Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr14 Οκτ 2016

Συνάντηση με το Δήμο ΒύρωναΗ συνάντησή μας με τον κ. Βαγιανό, Εκπρόσωπο Τύπου του Δήμου Βύρωνα, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ.
Από αριστερά, η Γεωργία και η Βέρα, από τις "Μαμάδες", ο Αλέκος από τον "SOS-Τροχαία Εγκλήματα" και ο Δ. Βαγιανός, εκπρόσωπος τύπου του Δήμου Βύρωνα.
Παρόντες ήταν οι:

Βέρα Β., Γεωργία Χ. και Ήλια Ι., από τις "Μαμάδες στο Δρόμο"
Αλέκος Χ., από το σύλλογο "SOS-Τροχαία Εγκλήματα" και
Νίκος Σ. και Αλέξανδρος Α. από το σύλλογο "ΠΕΖΗ".
Στη συνάντησή μας υπενθυμίσαμε στον κ. Βαγιανό ότι πεζοί είναι το σύνολο των κατοίκων του Βύρωνα και πως η ασφάλειά μας είναι ένα ζήτημα στο οποίο πρέπει να δοθεί προτεραιότητα.
Τονίσαμε πως δεν είναι απαραίτητα μεγαλόπνοα έργα για να βελτιωθεί η προσπελασιμότητα των χώρων των πεζών και πως μικρές παρεμβάσεις, όπως η μετακίνηση των κάδων από τις διαβάσεις και ο καθαρισμός των πεζοδρομίων μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.
Υπογραμμίσαμε πως η κατάσταση έξω από τα σχολεία είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη και χρειάζεται άμεση παρέμβαση, πριν θρηνήσουμε κάποιο παιδί από τροχαίο.
Προτείναμε άμεσες λύσεις, όπως η μείωση των ορίων ταχύτητας και η εφαρμογή συστημάτων ελέγχου στάθμευσης ώστε να αποφευχθεί το παράνομο και αντικοινωνικό παρκάρισμα.
Προτείναμε επίσης μακροπρόθεσμες λύσεις, όπως η εκπόνηση πολεοδομικών και συγκοινωνιακών παρεμβάσεων για τη βελτίωση της πόλης.
Τέλος, προσφέραμε στο Δήμο την αμέριστη βοήθειά μας και διαβεβαιώσαμε τον κ. Βαγιανό πως η συλλογική μας πείρα μας πάνω σε θέματα προσβασιμότητας, κατάστασης πεζοδρομίων και οδικής ασφάλειας θα είναι στη διάθεση του Δήμου όποτε ζητηθεί. Επίσης, του προτείναμε μόνιμη συνεργασία για τη σταδιακή βελτίωση της κατάστασης στην πόλη μας.
Από την πλευρά του, ο κ. Βαγιανός μας πληροφόρησε πως το έργο που αποτέλεσε την αφορμή της συνάντησής μας έχει ήδη ανακοινωθεί και πως θα πρέπει να εκτελεστεί με τις ισχύουσες προδιαγραφές, οι οποίες δυστυχώς δεν προβλέπουν καμία βελτίωση των παρακείμενων πεζοδρομίων.
Μας διαβεβαίωσε όμως πως οι προτάσεις μας λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από το Δήμο και πως στο εξής όλα τα έργα θα λαμβάνουν υπόψη τα αιτήματά μας.
Τόνισε επίσης πως ο Δήμος είναι ανοιχτός σε επικοινωνία με τους δημότες και προέτρεψε όλα τα μέλη μας να χρησιμοποιήσουν τη θυρίδα επικοινωνίας για να καταθέσουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους.
Τέλος, μας προσκάλεσε σε μια βόλτα στους δρόμους του Δήμου, για να του υποδείξουμε τα προβλήματα που έχουμε εντοπίσει.

Οι ημερομηνίες του περιπάτου αυτού θα ανακοινωθούν σύντομα.
Πηγή:https://mamastodromo.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: