Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















6 Σεπ 2013

Πώς γίνεται το «άγριο ψαλίδι» στις αναπηρικές συντάξεις

Πριν από 21 χρόνια «έχασε» το δεξί του χέρι σε τροχαίο. Παρασύρθηκε από δίκυκλο που οδηγούσε «όργανο» του κράτους. Σήμερα το ίδιο το κράτος έρχεται και του ρίχνει τη σύνταξη που δικαιούται στα Τάρταρα μειώνοντας τραγικά το ποσοστό αναπηρίας του. Ο άνθρωπος ο οποίος επί 18 χρόνια «χάριζε» στο κράτος επιδόματα και σύνταξη αναπηρίας διότι δεν ήθελε να σταματήσει να εργάζεται τρώει σήμερα, έχοντας μείνει πια χωρίς δουλειά, ένα ηχηρό χαστούκι από την Πολιτεία. Βρίσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και καλείται να ζήσει με λιγότερα από 500 ευρώ τον μήνα. Μαζί του τα δύο ανήλικα παιδιά του και η άνεργη σύζυγός του.
Φυντανίδου Ελενα
Αναμφισβήτητα ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα από τα οποία εξακολουθεί να «αιμορραγεί» η Ελλάδα είναι τα τροχαία ατυχήματα και οι συνέπειές τους. Χιλιάδες έχουν χαθεί – και εξακολουθούν να χάνονται κάθε χρόνο – σε τροχαίο δυστύχημα και πολύ περισσότεροι τη γλιτώνουν αλλά αποκτούν κάποια μορφή αναπηρίας. Ενδεικτικά τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής: τον Μάιο του 2013 συνέβησαν σε όλη τη χώρα 1.052 οδικά τροχαία δυστυχήματα (αύξηση 0,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012), στα οποία 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (μείωση 26,9%) και 127 τραυματίστηκαν βαριά (αύξηση 22,1%).

Η εφαρμογή του νέου Κανονισμού

Τη στιγμή που η ελληνική άσφαλτος θερίζει ανθρώπινες ζωές, το ελληνικό κράτος αφαιρεί από όσους καταφέρνουν να επιβιώσουν, ακόμη και με σοβαρά προβλήματα, κάθε ελπίδα αξιοπρεπούς διαβίωσης. Στο πλαίσιο των περικοπών τροποποιεί αβίαστα τον Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας και ρίχνει χιλιάδες ανθρώπους στον Καιάδα της ανέχειας. Με την εφαρμογή του νέου Κανονισμού στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας μειώνεται σε πολλούς το ποσοστό αναπηρίας, με συνέπεια την περικοπή ή μείωση των επιδομάτων ή της σύνταξης που ελάμβαναν ως πρόσφατα.
ΤΟ ΒΗΜΑ tovima.gr (logo)
«Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει. Περνά κάποιος από επιτροπή και του δίνει ποσοστό αναπηρίας 67% για δύο χρόνια. Ο άνθρωπος παραιτείται από την εργασία του και παίρνει τη σύνταξη. Δύο χρόνια μετά περνά πάλι από επιτροπή η οποία ρίχνει το ποσοστό αναπηρίας στο 50% και κάτω. Τον κρίνει, δηλαδή, ουσιαστικά κατάλληλο για εργασία όταν προ διετίας τον είχε κρίνει ακατάλληλο. Ο άνθρωπος όμως το διάστημα αυτό έχει χάσει τη δουλειά του» σχολιάζει ο κ. Σμάραγδος Κρεμμύδας, πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Καβάλας.
Ανάλογη είναι η περίπτωση του 47χρονου Αναστάσιου Νοτάκη, ο οποίος πριν από 21 χρόνια «έχασε» το δεξί του χέρι σε τροχαίο ατύχημα. Παρ’ ότι υποβλήθηκε σε χειρουργικές επεμβάσεις και έφυγε στο εξωτερικό για αποκατάσταση της ζημιάς, το χέρι του έμεινε παράλυτο. Από το 1992 ως το 2010, οπότε έμεινε χωρίς δουλειά, δεν είχε κάνει αίτηση για σύνταξη αναπηρίας. Σε αυτή τη λύση οδηγήθηκε πριν από τρία χρόνια, όταν έχασε την εργασία της και η σύζυγός του. Η επιτροπή που τον εξέτασε τότε του έδωσε ποσοστό αναπηρίας 80%. Το ΙΚΑ έκανε ένσταση στην απόφαση των γιατρών της επιτροπής και ο κ. Νοτάκης προσέφυγε στη δευτεροβάθμια επιτροπή, η οποία του έδωσε το ίδιο ποσοστό αναπηρίας.

Το ΙΚΑ «κατήργησε» το βιβλιάριό του

Ως τον περασμένο Οκτώβριο ο 47χρονος έπαιρνε κανονικά τη σύνταξή του, η οποία μαζί με το επικουρικό και το επίδομα τέκνων έφθανε αρχικά στα 880 ευρώ και στη συνέχεια, με τις μειώσεις που έγιναν, στα 760 ευρώ. Ωστόσο έπρεπε να επανεξεταστεί, όπως και οι περισσότεροι ανάπηροι. Εναν μήνα μετά τροποποιείται και ο Κανονισμός Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας. Ετσι, από εκεί που ανήκε στην κατηγορία «ακρωτηριασμός ενός άνω άκρου από την άρθρωση του ώμου (απεξάρθρωση)» με ποσοστό 80%, τον τοποθετούν σε μια εντελώς διαφορετική (συνήθως επίκτητη κατά τη γέννα…) «παράλυση ή διατομή βραχιονίου πλέγματος (μαιευτική παράλυση, εξελκυσμός κτλ.)» και με ποσοστό 67%. Αυτό σημαίνει ότι από 760 ευρώ που έπαιρνε τον μήνα τώρα θα λαμβάνει ίσως και λιγότερα από 500 ευρώ. Με τα χρήματα αυτά καλείται να ζήσει την τετραμελή οικογένειά του, δεδομένου ότι η σύζυγός του δεν έχει βρει ακόμη δουλειά.
Εν τω μεταξύ τον τελευταίο χρόνο η σύνταξή του δεν καταβάλλεται. Και το χειρότερο; Από την ώρα που έκανε ένσταση για το 67% που του έδωσε η επιτροπή το ΙΚΑ «κατήργησε» το βιβλιάριό του. «Από την ώρα που κάνετε ένσταση δεν δικαιούστε ασφαλιστική κάλυψη» τον ενημέρωσε υπάλληλος του Ιδρύματος, ο οποίος μάλιστα τον προέτρεψε να καταφύγει στην Πρόνοια. Αποτέλεσμα; Αυτή τη στιγμή τόσο ο ίδιος και η άνεργη σύζυγός του όσο και τα δύο ανήλικα παιδιά του δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη.

Τους ξανακαλούν λες και θα “φυτρώσει” ξανά το πόδι

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχάλη Βλασταράκο, ο προηγούμενος Κανονισμός Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας, ο οποίος συντάχθηκε προ διετίας, επιχειρήθηκε να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Θεωρήθηκε λοιπόν, όπως αναφέρει, ότι περιλαμβάνει διατάξεις δυσμενέστερες για τους ασφαλισμένους. «Γι’ αυτό συγκροτήθηκε στο αρμόδιο υπουργείο επιτροπή η οποία επεξεργάζεται διατάξεις που θεωρούνται από τους ασφαλισμένους άδικες» προσθέτει ο κ. Βλασταράκος. «Ως ΠΙΣ είμαστε της άποψης ότι το μεγάλο κοινωνικό ζήτημα των αναπηρικών συντάξεων θα πρέπει να το βλέπουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ευαισθησία, ανάλογα βέβαια και με το είδος της εργασίας, της ηλικίας και των κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει κάθε άνθρωπος με προβλήματα αναπηρίας».
Την ταλαιπωρία που υφίστανται άνθρωποι οι οποίοι έχουν υποστεί ακρωτηριασμό κάποιου μέλους του σώματός τους ή πάσχουν από σοβαρά χρόνια νοσήματα θίγει ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Καβάλας. «Καλούν και ξανακαλούν ανθρώπους με προβλήματα μη αναστρέψιμα για να τους εξετάσουν. Λες και υπάρχει περίπτωση να “φυτρώσει” ξανά το πόδι ή το χέρι» δηλώνει και προσθέτει ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος 3846/10 που καθορίζει τα προβλήματα υγείας για τα οποία πρέπει να δίδεται στους πάσχοντες ποσοστό αναπηρίας 80% επ’ αόριστον.
Αυτά είναι το Σύνδρομο Down, ο αυτισμός και η υψηλού βαθμού νοητική υστέρηση, οι ακρωτηριαστικές βλάβες άνω ή κάτω άκρων, οι φωκομέλειες (εκ γενετής πρόβλημα, όταν τα άκρα δεν αναπτύσσονται), η νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, η μεταμόσχευση νεφρών ή άλλων συμπαγών οργάνων, η τυφλότητα, η παραπληγία – τετραπληγία και η ινώδης κυστική νόσος.
Πηγή:news.disabled.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: