Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr13 Απρ 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευγένειας στο ΔρόμοH ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ για 7η συνεχή χρονιά, και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου  συνδιοργανώνουν την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευγένειας στο Δρόμο, καμπάνια ενημέρωσης για τη συμπεριφορά στο δρόμο, παράλληλα με άλλες 27 Ευρωπαϊκές Χώρες.
Στόχος: Η ευγένεια στο δρόμο είναι πολιτισμός και θα πρέπει να γίνει στάση ζωής.
Πλάνο Δράσεων Μαρτίου 2015
11 Μαρτίου: Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο Γεώργιο. Κατάθεση υπομνήματος για την υπάρχουσα κατάσταση του οδικού δικτύου της Ρόδου προκειμένου να γίνει ασφαλές για τους χρήστες του  και την μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων.
13-15 Μαρτίου: Συμμετοχή της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ στην Παγκόσμια Συνάντηση ΜΚΟ για την Οδική Ασφάλεια που οργανώνεσαι  στο Μαρόκο ο Π. Ο. Υγείας σε συνεργασία με τον Ο.Η.Ε. Όπως και στις τρεις προηγούμενες συναντήσεις (Βρυξέλλες 2009, Ουάσιγκτον 2011, Αττάλεια 2013) και σ αυτή την συνάντηση μοναδικοί συμμετέχοντες από την Ελλάδα ήταν εκπρόσωποι της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ και  της You Are What U Do – Κώστας Κουβίδης . Την ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, εκπροσώπησε ο Καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής  του Α.Π.Θ κ. Μπένος Αλέξης.
19 Μαρτίου: Συνάντηση στο γραφείο της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ με τον κ. Διακογεωργίου Κάλλιστο και τον κ. Νικήτας Χατζημιχαήλ  εκ μέρους των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όπου συζητηθήκαν  θέματα συνεργασίας στην κατεύθυνση της  ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας, στους δρόμους του νησιού της Ρόδου .
22 Μαρτίου: Συμμετοχή στις εκδηλώσεις της Γιορτής της Ελιάς στα Λάερμα
23 Μαρτίου : Πλατεία Κύπρου και ώρα 11:00 πμ, θα μοιραστεί το ενημερωτικό έντυπο  και εθελοντές της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ,  θα ενημερώνουν  τους πολίτες  για τους κανόνες της καλής οδηγικής συμπεριφοράς  για να γίνουν αποδέκτες του μηνύματος της Ευγένειας στο δρόμο, στοιχείο πολιτισμού και ασφάλειας.
Το ενημερωτικό έντυπο θα διανεμηθεί και μέσω της  Εφημερίδας Ροδιακής την Κυριακή 
29 Μαρτίου: Συμμετοχή στις εκδηλώσεις του ΦΑΕΘΩΝ, Αρχάγγελος
Με μεγάλη επιτυχία υλοποιείται το διαδραστικό πρόγραμμα «Κυκλοφορώ με ασφάλεια» της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, με αντικείμενο την ευαισθητοποίηση των Εκπαιδευτικών και Μαθητών της Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης του Ν. Δωδεκανήσου σε θέματα οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε, την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς και με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας για 6η συνεχόμενη και συμμετείχαν μέχρι τώρα συνολικά πάνω από 1500 μαθητές και 150 εκπαιδευτικοί της Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε για πρώτη φορά σε όλα τα σχολεία Π/θμιας Εκπαίδευσης στην Πάτμο.
Χορηγός η  BLUE STAR FERRIES.
Στόχος της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, να το υλοποιήσει  και σε άλλα σχολεία της Δωδεκανήσου, που έχουν δείξει ενδιαφέρον μετά από την ενημέρωση των υπευθύνων Αγωγής Υγείας της Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει  θεωρητική και βιωματική εκπαίδευση και υλοποιείται από εθελοντές εκπαιδευτικούς και φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, έχοντας αναπτύξει μια άριστη συνεργασία.
Πλάνο Δράσεων για όλο το 2015
Κεντρικό θέμα «Παιδί & Οδική Ασφάλεια» στο πλαίσιο των δράσεων του Ο.Η.Ε. για την οδική ασφάλεια το έτος 2015 (# SaveKidsLives with road safety)
 Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας: 4-10 Μαΐου,  είναι αφιερωμένη στα παιδιά και στους νέους με ανάλογες βιωματικές δράσεις σε θέματα Οδικής Ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής.  Στόχος  να συμμετέχουν όλοι, λαμβάνοντας υπόψη τα στατιστικά στοιχεία που αναφέρουν τα  τροχαία δυστυχήματα ως 1η αιτία θανάτου για την ηλικία των 15-29 ετών, 2η αιτία θανάτου για τις ηλικίες 5 έως 14 και 3η αιτία θανάτου για τις ηλικίες 30 έως 44, που θεωρούνται οι πιο τρυφερές αλλά και οι πιο παραγωγικές ηλικίες.
 Το επίκεντρο των εκδηλώσεων  της  ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, θα είναι η 10η  Μαΐου 2015 στην πλατεία Δημαρχείου υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου, με παράλληλες εκδηλώσεις για όλη την εβδομάδα, θα γίνουν σχετικές ενημερώσεις.
ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: