Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















20 Ιαν 2016

Εκεί ψηλά στον Υμηττό… ανασφαλείς διαδρομές προς τα σχολεία.

Τα παιδιά κινδυνεύουν στον Υμηττό.   Αναδημοσίευση απο Μαμάδες στο Δρόμο (21/12/2015)

Προσκεκλημένες από έναν δημότη, οι «Μαμάδες» επισκέφθηκαν το Δήμο Δάφνης Υμηττού για να δούν την κατάσταση σε μια περιοχή του Υμηττού, γύρω από τις οδούς Κυμοθόης και Προύσης.
Χάρτης της περιοχής μεταξύ Ε. Αντιστάσεως και Μ. Αντύπα.
Ανάμεσα σε δυο μεγάλους άξονες, το ζεύγος Βουλιαγμένης-Εθνικής Αντιστάσεως από τη μια και Ηλιουπόλεως-Μαρίνου Αντύπα από την άλλη, η οδός Κυμοθόης κι ένα κομάτι της οδού Προύσης, έχουν μετατραπεί σε παρακαμπτήριο που συνδέει τις περιοχές Δάφνης και Αγίου Δημητρίου με την Ηλιούπολη και τον Υμηττό.
Οι δύο δρόμοι όμως είναι παντελώς ακατάλληλοι για τόσο μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο, ο οποίος μάλιστα περιλαμβάνει και βαρέα οχήματα, όπως φορτηγά, κτλ.
Στο μεγαλύτερο μήκος της, η Κυμοθόης και η Προύσης, ώς το φανάρι της Μ. Αντύπα, έχουν πλάτος ασφάλτου μόλις 7 μέτρα, ενώ τα πεζοδρόμιά τους είναι εξαιρετικά στενά και σε ορισμένα σημεία δεν υπάρχει καθόλου χώρος διάβασης πεζών.
Επαναλαμβάνω, σε κάποια σημεία του δρόμου, δεν υπάρχουν καν πεζοδρόμια. Όσα υπάρχουν, είναι συχνά αχρηστευμένα από παρκαρισμένα οχήματα ή άλλα εμπόδια.
Όμως, αυτοί οι δύο δρόμοι, που διασχίζονται καθημερινά από χιλιάδες οχήματα, αποτελούν βασικό άξονα πρόσβασης για εκατοντάδες μαθητές που κατευθύνονται προς το συγκρότημα σχολείων που βρίσκεται στην Οδό Προύσης και περιλαμβάνει ένα νηπιαγωγείο, δύο δημοτικά σχολεία, ένα γυμνάσιο κι ένα λύκειο. Κοντά επίσης βρίσκεται και ο 5ος Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Δάφνης.
Οι Μαμάδες στο Δρόμο ανησυχούν.
Είναι προφανές, από την εποπτεία μας, ότι η διαδρομή αυτή εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για όλους τους χρήστες της.
Η αδιάκοπη διέλευση οχημάτων, σε συνδυασμό με την ακαταλληλότητα (ή ανυπαρξία) χώρου διέλευσης για τους πεζούς, θέτει σε κίνδυνο όλους τους πεζούς, ιδιαίτερα τα παιδιά (μικρά αλλά και μεγαλύτερα, με την απερισκεψία της εφηβείας) και τους ενήλικες που τα συνοδεύουν.
Εκτός από τους κινδύνους, η κατάσταση των πεζοδρομίων στις οδούς Κυμοθόης και Προύσης (ως το φανάρι της Μ. Αντύπα) είναι αποτρεπτική για την κυκλοφορία οποιουδήποτε ατόμου με ελαφρά ή σοβαρά κινητικά προβλήματα, παραβιάζοντας τα δικαιώματά τους στη μετακίνηση. Άνθρωποι σε αναπηρικά αμαξίδια ή παιδιά σε καροτσάκια αναγκάζονται να κινηθούν στο (στενό) οδόστρωμα, με κίνδυνο της ζωής τους.
Οι ανησυχίες μας δεν είναι καθόλου αβάσιμες – αντίθετα, όπως δείχνουν τα σημάδια σύγκρουσης σε έναν τοίχο της περιοχής και ένα παρόδιο εικονοστάσι στην οδό Προύσης, έχουν ήδη επιβεβαιωθεί.
Η κυκλοφορία των πεζών στην οδό Κυμοθόης δύσκολα μπορεί να διοχετευθεί σε άλλους δρόμους, καθώς και σ’ αυτούς τα πεζοδρόμια είναι ακατάλληλα για τη διέλευση πεζών.
Αντιθέτως, η βαριά κυκλοφορία οχημάτων θα μπορούσε να ελαττωθεί με ένα εξορθολογισμένο κυκλοφοριακό σχέδιο της περιοχής που θα περιλάμβανε τις κατάλληλες μονοδρομήσεις κτλ.
Οι «Μαμάδες στο Δρόμο» ένιωσαν αγανάκτηση βλέποντας σε εξέλιξη τα έργα «ανάπλασης» που βρίσκονταν σε εξέλιξη στους δρόμους της περιοχής.
Χωρίς καμία εξαίρεση, τα έργα δεν περιλάμβαναν τίποτα περισσότερο από την αλλαγή της επιφάνειας των πεζοδρομίων, χωρίς καμία απολύτως παρέμβαση που θα βελτίωνε τις συνθήκες κυκλοφορίας για τους οδηγούς και τους πεζούς.
Κι αυτό παρόλο που τα έργα αυτά γίνονται στο όνομα αυτών ακριβώς των οδηγών και των πεζών της περιοχής και με τη δική τους χρηματοδότηση.
Οι «Μαμάδες στο Δρόμο» καλούν το δήμο Δάφνης-Υμηττού να επανεξετάσει την κυκλοφοριακή κατάσταση στην περιοχή ανάμεσα στους άξονες Εθνικής Αντιστάσεως και Μ. Αντύπα.
Καλούμε τη δημοτική αρχή να δείξει ιδιαίτερη προσοχή στον κυκλοφοριακό φόρτο και την κατάσταση για τους πεζούς σε όλους τους δρόμους που οδηγούν προς τα σχολικά συγκροτήματα της οδού Προύσης.
Τους καλούμε να εξετάσουν το ενδεχόμενο πεζοδρόμησης της οδού Κυμοθόης και να επαναπροσδιορίσουν τις ανορθολογικές μονοδρομήσεις της περιοχής που έχουν μετατρέψει έναν εντελώς ακατάλληλο δρόμο σε υπερτοπική παρακαμπτήριο.
Επίσης τους καλούμε να ελέγξουν το αντικοινωνικό και άκρως επικίνδυνο φαινόμενο της παράνομης στάθμευσης, το οποίο αναγκάζει ανθρώπους να κινηθούν στο δρόμο, αφού αχρηστεύει ακόμη και τα καλύτερα πεζοδρόμια.
Τέλος, τους καλούμε, σε μελλοντικές αναπλάσεις δρόμων και πεζοδρομίων, να μην περιοριστούν στην επιφάνεια, αλλά να προχωρήσουν βαθύτερα, αναδιαμορφώνοντας τους χώρους των πεζών για να δημιουργήσουν ένα δήμο ευχάριστο, ασφαλή και προσβάσιμο για όλους.
Η φωτογραφική τεκμηρίωση:
Η Οδός Κυμοθόης. Προσέξτε το πεζοδρόμιο αριστερά, με πλάτος που μόλις χωρά την κολώνα της ΔΕΗ.
Γερανοφόρο μόλις που χωρά στη στενή οδό Κυμοθόης.
Διέλευση γερανοφόρου από το ίδιο σημείο.

Φορτηγό, μόλις που χωρά από το στενό δρόμο. Προσέξτε το αυτοκίνητο που κλείνει το πεζοδρόμιο και το φορτηγό που στενεύει το δρόμο. Από πού θα περάσουν οι μαθητές;

Τυπικό στενό πεζοδρόμιο της περιοχής. Προσέξτε την είσοδο του σπιτιού που κόβει το πεζοδρόμιο απροειδοποίητα δημιουργώντας κίνδυνο ατυχήματος και αναγκάζοντας καροτσάκια να κατέβουν στην άσφαλτο.

Άλλο τυπικό πεζοδρόμιο, κλεισμένο από μηχανάκι.

Κι άλλο ένα, κλεισμένο από αυτοκίνητο.

Πεζοδρόμιο αφημένο στην τύχη του. Τα χόρτα έχουν θεριέψει τόσο, που η διέλευση είναι αδύνατη.
Ανύπαρκτο πεζοδρόμιο. Ποιος φρόντισε να μην υπάρχει καθόλου χώρος για πεζούς μπροστά σ’ αυτή την οικοδομή;
Μια κολώνα, μερικά σκαλοπάτια κι ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο κάνουν το πεζοδρόμιο απροσπέλαστο για μια μαμά με παιδί σε καροτσάκι – περπατούν στο στο δρόμο, δίπλα σε διερχόμενο αυτοκίνητο.

Μαμά κολλά το παιδί της στον τοίχο για να περάσει αυτοκίνητο.

Μια οικογένεια στριμώχνεται να περάσει από το στενό πεζοδρόμιο, στο δρόμο για το σχολείο.
Σε μερικά σημεία ακόμη και το στρίμωγμα δεν επαρκεί και τα παιδιά περπατούν στη μέση του δρόμου.

Μετά το φανάρι της Μ. Αντύπα, το πεζοδρόμιο της οδού Προύσης αποκτά το ιδανικό πλάτος για το πλήθος των μαθητών που περνούν κάθε μέρα.
Ανορθολογική πεζοδρόμηση στη γωνία Μεσολογγίου και Κερασούντος, με μήκος μόλις ένα τετράγωνο. Σε όλη τη περιοχή παρατηρούνται μονοδρομήσεις και πεζοδρομήσεις που οδηγούν σε κυκλοφοριακά αδιέξοδα, μετατρέποντας τον άξονα Κυμοθόης-Προύσης σε μοναδική παρακαμπτήριο.
Απαράδεκτα παρκαρίσματα σε όλη την περιοχή Υμηττού, που κάνουν αδύνατη την ασφαλή μετακίνηση κάθε πεζού:


 
Οι περίφημες αναπλάσεις: πεζοδρόμια φτιαγμένα το 2015, από τα οποία κανείς δε μπορεί να περάσει. Κι όμως, ο Υμηττός του σήμερα απέχει πολύ από την προπολεμική γειτονιά με τους κήπους και τους χωματόδρομους.


Πλάκες διαφορετικών χρωμάτων, μάρμαρα προσεκτικά τοποθετημένα και κολωνάκια χωρίς λόγο ύπαρξης, αφού ούτε τα αυτοκίνητα, ούτε οι πεζοί χωρούν πάνω σ’ αυτά τα πεζοδρόμια.
Οι ανησυχίες μας αποδεικνύονται βάσιμες: ίχνη τρακαρίσματος με μεγάλη ταχύτητα σ’ έναν τοίχο της Κυμοθόης και εικονοστάσι στη μνήμη κάποιου νέου στη γωνία Προύσης και Μεσολογγίου:

Πινακίδα που προειδοποιεί τους οδηγούς ότι εισέρχονται σε οικιστική περιοχή στην οποία πρέπει να κινούνται με προσοχή. Δυστυχώς, χρειάζεται κάτι περισσότερο από πινακίδες για να γίνει μια περιοχή ασφαλής για τους κατοίκους της:
Σημείωση: Ευχαριστούμε τον κο. Β.Μ. για την ξενάγηση στα προβλήματα της περιοχής του και πολλές από τις φωτογραφίες που δημοσιεύονται σ’ αυτό το άρθρο.
Το παραπάνω κείμενο, με μικρές αλλαγές στη διατύπωση, στάλθηκε στο Δήμο Δάφνης-Υμηττού. Αναμένουμε την απάντησή τους.

Σημείωση: τον Οκτώβρη του 2015 περισσότεροι απο πενήντα κάτοικοι της περιοχής και κοινωνικοί φορείς αν, ανάμεσα τους ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Υμηττού, η Κίνηση ΠΕΖΗ και ο SOS Τροχαία Εγκλήματα έστειλαν επίσης στο Δήμο ενα Ψήφισμα-Διαμαρτυρία που μπορείτε να δείτε: ΕΔΩ . 

Δεν υπάρχουν σχόλια: