Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















10 Αυγ 2013

“Λόγω παρελεύσεως του Αυτοφώρου”….. Ο δεύτερος θάνατος του ποδηλάτη -πιλότου.

Χάθηκαν στην Άσφαλτο, Αγνοήθηκαν από την Κοινωνία, Ποδοπατήθηκαν απο την Δικαιοσύνη“. Αυτα τα λόγια συνοδευαν 815 φωτογραφίες θυμάτων τροχαίων εγκλημάτων σε μια γιγαντοαφίσα που κυκλοφόρησε η Ιταλική οργάνωση οικογενειών θυμάτων τροχαίων AIFVS πριν ένα περίπου χρόνο. Χωρίς έκπληξη πληροφορηθήκαμε απο τον τύπο των Ιωαννίνων πως η επιτυχία της τοπικής Τροχαίας να εντοπίσει και να συλλάβει το δράστη ενός θανατηφόρου τροχαίου με εγκατάλειψη, με θύμα το Γιώργο Ζήση συνοδεύτηκε από την απελευθέρωση του από τις τοπικές δικαστικές αρχές λογω παρελεύσεως του αυτοφώρου! Στη χώρα (που έχει καταγγελθεί για κατάχρηση του θεσμού της προφυλάκισης) για τους δράστες των τροχαίων εγκλημάτων επιφυλάσσεται ειδική μεταχείριση. Ακόμα και σ αυτές τις εξωφρενικές περιπτώσεις (χτύπημα και εγκατάλειψη) θα χρησιμοποιηθούν οι επιεικέστερες και πλέον ανώδυνες δικονομικές διατάξεις και φυσικά θα προστατευθεί η ανωνυμία του δράστη. Οταν η οργανωμένη πολιτεία δρα (τοποθετείται) μ αυτόν τον τρόπο τι να περιμένει κανείς από τον απλό πολίτη; Να σεβαστεί τον συνάνθρωπο του; Να τον βοηθήσει; Να αναγνωρίσει το λάθος του; Να ζητήσει συγγνώμη; Να σεβαστει τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας; Να μην αγοράσει το δίπλωμα του;
Για την οργανωμένη πολιτεία το πρότυπο δεν είναι ο Γιωργος Ζήσης, το να ππγαίνεις στη δουλεια σου νωρίς το πρωί με ποδήλατο  δεν είναι το ίδιο με το να επιστρέφεις ξημερώματα απο διασκέδαση με το ΙΧ σου. Και μια που η πλειοψηφία κάνει το δεύτερο  και σε μια δημοκρατική κοινωνία άρχει η πλειοψηφία οι θεσμοί τοποθετούνται ανάλογα.  Πολιτικές, αυτοδιοικητικές και δικαστικές αρχές  έχουν επανειλημμένα δώσει δείγματα γραφής για το πως τοποθετούνται σ αυτην την ιστορία που οδηγεί σε χιλιάδες θανατους και τραυματισμούς καθε χρόνο στη χώρα μας. (Δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε βέβαια πως ένα άλλο κομματι του κρατικού μηχανισμού δρά εντελώς αντίθετα -ισως θα έπρεπε να τους ζητηθει ο λόγος γι αυτό-, μιλάμε για τους πραγματικα εμπλεκόμενους στην διασωση και την πρόληψη, την μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, τα νοσοσοκομεια, την Πυροσβεστική, την Τροχαία).
Τό “λόγω παρελεύσεως του αυτοφώρου“… είναι η αρχή του δεύτερου μαρτυρίου που θα βιώσουν οι συγγενείς και οι φίλοι του Γιώργου. Και είναι πολλά τα “λόγω”… Δικαστήρια θα αναβληθούν “λόγω παρελεύσεως ωραρίου”, κατηγορίες θα εξαφανιστούν “λόγω παραγραφής” και πάει λέγοντας. Βέβαια καποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί πως για το Γιώργο δεν έχουν σημασία όλα αυτά. Ίσως… Έχουν όμως μεγάλη σημασία για τον ανώνυμο δράστη που ελεύθερος και με το δίπλωμα του επιστρέφοντας απο την διασκέδαση του μάταια θα αναζητά τον Γιώργο. Δεν συναντάς καθε μέρα ανθρώπους που να πετούν στα σύννεφα και να κυκλοφορούν στη Γή με ποδήλατο. Μάλλον θα αρκεστεί σε κατι πιο ελαφρύ: σε μένα σε σένα στο παιδί μου ή στο παιδί σου. Το μήνυμα το έχει λάβει.
              “SOS Τροχαία Εγκλήματα”
11 Ιουλίου 2013
Ιωάννινα: Ασυνείδητος οδηγός παρέσυρε και εγκατέλειψε ποδηλάτη.  
Ένας ασυνείδητος οδηγός παρέσυρε νωρίς το πρωί ποδηλάτη που κινούνταν στην οδό Παπανδρέου, προς την έξοδο της πόλης των Ιωαννίνων. Ο οδηγός αφού χτύπησε τον ποδηλάτη δεν σταμάτησε ούτε για να του παράσχει βοήθεια ούτε για να καλέσει ασθενοφόρο. 
Αντιθέτως ανέπτυξε ταχύτητα και διέφυγε. Ο ποδηλάτης σοβαρά τραυματισμένος μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Η Τροχαία Ιωαννίνων κάνει έκκληση προς όποιον γνωρίζει κάτι, να ενημερώσει την αστυνομία προκειμένου να εντοπιστεί ο δράστης. Πρόκειται για αυτοκίνητο μάρκας SUZUKI, του 1992-1993, χρώματος μαύρου. Ο ασυνείδητος οδηγός πρέπει να εντοπιστεί και να οδηγηθεί στην Δικαιοσύνη. Όπως αναφέρει στην προσωπική του σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ο γνωστός Δημοσιογράφος κ. Γιώργος Κυρούσης, τραυματίας είναι ο κ. Γεώργιος Ζήσης, 54 χρονών, που πήγαινε στο αεροδρόμιο με το ποδήλατό του, όπου έχει σχολή εκπαίδευσης πιλότων, όταν τον παρέσυρε ο ασυνείδητος οδηγός και τον άφησε αβοήθητο σοβαρά τραυματισμένο.   http://www.epirusday.gr/18/post/2013/07/ioannina-asyneiditos-odigos-paresyre-egkateleipse-podilati.html
zisis 
22 Ιουλίου 2013
Έχασε τη μάχη ο Γιώργος Ζήσης!!!                                                     
Έχασε τη μάχη που έδινε, ο 54χρονος Γιώργος Ζήσης, ιδιοκτήτης σχολής εκπαίδευσης πιλότων στα Γιάννενα. Ο Γιώργος Ζήσης, το πρωί της Πέμπτης 11ης Ιουλίου, παρασύρθηκε από ΙΧ αυτοκίνητο και ο ασυνείδητος οδηγός τον εγκατέλειψε αιμόφυρτο!!! Στη μέση της οδού Παπανδρέου, τον βρήκε ένας αστυνομικός ο οποίος είχε τελειώσει τη βάρδια και επέστρεφε στο σπίτι του. Η τροχαία Ιωαννίνων κατέβαλε τεράστια προσπάθεια για τον εντοπισμό του αυτοκινήτου που χτύπησε τον ποδηλάτη και είχε απευθύνει δημόσια έκκληση για βοήθεια, στους πολίτες. Μόλις χθες το απόγευμα, κατάφεραν οι αστυνομικοί να εντοπίσουν το αυτοκίνητο που παρέσυρε τον άτυχο 54χρονο ποδηλάτη, από τμήμα σπασμένου καθρέφτη που βρέθηκε στο σημείο του ατυχήματος και τον νεαρό οδηγό του, ο οποίος σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, επέστρεφε από νυχτερινή διασκέδαση. Ο θάνατος του Γ.Ζήση, μετά από την δεκαήμερη μάχη στην εντατική, συγκλονίζει όχι μόνο τους δικούς του ανθρώπους, την οικογένεια των ποδηλατών, αλλά και την τοπική κοινωνία. Το epirusgate εκφράζει τα ειλικρινή και θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και ιδιαίτερα στην αδερφή του Όλγα, που βρίσκεται στην Αμερική και παρακολουθούσε με αγωνία καθημερινά τις εξελίξεις…

http://www.epirusday.gr/18/post/2013/07/ioannina-asyneiditos-odigos-paresyre-egkateleipse-podilati.html 

 Συνεντευξη του Γιωργου Ζηση στο τοπικο καναλι ITV στα Ιωαννινα.

3 Αυγούστου 2013

Ανακοίνωση Της Τροχαίας Ιωαννίνων για την εξιχνίαση του θανατηφόρου τροχαίου με θύμα τον γνωστό Γιαννιώτη πιλότο Γιώργο Ζήση
Το τμήμα τροχαίας Ιωαννίνων, εξέδωσε σήμερα επίσημα, το δελτίο τύπου που αφορά την  εξιχνίαση του θανατηφόρου τροχαίου με θύμα τον γνωστό Γιαννιώτη πιλότο Γιώργο Ζήση. Αναλυτικά στην ανακοίνωση της, η αστυνομία αναφέρει τα εξής: Εξιχνιάστηκε, στο πλαίσιο εμπεριστατωμένης έρευνας του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα με εγκατάλειψη που συνέβη στις 11-07-2013 τα ξημερώματα στην πόλη των Ιωαννίνων και σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ενός 27χρονου. Ειδικότερα, κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης σε συνδυασμό με την συλλογή και κατάλληλη αξιοποίηση ευρημάτων, εξακριβώθηκε ότι ο 27χρονος οδηγώντας Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο αφού παρέσυρε και τραυμάτισε 54χρονο ποδηλάτη που κινούνταν στην οδό Γεωργίου Παπανδρέου, στη συνέχεια εγκατέλειψε τον τόπο του δυστυχήματος. Ο 27χρονος οδηγός δεν συνελήφθη λόγω παρέλευσης των χρονικών ορίων του αυτοφώρου. Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων. Παράλληλα στα πλαίσια της ευαισθησίας και της υποχρέωσης της Ελληνικής Αστυνομίας για την πάταξη τέτοιων περιστατικών καλούμε όλους τους πολίτες σε περίπτωση τροχαίων ατυχημάτων με εγκατάλειψη να βοηθούν τους συνανθρώπους τους και την Τροχαία στο έργο της.«Κρατήστε τα στοιχεία ταυτότητας αυτοπτών μαρτύρων, ή οποιαδήποτε στοιχεία μπορείτε (όπως φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά, αριθμό κυκλοφορίας, τύπο και χρώμα οχήματος κ.α,), όσων εγκαταλείπουν τον τόπο του ατυχήματος ».
http://epirusgate.blogspot.gr/2013/08/blog-post_5755.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: