, μπορεί να σοκάρει στην αρχή εκείνους που τη βλέπουν, αλλά, όπως λένε όσοι ασχολούνται πιο μεθοδικά και επιστημονικά με το θέμα, «μακροπρόθεσμα τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά και ο περισσότερος κόσμος επιστρέφει στις παλιές, κακές του συνήθειες».

Τις μέρες αυτές, μεγάλη δημοσιότητα έχει πάρει στην Αγγλία, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στις ΗΠΑ, το θέμα ενός διαφημιστικού φιλμ που γυρίστηκε με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση από το αστυνομικό τμήμα της μικρής κομητείας του Γκουέντ στη νοτιοανατολική Ουαλλία, που δείχνει πόσο επικίνδυνο είναι να οδηγεί κάποιος και να μιλάει στο κινητό του ή, ακόμα χειρότερα, να γράφει ταυτόχρονα και να στέλνει SMS.

ΕΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ από το φιλμάκι αυτό έχει ανεβεί στο YouTube και μέχρι αργά χθες τ' απόγευμα είχε παιχτεί περισσότερες από 4 εκατομμύρια φορές. Το βίντεο αυτό, που μπορεί να το δει κάποιος στη διεύθυνση http://viralvideochart.unrulymedia. com/youtube/cow taster 001? id= 8154mlKOkVw, είναι πολύ σκληρό και καλό είναι να μην το δουν ανήλικοι ή και άνθρωποι που μπορεί να επηρεαστούν άσχημα από τις σκηνές ενός φρικτού, πράγματι, τροχαίου δυστυχήματος. Ηδη έχει παρουσιαστεί σε όλα τα σχολεία της περιφέρειας στην Ουαλλία, έχει σοκάρει πολύ κόσμο και έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις. Δείχνει μια νεαρή κοπέλα, στο αυτοκίνητό της με δύο φίλες, να γράφει SMS στο κινητό της ενώ οδηγεί. Χάνει την προσοχή της, μπαίνει στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, συγκρούεται μετωπικά με άλλο αυτοκίνητο, άσχημο τρακάρισμα, τραγικές οι συνέπειές του. Σκοτώνονται και οι δύο φίλες της.

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ του Γκουέντ μέτρησε αντιδράσεις και λέει πως το βιντεάκι «φαίνεται πως έχει κάνει τη δουλειά του». Δηλαδή, κατά τον αστυνομικό διευθυντή Μικ Γιανάσι, «σε ερώτησή μας προς τα νέα παιδιά, ποιος πιστεύουν πως είναι τώρα ο μεγαλύτερος κίνδυνος στη ζωή τους, η απάντηση που λάβαμε ήταν: η χρήση κινητού την ώρα της οδήγησης». Ομως, όπως δήλωσε στη «Νιου Γιορκ Τάιμς» ο κ. Ρίτσαρντ Τέι, ερευνητής σε θέματα οδικής ασφάλειας στο Τμήμα Μηχανολογίας του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι, «το μοντέλο της ενοχής πράγματι πιάνει τόπο στους νέους». Ωστόσο, «μια σκληρή διαφημιστική καμπάνια θα πρέπει να συμβουλεύει και να καθοδηγεί τους ανθρώπους ν' αλλάξουν τη συμπεριφορά ή τις συνήθειές τους και όχι να τους τρομάζει μόνο». Διότι ο «παράγων φόβος» φεύγει πολύ γρήγορα, καθώς ο καθένας πείθει τον εαυτό του ότι «αυτό δεν θα συμβεί σε μένα».

ΜΙΑ ΣΚΕΨΗ
«Χάρη στα κινητά τηλέφωνα, ο σύγχρονος άνθρωπος ανέδειξε τις καισαρικές ικανότητές του, ενώ παράλληλα έμαθε να διαχειρίζεται άριστα τον χρόνο του. Ετσι, μιλάει στο κινητό, ενώ ταυτοχρόνως οδηγεί, τρώει, παρακολουθεί κινηματογράφο ή εργάζεται».
(Από το «Νεοελληνικό Σατιρικό Λεξικό» του Μιχάλη Πιτσιλίδη, εκδόσεις «Αρχιπέλαγος»).

ΕΝΑΣ ΑΡΙΘΜΟΣ
70-80%των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας οφείλονται είτε στη χρήση κινητών κατά την οδήγηση, είτε στην κατάχρηση αλκοόλ (η εκτίμηση είχε γίνει πέρυσι από τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Βασίλειο Τσιατούρα). Δεν ξέρουμε ποιο από τα δύο, κινητό ή ποτό, προκαλεί τα πιο πολλά ατυχήματα. Μερικοί οδηγοί συνδυάζουν και τα δύο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου