11 Φεβ 2015

Θεσσαλονίκη: Δεκάδες καταδίκες για πλαστά διπλώματα οδήγησης.

Αναδημοσίευση απο την Εφημερίδα των Συντακτών 29/1/2015
Συντάκτης: Νίκος Φωτόπουλος
 
Έξι χρόνια φυλακή, γιατί γέμισαν τους δρόμους «ατζαμήδες» οδηγούς! Ποινή φυλάκισης 6 ετών στον καθένα επέβαλε το μεσημέρι το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε τρεις υπαλλήλους της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών για την υπόθεση έκδοσης δεκάδων πλαστών διπλωμάτων οδήγησης.
Άλλα 82 άτομα, που ήταν ιδιοκτήτες σχολών οδηγών ή είχαν πάρει τα πλαστά διπλώματα, καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης 13 μηνών έως τριών χρόνων, κατά περίπτωση. Στο εδώλιο κάθισαν για την υπόθεση αυτή -από τις 19 Ιανουαρίου- 90 άτομα, που κατηγορούνταν για την υπόθεση έκδοσης πλαστών διπλωμάτων οδήγησης. Μεταξύ άλλων, βρίσκονται 7 ιδιοκτήτες και 2 υπάλληλοι σχολών οδηγών, 2 γιατροί, οι οποίοι τελικά αθωώθηκαν, 3 υπάλληλοι της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών ανατολικής Θεσσαλονίκης κι ένας… εστιάτορας, ο οποίος φερόταν ως μεσάζοντας.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε σε τυχαίο έλεγχο φακέλου υποψήφιου οδηγού, καθώς διαπιστώθηκε ότι είχε καταχωρισθεί ως επιτυχών, χωρίς να έχει πάρει ποτέ μέρος στις εξετάσεις. Στη συνέχεια, το 2011, η έρευνα πέρασε στην Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος της ΕΛ.ΑΣ. κι έτσι προέκυψαν 90 κατηγορούμενοι.
Ταρίφες από 200 έως 3.300 ευρώ
Από την αστυνομία σχηματίστηκαν δικογραφίες σε βάρος ιδιοκτητών σχολών οδηγών της Θεσσαλονίκης, γιατρών, υπαλλήλων της υπηρεσία συγκοινωνιών και άλλων εμπλεκομένων, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι οδηγοί «αγόραζαν» τα διπλώματα πληρώνοντας από 200 έως και 3.300 ευρώ για το καθένα, ανάλογα με την περίσταση.
Οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνταν για σωρεία αδικημάτων, μεταξύ των οποίων υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, πλαστογραφία, απάτη, χορήγηση ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων και άλλα. Το δικαστήριο σήμερα έκρινε αθώους τους δύο κατηγορούμενους γιατρούς και άλλα τρία άτομα, ενώ καταδίκασε σε φυλάκιση 6 ετών συνολικά τον καθένα από τους τρεις υπαλλήλους της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών, εκ των οποίων οι δύο βρίσκονται σε αργία και ο ένας έχει συνταξιοδοτηθεί.
Φυλάκιση τριών ετών επέβαλε στους κατηγορούμενους ιδιοκτήτες των σχολών οδηγών και ποινές από 13 έως 18 μήνες σε όσους είχαν πάρει παράνομα διπλώματα. Στους τελευταίους, πάντως, το δικαστήριο έδωσε τριετή αναστολή, ενώ οι υπόλοιποι πρέπει να πληρώσουν την ποινή τους προς 5 ευρώ τη μέρα. 
Σημείωση SOS Τροχαία Εγκλήματα: Πρόκειται για την πρωτόδικη απόφαση και πιθανότατα, όπως συνηθίζεται, στο Εφετείο οι ποινές θα είναι μικρότερες. Σημειώνουμε ότι οι μέγιστες των ποινών που υπεβλήθησαν στους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Μεταφορών (6 χρόνια) εξαγοράζονται με 10.950 ευρώ για τον καθένα (ποσό μάλλον υποπολλαπλάσιο των εσόδων τους από το Επάγγελμα), ενώ οι ποινές στους ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης με 5.475 ευρώ.
Ενώ για τους υπαλλήλους αναφέρεται ότι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα για τους «σχολάρχες» δεν γίνεται καμία αναφορά για το αν τους αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας. Καμία επίπτωση δεν είχαν ουσιαστικά όλοι όσοι επέλεξαν αυτό τον τρόπο για να πάρουν άδεια οδήγησης και αν όπως ελπίζουμε ( η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία) έχουν κατασχεθεί οι άδειες που είχαν αγοράσει τίποτα δεν τους εμποδίζει να ξανακυκλοφορήσουν στους δρόμους κατόπιν εξετάσεων ή αγοράς από ασφαλέστερο μαγαζί και όχι από εστιατόριο.
Θα ήταν σημαντικό να ενημέρωνε η Τροχαία Θεσσαλονίκης εάν και πόσοι από τους αγοραστές είχαν εμπλακεί σε τροχαίες συγκρούσεις. Αλλά μάλλον ζητάμε πολλά…
Παρόμοια μεγάλη υπόθεση εκκρεμεί δικαστικά και στο Ηράκλειο Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου