Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















7 Νοε 2013

17 Nοέμβρίου 2013: Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων

wdr13
Η τρίτη Κυριακή του Νοέμβρη αποτελεί Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στη Μνήμη των Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων. (Αναλυτικά ΕΔΩ) Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια άρχισαν να πληθαίνουν οι εκδηλώσεις και οι οικογένειες των θυμάτων μαζί με τους λίγους που αγωνίζονται για την οδική ασφάλεια να προσπαθούν να ακουστεί η φωνή των θυμάτων. Είναι ο μόνος τρόπος όχι μόνο για να τιμήσουμε αυτούς που έφυγαν – θύματα  του παραλογισμού της κυκλοφορίας- αλλά και για να ανατρέψουμε αυτήν την κατάσταση που παράγει μαζικά το θάνατο και την αναπηρία κατάσταση που κατάντησε να θεωρείται φυσική και φυσιολογική.
Φέτος η Ημέρα Μνήμης συμπίπτει με μια ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για την Ελλάδα, την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η σύμπτωση αυτή θα μπορούσε να σημαίνει πολλά, όχι μόνο για  τις οικογένειες των θυμάτων. Όμως στη χώρα μας το θέμα των τροχαίων συγκρούσεων, των εγκλημάτων, των θανάτων και των αναπηριών απ αυτές δεν θεωρείται ζήτημα πολιτικό…Πολύ περισσότερο ενοχοποιούνται η κακιά ώρα, το ταμπεραμέντο ή το DNA μας από την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα που ευνοεί την αναπαραγωγή του τροχαίου εγκλήματος.  Έτσι οι δεκάδες χιλιάδες των ανθρώπων που έχουν θυσιαστεί στην άσφαλτο δεν αποτέλεσαν την αιτία μιας εξέγερσης που θα έβαζε στο επίκεντρο της ποιότητα αλλά και την διατήρηση της ίδιας της ζωής.
Με δεδομένο το πολιτικό κλίμα και την κατάσταση που θα επικρατεί στις μεγάλες πόλεις ο σύλλογος μας αποφάσισε την μετάθεση της κεντρικής εκδήλωσης που πραγματοποιεί κάθε χρόνο για την Κυριακή 24 Νοέμβρη στις 1.00μμ στο Σύνταγμα. Παράλληλα θα πραγματοποιήσει μια σειρά εκδηλώσεις όλες τις προηγούμενες ημέρες.

REAL LIFE - Αντίγραφο-Στον Πειραιά, στον σταθμό του ΗΣΑΠ, από την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου μέχρι και την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου  θα εκτεθούν είκοσι αφίσες του Δημήτρη Θ. Αρβανίτη που σχεδιάστηκαν για να υποστηρίξουν τις δράσεις του συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα» και που αφορούν στα καίρια προβλήματα που συμβάλουν στην αναπαραγωγή των τροχαίων συγκρούσεων και έχουν καταστήσει την χώρα μας πρωταθλήτρια στην Ευρώπη, σε αριθμό θανάτων και τραυματισμών από τροχαίες συγκρούσεις. Αφίσες που αντιμετωπίζουν το θέμα της Οδικής Ασφάλειας με εύστοχο, ριζοσπαστικό και πρωτοποριακό σχεδιαστικά τρόπο. Στο πλαίσιο της έκθεσης την Παρασκευή 15 Νοέμβρη στις 7μ.μ. στον ίδιο χώρο θα γίνει συζήτηση με την συμμετοχή του Δ. Αρβανίτη, εκπροσώπων του «SOS Τροχαία Εγκλήματα», του σωματείου εργαζομένων ΗΣΑΠ και συλλογικοτήτων του Πειραιά για το ζήτημα της ασφαλούς μετακίνησης. Η έκθεση αφίσας πραγματοποιείται με την υποστήριξη της ΣΤΑ.ΣΥ.
sos trohaia afisa teliko-Στο Χαιδάρι, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμαρχείου (Λ. Αθηνών & Καραισκάκη), από την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου μέχρι και την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου (ώρες 9πμ- 3μμ) θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας του Άγγλου φωτογράφου Paul Wenham – Clarke με θέμα “Όταν οι Ζωές Συντρίβονται” μια έκθεση που εστιάζει στις επιπτώσεις του τροχαίου στις οικογένειες των θυμάτων, στα άτομα με αναπηρία αλλά και στους εργαζόμενους στις υπηρεσίες των επειγόντων. Την Δευτέρα 18 Νοέμβρη στις 7μμ θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο συζήτηση για την οδική ασφάλεια. Συνδιοργανωτές  σ αυτή την έκθεση είναι ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙΣ, οι Φίλοι της Φύσης και ο Σύλλογος Πυργούσων Χίου το Πυργί.
-Σε εξέλιξη είναι στο μεταξύ οι διαδικασίες για την πραγματοποίηση μια μαύρης πανελλαδικής ποδηλατοπορείας για τα θύματα των τροχαίων με κύρια αλλά όχι μόνη αναφορά στους ποδηλάτες – θύματα. (αναλυτικά ΕΔΩ)
-Ενώ πανελλαδικά αναπτύσσεται η πρωτοβουλία “Πεταλούδες στην Άσφαλτο, Αόρατοι ναι, Ανύπαρκτοι όχι” (αναλυτικά ΕΔΩ) με στόχο μέχρι την Ημέρα Μνήμης να πάρει όσο το δυνατόν μαζικότερες διαστάσεις.
Στη Ρόδο 
Η ΕΥΘΥΤΑ διοργανώνει στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κατανυκτική Συναυλία με τον Φ. Τσαλαχούρη και την Μικτή χορωδία Δήμου Ρόδου υπο την Δ/νση του Μ. Καλαεντζή.print_17NOV
O Πανελλαδικός Σύλλογος “SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ και η ”ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ είναι Μέλη της Global Alliance of NGOs for ROAD SAFETY και της FEVR
Φέτος σε όλο τον κόσμο ως Μέλη της Παγκόσμιας Συμμαχίας Μ.Κ.Ο για την Οδική Ασφάλεια, μοιράζονται το ίδιο μήνυμα και βίντεο για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων, μεταφρασμένο σε όλες τις γλώσσες.
Στόχος και αξία αυτού του ενιαίου μηνύματος να αποδείξουμε τη δέσμευσή μας ως Μέλη της Παγκόσμιας Συμμαχίας ότι εργαζόμαστε από κοινού ελπίζοντας ότι θα αναδείξουμε την σοβαρότητα του θέματος της Οδικής Ασφάλειας για τα επόμενα χρόνια και να παρθούν σημαντικές αποφάσεις από τους παγκόσμιους και διεθνείς οργανισμούς για να κάνουμε τους δρόμους ασφαλείς για όλους μας.
Στην συνάντηση του Ο.Η.Ε στις 5&6 Νοεμβρίου 2013, το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Συμμαχίας Μ.Κ.Ο για την Οδική Ασφάλεια θα παρουσιάσει ένα στρατηγικό σχέδιο σε όλους τους θεσμικούς εταίρους και θα είναι ύψιστης σημασίας, γιατί θα αναδείξει ότι όλες οι δραστηριότητες που διοργανώνονται από τις Μ.Κ.Ο για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης, πραγματοποιήθηκαν με συνεργασία και με συνέπεια.
WDOR ARGENTINA RGB - ΑντίγραφοWDOR BRITAIN RGB - ΑντίγραφοWDOR TURKEY RGB - Αντίγραφο
                         
Πηγή: www.soste.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: