Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr8 Μαρ 2009

Γ' ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΦΑΝΤΟΥ

Χαρά και αισιοδοξία μας γεμίζει το ενδιαφέρον των μαθητών της Γ΄τάξης του γυμνασίου Αφάντου,όπου μετά το τέλος της ομιλίας μελών της ΕΥΘΥΤΑ  ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκληση που τους απευθύναμε. Δεν βιάστηκαν να φύγουν,δεν βαρέθηκαν και έλαβαν σοβαρά υπόψιν τους το μεγάλο πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων. Έδειξαν με το δικό τους τρόπο ότι η οδική ασφάλεια,τους αφορά άμεσα. Έδειξαν με τις ερωτήσεις που έκαναν και κοιτώντας τους φίλους και συμμαθητές τους πως θέλουν να είναι ξανά μαζί και μετά από χρόνια.Η ίδια παρέα. Χωρίς να λείπει κανείς. Έφτιαξαν λοιπόν τη δική τους ομάδα. Δεν θέλουν να είναι απλά θεατές σ' αυτήν την άνιση μάχη της ασφάλτου. Ίσως δεν αντέχουν,λέω εγώ,να ακούν εμάς τους μεγαλύτερους να τους καταλογίζουμε ευθύνες. Ίσως βαρέθηκαν τα στατιστικά μας. Αιτία των τροχαίων το αλκοόλ,η ταχύτητα,το κράνος,τα δίκυκλα,οι νέοι...Ίσως αποφάσισαν να σηκώσουν το γάντι που τους πετάξαμε. Μάλλον ήρθε ο καιρός να απαντήσουμε και εμείς στα δικά τους ερωτήματα. Και ίσως στο μεγαλύτερο:Γιατί δεν τα καταφέραμε μέχρι τώρα;Τι έχουμε κάμει εμείς οι μεγαλύτεροι γι' αυτό το θέμα;Εμείς που τα γνωρίζουμε όλα ενώ αυτοί δεν γνωρίζουν τίποτα. Εμείς οι" ώριμοι" και αυτά τα "ανώριμα"μικρά και "άμυαλα". Αυτά τα παιδιά που "αποκτούν"μυαλό και ωριμότητα κάθε τέσσερα χρόνια. Που είναι ώριμα να φυλάξουν την πατρίδα στα 18 τους. Που είναι ώριμα να αποφασίσουν τι επάγγελμα θα ακολουθήσουν. Δεν είναι όμως ώριμα όταν κάνουν προτάσεις για το μέλλον τους και την ίδια τους τη ζωή. Τότε για όλους εμάς τους "δήθεν¨είναι "άμυαλα". Δεν ξέρουν ποιο είναι το συμφέρον τους. Ένα συμφέρον που πρέπει πρώτα απ' όλα να συμβαδίζει με το δικό μας συμφέρον. 
Έρχονται να μας υπενθυμίσουν αυτό που εμείς οι "μεγάλοι"ξεχάσαμε:το πρώτο φλερτ,τους πρώτους νεανικούς  έρωτες,το πρώτο φιλί. Το δικαίωμα να ζήσουν.Να ζήσουν και αυτοί ότι όμορφο ζήσαμε και εμείς μέχρι τώρα .Να αποκτήσουν και αυτοί ότι πιο όμορφο και πολύτιμο έχουμε και εμείς.Παιδιά. Ένα δικαίωμα το οποίο  εξ' αιτίας των δικών μας παραλήψεων και της δικής μας αμνησίας σιγά,αλλά με μαθηματική ακρίβεια, τείνουμε να τους το στερήσουμε.
Τους ζητούμε να μην σπάνε,να μην καίνε και να τηρούν τους νόμους. Στην ερώτηση τους όμως:γιατί δεν εφαρμόζεται ο νόμος και στην άσφαλτο, στα έργα,στα στέγαστρα και σε ότι έχει σχέση με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας απάντηση δεν πήραν. Και δεν πρόκειται να πάρουν. Γιατί είναι "μικρά"και δεν πρέπει να ρωτούν. Πρέπει ν' ακούν!Γέμισα λοιπόν ελπίδα συζητώντας με αυτά τα παιδιά. Με ακόμη μεγαλύτερη όταν έμαθα ότι δεν ήταν ο ενθουσιασμός εκείνης της ώρας. Αλλά περιμένουν καρτερικά να βοηθήσουν.Περιμένουν το δικό μας σήμα. Ίσως τελικά η λύση και η αντιμετώπιση του προβλήματος να βρίσκεται εκεί. Ίσως να ήταν μπροστά μας και δεν τη βλέπαμε. Δεν θέλαμε να τη δούμε.
Ίσως γιατί πολλές φορές το αυτονόητο ενοχλεί και είναι δωρεάν.
Παπαντωνίου Παναγιώτης
Γραμματέας
 ΕΥΘΥΤΑ-ΡΟΔΟΥ
      

Δεν υπάρχουν σχόλια: