Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















1 Μαρ 2017

Η τροχαία σύγκρουση δεν είναι ατύχημα.

Οι λέξεις που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε γεγονότα αντανακλούν τον τρόπο με τον οποίο τ’ αντιμετωπίζουμε και τον τρόπο που αντιδρούμε ή δεν αντιδρούμε σε αυτά. Σ’ αυτό το πλαίσιο η χρήση του όρου τροχαίο ατύχημα αντί της τροχαίας σύγκρουσης υπέχει εννοιολογικό βάρος που οδηγεί στην αμνήστευση του/των υπευθύνων του συμβάντος και συχνά απόδοση ευθύνης στο θύμα του συμβάντος.
Τι άλλο θα μπορούσε δηλαδή να σημαίνει η φράση “βρέθηκε τη λάθος στιγμή στο λάθος σημείο”- όταν με τη λάθος στιγμή εννοούμε τη στιγμή που οδηγούσε κάποιος με 200+ χλμ/ώρα και λάθος σημείο τη στάθμευση σ’ ένα οριοθετημένο χώρο στάθμευσης;
traffic-crash_1476318522802_48082615_ver1-0_640_480
Τροχαίες συγκρούσεις ή συμβάντα δημιουργούνται όταν ένας ή περισσότεροι κρίκοι της αλυσίδας της οδικής κυκλοφορίας σπάνε. Υπέρβαση ορίου ταχύτητας, παραβίαση σηματοδότη ή STOP, παράνομη προσπέραση, κακοτεχνίες ή κακοσυντηρημένοι δρόμοι, υπερεκτίμηση δυνάμεων, οδήγηση υπό την επήρεια ουσιών ή αλκοόλ, χρήση κινητού, αδιαφορία για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν κ.α.
Για τίποτε από τα παραπάνω δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο όρος ατύχημα, δηλαδή δυσάρεστο γεγονός που συμβαίνει σε κάποιον με τρόπο λίγο ή πολύ τυχαίο. Η συνεχής χρήση του όρου “ατύχημα” υπονοεί πως ότι συνέβη ήταν εκτός των ανθρωπίνων πλαισίων επιρροής ή ελέγχου. Το ατύχημα δυστυχώς δεν προβλέπεται, είναι αναπάντεχο κι ενάντια στο αναμενόμενο. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να αναζητηθεί ευθύνη.
Οι αιτίες των τροχαίων είναι γνωστές, προβλέψιμες και πλήρως αναστρέψιμες εφόσον ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Τα τροχαία δεν είναι παιχνίδια της μοίρας, ούτε θέλημα Θεού, αλλά πλήρως προβλεπόμενα αποτελέσματα νόμων της φυσικής (της ορμής, της ταχύτητας, των κρούσεων, της τριβής). Ο όρος ατύχημα λειτουργεί ενάντια στη σύμπραξη και συνδυασμένη δράση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου ν’ αντιμετωπιστεί η πανδημία των συνεπειών των τροχαίων – γιατί μόνο ως πανδημία οφείλει ν’ αναγνωριστεί ο θάνατος 1.250.000 ανθρώπων κάθε χρόνο στους δρόμους.
Για όλους τους παραπάνω λόγους η χρήση της λέξης ατύχημα πρέπει να σταματήσει, όταν αναφερόμαστε σε τροχαία συμβάντα ή τροχαίες συγκρούσεις. Στο άκουσμα της λέξης συμβάν ή σύγκρουση αμέσως έρχονται στο μυαλό οι λέξεις πως και γιατί. Δεν αποδίδεται ευθύνη ή αμνήστευση, ούτε δημιουργείται η αίσθηση της έλλειψης τύχης ή του πεπρωμένου. Είναι ένα γεγονός που εφόσον οφείλεται σε παραλείψεις ή υπερβάσεις μπορεί να εξεταστεί και να αναλυθεί οδηγώντας σε συμπεράσματα και σε δράσεις για μελλοντική αποφυγή παρόμοιων περιστατικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: