Η άμεση αντιμετώπιση σώζει ζωές.
Δυστυχώς, δεν είναι λίγοι οι σκύλοι που εμπλέκονται σε ατυχήματα με αυτοκίνητα. Αρκεί μια βόλτα, τόσο στις εθνικές οδούς όσο και στις γειτονιές, για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος. Πολλές φορές οι σκύλοι το «σκάνε» από τα σπίτια και περιφέρονται ελεύθεροι κυρίως προς αναζήτηση του αντίθετου φύλου. Τα ζώα που έχουν μάθει μόνο σε περιπάτους, δεμένα με λουρί και καθοδηγούμενα από τον ιδιοκτήτη τους, είναι πιο επιρρεπή σε ατυχήματα. Δεν γνωρίζουν τον κίνδυνο, με αποτέλεσμα να διασχίζουν δρόμους, ακόμα και ταχείας κυκλοφορίας, χωρίς προσοχή και συχνά να παρασύρονται από αυτοκίνητα. Άλλες φορές παίζοντας, βγαίνουν απότομα στους δρόμους χωρίς να αφήνουν περιθώρια αντίδρασης στους διερχόμενους οδηγούς. Στις εθνικές οδούς τα ατυχήματα αυτά είναι σχεδόν όλες τις φορές θανατηφόρα.
Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που τα ατυχήματα συμβαίνουν σε συνοικιακούς δρόμους και τότε τα ζώα χρειάζονται την παροχή άμεσης βοήθειας.
Η ευθύνη του ιδιοκτήτη
Με βάση την ελληνική νομοθεσία δεν επιτρέπεται ο περίπατος των σκύλων χωρίς συνοδό. Ο ιδιοκτήτης του ζώου οφείλει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από το χώρο της ιδιοκτησίας του και να εισέρχεται σε χώρους άλλων ή σε κοινόχρηστους χώρους. Για την αποφυγή ατυχημάτων, ο ιδιοκτήτης ή συνοδός του υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Οι υποχρεώσεις αυτές δεν ισχύουν για τους ποιμενικούς και κυνηγετικούς σκύλους, καθώς και για τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της έρευνας ή της διάσωσης.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, γίνεται φανερό ότι ο ιδιοκτήτης σκύλου που περιφέρεται ελεύθερος και εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα, ευθύνεται για οποιαδήποτε ζημιά προκληθεί από το ζώο του στον οδηγό και το όχημά του.