29 Σεπ 2009

ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΚΥΛΩΝ

Τρίτη, 30 Ιουνίου 2009 09:02

Η άμεση αντιμετώπιση σώζει ζωές.

Δυστυχώς, δεν είναι λίγοι οι σκύλοι που εμπλέκονται σε ατυχήματα με αυτοκίνητα. Αρκεί μια βόλτα, τόσο στις εθνικές οδούς όσο και στις γειτονιές, για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος. Πολλές φορές οι σκύλοι το «σκάνε» από τα σπίτια και περιφέρονται ελεύθεροι κυρίως προς αναζήτηση του αντίθετου φύλου. Τα ζώα που έχουν μάθει μόνο σε περιπάτους, δεμένα με λουρί και καθοδηγούμενα από τον ιδιοκτήτη τους, είναι πιο επιρρεπή σε ατυχήματα. Δεν γνωρίζουν τον κίνδυνο, με αποτέλεσμα να διασχίζουν δρόμους, ακόμα και ταχείας κυκλοφορίας, χωρίς προσοχή και συχνά να παρασύρονται από αυτοκίνητα. Άλλες φορές παίζοντας, βγαίνουν απότομα στους δρόμους χωρίς να αφήνουν περιθώρια αντίδρασης στους διερχόμενους οδηγούς. Στις εθνικές οδούς τα ατυχήματα αυτά είναι σχεδόν όλες τις φορές θανατηφόρα.
Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που τα ατυχήματα συμβαίνουν σε συνοικιακούς δρόμους και τότε τα ζώα χρειάζονται την παροχή άμεσης βοήθειας.
Η ευθύνη του ιδιοκτήτη
Με βάση την ελληνική νομοθεσία δεν επιτρέπεται ο περίπατος των σκύλων χωρίς συνοδό. Ο ιδιοκτήτης του ζώου οφείλει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από το χώρο της ιδιοκτησίας του και να εισέρχεται σε χώρους άλλων ή σε κοινόχρηστους χώρους. Για την αποφυγή ατυχημάτων, ο ιδιοκτήτης ή συνοδός του υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Οι υποχρεώσεις αυτές δεν ισχύουν για τους ποιμενικούς και κυνηγετικούς σκύλους, καθώς και για τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της έρευνας ή της διάσωσης.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, γίνεται φανερό ότι ο ιδιοκτήτης σκύλου που περιφέρεται ελεύθερος και εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα, ευθύνεται για οποιαδήποτε ζημιά προκληθεί από το ζώο του στον οδηγό και το όχημά του.

ΑΚΟΜΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΩΝ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΩΝ ΟΔΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

Για μια ακόμη χρονιά η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των θανατηφόρων οδικών ατυχημάτων μεταξύ όλων των κοινοτικών χωρών σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες το «Ευρωπαικό Συμβούλιο για την Ασφάλεια στις Μεταφορές» (ΕΣΑΜ).


Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΑΜ το 2008 σκοτώθηκαν στους δρόμους της Κοινότητας 39.000 άτομα ένας αριθμός ο οποίος εντούτοις βρίσκεται σε μείωση κατά 8,5% σε σχέση με το 2007. Πρέπει πάντως να παραδεχθεί κανείς ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις χώρες της Ένωσης συνολικά αν ληφθεί υπόψη ότι το από το 2001 τα θανατηφόρα οδικά ατυχήματα μειώθηκαν κατά 15.400 άτομα, μια ετήσια μείωση της τάξης του 4,4% στην ΕΕ όπου σκοτώθηκαν πέρυσι 79 άτομα ανά εκατομμύριο κατοίκους ενώ το ποσοστό αυτό ήταν το 2001 της τάξης των 113 ατόμων ανά εκατομμύριο. Διαπιστώνεται δηλαδή στην Ένωση μια μέση μείωση μέσα σε αυτά τα χρόνια του αριθμού των θανατηφόρων οδικών ατυχημάτων της τάξης του 28% ενώ στην Ελλάδα η μείωση αυτή κυμαίνεται γύρω στο 17-18% την ίδια περίοδο. Παρά ταύτα η χώρα μας συνεχίζει να εμφανίζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θανατηφόρων οδικών ατυχημάτων στην Ευρώπη πολύ κοντά στα 150 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους της,βρίσκεται δηλαδή στην ίδια «γειτονιά» με την Βουλγαρία ,τη Ρουμανία,την Πολωνία,τη Λετονία και τη Λιθουανία.

News time 23-06-2009

ΟΔΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΙΣΟΝ ΨΥΧΙΚΟ ΤΡΑΥΜΑ

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

Το «ψυχικό τραύμα» ως έννοια που χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένες ψυχοκοινωνικές αντιδράσεις ενός ατόμου το ανέλυσε με περισσή επιτυχία στο πρώτο ήμισυ του 20ου αιώνα όχι μόνο για την εποχή του αλλά και για την δική μας εποχή ο πατέρας της ψυχανάλυσης, Δόκτωρ Φρόιντ. Και την έννοια του “ στρες “ ως συνοδευτικού στοιχείου του καταλυτικού και φθοροποιού άγχους, την εισήγαγε στο δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνα ο Δόκτωρ Σέλυε. Στρες και άγχος, αποτέλεσαν τα δύο μαζί ένα φοβερό δίδυμο για την ανθρωπότητα στη δική μας γενιά και, πολύ φοβάμαι, ότι θα συνεχίσουν να ταλανίζουν την ανθρωπότητα και στον 21ο αιώνα.Σήμερα, θα ήταν ανευλαβές και προκλητικό εάν με τις σκέψεις μου προσπαθούσα ή τουλάχιστον είχα την πρόθεση να… ξεπεράσω τους δύο αυτούς πνευματικούς γίγαντες αλλά και δεν μπορώ και να αποποιηθώ την δυνατότητα μέσα από τη δική μου σκοπιά να ρίξω λίγο φώς στα σύγχρονα δεδομένα του ψυχικού τραύματος και της “ μετα-τραυματικής στρεσογόνου διαταραχής “ από την οποία όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία πάσχει ένας μεγάλος αριθμός ατόμων θυμάτων οδικού ατυχήματος με αυτοκίνητο ή δίκυκλο. Γιατί πέρα από τους χιλιάδες νεκρούς που θρηνούμε από ατυχήματα στους εθνικούς και επαρχιακούς μας δρόμους «επί τόπου» (και σε αυτούς θα έπρεπε να προσθέσουμε σχεδόν άλλους τόσους που αφήνουν την τελευταία τους πνοή σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των ελληνικών Νοσοκομείων) κάθε χρόνο ένας τεράστιος αριθμός συνανθρώπων μας εμπλέκεται σε οδικά ατυχήματα και βγαίνει από αυτά ως τραυματίες. Τα τελευταία 24ωρα παίζει πρωτοσέλιδα το ατύχημα με δίκυκλο του ηθοποιού Κώστα Ευριπιώτη ενώ μερικές ημέρες πριν έπαιζε στα πρωτοσέλιδα το ατύχημα με αυτοκίνητο της κ Όλγας Φαρμάκη, δύο γνωστών προσώπων.
Δυστυχώς ξεχνάμε τους χιλιάδες, σε ετήσια βάση, τραυματίες των ατυχημάτων καθώς ΔΕΝ επικεντρώνεται επάνω τους ο φακός της προσοχής των ΜΜΕ μολονότι κάποιοι από αυτούς θα μείνουν “σημαδεμένοι” εφόρου ζωής με μόνιμη ή παροδική νευροανατομική επιβάρυνση ή με κάποια άλλα σημάδια της “κακιάς στιγμής” που τους βρήκε. Ένας στους τρείς τραυματίες από οδικά ατυχήματα παρουσιάζουν ψυχολογικά προβλήματα που ποικίλλουν από την μετατραυματική στρεσογόνο διαταραχή στην αντιδραστική κατάθλιψη ενώ ένας στους έξι αναπτύσσει φοβική αντίδραση στην οδήγηση ή στη χρήση του ΙΧ, του μοτοσακό ή της μοτοσικλέτας . Πολλοί τραυματίες αποφεύγουν τον τόπο του ατυχήματος ή δηλώνουν αδυναμία να οδηγήσουν το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα με καιρικές ή κυκλοφοριακές συνθήκες που τους φέρνουν στο νου το τραγικό γεγονός. Σε ελάχιστες περιπτώσεις - συνήθως όταν έχουμε και τραύματα στην κρανιακή χώρα - οι τραυματίες που επιβιώνουν αναπτύσσουν προβλήματα αμνησίας που απαιτούν πολλές προσπάθειες και χρόνο για να επιλυθούν. Όπως συμβαίνει και με τις κάθε λογής άλλες περιπτώσεις όπου το άτομο αντιμετωπίζει πρόβλημα άγχους, στρες και ψυχικού τραύματος η σύγχρονη ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση του προβλήματος σε άτομα που προσέρχονται για βοήθεια περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή εφόσον την χειρισθεί ένας ψυχίατρος ή νευρολόγος και εάν ο ειδικός είναι άνθρωπος των επιστημών της συμπεριφοράς τότε η προσέγγιση θα γίνει με τεχνικές απευαισθητοποίησης, τεχνικές χαλάρωσης, γνωστική - συμπεριφοριστική παρέμβαση και, φυσικά, αναλυτική υποστηρικτική θεραπεία. Όπως και αν το δούμε, το τροχαίο ατύχημα μπορεί να αποβεί προθάλαμος μακροχρόνιων περιπετειών υγείας σε περιπτώσεις όπου δεν έχουμε απώλεια ζωής αλλά τραυματισμό. Τι χρειάζεται συνεπώς σε συνεχή βάση από εμάς και τα παιδιά μας, απογόνους του Ιπποκράτη που τόνιζε «καλύτερα να προλαμβάνουμε παρά να θεραπεύουμε (και των γονιών μας που ορθά μας συμβούλευαν «κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε;»)

Του Καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ*

28 Σεπ 2009

Ε.ΣΥ.ΠΡΟ.Τ.Α

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

Την Δευτέρα 22 Ιουνίου, στις εγκαταστάσεις του νέου Ι.ΚΤΕΟ Κρήτης έγινε η πρώτη συνάντηση των μελών του Ε.ΣΥ.ΠΡΟ.Τ.Α.

Ο πρώτος σε ψήφους προϊστάμενος ΕΛΠΑ και Διευθυντής του ΙΚΤΕΟ Κρήτης, κ Γιάννης Λιονάκης, αναμένεται να είναι και ο Πρόεδρος του νέου Συλλόγου για την Πρόληψη Τροχαίων Ατυχημάτων.

Εσείς που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, απολαμβάνοντας το σερφάρισμα στο διαδίκτυο, σίγουρα θα έχετε βαρεθεί, όχι αυτό το κείμενο μιας και δεν έχει αρχίσει ακόμα, αλλά εκείνα τα δυσάρεστα άρθρα που γράφονται συνεχώς σε εφημερίδες και περιοδικά αναφερόμενα σε κάποιο ατύχημα, που χρησιμοποιούν και τις ίδιες κλίσε «ατάκες». Ενώ, το συμπέρασμα τους ότι τα θύματα των τροχαίων είναι περισσότερα από τα θύματα κάποιου πολέμου, έχει καταντήσει πλέον εξίσου κοινότοπο, όπως και η αναζήτηση των αιτιών τους. Το τραγελαφικό της υπόθεσης όμως είναι ότι όλοι μας συμφωνούμε την στιγμή που τα διαβάζουμε, αλλά το αποτέλεσμα εξακολουθεί να είναι πάλι το ίδιο και τα «νούμερα» όλων εκείνων που αφήνουν την ψυχή τους στην άσφαλτο χρόνο με τον χρόνο να αυξάνεται. Μήπως φταίει η άσφαλτος τελικά;Φυσικά, δεν φταίει η κακή άσφαλτος μόνο, ναι έχουμε βαρεθεί να ακούμε και αυτή την δικαιολογία, ενώ σχεδόν ποτέ δεν έχουμε ακούσει κανέναν να πει «τράκαρα γιατί έφταιγα», πάντα κάτι άλλο θα μας φταίει. Μήπως όμως φταις εσύ, που μόλις τελειώσεις το διάβασμα αυτών των γραμμών θα βγεις έξω κάνοντας πάλι τον «ραλίστα» περνώντας και με κόκκινο, γιατί βαριέσαι να περιμένεις; Που είναι όμως η ελληνική πολιτεία να μας μαζέψει όλους ομαδικώς; Για την πολιτεία είναι πιο σημαντικό αν κλέψουμε ή σπάσουμε μια τράπεζα, μιας και θα μας στείλει στα ποινικά δικαστήρια και εν τέλει στην φυλακή. Ενώ αν κάνουμε απόπειρα δολοφονίας, δηλαδή περάσουμε με κόκκινο φανάρι, με κίνδυνο να σκοτώσουμε κάποιον που πέρασε με πράσινο, ποιες είναι οι συνέπειες; Μείων 700ευρώ από την τσέπη μας, ενώ αν τα δώσουμε μέσα σε 10 μέρες θα μας κάνουν και έκπτωση 50%. Μήπως χρειάζεται να σας θυμίσουμε την μέρα που ψηφιζόταν ο νέος ΚΟΚ, όπου γνωστό κανάλι την είχε στήσει έξω από το γκαράζ της Βουλής για να αποκαλύψει την υποκρισία των βουλευτών όπου σχεδόν κανείς δεν φορούσε ζώνη; Μήπως να κάνουμε τα παράπονα μας στην αστυνομία; Έχετε δει εσείς ποτέ κανέναν αστυνομικό να φοράει ζώνη ασφαλείας στο περιπολικό; Μάλλον όχι, δηλαδή αυτοί που θα μας δώσουν πρόστιμο για μη χρήση ζώνης, είναι ο ίδιοι παράνομοι. Χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο;Μόνο να ντρεπόμαστε πρέπει και να θλιβόμαστε για τα χάλια μας. Λύση όμως υπάρχει; Ναι, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, γιατί είμαστε αποκλειστικά υπεύθυνοι για ότι μας συμβαίνει στον δρόμο, δεν χρειάζεται να περιμένουμε άλλο. Όλα είναι θέμα κυκλοφοριακής αντίληψης, συμπεριφοράς και παιδείας, αλλά και συνεργασίας και συντονισμού με τους αρμόδιους φορείς για να υπάρξει και το επιθυμητό θετικό αποτέλεσμα, είδατε που τελικά δεν την γλυτώνουμε την πολιτεία, όταν όμως είμαστε πολλοί τότε η «παρτίδα» γυρίζει με το μέρος του πολίτη. Αυτή ακριβώς την ιδέα θέλησαν να κάνουν πράξη μερικοί ενεργοί, αγανακτισμένοι αλλά και ονειροπόλοι συμπολίτες μας την Δευτέρα 22 Ιουνίου, με την ίδρυση του «Εθελοντικού Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων» - «Ε.ΣΥ.ΠΡΟ.Τ.Α.». Μέσα στους σκοπούς του νέου συλλόγου θα είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τους κινδύνους τέλεσης τροχαίων ατυχημάτων, ο συντονισμός και η συνεργασία με αρμόδιους φορείς για την βελτίωση των κακοτεχνιών στους δρόμους. Ένας ακόμα εξίσου σημαντικός ρόλος του συλλόγου είναι να παρέχει εθελοντική υποστήριξη και βοήθεια σε θύματα τροχαίων ατυχημάτων καθώς και στις οικογένειες τους. Να που και η δική μας επιθυμία για την πραγματοποίηση σεμιναρίων αλλά και προγραμμάτων ασφαλούς οδήγησης στην πόλη μας είναι πιο κοντά από ποτέ στην υλοποίηση της. Ναι δεν είναι κακό να κάνουμε όνειρα στην ζωή μας, άλλωστε κάθε δημιουργία από κάποιο όνειρο δεν ξεκινά πάντα;

25 Σεπ 2009

ΣΗΜΑΝΣΗ ΟΔΩΝ και ΑΡΙΘΜΗΣΗ ΟΙΚΙΩΝ

Κύριε Δήμαρχε Δήμου Ροδίων

Απευθύνομαι σε εσάς, γνωρίζοντας την ευαισθησία που σας χαρακτηρίζει στην διαχείριση κοινωνικών θεμάτων του τόπου μας.
Στόχος της επιστολής μου είναι να αντιμετωπισθεί ένα πρόβλημα, που ενώ εκ πρώτης όψεως φαίνεται ασήμαντο, μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες σε καταστάσεις ανάγκης.
Αφορμή αποτέλεσε η τουλάχιστον 10λεπτη ταλαιπωρία μου, προκειμένου να εντοπίσω ένα διαμέρισμα επί της οδού Δαμαγήτου, όπου είχε το παιδί μου μια συνάντηση με συμμαθητές του.
Διερωτήθηκα λοιπόν πόσο πολύτιμο χρόνο θα έχανε μια ομάδα διάσωσης, σε περίπτωση που ένας συμπολίτης μας είχε πρόβλημα υγείας (π.χ. καρδιακό επεισόδιο) ή έπεφτε θύμα εγκληματικής ενέργειας.

Παρατήρησα ότι:
1) στους περισσότερους δρόμους της πόλης μας οι πινακίδες σήμανσης δεν περιλαμβάνουν το διάστημα αρίθμησης οικιών στο οικοδομικό τετράγωνο
2) σε ορισμένα σπίτια δεν υπάρχουν καν αριθμοί ή είναι τοποθετημένοι σε μη εμφανή σημεία της πρόσοψης

Στην προσπάθεια να συμβάλω και εγώ στην επίλυση αυτού του προβλήματος θα κάνω δύο προτάσεις, που πιστεύω θα βοηθήσουν:

1) Όπως γνωρίζω από προσωπική εμπειρία στη Γερμανία και ιδιαίτερα στη περιοχή Nürtigen του κρατιδίου Baden- Wüttenberg , η σωστή αρίθμηση των σπιτιών, θεωρείται τόσο σημαντική, ώστε κάθε δύο εβδομάδες υπενθυμίζεται στους πολίτες δια μέσου του τοπικού τύπου (και μάλιστα στην πρώτη σελίδα) να φροντίζουν ώστε η αρίθμηση των σπιτιών τους να είναι ευδιάκριτη και σε εμφανές σημείο της πρόσοψης. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και εδώ.
2) Στην είσοδο των αποθηκών του Δήμου επί της οδού Καποδιστρίου υπάρχουν αρκετά πλακίδια με αριθμούς. Μπορεί λοιπόν να ορισθεί ένα συνεργείο προκειμένου, να ταξινομήσει και να διανείμει δωρεάν τα πλακίδια αυτά σε σπίτια που δεν έχουν αριθμούς. Θα μπορούσε επιπλέον να υποδεικνύει την θέση επικόλλησης.

Ευχαριστώ για τον πολύτιμο χρόνο που αφιερώσατε

Με εκτίμηση

Ο «επισκέπτης»

ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΠΟΙΟΝ ΟΔΗΓΟ

Γνωρίζω κάποιον οδηγό που ξέρει καλά τον κώδικα κυκλοφορίας,
φρενάρει όταν πρέπει και ξέρει να χρησιμοποιεί τον κώδικα για το καλό του.

Είναι μάστορης στο να πατάει γκάζι και μετά να κατεβαίνει πάλι σε μια κανονική ταχύτητα, να μην κουράζει τη μηχανή του αυτοκινήτου του κι έτσι να κατορθώνει πάντα να πορεύεται προσεχτικά ανάμεσα στ' άλλα οχήματα.

Ένας άλλος οδηγός που γνωρίζω χρησιμοποιεί μιαν άλλη μέθοδο.Περισσότερο από το δικό του αμάξι ενδιαφέρεται για ολάκερη την κυκλοφορία και θεωρεί τον εαυτό του ένα μικρό κομμάτι της.

Δεν νοιάζεται ούτε να χρησιμοποιεί τα δικαιώματα που έχει ούτε και να προβάλει ιδιαίτερα τον εαυτό του.
Οδηγεί πάντα στο ίδιο πνεύμα με τον οδηγό που πάει μπροστά του και μ΄εκείνον που έρχεται πίσω του και η μόνιμη ικανοποίησή του είναι να μπορούν να πορεύονται όλα τ΄αμάξια μαζί και οι πεζοί.

M.Mπρεχτ

ΓΕΙΑ ΣΟΥ EFTHITARODOS

ο troxoprolipsi σου έστειλε το παρακάτω μήνυμα - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Καλημέρα από Ρέθυμνο !
Μην τρέχεις…πιο σιγά…Απλές λέξεις…καθαρές…βγαλμένες από το στόμα και την καρδιά ενός μικρού παιδιού…τόσο απλές όσο τα μάτια και το χαμόγελό του…
Κι εκφράζουν, παράλληλα, τη δική μας ανησυχία και αγωνία για τον άδικο χαμό τόσο ανθρώπων…εκατοντάδων και χιλιάδων νέων παιδιών στο βωμό της ασφάλτου…σ΄αυτή την άδικη και παράλογη θυσία που της δώσαμε το όνομα : Τροχαίο ατύχημα...
Μην τρέχεις…πιο σιγά…πιο σιγά μαμά…πιο σιγά μπαμπά…πιο σιγά…
Μην τρέχεις…πιο σιγά…πιο σιγά φίλε μου, που θέλεις να προσπεράσεις τον άνεμο…
Μην τρέχεις…πιο σιγά…πιο σιγά ταξιδιώτη μου, που θέλεις να φτάσεις πρώτος…
Μην τρέχεις…πιο σιγά…πιο σιγά νέε μου, που θέλεις να ανταγωνιστείς με τη μηχανή σου τον ήλιο…και μάθε ότι ο ήλιος ανατέλλει και δύει…και ξαναρχίζει με σύνεση το διάβα του εδώ και χιλιάδες χρόνια…
Μην τρέχεις…πιο σιγά…σε παρακαλώ πιο σιγά…και μάθε να παίρνεις στα σοβαρά τις συμβουλές και τις παραινέσεις μας…
Και μάθε να σέβεσαι τη ζωή σου…μάθε να εκτιμάς αυτό το υπέροχο δώρο…και βάλε τιμονιέρη στη δική σου πορεία…τη δική σου σκέψη και θέληση…τη δική σου κρίση…τη δική σου απόφαση…Μην τρέχεις, σε παρακαλώ, πιο σιγά…

ΟΥΤΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΥΠΑΙΤΙΟΥΣ ΟΥΤΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ


«Σκοτώνεις και δεν πληρώνεις».
Αυτό το απλό απόφθεγμα βρίσκει εφαρμογή στην απονομή δικαιοσύνης για τα θύματα τροχαίων.
Η ατιμωρησία κυριαρχεί σε ποινικό αλλά και αστικό επίπεδο, καθώς ούτε ουσιαστικές ποινές επιβάλλονται στους υπαιτίους ούτε σοβαρές αποζημιώσεις δίνονται στα θύματα και στις οικογένειές τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περιπτώσεις υπευθύνων πρόκλησης θανατηφόρου τροχαίου που φυλακίστηκαν στη χώρα μας είναι μετρημένες στα δάχτυλα του χεριού.
Περίπου 1.500 θύματα τροχαίων δυστυχημάτων καταγράφονται ετησίως στην Ελλάδα.
Είναι δύσκολο ωστόσο να βρεθεί έστω και ένας θύτης που να εκτίει ποινή, καθώς οι περισσότερες ποινές φυλάκισης επιβάλλονται με αναστολή ή εξαγοράζονται.
Επιπλέον, οι χρηματικές αποζημιώσεις, ειδικά αυτές που επιδικάζονται τα τελευταία τρία χρόνια, είναι από χαμηλές έως πενιχρές.
Αν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη στιγμή του τροχαίου μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης και την τελική έκδοση της απόφασης, τότε χάνει την ψυχραιμία του.
«Φαντάζεστε τι είναι για τους γονείς ενός παιδιού που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο χωρίς αποδεδειγμένα να φέρει καμία ευθύνη, να ακούει στο δικαστήριο ποινή δύο χρόνων με αναστολή εις βάρος του κατηγορουμένου, ο οποίος μάλιστα δεν παρίσταται στη δίκη, καθώς γίνεται με εξουσιοδότηση;
Το θύμα είναι απλώς ένας κομπάρσος της διαδικασίας», λέει στην «Κ» ο κ. Ν. Παπαδάτος, δικηγόρος και μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για την υποστήριξη Θυμάτων Τροχαίων.
Οι υποθέσεις ατιμωρησίας αμέτρητες. Χαρακτηριστική είναι η ιστορία ενός πολύνεκρου τροχαίου που συνέβη το 1991 στη Λ. Μαρκόπουλου, όταν από υπερβολική ταχύτητα της οδηγού, η οποία μπήκε στο αντίθετο ρεύμα, σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα και άλλα δύο έμειναν ανάπηρα. Ενώ πρωτοδίκως επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τεσσάρων χρόνων, στο εφετείο, η ποινή έπεσε κάτω από το όριο της αναστολής!
Πριν από μερικά χρόνια ένας αλλοδαπός υπέστη ολικό έγκαυμα όταν το όχημά του πήρε φωτιά μετά τη σύγκρουση με άλλο Ι. Χ. Το δικαστήριο δέχτηκε την υπαιτιότητα του οδηγού του δεύτερου οχήματος και επέβαλε ποινή 6 μηνών με αναστολή. Μάλιστα, ο οδηγός και οι φίλοι του -συνεπιβάτες- ήταν παρόντες στο δικαστήριο και χλεύαζαν τον άτυχο άντρα, ο οποίος είχε παραμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό και ήταν αναγκασμένος να υποβάλλεται διαρκώς σε πλαστικές επεμβάσεις…
Οσον αφορά στις αποζημιώσεις, η κατάσταση είναι «επιεικώς απαράδεκτη», υποστηρίζουν οι δικηγόροι των θυμάτων. «Είναι δυνατόν, σε θύμα με αναπηρία 80% να επιδικάζουν μόνο 20.000 ευρώ ή σε θύμα τροχαίου με ακρωτηριασμένο πόδι να δίνουν 5.000 ευρώ;» λέει στην «Κ» ο δικηγόρος κ. Ν. Μάλλιαρης.
Στον φαύλο κύκλο προστίθεται και η κωλυσιεργία ορισμένων δικαστών στην έκδοση των αποφάσεων, γεγονός που επιβαρύνει οικονομικά την οικογένεια του τραυματία. «Αρκετοί δικαστές βγάζουν προδικαστική απόφαση και ορίζουν πραγματογνώμονα ζητώντας περιττές ιατρικές γνωματεύσεις, προκειμένου να αποφύγουν την έκδοση οριστικής απόφασης.
Ο πραγματογνώμων κοστίζει περίπου 1.500 ευρώ και φυσικά τον πληρώνει η οικογένεια του θύματος», επισημαίνει στην «Κ» ο κ. Παπαδάτος και καταλήγει «δυστυχώς, η Πολιτεία υποτιμά το τροχαίο και αδικεί τον παθόντα. Πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, η οποία να κάνει διάκριση ανάμεσα στην ενσυνείδητη και την απλή αμέλεια για τα τροχαία. Στην ενσυνείδητη αμέλεια οι ποινές θα πρέπει να είναι πιο αυστηρές. Ακόμα και μια ολιγοήμερη κράτηση στη φυλακή έχει μεγαλύτερη σωφρονιστική αξία από μια 6μηνη με αναστολή. Επιπλέον, όταν υπάρχει ποινική ευθύνη, ένα τμήμα της αποζημίωσης θα πρέπει να καταβάλλει ο υπαίτιος του ατυχήματος. Αν δεν υπάρξουν ουσιαστικές ποινές, δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθούν τα τροχαία».
Της Ελενας Kαρανατσηhttp://news.kathimerini.gr7-3-2009

24 Σεπ 2009

" 9,5 % του ΑΕΠ το κόστος της μετακίνησης με Ι.Χ "

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ Συγκοινωνιολόγος, καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ

Το κόστος μετακίνησης με ιδιωτικά μέσα εκτιμάται στο 9,5% του ΑΕΠ της χώρας (τα αντίστοιχα ποσοστά για πόλεις μεγαλύτερες από την Αθήνα, όπως είναι η Μαδρίτη και το Παρίσι είναι 8,5% και 5% αντίστοιχα).
Το κόστος αυτό αφορά το άμεσο κόστος μετακίνησης (εκτιμάται σε 0,34 Α ανά χιλιόμετρο) και δεν περιλαμβάνει το κόστος του χρόνου του μετακινούμενου. Αν ληφθεί και αυτό υπόψη, τότε το (γενικευμένο, όπως αποκαλείται) κόστος ανέρχεται πάνω από το 11% του ΑΕΠ.
Από άποψη καυσίμων και μόνο, οι συνθήκες συμφόρησης στην Αθήνα συνεπάγονται μια πρόσθετη κατανάλωση (σπατάλη) καυσίμων της τάξης των 110 λίτρων/μετακινούμενο ετησίως, που αν γίνουν υπολογισμοί μόνο για τις εργάσιμες ημέρες, αντιστοιχούν σε 0,5 λίτρα/μετακινούμενο/ημέρα. Επαναλαμβάνοντας τους υπολογισμούς για τις περιόδους της ημέρας που το οδικό δίκτυο λειτουργεί σε συνθήκες συμφόρησης, καταλήγουμε σε μια συνολική σπατάλη 600.000 λίτρων/ημέρα ή περίπου 100.000 τόνων ετησίως. Αν μεταφράσουμε αυτή τη σπατάλη σε χρήμα και προσθέσουμε και τη σπατάλη που προκαλείται και στις εμπορικές μετακινήσεις, φτάνουμε στο ισοδύναμο κόστος κατασκευής ενάμισι χιλιομέτρου γραμμής μετρό τον χρόνο!
Ποιες είναι όμως οι επιπτώσεις της συμφόρησης στα άλλα μεγέθη (αξία γης, εξασφάλιση στάθμευσης, ιδιωτικής και δημόσιας, ανάγκες συντήρησης κ.λπ.) αλλά και σε εκείνα που δεν αποτιμώνται άμεσα χρηματικά (ρύπανση, θόρυβος, ατυχήματα, αέρια του θερμοκηπίου, κοινωνικοί αποκλεισμοί) και συνθέτουν το έμμεσο κόστος κυκλοφορίας, το οποίο, σε κανονικές συνθήκες, ανέρχεται μέχρι και στο 45% του άμεσου κόστους; Οι επιπτώσεις αυτές συσσωρεύονται με γεωμετρικό ρυθμό και με την εμφάνιση του υπερκορεσμού μπορούν να υπερβούν κατά πολύ τη συνιστώσα του άμεσου κόστους.
Αν στα προηγούμενα μεγέθη προστεθούν και όλοι εκείνοι οι παράγοντες που, προγραμματισμένα ή απρογραμμάτιστα, δικαιωματικά ή αυθαίρετα, συμβάλλουν στη μείωση της ικανότητας των δρόμων, τότε έχουμε μια εκθετικά διογκούμενη συνιστώσα, τη συνιστώσα του κοινωνικού κόστους της κυκλοφορίας. Το πρόβλημα όμως με αυτή τη συνιστώσα είναι ότι το κόστος που συνεπάγεται «διαφεύγει», δηλαδή δεν καταβάλλεται από εκείνους που το δημιουργούν (τόσο σύνηθες στην Ελλάδα!) και ως εκ τούτου μεταφέρεται «αδίκως» (χωρίς πλέον άλλο σχόλιο!) στον γενικό πληθυσμό.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 22-09-2009

ΑΘΗΝΑ, ένα απέραντο πάρκινγκ

Ξοδεύουμε επί δεκαετίες δισεκατομμύρια ευρώ από τους δυσεύρετους δημόσιους πόρους για να κατασκευάσουμε δρόμους και να τους μετατρέψουμε τελικά σε υπαίθρια πάρκινγκ, όπου η στάθμευση προσφέρεται δωρεάν!
Αυτοκίνητα πάνω στην πλατεία Συντάγματος, αυτοκίνητα πάνω στα πεζοδρόμια και οι πεζοί στον δρόμο, αυτοκίνητα διπλοπαρκαρισμένα, αυτοκίνητα παντού Λόγω αυτής της «α λα ελληνικά» κατάληψης των δρόμων από σταθμευμένα οχήματα, το 56% των δρόμων της πρωτεύουσας διαθέτουν μόνον μία λωρίδα κυκλοφορίας, παρόλο που μόλις το 11% έχει κατασκευαστεί με αυτά τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά!
Κάθε ημέρα γίνονται στο κέντρο της Αθήνας 1,6 εκ. σταθμεύσεις, σύμφωνα με μελέτες του Πολυτεχνείου. Εχει διαπιστωθεί ότι τα περισσότερα αυτοκίνητα στις περιοχές κατοικίας καταλαμβάνουν την ίδια θέση για τουλάχιστον 5 ώρες. Σε ζώνες όπου κυριαρχούν οι εμπορικές και επαγγελματικές χρήσεις είναι δύσκολη η εξεύρεση μιας θέσης επί 18 ώρες το 24ωρο. Το 80% των οδηγών αφήνει το αυτοκίνητό του στον δρόμο, ενώ το 40% των ΙΧ καταλαμβάνει παράνομες θέσεις. Πρόκειται για περίπου 20.000 θέσεις που έχουν «καπαρωθεί», παρ' όλο που βρίσκονται σε στροφές λεωφορείων, γωνίες δρόμων, πεζοδρόμια και πεζόδρομους, ακόμη και πάνω σε ράμπες που κατασκευάστηκαν για να διευκολύνουν άτομα με κινητικά προβλήματα. Στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου μεταξύ πλατείας Συντάγματος και Ομόνοιας, κατά τις εργάσιμες ώρες, μόνον ένα στα έξι Ι.Χ. σταθμεύει σε νόμιμη θέση!
Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να ελευθερωθούν θέσεις μπροστά στις στάσεις λεωφορείων στο κέντρο της Αθήνας. Υπολογίζεται ότι η αντικοινωνική συμπεριφορά της πλειονότητας των οδηγών αυξάνει το μποτιλιάρισμα κατά 14 έως και 80%. Ακόμα και ολιγόλεπτη κατάληψη του δρόμου μπροστά σε στάση λεωφορείου ή σε περίπτερο αρκεί για να υπερδιπλασιάσει τον χρόνο διέλευσης των οδηγών από το συγκεκριμένο σημείο, διπλασιάζεται η κατανάλωση καυσίμου και παράλληλα αυξάνονται κατά 30 έως και 70% οι εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα, του πιο επιβαρυντικού από τα αέρια που συντελούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Παρ' όλα αυτά, θεωρείται «μαγκιά» να σταθμεύουν αυτοκίνητα οπουδήποτε, ακόμα και σε κεντρικούς δρόμους, όπως η Ακαδημίας, όπου συχνά σχηματίζουν και διπλές σειρές!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 22-09-2009

Μήπως θα πρέπει να αποφασίσουμε και για την πόλη μας;

" Ελάχιστοι Δήμοι έχουν μελετήσει και εφαρμόσει σωστά την ελεγχόμενη στάθμευση"

Η Ελλάδα παρουσιάζει την πρωτοτυπία να είναι η χώρα με τους άριστους συγκοινωνιολόγους και τη χείριστη κυκλοφοριακή κατάσταση.
Παρ' όλα αυτά, όταν υπάρχουν ειδικές συνθήκες (βλέπε Ολυμπιακοί Αγώνες) χρησιμοποιεί σωστά αυτό το δυναμικό και κάνει θαύματα που αναγνωρίζονται διεθνώς.
Τα τελευταία χρόνια είχε όλες τις δυνατότητες να βελτιώσει ουσιαστικά το κυκλοφοριακό της σύστημα, μειώνοντας τα ατυχήματα σε επισημασμένες επικίνδυνες θέσεις, την ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση και τις καθυστερήσεις, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής. Και αυτά με ενέργειες και έργα ελάχιστου κόστους. Αντίθετα, εφαρμόζει πρωτότυπες λανθασμένες ενέργειες (π.χ. μονά-ζυγά) που χειροτερεύουν την κατάσταση, ενώ, ευτυχώς, αποφεύγει, έπειτα όμως από πολλά χρόνια παράλογων ταλαντεύσεων, άχρηστα έργα, π.χ. υποθαλάσσια αρτηρία Θεσσαλονίκης, που θα κόστιζε όσο όλα τα παραπάνω χρήσιμα έργα.
Θα επαναλάβω δύο χιλιοειπωμένες περιπτώσεις:
**ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ. Αποτελεί την κύρια αιτία του κυκλοφοριακού προβλήματος των ελληνικών πόλεων. Εφαρμόστε σωστά την ελεγχόμενη στάθμευση στην οδό για να χρησιμοποιούνται ορθολογικά οι ανεπαρκείς θέσεις στάθμευσης. Προτεραιότητα, οι κάτοικοι και οι μικρής διάρκειας στάθμευσης επισκέπτες, και ταυτόχρονα αστυνομεύσετε συστηματικά την παράνομη στάθμευση στα κρίσιμα σημεία (σηματοδοτούμενοι κόμβοι, στάσεις λεωφορείων, στροφές κ.λπ.). Οι δημόσιες συγκοινωνίες που βελτιώνονται συνεχώς θα βοηθήσουν στην αποτελεσματική εφαρμογή των παραπάνω. Υπόδειγμα ας αποτελέσει η επιτυχημένη, παρ' όλο που στην αρχή τουλάχιστον παρουσίασε σοβαρές αδυναμίες, ελεγχόμενη στάθμευση του Δήμου της Αθήνας. Δυστυχώς, ελάχιστοι δήμοι έχουν μελετήσει και εφαρμόσει σωστά την ελεγχόμενη στάθμευση. Παράδειγμα προς αποφυγή αποτελεί η απαράδεκτη ενέργεια δήμων να επιτρέψουν, σε όλο το 24ωρο, τη δωρεάν στάθμευση των κατοίκων στις θέσεις στάθμευσης μικρής διάρκειας για επισκέπτες, αχρηστεύοντας έτσι όλο το σύστημα.
*ΟΔΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ. Οπου υλοποιήθηκαν όλες οι βελτιώσεις των επικίνδυνων σημείων που επισημάνθηκαν από κατάλληλες μελέτες, τα ατυχήματα μειώθηκαν μέχρι και 80%. Ας επιταχυνθεί αυτή η βελτίωση και, επιτέλους, αφαιρέστε τις διαφημιστικές πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί παράνομα σε επικίνδυνες θέσεις. Πριν από λίγες μέρες σκοτώθηκε άλλος ένας οδηγός 21 ετών, ο οποίος προσέκρουσε σε μια τέτοια πινακίδα στη λεωφόρο Κηφισίας.
Διοικήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, υπουργείων και τοπικής αυτοδιοίκησης, λάβετε επί τέλους σοβαρά υπόψη όσα σας προτείνουν οι συγκοινωνιολόγοι μέσω του συλλόγου τους ή μεμονωμένα (κατάλληλοι σύμβουλοί σας, μελετητές, υπάλληλοι κ.λπ.) και εφαρμόστε, άμεσα και σωστά, τουλάχιστον τα χαμηλού κόστους έργα και εκείνα που αποδίδουν οικονομικά (ελεγχόμενη στάθμευση), που σας προτείνουν επί πολλά χρόνια.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗΣ, Συγκοινωνιολόγος, ομότιμος καθηγητής του Ε.Μ. Πολυτεχνείου
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 22 -09-2009

" Ντιμπέιτ" για την οικολογική μετακίνηση

Ενα «ντιμπέιτ» για την οικολογική μετακίνηση επιδιώκουν τρεις οργανώσεις πολιτών θέτοντας στα κόμματα ερωτήσεις και ζητώντας τους να δηλώσουν εάν θα βοηθήσουν την κυκλοφορία πεζών, ποδηλάτων και μέσων μαζικής μεταφοράς κόντρα στις πολιτικές που ευνοούν το Ι.Χ. αυτοκίνητο.
Το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει 27 ερωτήσεις και το επιμελήθηκαν οι οργανώσεις «ΠΟΔΗΛΑΤ-ισσ-ΕΣ» (www.podilates.gr), «ΠΕΖΗ» (www.pezh.gr) και «Δίκτυο Ε.Π.Ι.Β.Α.ΤΗ.Σ» (www.epivatis.gr) ζητώντας από τα κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές της να απαντήσουν εγκαίρως. Μεταξύ άλλων ρωτούν:
- Εάν θέτουν σε προτεραιότητα τον περιορισμό του αυτοκινήτου, την απελευθέρωση των κέντρων πόλης και την προώθηση της δημόσιας συγκοινωνίας, του περπατήματος και του ποδηλάτου.
- Τι θα κάνουν για καλύτερα πεζοδρόμια και χώρους πεζών ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής και άνετη κίνηση αυτών και ειδικά των ΑΜΕΑ.
- Εάν προτίθενται να αφαιρέσουν οδικό χώρο από το αυτοκίνητο για την κατασκευή δικτύων υποδομής ποδηλάτου, να διευκολύνουν τη μεταφορά ποδηλάτων στο μετρό και τα άλλα μέσα και την αγορά τους με οικονομικά κίνητρα.
- Εάν θα εφαρμόσουν πρόγραμμα επέκτασης και προστασίας των λεωφορειολωρίδων στην Αθήνα και σε άλλες ελληνικές πόλεις με βελτίωση των υποδομών ώστε να αυξηθεί η συχνότητα κυκλοφορίας σε μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ.
- Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα πάρουν, για να διασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του σιδηροδρόμου σε βάρος των οδικών μεταφορών.
Για όλα τα παραπάνω οι οργανώσεις ζητούν χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμό καθώς και τις θεσμικές αλλαγές που προβλέπουν.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 22-09-2009

21 Σεπ 2009

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΕΝΑ WEEK-END ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΟΛΗ-ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ-" γίνε φωτορεπόρτερ"

Win a week-end in a European capital

Presentation

“Road safety” might be just a concept, but it has a direct impact on our day to day lives. As the commitments signed by the stakeholders play a major role in improving road safety at national levels, your involvement in depicting correct and incorrect road safety situations is also valuable.

Send us examples of good and bad practices on road safety from your street, city, country and we will publish them on the Summer Contest 2009 page.

All you have to do is record a road safety image (a good practice example or a bad practice example), add an explanatory text and send it to us. By this, you already subscribed to the ERSC Summer Contest 2009.

How to participate

1. Take pictures (maximum 5) or record videos with some suggestive road safety situations (positive or negative).

2. Sent them by e-mail at editor.charter@paueducation.com. The message should contain “Summer Contest 2009” in the title.

3. Add an explanation to the pictures and all the contact details of the author (e-mail, phone number, full name, city, country).

4. You must have the copyright for the pictures and videos (ERSC website does not assume any responsibility for the pictures/videos submitted). The pictures should be in JPG, JPEG, PNG or GIF format. If you have videos uploaded on Dailymotion, Google, YouTube send only the link.

5. Tell your friends to participate in the ERSC Summer Contest 2009. Promote the contest on your blog or website using the promotion banner (available by contacting the Editor at editor.charter@paueducation.com).

6. Closing date for participation: 2 October 2009.

The prizes

5 week-ends for two people in one of the following European capitals (signatories of the European Road Safety Charter):
- Prague (Czech Republic)
- Paris (France)
- Rome (Italy)
- Amsterdam (The Netherlands)
- London (United Kingdom)

Based on the submissions received, a jury appointed by the European Commission administration will choose 5 winners before the end of October 2009:

- 2 most original road safety videos and 3 most original pictures will be awarded with the 5 prizes;

- The jury will base its decision on the following aspects: originality, consistency with road safety issues, innovation and creativity;

- The decision of the jury is irrevocable and may not be appealed;

- No cash alternative is available for the prizes.

Rules and regulations

The European Commission is the organiser of the European Road Safety Charter Summer Contest 2009, open to all European citizens and residents of the European Union who Register on the ERSC website www.erscharter.eu.

Participants must briefly describe road safety good or bad practices following these technical guidelines:

- Photo: Maximum 5 pictures in one gallery in JPG, JPEG, PNG or GIF format. The file should not exceed 2 MB and should be larger than 70x70 pixels;

- Video: The file format should be an URL link or Embaded link (with the video uploaded on Dailymotion, Google, YouTube);

- The explanatory texts for the pictures and videos can be in any official language of the European Union and provide their correct names and contact details (the e-mail is very important);

- Submissions will be accepted between 14 July 2009 and 2 October 2009.

Data protection. The personal data the participants provide will be used by P.A.U. Education S.L., Muntaner 262, 3, 08021 Barcelona (Spain) for the purpose of this contest and in order to inform participants of forthcoming European Road Safety Charter events.

Γίνε φωτορεπόρτερ για την ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Η Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Οδική Ασφάλεια διοργανώνει και φέτος διαγωνισμό με θέμα “Γίνε φωτορεπόρτερ για την Οδική Ασφάλεια” και η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α ΡΟΔΟΥ ως ένα από τα 1.350 μέλη της Χάρτας, προσκαλεί, όπως και κάθε χρόνο, όλους τους ενδιαφερόμενους στην Ρόδο να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό και να διεκδικήσουν δωρεάν ταξίδι για δύο στηνΕυρώπη.
Ανακοίνωση της Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α ΡΟΔΟΥ:
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να φωτογραφίσουν (μέγιστος αριθμός φωτογραφιών 5) ή να μαγνητοσκοπήσουν θετικές ή αρνητικές πρακτικές (εφαρμογές/συνήθειες/καταστάσεις) που αφορούν την Οδική Ασφάλεια, στη γειτονιά, στην πόλη τους.
Οι φωτογραφίες ή τα φιλμάκια πρέπει να συνοδεύονται από μικρό επεξηγηματικό κείμενο, γραμμένο σε μια από τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τα στοιχεία του διαγωνιζόμενου (ηλεκτρονική διεύθυνση, αριθμό τηλεφώνου, ονοματεπώνυμο, πόλη, χώρα)και να αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: editor.charter@paueducation.com, για συμμετοχή στο διαγωνισμό.
Πέντε τυχεροί-φωτορεπόρτερ που θα λάβουν μέρος στο φετινό διαγωνισμό θα κερδίσουν δωρεάν Σαββατοκύριακο για δύο άτομα σε μία από πέντε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες-μέλη του Ευρωπαϊκού Χάρτη(Πράγα Παρίσι Ρώμη Άμστερνταμ και Λονδίνο). Ο διαγωνισμός άρχισε και συνεχίζεται μέχρι και τις 2 Οκτωβρίου 2009.Περισσότερες πληροφορίες για το διαγωνισμό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα www.erscharter.eu/inaction/award
Η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α ΡΟΔΟΥ υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Οδική Ασφάλεια το 2008 και δεσμεύεται να συμβάλει στον κοινό ευρωπαϊκό στόχο για μείωση των θυμάτων από τα οδικά ατυχήματα.
Ανάμεσα σε άλλες πρωτοβουλίες της, έχει επικεντρώσει την προσοχή της στο θέμα της καλλιέργειας οδικής συνείδησης, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους, διοργανώνοντας, μέχρι σήμερα σε στρατιώτες σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου ,Λυκείου και πολίτες σεμινάρια Οδικής Ασφάλειας..
Περισσότερες πληροφορίες για το διαγωνισμό, μπορείτε να βρείτε στο blog
efthita-rodos.blogspot.com

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΡΟΔΟΥ.

Αξιότιμοι κύριοι
Όπως έχουν αποφανθεί:
1) Η Ολομέλεια της Βουλής ( 10-10-2008 )
2) Η Μόνιμη Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας( 16-12-2008 και 28-01-2009 )
3)Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας( 3-06-2008) στη Παλιά Βουλή ενώπιον Υπουργών, Βουλευτών, Δημάρχων, Νομαρχών, Υπερνομαρχών κ.α
4) Τα Πανελλήνια Συνέδρια ( 1994,1998, 2005 ) για την Οδική Ασφάλεια
5) Οι 909-910/2007 αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας καθώς και πολλές διατάξεις Εισαγγελέων
6) Οι καταθέσεις μηνυτήριων αναφορών προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών ( Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου και Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α Ρόδου )
Όπως απαιτεί και επιτάσσει
Η Ελληνική, Ευρωπαϊκή και Διεθνής Έννομη Τάξη
Σας παρακαλούμε να μην επιτρέψετε την ανάρτηση μηνυμάτων των Πολιτικών Κομμάτων που εκπροσωπείτε, σε παράνομες διαφημιστικές πινακίδες εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Καλή επιτυχία
Μη ξεχνάτε: Οδική Ασφάλεια, Συνυπεύθυνοι ΟΛΟΙ

Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΛΗ ΤΗΣ ΕΥΘΥΤΑ

Προς:
1) κο Καμπουρόπουλο Μανώλη, Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών
Δήμου Ροδίων
2) κο Πολάκι Ανδρέα, Διευθυντή ΕΥΔΕΠ Ρόδου
Γ.Σεφέρη 78-80 Ρόδος


Αξιότιμοι Κύριοι

Κατόπι επιτόπιας έρευνας, διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν προβλήματα επί της Επαρχιακής Οδού Ρόδου- Καλλιθέας, στη συμβολή με την περιμετρική και της επέκτασης της οδού Κωνσταντινουπόλεως.
Επειδή θεωρούμε ότι οι παρεμβάσεις θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα οδικής ασφάλειας και επί πλέον η μέχρι τώρα σήμανση είναι ανεπαρκής σύμφωνα με τη νομοθεσία, ζητάμε μια συνάντηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες σας, για την ανταλλαγή απόψεων και θετικών παρεμβάσεων επί των αναφερομένων, με γνώμονα την οδική ασφάλεια των χρηστών του οδικού δικτύου


Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη αναμενόμενη θετική σας απάντηση στο αίτημά μας.

MAΥΡΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ και για το ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑ

Τα 5.000 σχολικά και οι μεταφορές μαθητών με Ι.Χ. επιβαρύνουν δραστικά το μποτιλιάρισμα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χάρης Καρανίκας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009



Προς το μεγάλο φρακάρισμα οδεύει η Αθήνα τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς οι έκτακτες κυκλοφοριακές συμφορήσεις τέτοια εποχή αυξάνονται κατά 400%-600% σε κεντρικές αρτηρίες σε σχέση με τον Αύγουστο. Πέρα από την επιστροφή των αδειούχων, η έναρξη της σχολικής χρονιάς με την επανείσοδο 5.000 σχολικών λεωφορείων στην κυκλοφορία αλλά και τις μετακινήσεις των παιδιών με Ι.Χ. προς και από το σχολείο κατά τις ώρες αιχμής επιβαρύνουν κατά πολύ την κατάσταση, επισημαίνουν οι ειδικοί. Χαρακτηριστική του κυκλοφοριακού χάους που ξεκινά αυτήν την εποχή είναι η αύξηση του αριθμού μηνυμάτων για έκτακτες κυκλοφοριακές συμφορήσεις στις ηλεκτρονικές ενημερωτικές πινακίδες των κεντρικών οδικών αρτηριών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας του ΥΠΕΧΩΔΕ, τον Αύγουστο του 2008 πραγματοποιήθηκαν 6 αναγγελίες μποτιλιαρίσματος, ενώ τον Σεπτέμβριο 30.


Αντίστοιχα, τον Αύγουστο του 2007 έγιναν πάλι 6 αναγγελίες ενώ τον Σεπτέμβριο 40. «Κάθε χρόνο ο ημερήσιος κυκλοφοριακός φόρτος αυξάνεται τουλάχιστον κατά 5%-7%, ενώ οι ταχύτητες των οχημάτων μειώνονται κατά 5%-10%», λέει ο συγκοινωνιολόγος κ. Πάνος Παπαδάκος. «Μπορεί τα 5.000 σχολικά να επιβαρύνουν την κυκλοφορία όμως η μετακίνηση με αυτά είναι θεμιτή: φανταστείτε τι θα γινόταν στους δρόμους αν αντί για κάθε σχολικό λεωφορείο είχαμε 20-50 επιπλέον αυτοκίνητα κατά τις ώρες αιχμής.
Το πρόβλημα κατά τη γνώμη μου εντοπίζεται κυρίως στα Ι.Χ. που χρησιμοποιούνται για να πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο ακόμα και για πολύ μικρές αποστάσεις», λέει ο κ. Παπαδάκος και επισημαίνει ότι οι αρμόδιοι φορείς ποτέ δεν έχουν πραγματοποιήσει μετρήσεις για την αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου την εβδομάδα πριν και μετά την έναρξη των σχολείων.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, επειδή το κυκλοφοριακό είναι ένα «μη γραμμικό» φαινόμενο ακόμα και σχετικά «μικρά» συμβάντα, όπως η είσοδος 5.000 οχημάτων στην αρένα του Λεκανοπεδίου όπου υπάρχουν πάνω από 2 εκατομμύρια, μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες επιπτώσεις.
Αντίθετα, για τη μείωση του χρόνου μποτιλιαρίσματος κατά 50% στις ώρες αιχμής εκτιμάται ότι μπορεί να είναι αρκετή η μείωση του αριθμού των οχημάτων έως και 10%. Στάσεις και επανεκκινήσεις «Ας μην ξεχνάμε ότι τα σχολικά λεωφορεία κινούνται στις ώρες αιχμής και στους άξονες που εμφανίζουν μεγάλη κίνηση, ενώ πραγματοποιούν πλήθος στάσεων και επανεκκινήσεων», επισημαίνει ο συγκοινωνιολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Στράτος Παπαδημητρίου.
Εδώ και χρόνια στο εξωτερικό πραγματοποιούνται έρευνες για την πολλαπλάσια επιβάρυνση που προκαλεί η κυκλοφορία περισσότερων οχημάτων σε οδικές αρτηρίες που βρίσκονται πολύ κοντά στον πλήρη κορεσμό: Για παράδειγμα, ο συγκοινωνιολόγος Τσαρλς Κομάνοφ υπολόγισε ότι κάθε όχημα που μπαίνει στο Μανχάταν σε εργάσιμη ημέρα προσθέτει 3,26 ώρες επιβράδυνσης στον συνολικό χρόνο μεταφοράς όλων των οχημάτων (π.χ. 4 εκατομμύρια οχήματα επί 2 ώρες συν 3,26 ώρες για κάθε έξτρα όχημα πάνω από την οριακή τιμή). Σύμφωνα με τους ειδικούς σε πολλές περιοχές ανά την Αθήνα δημιουργούνται κυκλοφοριακά προβλήματα γύρω από τα σχολεία κατά την ώρα προσέλευσης λίγο πριν από το πρωινό χτύπημα του κουδουνιού αλλά και κατά την αποχώρηση.
Όπως αναφέρει ο κ. Παπαδημητρίου, στο εξωτερικό έχουν ήδη γίνει επιτυχημένες προσπάθειες για τη λύση του προβλήματος του κυκλοφοριακού γύρω από τα σχολεία, είτε ενισχύοντας τη χρήση ποδηλάτων με ασφαλείς ποδηλατόδρομους είτε με το σύστημα «ντελίβερι μαθητών» (ένας γονιός με ένα αυτοκίνητο και 4 παιδιά, εναλλάξ με τους υπόλοιπους) είτε με ρυθμίσεις στη σηματοδότηση και παραπάνω λωρίδες προς συγκεκριμένη κατεύθυνση κατά τις ώρες αιχμής. «Έχει εφαρμοστεί μέχρι και διαφορετική ώρα έναρξης σε σχολεία έτσι ώστε να μην υπάρχει συσσώρευση κατά την προσέλευση», τονίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά.
ΟΛΟ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ
Κάθε χρόνο ο ημερήσιος κυκλοφοριακός φόρτος αυξάνεται τουλάχιστον κατά 5%-7%, ενώ οι ταχύτητες των οχημάτων μειώνονται κατά 5-10%
Τα στενάκια δεν είναι γρηγορότερες διαδρομές «Η ΘΕΩΡΙΑ λέει πως σε γενικές γραμμές όταν διανύουμε μεγάλες αποστάσεις χρησιμοποιούμε κεντρικούς δρόμους. Αν πηγαίνουμε από παρακαμπτηρίους, τότε το μποτιλιάρισμα θα μεταφερθεί εκεί. Η κίνηση μεγάλου αριθμού οχημάτων μέσα από κατοικημένες περιοχές αυξάνει τις πιθανότητες ατυχημάτων με μικροτραυματισμούς κυρίως μικρών παιδιών και ηλικιωμένων που έχουν μειωμένα αντανακλαστικά», λέει ο κ. Ηλιόπουλος. Συμπληρώνει επίσης πως όσο μειώνεται η μέση ταχύτητα των οχημάτων τόσο περισσότεροι ρύποι εκπέμπονται από αυτά. «Ακόμα όμως και αν πηγαίνουμε γρηγορότερα στον παρακαμπτήριο, πρέπει να σκεφτούμε ότι εκπέμπουμε ρύπους σε περιοχές που είναι πιο πυκνοκατοικημένες από ό,τι οι μεγάλες οδικές αρτηρίες.
Το ίδιο είναι να απελευθερώνονται καυσαέρια στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπου οι κατοικίες αντιστοιχούν στο 10% των κτιρίων, με την πρώτη παράλληλη οδό όπου οι κατοικίες φτάνουν το 90%;», αναρωτιέται. Αν θέλουν να ξεμπλοκάρει το κέντρο οι αρμόδιοι, επισημαίνει, πρέπει να εφαρμόσουν σύστημα ελάττωσης της εισροής Ι.Χ. «Μειώνουμε στα φανάρια τον χρόνο του πράσινου σε Κηφισίας, Βουλιαγμένης, Πειραιώς και άλλες κεντρικές ακτινικές αρτηρίες που οδηγούν στο κέντρο. Έτσι, οι οδηγοί θα αποφεύγουν την πρόσβαση σε αυτό με Ι.Χ. Επιπλέον, ενισχύουμε την κίνηση στους περιφερειακούς δρόμους με περισσότερο πράσινο φως στα φανάρια και δίνουμε προτεραιότητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς για ταχύτερη πρόσβαση στο κέντρο. Είναι βέβαιο πως το κοινό για τη γρηγορότερη εξυπηρέτησή του θα στραφεί σε αυτά», καταλήγει ο κ. Ηλιόπουλος.

ΟΔΗΓΩ και ΣΤΕΛΝΩ SMS !

Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Από τον ΧΡΗΣΤΟ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ mich@enet.gr,

ΜΙΑ ΣΚΛΗΡΗ διαφήμιση, μέρος μιας καμπάνιας, ας πούμε κατά του καπνίσματος, των ναρκωτικών, του αλκοόλ, της απρόσεκτης οδήγησης και λοιπά, μπορεί να σοκάρει στην αρχή εκείνους που τη βλέπουν, αλλά, όπως λένε όσοι ασχολούνται πιο μεθοδικά και επιστημονικά με το θέμα, «μακροπρόθεσμα τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά και ο περισσότερος κόσμος επιστρέφει στις παλιές, κακές του συνήθειες».

Τις μέρες αυτές, μεγάλη δημοσιότητα έχει πάρει στην Αγγλία, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στις ΗΠΑ, το θέμα ενός διαφημιστικού φιλμ που γυρίστηκε με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση από το αστυνομικό τμήμα της μικρής κομητείας του Γκουέντ στη νοτιοανατολική Ουαλλία, που δείχνει πόσο επικίνδυνο είναι να οδηγεί κάποιος και να μιλάει στο κινητό του ή, ακόμα χειρότερα, να γράφει ταυτόχρονα και να στέλνει SMS.

ΕΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ από το φιλμάκι αυτό έχει ανεβεί στο YouTube και μέχρι αργά χθες τ' απόγευμα είχε παιχτεί περισσότερες από 4 εκατομμύρια φορές. Το βίντεο αυτό, που μπορεί να το δει κάποιος στη διεύθυνση http://viralvideochart.unrulymedia. com/youtube/cow taster 001? id= 8154mlKOkVw, είναι πολύ σκληρό και καλό είναι να μην το δουν ανήλικοι ή και άνθρωποι που μπορεί να επηρεαστούν άσχημα από τις σκηνές ενός φρικτού, πράγματι, τροχαίου δυστυχήματος. Ηδη έχει παρουσιαστεί σε όλα τα σχολεία της περιφέρειας στην Ουαλλία, έχει σοκάρει πολύ κόσμο και έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις. Δείχνει μια νεαρή κοπέλα, στο αυτοκίνητό της με δύο φίλες, να γράφει SMS στο κινητό της ενώ οδηγεί. Χάνει την προσοχή της, μπαίνει στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, συγκρούεται μετωπικά με άλλο αυτοκίνητο, άσχημο τρακάρισμα, τραγικές οι συνέπειές του. Σκοτώνονται και οι δύο φίλες της.

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ του Γκουέντ μέτρησε αντιδράσεις και λέει πως το βιντεάκι «φαίνεται πως έχει κάνει τη δουλειά του». Δηλαδή, κατά τον αστυνομικό διευθυντή Μικ Γιανάσι, «σε ερώτησή μας προς τα νέα παιδιά, ποιος πιστεύουν πως είναι τώρα ο μεγαλύτερος κίνδυνος στη ζωή τους, η απάντηση που λάβαμε ήταν: η χρήση κινητού την ώρα της οδήγησης». Ομως, όπως δήλωσε στη «Νιου Γιορκ Τάιμς» ο κ. Ρίτσαρντ Τέι, ερευνητής σε θέματα οδικής ασφάλειας στο Τμήμα Μηχανολογίας του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι, «το μοντέλο της ενοχής πράγματι πιάνει τόπο στους νέους». Ωστόσο, «μια σκληρή διαφημιστική καμπάνια θα πρέπει να συμβουλεύει και να καθοδηγεί τους ανθρώπους ν' αλλάξουν τη συμπεριφορά ή τις συνήθειές τους και όχι να τους τρομάζει μόνο». Διότι ο «παράγων φόβος» φεύγει πολύ γρήγορα, καθώς ο καθένας πείθει τον εαυτό του ότι «αυτό δεν θα συμβεί σε μένα».

ΜΙΑ ΣΚΕΨΗ
«Χάρη στα κινητά τηλέφωνα, ο σύγχρονος άνθρωπος ανέδειξε τις καισαρικές ικανότητές του, ενώ παράλληλα έμαθε να διαχειρίζεται άριστα τον χρόνο του. Ετσι, μιλάει στο κινητό, ενώ ταυτοχρόνως οδηγεί, τρώει, παρακολουθεί κινηματογράφο ή εργάζεται».
(Από το «Νεοελληνικό Σατιρικό Λεξικό» του Μιχάλη Πιτσιλίδη, εκδόσεις «Αρχιπέλαγος»).

ΕΝΑΣ ΑΡΙΘΜΟΣ
70-80%των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας οφείλονται είτε στη χρήση κινητών κατά την οδήγηση, είτε στην κατάχρηση αλκοόλ (η εκτίμηση είχε γίνει πέρυσι από τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Βασίλειο Τσιατούρα). Δεν ξέρουμε ποιο από τα δύο, κινητό ή ποτό, προκαλεί τα πιο πολλά ατυχήματα. Μερικοί οδηγοί συνδυάζουν και τα δύο.

18 Σεπ 2009

ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ-ΣΥΡΑΓΓΕΣ

Οταν οδηγούμε σε σύραγγα δεν είναι ανάγκη να αυτοσχεδιάζουμε. Για σκεφτείτε τι θα συμβεί.........................................................................................

Η Οδική ασφάλεια και οι τοπικοί άρχοντες

Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

ΚΕΙΜΕΝΑ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΠΥΡΟΣ ΡΕΚΚΑΣ
Σε ελάχιστες περιοχές της Ελλάδας οι δήμαρχοι και οι κοινοτάρχες έχουν δείξει πραγματικό ενδιαφέρον για την αύξηση των ποσοστών της οδικής ασφάλειας.
Συνήθως, οι τοπικοί άρχοντες έχουν εξαντλήσει το ενδιαφέρον τους στη διεξαγωγή μελέτης της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων. Όσο για τους πεζούς, οι εικόνες από την επαρχία αποτυπώνουν την πραγματικότητα.
Η συνηθισμένη δικαιολογία των τοπικών αρχόντων είναι: «δεν έχουμε λεφτά». Κι όμως, δεν χρειάζονται μεγάλα ποσά για να μειωθούν οι πιθανότητες να γίνουν ατυχήματα.
Πόσο κοστίζουν μερικές πινακίδες; Πόσο κοστίζει η σωστή και ακριβής διαγράμμιση των κεντρικών δρόμων; Πόσο κοστίζει η επισκευή των πεζοδρομίων και των σπασμένων φρεατίων;
Σίγουρα απαιτούνται μικρά ποσά, τα οποία μπορεί να εξασφαλίσει ο κάθε αρμόδιος τοπικός παράγοντας. Φθηνότερα από τα πανηγύρια και τις εορταστικές εκδηλώσεις, που συνήθως γίνονται για να βγάλει λόγο ο κ. δήμαρχος.
Χρειάζονται και αυτά. Πρώτα, όμως, να δούμε την ασφάλεια των ανθρώπων. Οι κάτοικοι ψηφίζουν στις εκλογές, κ. δήμαρχε.

16 Σεπ 2009

OΛΑΝΔΙΚΗ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

Η Βουλγαρία είναι ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που κατέχουν τα πρωτεία στον κατά κεφαλήν αριθμό τροχαίων δυστυχημάτων. Η κυρίαρχη θέση, που η χώρα μας κατέχει στην κατάταξη αυτή, ήταν ο λόγος η βουλγαρική κυβέρνηση να ζητήσει βοήθεια και τεχνογνωσία από Ολλανδούς εμπειρογνώμονες. Αποδείχθηκε ότι το Βασίλειο των Κάτω Χωρών είναι ανάμεσα στις χώρες-μέλη της ΕΕ με μικρότερο αριθμό οδικών ατυχημάτων. Ο λόγος είναι η καλύτερη νομοθεσία και ο αυστηρότερος έλεγχος στους δρόμους. Το ζήτημα είναι πώς αυτές οι καλές πρακτικές να εφαρμοστούν και στη χώρα μας;
Κάθε χρόνο 1000 Βούλγαροι περίπου βρίσκουν τον θάνατό τους σε τροχαία δυστυχήματα. Τραυματίζονται σοβαρά 10 χιλιάδες άτομα περίπου, το 30% των οποίων παραμένουν ανάπηροι μέχρι το τέλος της ζωής τους. Αυτά είναι τα στατιστικά στοιχεία πίσω από τα οποία κρύβονται πολλές κατεστραμμένες ανθρώπινες ζωές ως αποτέλεσμα της επιθετικότητας στους βουλγαρικούς δρόμους. Αποδείχθηκε ότι ούτε η ανησυχητική στατιστική στα ΜΜΕ, ούτε τα αναληφθέντα μέχρι στιγμής νομοθετικά μέτρα είναι σε θέση να επηρεάσουν τους οδηγούς, που βίαια παραβιάζουν τους κανόνες κυκλοφορίας. «Η πρακτική δείχνει ότι όταν βγουν έξω από τα σύνορα της Βουλγαρίας, οι συμπατριώτες μας ξαφνικά γίνονται πολύ πειθαρχημένοι και οδηγούν ως Ευρωπαίους, τηρώντας αυστηρά τους ευρωπαϊκούς νόμους» - επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών Τσβετάν Τσβετάνοφ. Προφανώς, όλα εξαρτάται από τον έλεγχο που ασκείται στους δρόμους. Στην Ολλανδία, καθώς και σε ένα μεγάλο μέρος των χωρών-μελών της ΕΕ εφαρμόζονται δρακόντεια μέτρα αποτροπής των τροχαίων δυστυχημάτων. Στη Βουλγαρία όμως οι παραβάτες δεν αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες. Για τον λόγο αυτό οι Ολλανδοί εμπειρογνώμονες συνέστησαν στη χώρα μας να καθιερωθούν συμπληρωματικά τεχνικά μέσα παρακολούθησης των δρόμων καθώς και να βελτιωθεί ο τρόπος είσπραξης των προστίμων. Η ιδέα είναι πρώτα οι παραβάτες να πληρώνουν τις κυρώσεις, και μετά να τους προσβάλλουν στο δικαστήριο. Σχετικά με την ιδέα αυτή, ο υπουργός Εσωτερικών Τσβετάνοφ δήλωσε: «Πρέπει με κάποιο τρόπο να περιορίσουμε και το ενδεχόμενο ρίσκο διαφθοράς κατά την επιβολή των προστίμων. Γιατί, όταν αυξάνεις το ύψος του πρόστιμου, φυσικά η πιθανότητα για δωροδοκία είναι πολύ πιο μεγάλη. Τότε ο παραβάτης θα είναι πιο διατεθειμένος να δωροδοκήσει τον αστυνομικό, παρά να πληρώσει το πρόστιμο.» Πριν από την έναρξη του σχολικού έτους ξανασυζητείται η ανάγκη λήψεως πιο αποτελεσματικών μέτρων για την ασφάλεια των παιδιών στους δρόμους. Ο καλύτερος τρόπος μείωσης του αριθμού των τροχαίων δυστυχημάτων όμως παραμένει η πρόληψη. Στα βουλγαρικά σχολεία υπάρχουν υποχρεωτικά μαθήματα οδικής ασφάλειας. Το πρόβλημα όμως είναι στην έλλειψη κατάλληλων εγχειριδίων και στην ανεπαρκή κατάρτιση των καθηγητών. Γι’ αυτό οι ολλανδοί εμπειρογνώμονες υποσχέθηκαν βοήθεια στην εισαγωγή πιο σύγχρονων εγχειριδίων με ηλεκτρονικά περιεχόμενα, που να τραβήξουν την προσοχή των μαθητών. Είναι απαραίτητες και κατάλληλες σχολικές αίθουσες και γήπεδα για τα μαθήματα οδικής ασφάλειας. «Ξέρετε ότι οι κυριότεροι χρήστες του Διαδικτύου είναι τα παιδιά – πρόσθεσε ο Τσβετάνοφ. – Γι’ αυτό οι Ολλανδοί εμπειρογνώμονες μας συμβούλεψαν να χρησιμοποιήσουμε σε μεγαλύτερο βαθμό το Διαδίκτυο για την προώθηση διάφορων πρωτοβουλιών οδικής ασφάλειας. Ένας από τους κυριότερους λόγους για τον μεγάλο αριθμό θυμάτων τροχαίων δυστυχημάτων είναι όμως η άσχημη κατάσταση, στην οποία βρίσκονται οι υποδομές μας.»
Κείμενο: Βενέτα Νικόλοβα Μετάφραση: Ντενίτσα Σοκόλοβα

LEWIS HAMILTON ΚΑΙ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Σύνταξη/επιμέλεια από τον Αγγελο Σταθακόπουλο
18 06 2009


Ο παγκόσμιος πρωταθλητής F1 Lewis Hamilton πρόσθεσε την υποστήριξή του προς τη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου, FIA, απευθύνοντας πρόσκληση για Δεκαετία δράσης για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, καλώντας τους πολίτες να "συμμετέχουν ενεργά σε αυτή την υπόθεση”.
Ο Hamilton, ο οποίος πρώτος εκδήλωσε την υποστήριξή του στην εκστρατεία της FIA για τη βελτίωση της ασφάλειας στους δρόμους (εκστρατεία Make Roads Safe) με την υπογραφή της FIA για την αναφορά των Ηνωμένων Εθνών το 2007, πρόσθεσε το όνομά του με την τελευταία φάση της εκστρατείας στη διάρκεια ενός διαλείμματος στις τελικές προετοιμασίες για τη νέα αγωνιστική σεζόν.
«Είναι εξαιρετικά λυπηρό το γεγονός ότι τα οδικά ατυχήματα αποτελούν την πρώτη αιτία απώλειας νέων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Χρειαζόμαστε τη συνεργασία των κυβερνήσεων και οργανισμών αυτοκινήτου να συμφωνήσουν σε μια δεκαετία δράσης για την οδική ασφάλεια και να αρχίσουν να εργάζονται από κοινού για τη μείωση αυτών των θανάτων και των τραυματισμών. Καλώ τον κόσμο να ενωθεί μαζί μου για την υποστήριξη της εκστρατείας » είπε ο Lewis Hamilton.Άτομα που εντάχθηκαν πρόσφατα στην εκστρατεία της FIA, είναι η παγκόσμια πρεσβευτής Michelle Yeoh, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Bill Clinton, οι Michael Schumacher και Felippe Massa.Η FIA έχει συντελέσει αποφασιστικά στην επίτευξη της πρώτης Διακυβερνητικής Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την οδική ασφάλεια η οποία θα φιλοξενηθεί από την κυβέρνηση της Ρωσίας στη Μόσχα, το ερχόμενο φθινόπωρο.

4 Σεπ 2009

KATA της Φονικής Υπαίθριας πολιτικής και εμπορικής διαφήμισης με ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΓΓΕΝΩΝ και ΘΥΜΑΤΩΝ της ασφάλτου...

Για την λειτουργία των ΘΕΣΜΩΝ και του ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ.
Πανεθνικό κίνημα και ξεσηκωμός για την ασφάλεια και την προκοπή του λαού της Ελλάδος.

Πραγματοποιήθηκε τη Τρίτη 2 Ιουνίου ώρα 12 μεσημέρι:
Συγκέντρωση όλου του πληθυσμού της χώρας:
-Επί των οδών Καποδιστρίου (Χαλάνδρι) και Κηφισίας(προς Μαρούσι)
Θα απαιτήσουμε όλοι να ληφθούν:
΄Αμεσα μέτρα για την Οδική Ασφάλεια.

Όπως έχουν αποφανθεί:- Η Ολομέλεια της Βουλής(10-10-2008)
-Η Μόνιμη Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΟδικήςΑσφάλειας(16-12- 2008 και 28-1-2009)΄Οπως έχουν αποφανθεί επίσης:
-Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ,υπό την αιγίδα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας (3 Ιουνίου 2008 στην Παλιά Βουλή) ενώπιον Υπουργών, Βουλευτών Δημάρχων, Νομαρχών, Υπερνομαρχών κ.α)-Και τα Πανελλήνια Συνέδρια(1994,1998 και 2005) για την Οδική Ασφάλεια.
- Οι 909-910/2007 αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας καθώς και πολλές διατάξεις Εισαγγελέων.
΄Οπως απαιτεί και επιτάσσει:
-΄Ολος ο πληθυσμός της Ελλάδας, - Η Ελληνική, Ευρωπαϊκή και Διεθνής ΄Εννομη Τάξη
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΤΟΥ.
Πηγή: http://www.diadromi.gr/

ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ από την ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΩΝ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ

Πραγματοποιήθηκε, στις 27-03-2009 υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη, ευρεία σύσκεψη με θέμα τα προβλήματα που δημιουργούνται στην οδική ασφάλεια από την τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων στις οδούς.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος, ο Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας Βουλευτής κ. Άρης Σταθάκης, ο Πρόεδρος ΤΕΔΚΝΑ, Δήμαρχος Αιγάλεω κ. Δημήτριος Καλογερόπουλος, εκπρόσωπος της ΚΕΔΚΕ, Δήμαρχος Λαμίας κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, εκπρόσωποι των Υπουργείων Δικαιοσύνης, Μεταφορών και Επικοινωνιών και Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., η Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας με επικεφαλής τον Αρχηγό του Σώματος Αντιστράτηγο Βασίλειο Τσιατούρα, καθώς και αξιωματικοί της Διεύθυνσης Τροχαίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής.
Στη σύσκεψη έγινε περιγραφή του προβλήματος και της επικρατούσας κατάστασης από την τοποθέτηση των διαφημιστικών πινακίδων που βρίσκονται κατά μήκος του Εθνικού Δικτύου της χώρας (Εθνικό, Επαρχιακό, Δημοτικό οδικό δίκτυο) αλλά και μέσα τις πόλεις, στα πεζοδρόμια, στις διαχωριστικές νησίδες των οδών, στα κτίρια και στους εξώστες, στις στάσεις των αστικών συγκοινωνιών καθώς και στα οχήματα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, τρόλεϋ, κ.α.).
Κατά την σύσκεψη έγινε περιγραφή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου και της συναρμοδιότητας των Υπηρεσιών.
Εντοπίσθηκαν οι συνέπειες και τα προβλήματα που προκύπτουν, αφού η τοποθέτηση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων δημιουργεί άμεσο κίνδυνο τροχαίων ατυχημάτων λόγω της απόσπασης της προσοχής των οδηγών.
Πλέον αυτών, οι παράνομες διαφημιστικές πινακίδες συμβάλλουν σε μια σειρά δυσμενών καταστάσεων – σε σχέση με την οδική ασφάλεια – όπως:· Δημιουργούν κίνδυνο πρόσκρουσης των οχημάτων σε αυτές·
Συντελούν στην απόκρυψη των ρυθμιστικών πινακίδων· Παρεμποδίζουν και περιορίζουν την ορατότητα των οδηγών· Προκαλούν άσχημη αισθητική εικόνα σε δημόσιους χώρους και δυσμενείς εντυπώσεις στους επισκέπτες και τουρίστες.
Στην σύσκεψη αποφασίσθηκε ομόφωνα κατόπιν εισηγήσεως του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη να συσταθεί ολιγομελής Επιτροπή αποτελούμενη από: δύο (2) εκπροσώπους του Υπουργείου Εσωτερικών ( 1 από την Ελληνική Αστυνομία, 1 από την Τοπική Αυτοδιοίκηση), έναν (1) εκπρόσωπο του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., έναν (1) εκπρόσωπο της ΚΕΔΚΕ και έναν (1) εκπρόσωπο του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σκοπός της Επιτροπής θα είναι να εξετασθούν ενδελεχώς όλες οι παράμετροι του προβλήματος και εντός ρητής προθεσμίας δύο μηνών, να υποβάλλει συγκεκριμένη πρόταση.
Στην πρόταση θα προδιαγράφεται το πλαίσιο των όρων και των προϋποθέσεων της νόμιμης προβολής διαφημίσεων στις οδούς και θα προβλέπονται οι συνέπειες και οι κυρώσεις για τους παραβάτες καθώς και τα διοικητικά μέτρα (πρόστιμα, αφαίρεση αδειών) που θα λαμβάνονται σε βάρος των υπόχρεων.
Θα καθορίζεται ακόμη η διαδικασία αφαίρεσης, εξάλειψης ή θέσης εκτός λειτουργίας των διαφημίσεων και των επιγραφών, ο φορέας που θα ενεργεί, καθώς και η υποχρεωτική δαπάνη που θα καταλογίζεται στους υπαίτιους (νομικά ή φυσικά πρόσωπα).
Μετά το πέρας των εργασιών της Επιτροπής, το πόρισμα θα τεθεί υπόψη των εκπροσώπων των Υπηρεσιών και φορέων, όπως αυτοί συμμετείχαν στην σημερινή σύσκεψη, υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Π.Ο.Υ-ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Μ.Κ.Ο ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

7 και 8 Μαΐου 2009 στο ξενοδοχείο Thon στις Βρυξέλλες, Βέλγιο


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει τη χαρά να διοργανώσει την πρώτη «Παγκόσμια Συνάντηση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων υπέρ της Οδικής Ασφάλειας» στην οποία θα συμμετάσχουν πάνω από 100 εκπρόσωποι από 70 οργανώσεις για την οδική ασφάλεια και για τα θύματα τροχαίων, από περισσότερες από 40 χώρες.

Οι ΜΚΟ υπέρ της οδικής ασφάλειας και των θυμάτων τροχαίων, μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο ως εκπρόσωποι και ως καταλύτες για δράση. Σε πολλές χώρες έχουν επιτυχώς επιστήσει την προσοχή στο θέμα κι έχουν προωθήσει τα ζητήματα της οδικής ασφάλειας. Αν και οι ΜΚΟ διαφέρουν μεταξύ τους, πολλές έχουν ως κοινό το ότι δημιουργήθηκαν από γονείς, συγγενείς και φίλους μετά τον θάνατο κάποιου αγαπημένου προσώπου σε τροχαία σύγκρουση. Μετά το τραγικό γεγονός, πολλά από τα θύματα τροχαίων ή οι συγγενείς τους, που εκπροσωπούνται από τις ΜΚΟ, έχουν βρεθεί μπροστά σε κοινές δυσκολίες και εμπόδια στην αναζήτηση νομικής, κοινωνικής αρωγής και απονομής δικαιοσύνης.

Ο σκοπός της «Παγκόσμιας Συνάντησης Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων υπέρ της Οδικής Ασφάλειας» είναι η διευκόλυνση μιας καλύτερης κατανόησης της τεχνογνωσίας και των αναγκών τους καθώς και η ανταλλαγή γνώσεων, εμπειριών και προσεγγίσεων υπέρ της οδικής ασφάλειας και της στήριξης των θυμάτων τροχαίων. Οι συμμετέχοντες θα ετοιμάσουν επίσης ένα ψήφισμα το οποίο θα παρουσιαστεί, εκ μέρους των ΜΚΟ, στη Μόσχα τον Νοέμβριο του 2009 στην Πρώτη Παγκόσμια Υπουργική Σύσκεψη για την Οδική Ασφάλεια.

Η Συνάντηση θα δώσει έμφαση σε προσπάθειες που γίνονται σε εθνικό επίπεδο στην κατεύθυνση συγκεκριμένων νομοθετικών ρυθμίσεων, σε παραδείγματα καμπάνιας, ανάπτυξης εκπαιδευτικών υλικών και προσφοράς υπηρεσιών στα θύματα τροχαίων.

Κάθε χρόνο περίπου 1.3 εκ. άνθρωποι πεθαίνουν στους δρόμους του κόσμου και περίπου 50 εκ. άλλοι τραυματίζονται. Πολλά από τα θύματα είναι πεζοί, μοτοσυκλετιστές, ποδηλάτες και χρήστες δημόσιων μέσων μεταφοράς. Συνήθως, είναι από χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα και η ηλικία τους συνήθως κυμαίνεται μεταξύ των 10 και των 24 χρόνων. Οι συνέπειες αυτών των συγκρούσεων όμως ξεπερνούν κατά πολύ αυτά τα στατιστικά. Επηρεάζουν ολόκληρες οικογένειες και κοινότητες για πολλά χρόνια. Σε πολλές χώρες δε, οι υπηρεσίες για τη στήριξη των θυμάτων και των συγγενών τους υπολοίπονται πολύ από το επιθυμητό και χρειάζονται μεγάλη ανάπτυξη.

«Αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί» δηλώνει ο Δρ Ετιέν Κρουγκ, Διευθυντής της Διεύθυνσης Πρόληψης Βίας, Τραυματισμών και Αναπηρίας του ΠΟΥ. «Υπάρχουν τρόποι για να αποφεύγονται οι τροχαίες συγκρούσεις και να βελτιωθούν οι υπηρεσίες που προσφέρονται στα θύματα και τις οικογένειές τους. Οι ΜΚΟ για την οδική ασφάλεια και τη στήριξη των θυμάτων, που θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες, μπορούν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Αποτελούν το κίνητρο και την υπενθύμιση για τις κοινωνίες και όλους εμάς ξεχωριστά, ότι πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας. Τόσες πολλές ζωές κινδυνεύουν και η αδράνεια δεν είναι επιλογή».

ΣΥΜΕΤΕΙΧΑΝ: οι ΜΚΟ από ΕΛΛΑΔΑ /ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΒΙΔΗΣ και Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α ΡΟΔΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ τηςΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ-FIA foundation

Το νέο Ταμείο Ανάπτυξης για την Ασφάλεια του Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (Motor Sport Safety Development Fund) του Ιδρύματος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου-FIA Foundation, ξεκινά τη λειτουργία του μετά τη συμφωνία για χρηματοδότηση 26 έργων για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία.
Τα έργα αυτά καλύπτουν όλους τους τομείς βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας που προσδιορίζονται από τη διαχειριστική επιτροπή του Ταμείου, όπως πχ επιμόρφωση υπαλλήλων φορέων στην οδική ασφάλεια, βελτίωση της ασφάλειας των νεαρών οδηγών κα. Ειδικά προγράμματα προβλέπονται για αναδυόμενες αγορές για την ασφάλεια αλλά και ανάπτυξη νέων προγραμμάτων, με χρηματοδότηση των αθλητικών ενώσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Μοζαμβίκη και ο Λίβανος αλλά και στις ήδη αναπτυγμένες στον μηχανοκίνητο αθλητισμό χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία. Για τη διαχείριση αυτών των έργων, το Ταμείο έχει επεκτείνει τη συνεργασία με το Ίδρυμα της FIA, η οποία θα έχει την πλήρη ευθύνη για την ενίσχυση των προγραμμάτων που σχετίζονται με τους οδηγούς, τις εγκαταστάσεις και τους υπάλληλους φορέων. Το Ινστιτούτο της FIA θα υιοθετήσει μια πολύ ενεργή προσέγγιση και στρατηγική, με κύριο στόχο να διευκολύνει σημαντικά τη βιώσιμη ανάπτυξη στο σύνολο αυτών των τριών βασικών περιοχών.
Ο επτά φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής της Formula 1, Michael Schumacher, ο οποίος είναι πρόεδρος της διαχειριστικής επιτροπής του Ταμείου, είπε: "Το Ταμείο μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη βελτίωση του επιπέδου των οδηγών, τόσο στο μηχανοκίνητο αθλητισμό και τους υπαλλήλους φορέων αυτοκινήτου σε όλο τον κόσμο. Η εταιρική σχέση με το Ίδρυμα της FIA θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε πραγματική πρόοδο στην ανάπτυξη της οδικής ασφάλειας σε όλες αυτές τις περιοχές ".
Το Ινστιτούτο της FIA θα αναπτύξει σε μια σειρά υλοποίησης προγραμμάτων και πρακτικών πλαισίων για τις εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες, ώστε να τις χρησιμοποιήσουν στη συνέχεια ως κατευθυντήρια γραμμή για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της δικής τους υποδομής. Καθένα από τα προγράμματα βελτίωσης της οδικής ασφάλειας έχει στόχο την προώθηση των βελτιώσεων σε όλα τα επίπεδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού από τους καθημερινούς οδηγούς μέχρι τους κορυφαίους οδηγούς αγώνων σε πρωταθληματικό επίπεδο και θα διασφαλίζει ότι οι οδηγοί, οι υπάλληλοι και οι εγκαταστάσεις θα αναπτύσσονται παράλληλα. Με βάση αυτόν το στόχο, το Ινστιτούτο της FIA θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη των περιφερειακών κέντρων κατάρτισης υψηλής απόδοσης, τα οποία θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του μηχανοκίνητου αθλητισμού σε όλες τις περιφέρειες.Ο επόμενος γύρος χρηματοδότησης θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και ως μέρος αυτού του νέου γύρου των επιδοτήσεων, τα έργα θα πρέπει να εκπληρώνουν σειρά κριτηρίων, που καθορίζονται από το Ίδρυμα της FIA και τα οποία θα λαμβάνονται υπόψη για την παροχή στήριξης.
Το Ταμείο δημιουργήθηκε για να διαχειριστεί τη διανομή πόρων για μηχανοκίνητο αθλητισμό, οι οποίοι σχετίζονται με την ασφάλεια των επιδοτήσεων που χορηγούνται από την συνεισφορά της FIA με 60 εκατομμύρια ευρώ στην αναλογία του προστίμου των 100 εκατομμυρίων ευρώ που επιβλήθηκε στην McLaren-Mercedes το 2007.

OΔΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ-ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ-Ε.Ε



Από όλους τους τρόπους μεταφοράς, οι οδικές μεταφορές είναι οπωσδήποτε οι πιο επικίνδυνες και οι πιο δαπανηρές σε ανθρώπινες ζωές. Για το λόγο αυτό, το πρόγραμμα δράσης για την οδική ασφάλεια 2003-2010 προβλέπει μια σειρά μέτρων, όπως είναι η ενίσχυση των οδικών ελέγχων, η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών οδικής ασφάλειας, η βελτίωση της οδικής υποδομής και οι ενέργειες με σκοπό να βελτιωθεί η συμπεριφορά των χρηστών της.
Τελικός στόχος είναι να μειωθεί τουλάχιστον κατά 50% ο αριθμός των θανάτων έως το 2010. Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσης για την οδική ασφάλεια. Μείωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση του αριθμού των θυμάτων σε τροχαία ατυχήματα κατά το ήμισυ έως το 2010: ένα ζήτημα που μας αφορά όλους. Κάθε χρόνο, 1.300.000 τροχαία ατυχήματα έχουν ως αποτέλεσμα ο αριθμός των θυμάτων να υπερβαίνει τους 40.000 νεκρούς και 1.700.000 τραυματίες.
Το άμεσο ή έμμεσο κόστος έχει υπολογισθεί σε 160 δισ. ευρώ, δηλαδή σε ποσοστό περίπου 2% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Ορισμένες ομάδες του πληθυσμού ή κατηγορίες χρηστών είναι ιδιαίτερα ευάλωτες: οι νέοι ηλικίας 15-24 ετών (10.000 νεκροί ετησίως), οι πεζοί (7.000 νεκροί) ή οι ποδηλάτες (1.800 νεκροί). Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή πρότεινε στη Λευκή Βίβλο για την ευρωπαϊκή πολιτική μεταφορών, να καθορίσει η ΕΕ ως στόχο τη μείωση του αριθμού των νεκρών στο ήμισυ με χρονικό ορίζοντα το έτος 2010. Όλα τα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα οδικής ασφάλειας, ήτοι υπερβολική ταχύτητα, κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, μη χρήση των ζωνών ασφαλείας, ανεπαρκή προστασία, ύπαρξη «μελανών σημείων» (υψηλού κινδύνου επέλευσης ατυχημάτων), μη τήρηση του χρόνου οδήγησης και ανάπαυσης στις επαγγελματικές μεταφορές και κακή ορατότητα. Η προσεχής προσχώρηση στην ΕΕ χωρών με χαμηλό επίπεδο οδικής ασφάλειας συνιστά μια επιπλέον πρόκληση.

3 Σεπ 2009

ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

H οδική ασφάλεια αφορά όλους τους πολίτες, και όλοι πρέπει να βοηθήσουν να γίνουν οι δρόμοι ασφαλέστεροι. Αν και τα μέτρα που έχουν αναληφθεί μέχρι τώρα αποδείχτηκαν αποτελεσματικά, ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων παραμένει ανεπίτρεπτα υψηλός στην Ευρωπαϊκή Ένωση: 1,3 εκατομμύρια τροχαία ατυχήματα ετησίως προκαλούν 43.000 θανάτους και 1,7 εκατομμύρια τραυματισμούς. Η συμπεριφορά των οδηγών θεωρείται η κυριότερη αιτία θνησιμότητας: υψηλές ταχύτητες, κατανάλωση αλκοόλ ή ναρκωτικών, κούραση, οδήγηση χωρίς ζώνη ασφάλειας ή χωρίς κράνος προστασίας, κ.λπ.
Το θέμα αυτό εξετάζεται με μεγάλη προσοχή σε όλη την ΕΕ και, στο πλαίσιο αυτό, έχει προταθεί ένας φιλόδοξος στόχος: η μείωση του αριθμού των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων κατά 50%, από το 2001 ως το 2010. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος απαιτείται συστηματική προσέγγιση του θέματος.
Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσης για την οδική ασφάλεια ορίζει τους κύριους τομείς δραστηριοτήτων: ενθάρρυνση των χρηστών του οδικού δικτύου να υιοθετήσουν πιο υπεύθυνη στάση (καλύτερη συμμόρφωση στους ισχύοντες κανόνες, αλλά παράλληλα και καλύτερη αστυνόμευση της εφαρμογής των κανόνων με σκοπό τον περιορισμό της επικίνδυνης συμπεριφοράς), βελτίωση της ασφάλειας των οχημάτων με τη στήριξη της τεχνολογικής προόδου, βελτίωση των οδικών υποδομών με τη χρησιμοποίηση της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας.
Άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται είναι η συγκέντρωση και ανάλυση δεδομένων για τους σωματικούς τραυματισμούς που προκαλούνται από τροχαία ατυχήματα, με απώτερο στόχο την εξεύρεση των καλύτερων λύσεων για την αποφυγή τους. Για να επιτύχουν στην πράξη οι πρωτοβουλίες αυτές, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (κράτη μέλη, περιφερειακές και τοπικές αρχές, βιομηχανία, εταιρείες μεταφορών και ιδιώτες). Στο πρόγραμμα δράσης προτείνεται να προσυπογράψουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη έναν Ευρωπαϊκό Χάρτη Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, υπέγραψε τον Ιούλιο του 2008 τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Οδικής Ασφάλειας

ΓΟΝΕΙΣ. Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Γονείς: o καλύτερος δάσκαλος οδικής ασφάλειας για τα παιδιά σας, είστε εσείς! Γιατί ; Διότι οι βασικοί κανόνες διδασκαλίας για την οδική ασφάλεια διδάσκονται στο δρόμο. Το παιδί είναι στο δρόμο μαζί σας, ακολουθεί και μυείται το παράδειγμα σας, είτε είναι καλό είτε όχι ! Μη περιμένετε από το σχολείο και μόνο να διδαχθούν τα παιδιά σας όλα τα θέματα της οδικής ασφάλειας. Διδάξτε τα, τουλάχιστον στα βασικά σημεία, εσείς οι ίδιοι.
Κάθε γονέας μπορεί να κάνει πάρα πολλά.
Η ΕΛΠΑ παρέχει ένα αναλυτικό οδηγό συμβουλών γύρω από τον καλύτερο τρόπο να διδάξετε τα παιδιά. Βεβαιωθείτε ακόμη ότι οι "παππούδες", οι συγγενείς, οι φίλοι, ακόμη και η "baby-sitter" που πιθανόν να έχετε ή όποιος άλλος φροντίζει-κρατά τα παιδιά τις ώρες που λείπετε) ακολουθούν ακριβώς τα ίδια παραδείγματα με εσάς. Θυμηθείτε ότι: Τα παιδιά αναπτύσσουν τη σκέψη τους σε διαφορετικά επίπεδα. Εσείς και μόνο μπορείτε να αποφασίσετε πότε το παιδί σας είναι έτοιμο να μεταβεί από το ένα επίπεδο μύησης και εκμάθησης, στο επόμενο.
Ηλικίες 1-4 ετών : Προστατέψτε το παιδί σας…
1. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν έχουν την ικανότητα να αντιμετωπίσουν την κυκλοφορία. Ποτέ μην τα αφήνετε λοιπόν μόνα τους, ακόμη και όταν είναι παρέα με μεγαλύτερα παιδιά. 2. Επιλέξτε το μέρος που θα είναι ασφαλές για να παίζουν. Ποτέ στο πεζοδρόμιο ή στον δρόμο ακόμη κι αν είναι ήσυχος. Αν δεν υπάρχει όμως άλλο μέρος για παιγνίδι, να είναι μαζί τους ενήλικας να τα προσέχει. 3. Όταν βγαίνετε μαζί τους έξω, βεβαιωθείτε ότι το παιδί αυτής της ηλικίας περπατά στην πλευρά του πεζοδρομίου που είναι μακρύτερα από την κυκλοφορία (εσωτερικά δηλαδή), ακόμη και αν του κρατάτε το χέρι. 4. Δώστε το καλό παράδειγμα. Εξηγείστε του τι είναι η κυκλοφορία. Πείτε του για τα φανάρια, γιατί πρέπει να σταματάμε και να ελέγχουμε το δρόμο πριν τον διασχίσουμε. Εξηγείστε του τη διαφορά μεταξύ δρόμου και πεζοδρομίου. Εξηγείστε του ακόμη ότι πολλές φορές τα αυτοκίνητα και οι μοτοσικλέτες ανεβαίνουν και στο πεζοδρόμιο για διάφορους λόγους, συνεπώς και εκεί πρέπει να προσέχουμε.
Ηλικία 5-6 ετών : Διδάσκοντας το παιδί…
1.'Οποτε βγαίνετε μαζί με το παιδί σας στο δρόμο, πείτε του τι πρόκειται να κάνετε και γιατί. -Εξηγείστε στο παιδί τα βασικά σημεία για να διασχίσετε μια διασταύρωση: α) Να σκέπτεται (-Βρες ένα ασφαλές σημείο να σταθείς) β) Να σταματά σε σημείο που θα είναι ορατός από τους διερχόμενους οδηγούς γ) Να επιλέγει (-Απόφυγε να περάσεις μεταξύ σταματημένων αυτοκινήτων) δ) Να περιμένει (-Μέχρι να είναι σίγουρο ότι θα περάσει με ασφάλεια) ε) Να ξεκινά το σωστό χρόνο (-Όταν δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος) στ) Να περνά γρήγορα απέναντι (-Χωρίς να σταματά, να έχει το νου του την ώρα που διασχίζει τον δρόμο μόνο σε αυτό). 2. Κάντε του πρακτική σε ήσυχους δρόμους κοντά στο σπίτι. Πρώτα δείξτε του τι να κάνει. Μετά, αφήστε το να σας οδηγήσει εκείνο να περάσετε απέναντι. Αργότερα αφήστε το να έλθει σε εσάς προσεκτικά, όταν το περιμένετε εσείς στο απέναντι πεζοδρόμιο. 3. Στην ηλικία αυτή το παιδί δεν είναι πραγματικά έτοιμο να διασχίσει το δρόμο. Βεβαιωθείτε ότι πάντα ένας ενήλικας θα είναι κοντά του. 4. Τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται όταν το παιδί αρχίζει το σχολείο και δεν συνοδεύεται από ενήλικα. Προσπαθήστε να συνδυάσετε τις ώρες σχολείου με κάποιον άλλο γονέα για να πάρει το παιδί σας από το σχολείο, αν δε μπορείτε εσείς οι ίδιοι. 5. Επιλέξτε την πιο ασφαλή διαδρομή σχολείο-σπίτι, κάντε τη μαζί με το παιδί σας και εξηγείστε του γιατί. 'Οπου υπάρχει κοντινή διασταύρωση με σηματοδότη χρησιμοποιείστε τη.
Ηλικίες 7-9 ετών : Διέλευση σε σταυροδρόμι, χωρίς φανάρια…
1. Εξηγείστε στο παιδί σας τα στάδια που χρειάζονται για να διασχίσει με ασφάλεια ένα δρόμο χωρίς σηματοδότη. 2. Αφού βεβαιωθείτε ότι το παιδί έχει κατανοήσει τα παραπάνω, κάντε του πρακτική εξάσκηση, ξεκινώντας από ήσυχους δρόμους, που στο παρελθόν έχετε διασχίσει μαζί. Παρακολουθείστε το και βεβαιωθείτε, πριν το αφήσετε μόνο του να το κάνει. 3. Δοκιμάστε το ίδιο αργότερα, σε πιο πολυσύχναστους δρόμους. Κάντε το μαζί του πολλές φορές πριν το αφήσετε μόνο του. 4. Πολλά παιδιά (όπως και ενήλικες) δεν είναι ικανά να κρίνουν την ταχύτητα με την οποία κινούνται τα αυτοκίνητα καθώς και την απόσταση (πόσο μακριά είναι). Εξ άλλου, η ηλικία που τα παιδιά κατανοούν τα θέματα αυτά, διαφέρει από παιδί σε παιδί. Όλα τα παιδιά μαθαίνουν από το παράδειγμα των γονέων τους. Αυτό μην το ξεχνάτε ποτέ. 5. "Να ντύνετε το παιδί σας με λαμπερά χρώματα (ή χρώματα που "τραβούν το μάτι" των οδηγών) και βέβαια όχι με μαύρα ρούχα, έστω κι αν είναι της μόδας, ειδικά με μουντό ή συννεφιασμένο καιρό. Θυμηθείτε όμως ότι και τα πιο λαμπερά χρώματα δεν φωσφορίζουν το βράδυ σε σκοτεινούς δρόμους. Εξηγείστε στο παιδί γιατί το ντύνετε με ανοικτά χρώματα, ειδικά το βράδυ.
Ηλικίες 10-15 ετών : Μάθετε τα παιδιά σας να σκέπτονται για τον εαυτό τους!
Είναι οι ηλικίες που τα παιδιά χρειάζονται και απαιτούν σταδιακά την ανεξαρτησία τους. Μπορεί μάλιστα να φύγουν και κάποια διαστήματα μακριά από το σπίτι, π.χ. για να επισκεφθούν φίλους τους . Το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής παιδιών σε ατυχήματα με αυτοκίνητο είναι ηλικίας "από 12 έως 15 ετών. Είναι η ηλικία που το παιδί νομίζει ότι ""τα ξέρει όλα"". Είναι στο δικό" σας χέρι να το κάνετε να δει με σοβαρότητα τα θέματα της οδικής ασφάλειας. 1. Συνεχίστε να τους μιλάτε για τους κινδύνους της κυκλοφορίας. Υπενθυμίστε τους να περιμένουν να σταματήσει η κίνηση για να διασχίσει ένα δρόμο, να χρησιμοποιούν τις διαβάσεις πεζών, να μη διασχίζουν δρόμους κάνοντας "ζιγκ-ζαγκ", αν υπάρχει νησίδα στη μέση λεωφόρου τότε να διασχίζουν τη λεωφόρο σαν να πρόκειται για δύο ξεχωριστούς δρόμους, σταματώντας και περιμένοντας επάνω στη νησίδα. 2. Συζητείστε με το παιδί σας τους κινδύνους για κάθε διαδρομή που πρόκειται εκείνο να κάνει (κυρίως αυτή του σχολείου). 3. Ελέγξτε αν το παιδί σας μπορεί να κρίνει σωστά την ταχύτητα και την απόσταση των αυτοκινήτων σε έναν πολυσύχναστο δρόμο και συζητείστε μαζί του για τα "ασφαλή περάσματα" του. 4. Επιμείνετε ότι ποτέ δεν πρέπει να διασχίσει ένα δρόμο ακολουθώντας τυφλά τους φίλους του ή άλλους. Πάντα πρέπει να σκέπτεται και να προσέχει εκείνο τον εαυτό του. 5. Πάνω από όλα, οδηγείστε το παιδί με το παράδειγμα σας, τόσο σαν πεζοί όσο και σαν οδηγοί (ζώνες, κράνος).
Πηγή: Γραφείο Τύπου της ΕΛΠΑ

Τ.Ε.Ε.ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Σκοπός του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας είναι η παρακολούθηση, η συμβολή και οι παρεμβάσεις για τη βελτίωση της οδικής υποδομής, του οχήματος και των τεχνικών συνθηκών επιτήρησης της κυκλοφορίας στους ελληνικούς δρόμους.
Βασικός στόχος του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας είναι ο εντοπισμός και η ανάδειξη εκείνων των θεσμικών, τεχνικών και δομικών αδυναμιών και ελλείψεων των Οργάνων της πολιτείας, σε θέματα που αφορούν την Οδική Ασφάλεια.

Ειδικότεροι βασικοί στόχοι, στο πλαίσιο δράσης του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας, είναι:
Α) Η συνέχεια και η διεύρυνση του προγράμματος εκπαίδευσης των Στελεχών της Τροχαίας σε θέματα Οδικής Ασφάλειας που αφορούν
● το όχημα (φόρτωση, συντήρηση, λειτουργία, τεχνικός έλεγχος, επικίνδυνα φορτία κλπ) &
● την οδική υποδομή (ασφάλεια κυκλοφορίας, διαχείριση τροχαίου ατυχήματος, σωστή και πλήρη καταγραφή των δεδομένων τροχαίων ατυχημάτων)
Β) Η σύνταξη εκπαιδευτικού προγράμματος τεχνικού και εργατικού προσωπικού σε θέματα προστασίας εργαζομένων και χρηστών οδού κατά τη διάρκεια έργων (κατασκευής, επισκευής, συντήρησης) επί της οδού που θα περιλαμβάνει:
● τη Σύνταξη Τεχνικών Οδηγιών ασφάλισης του χώρου εργασιών επί της οδού (εξοπλισμός, μέσα και τρόπος προστασίας εργαζομένων και οδηγιών ανά τύπο, έκταση και διάρκεια έργου επί της οδού)
● Εκπαιδευτικά Σεμινάρια για το προσωπικό, με προτεραιότητα στα έργα επί αυτοκινητόδρομων και οδών ταχείας κυκλοφορίας
● τη δημιουργία Ελληνικού Προτύπου Πιστοποίησης Εργατικού Προσωπικού σε θέματα ασφάλειας έργων επί της οδού, αναγνωρισμένων διεθνώς και αποδεκτών από ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Γ) Η συνέχεια των εργασιών, δραστηριοτήτων και παρεμβάσεων στους συναρμόδιους Φορείς, Οργανισμούς και Υπουργεία, ώστε να αντιμετωπιστούν με τεχνικά και επιστημονικά μέσα τα σοβαρά προβλήματα της Χώρας στην Οδική Ασφάλεια

Το Πλαίσιο Δράσης του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας θα περιλαμβάνει τις παρακάτω ενέργειες:
Α) την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων των Φορέων που εμπλέκονται στην Οδική Ασφάλεια ή και τη συνεργασία με αυτούς.
Β) τη σύνταξη Ετήσιας Έκθεσης Πεπραγμένων και Αξιολόγησης Φορέων Υπηρεσιών - Αλληλογραφία με Φορείς - Παρεμβάσεις με προτεραιότητα στους Φορείς που ανακύπτουν τα προβλήματα Οδικής Ασφάλειας
Γ) την οργάνωση Επιστημονικών Εκδηλώσεων (ημερίδων, διημερίδων κ.λ.π.)
Δ) την εκπαίδευση των Στελεχών της Τροχαίας μέσω οργανωμένων σεμιναρίων
Ε) ομιλίες - παρουσιάσεις σε προσκλήσεις Φορέων με αντικείμενο την Οδική Ασφάλεια
ΣΤ) άμεσες Παρεμβάσεις - επισκέψεις σε ακραία οδικά ατυχήματα με μαζικές απώλειες ζώων ή ειδικού τύπου ατυχήματα
Ζ) τη συμμετοχή σε Διεθνής - Ευρωπαϊκές συναντήσεις και στις δραστηριότητες της I.R.F. (Διεθνής Οδική Ομοσπονδία) για θέματα Οδικής Ασφάλειας
Η) τη σύνταξη Τεχνικών Οδηγιών Οδηγικής Συμπεριφοράς
Θ) τη σύνταξη λοιπών τεχνικών φυλλαδίων άμεσης προτεραιότητας, για διάφορους Φορείς που έχουν ανάγκες
Ι) τη συγκρότηση Ομάδων Εργασίας σε επιστημονικά αντικείμενα Οδικής Ασφάλειας

2 Σεπ 2009

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΦΑΝΑΡΙΑ;

Τα ίδια και χειρότερα θα παραμείνουν. Όλος ο κόσμος πάει μπροστά και εμείς σταθερά πάμε πίσω και αντί να παίρνουμε παράδειγμα από τους άλλους, κάνουμε του κεφαλιού μας.
Ο ι έξυπνοι λαοί, στις διασταυρώσεις, εδώ και χρόνια δεν τοποθετούν πλέον φανάρια παρά κυκλικούς κόμβους για να μην σταματά ποτέ η κυκλοφορία των αυτοκινήτων κι εμείς εδώ αγοράζουμε φανάρια, πληρώνουμε λογαριασμούς ρεύματος και η κυκλοφορία παραμένει σταθερά κολλημένη.
Ακόμα και τις πρωινές ώρες να περάσεις και μόνος σου να είσαι θα πρέπει να σταματήσεις και να περιμένεις να ανάψει το πράσινο φως, με αποτέλεσμα οι τριγύρω κάτοικοι να υποστούν το θόρυβο και το περιβάλλον την περίσσια εκπομπή αερίων.
Πότε επιτέλους αυτή η χώρα θα αρχίσει να σκέφτεται σωστά και με πλάνο;
ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ: Γράφει ο Νίκος Αραβαντινός Μαλλιώρης
ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΩ
21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009

TA IΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΡΚΙΝΓΚ

ΕΙΜΑΙ ΓΑΙΔΑΡΟΣ!
ΠΑΡΚΑΡΩ ΟΠΟΥ ΓΟΥΣΤΑΡΩ

Συμβαίνει κι αυτό να΄χουμε τα δικά μας παρκινγκ μπροστά στα καταστήματά μας ή και στο σπίτι μας. Ποιό κυκλοφοριακό πρόβλημα και κυκλοφοριακή αγωγής Κουραφέξαλα όλα! Λόγια κενά, εαυτούληδες και εγωιστές είμαστε οι περισσότεροι. Κοιτάμε να περνάμε καλά με τις δικές μας αυθερεσίες και παρανομίες το δικό μας βόλεμα. Πως αλλιώς να εξηγήσω το φαινόμενο ιδιωτικού πάρκινγκ μπροστά στο κατάστημα ή και στο σπίτι μας; Πολλοί είναι αυτοί οι συμπολίτες που έχουν τους δικούς τους κανόνες περί του Κ.Ο.Κ. Τοποθετούν διάφορα αντικείμενα σε μήκος 10 μέτρων μπροστά στο καταστήματά τους, προκειμένου να μην μπορεί να παρκάρει κανείς παρά μόνο τα δικά τους οχήματα. Το βλέπουμε και το ζούμε στην καθημερινή μας αγχωτική ζωή. Σίγουρα ο κύριος στόχος του νέου Κ.Ο.Κ ό οποίος ισχύει από τις 3-6-2007 είναι να περιοριστεί ο βαρύς φόρος αίματος που πληρώνει ο τόπος μας στην άσφαλτο με τα τροχαία ατυχήματα. Χρειάζεται όμως να πειθαρχήσουμε άπαντες στους κανόνες οδικής συμπεριφοράς να έχουμε συνείδηση, να σεβόμαστε και να διευκολύνουμε με την συμπεριφορά μας και όλους τους άλλους οδηγούς. Δεν έχουμε το δικαίωμα να φτιάχνουμε το δικός μας πάρκινγκ μπροστά στο καταστήματά μας ή στο σπίτι μας μόνο σε ειδικές περιπτώσεις και εδώ χρειάζεται συγκεκριμένη άδεια. Αυθαίρετα και αλαζονικά όμως δημιουργούμε σοβαρό πρόβλημα πάνω στο ήδη σοβαρότατο κυκλοφοριακό θεωρώ ότι δεν βοηθάμε καν να γίνει ακόμα και η ψυχή μας.
Τόσα προβλήματα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τώρα και τους εαυτούληδες που έχουν μάθει στη δική τους καλοπέραση και πολλές φορές είναι και οι μόνοι που γκαρίζουν για όλα τα κακώς κείμενα; Ε! Νομίζω πάει πολύ.
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΛΠΙΣ: Γράφει ο Μ.Κανντζόγλου ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΩ
27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009

ΖΩΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Γιατί πρέπει να φοράμε τη ζώνη ασφαλείας. ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ...................Να τη φοράμε και να μη σκεφτόμαστε το πρόστιμο ενός τροχονόμου. Η ΖΩΗ δεν αποτιμάται.................................

Γιατί πρέπει να προσέχουμε..........................................