Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr5 Δεκ 2015

Η Χαρά ήταν πεζή…

Την Κυριακή το πρωί στη Ρόδο η 30χρονη πεζή Χαρά Σσρούκου, απο το Ηράκλειο Κρήτης, χτυπήθηκε και εγκαταλείφθηκε απο οδηγό ΙΧ. Λίγες ώρες μετά η Χαρά εξέπνευσε στο τοπικό νοσοκομείο και ο δράστης συνελήφθη απο την αστυναμία.
Ο δράστης οδηγός, 19 χρόνων, τα στοιχεία του οποίου δεν δημοσιοποιούνται  από τις Αρχές και τα ΜΜΕ λόγω σεβασμού στην περί προσωπικών δεδομένων νομοθεσία «ισχυρίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν κατάλαβε ότι χτύπησε κάποιο άτομο στο συγκεκριμένο σημείο»
Ο δράστης την Δευτέρα το μεσημέρι προσήχθη στην εισαγγελέα «η οποία άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για ανθρωποκτονία από αμέλεια και εγκατάλειψη θύματος τροχαίου ατυχήματος, δίνοντας έτσι εντολή να αφεθεί ελεύθερος» (Αναλυτικά: ΕΔΩ)
Είναι η πολλοστή φορά που επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία να φονεύεται και να εγκαταλείπεται ένας άνθρωπος και ο δράστης να αφήνεται αμέσως ελεύθερος και να κατηγορείται για ανθρωποκτονία από…αμέλεια. Σε όλες τις περιπτώσεις βέβαια οι αρχές δεν παραλείπουν να τους παραδώσουν και την άδεια οδήγησης. Ισως στην συγκεκριμένη αυτό να μην έγινε γιατί στον «αμελή» ανιχνεύτηκε (τρεις ώρες μετά το φόνο όταν και συνελήφθη) ποσότητα αλκοόλ στο αίμα που συνεπάγεται την άμεση εξάμηνη αφαίρεση αδείας οδήγησης και πινακίδων. Εκτός κι αν έπεισε την κα Εισαγγελέα ότι μέθυσε μετά το συμβάν που δεν αντελήφθη….
Η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.- Ρόδου σχολιάζει: «Δολοφόνος εξ αμελείας στην άσφαλτο….Δεν είδα.. είπε κατά την απολογία του… Αόρατη η πεζή Χαρά…. δεν την είδε….εισήλθε στο αντίθετο ρεύμα ..ανέβηκε στο πεζοδρόμιο συνέχισε.. την πορεία του… δεν είδε…υπό την επήρεια αλκοόλ 1,43gr /l εκπνεόμενου αέρα…εγκατάλειψε στο δρόμο μια ανθρώπινη ζωή…τη Χαρά.. άλλωστε δεν την είδε..πόσο αόρατη ήσουν Χαρά.. . Ο ποινικός κώδικας προβλέπει σχετικά… για την εγκαταλείψει τροχαίου θύματος…..Είμαστε μια χώρα πού σέβεται απόλυτα τα δικαιώματα του δολοφόνου εξ αμελείας και την ιερότητα του φόνου όταν αυτός συμβεί στο δρόμο.»
Δεν την είδε λοιπόν την Χαρά ο δράστης. Αλλά μήπως την είδε η Εισαγγελέας;
Αν και δεν δημοσιεύουμε ποτέ φωτογραφίες θυμάτων που δεν μας έχουν δοθεί από τις οικογένειες τους αυτή τη φορά θα το κάνουμε, όχι επειδή φωτογραφίες της κυκλοφορούν ήδη στα τοπικά ΜΜΕ αλλά κυρίως γιατί πρέπει να την δουν επιτέλους ο Δράστης και η Εισαγγελέας. Ποιος ξέρει ίσως στο πρόσωπο της να αναγνωρίσουν τον υπεύθυνο κάποιου αδικήματος.
Εξάλλου και μόνο το να σε λένε Χαρά στις γκρίζες μέρες που ζούμε μάλλον αποτελεί αδίκημα. Η αδικοχαμένη Χαρά Σαρούκου, 31 μόλις ετών που έφυγε από τη ζωή τόσο άδικα το πρωί της Κυριακής, πηγαίνοντας στην δουλειά της
Πηγή: www.soste.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: