Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr8 Ιουν 2011

ΟΔΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑΟδήγηση και ναρκωτικά
Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΙΤΣΙΝΗ ppitsinis@dolnet.gr

Ενας σημαντικός αριθμός τροχαίων ατυχηµάτων και δυστυχηµάτων που καταγράφονται στους ελληνικούς δρόµους, οφείλεται σε οδηγούς υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών. Πριν από λίγα χρόνια µάλιστα ο τότε υπουργός Μεταφορών παρουσίασε µία συσκευή για ναρκοτέστ, που θα χρησιµοποιούσε πιλοτικά η Αστυνοµία. Από τότε αγνοούνται τα ίχνη της συγκεκριµένης συσκευής, ενώ συνεχίζουµε να βάζουµε στο περιθώριο ένα τόσο σηµαντικό θέµα, είτε επειδή δεν κατανοούµε την κρισιµότητά του είτε επειδή είναι δύσκολο να λυθεί. Για να μην αδικούμε τους εαυτούς µας, παρόµοια προβλήµατα αντιµετωπίζουν και άλλες χώρες, καθώς λείπουν ακριβή στατιστικά στοιχεία για τον αριθµό των οδηγών που κάθονται στο τιµόνι έχοντας πάρει προηγουµένως ναρκωτικές ουσίες. Επίσης, ο εντοπισµός των οδηγών αποτελεί εξαιρετικά δύσκολη περίπτωση και απαιτεί ειδική εκπαίδευση από την Αστυνοµία, κάτι που δεν γίνεται στις περισσότερες χώρες. Να υπογραµµίσουµε επίσης ότι ακόµη και σε κράτη όπου πραγµατοποιούνται ενηµερωτικές εκστρατείες για την αποτροπή της οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών, τα αποτελέσµατα είναι αµφίβολα και οι χρήστες αγνοούν τα µηνύµατα. Ερευνες της Ε.Ε. επιβεβαιώνουν ότι ακόµη και τα λεγόµενα µαλακά ναρκωτικά, όπως π.χ. η ινδική κάνναβη, µειώνουν την ικανότητα οδήγησης, ενώ διαταραχές προκαλούν και άλλες ουσίες, όπως οι βενζοδιαζεπίνες. Εννοείται ότι το πρόβληµα εντείνεται µε τη χρήση σκληρών ουσιών – ηρωίνης, κοκαΐνης, αµφεταµινών, χαπιών έκσταση κ.λπ. Απαιτείται λοιπόν µία συντονισµένη έρευνα σχετικά µε τη χρήση ναρκωτικών από τους οδηγούς σε όλα τα κράτη µέλη της Ε.Ε., που θα επιτρέψει τη θέσπιση ενιαίων προδιαγραφών και νοµοθεσίας, ενώ θα πρέπει να βελτιώσουµε τα επίπεδα ελέγχου και να λειτουργήσουµε προληπτικά. Ας µην ξεχνάµε, ότι οι περισσότεροι χρήστες ναρκωτικών ουσιών είναι νέοι, άρα κατέχουν στη συντριπτική πλειονότητά τους δίπλωµα οδήγησης.

ΠΗΓΗ: ΑUTONEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: