Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















13 Νοε 2019

ΕΥΘΥΤΑ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΩΝ








Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019  
Κάθε χρόνο η Τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου, έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως «Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων» Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 1995 από τα ίδια τα θύματα. Αρχικά ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης υπό τη σκέπη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων -FEVR  και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια  της Γ. Συνέλευσης του ΟΗΕ, καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων με το ψήφισμα 60/5 στις 26 Οκτωβρίου 2005 ως η «κατάλληλη αναγνώριση για τα θύματα της οδικής κυκλοφορίας». Ο ΠΟΥ διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην αναγνώριση της Παγκόσμιας Ημέρας από τον ΟΗΕ. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/ambient-(outdoor)-air-quality-and-health 

Η ΕΥΘΥΤΑ – ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ, ενεργό μέλος της FEVR τιμά την Ημέρα Μνήμης από το 2006, με Όραμα ΜΗΔΕΝ Θάνατοι στους δρόμους 
Όραμα: Zero In Cities μέχρι το 2030  https://fevr.org/0by30/
Αυτή η Ημέρα είναι αφιερωμένη στη Μνήμη των Θυμάτων σε όλους όσους υπερασπίζονται τα δικαιώματα των θυμάτων καθώς και για την απόδοση φόρου τιμής στους εργαζόμενους στη διάσωση: πληρώματα ασθενοφόρων, τροχαίας, πυροσβεστικής και επαγγελματίες υγείας που καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με τα τραυματικά επακόλουθα του θανάτου και του τραυματισμού.
Η Ημέρα αυτή μας δίνει μια σημαντική ευκαιρία να προβληματιστούμε για όλους όσους χάθηκαν ή τραυματίστηκαν στους δρόμους όλου του κόσμου.
Επί πλέον μας δίνει την δυνατότητα να αναδείξουμε και την ανθρώπινη πλευρά της οδικής ασφάλειας γιατί πίσω από κάθε θύμα τροχαίου υπάρχει οικογένεια, φίλοι μια ολόκληρη κοινότητα που πλήττεται ανεπανόρθωτα.
1.350.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στους δρόμους του κόσμου το 2018! Πολλοί περισσότεροι τραυματίστηκαν σοβαρά και θα συνεχίσουν να ζουν αντιμετωπίζοντας πολλαπλά προβλήματα!
Η Ημέρα αυτή έχει γίνει επίσης ένα σημαντικό εργαλείο για τις κυβερνήσεις αλλά και όλους όσους εργάζονται για την πρόληψη ή για την αντιμετώπιση των συνεπειών τους μιας και παρέχει την ευκαιρία να αποδείξουν την τεράστια κλίμακα και τις επιπτώσεις των θανάτων και τραυματισμών στο δρόμο και την επείγουσα ανάγκη για συντονισμένη δράση.
Δυστυχώς τα εκατομμύρια ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους  δεν στάθηκαν ικανά  να ωθήσουν τις περισσότερες κυβερνήσεις στη λήψη ουσιαστικών και μακροπρόθεσμων μέτρων που θα περιόριζαν και θα μείωναν   δραστικά τις τροχαίες συγκρούσεις στο οδικό τους δίκτυο.
Στη χώρα μας οι θάνατοι από τροχαία επί δεκαετίες αποδεκατίζουν τους νέους ανθρώπους χωρίς ποτέ να υπάρξει μια μακροπρόθεσμη ουσιαστική πολιτική που να ξεπερνά τις ευχές, τις δηλώσεις λύπης και τα συγκυριακά μέτρα. Μονίμως ουραγοί στην Ευρώπη στην οδική ασφάλεια βρισκόμαστε σταθερά στην κορυφή της πυραμίδας των θυμάτων. Και αν οι αριθμοί εμφανίζουν μια μείωση τα τελευταία χρόνια, ποιος μπορεί να αισθάνεται ικανοποιημένος όταν η πιθανότητα θανάτου ενός ανθρώπου στο ελληνικό οδικό δίκτυο είναι διπλάσια ή και τριπλάσια απ αυτήν ενός κατοίκου άλλων χωρών της Ευρώπης.



 Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης 2019:  «Life Is Not A Car Part - H Ζωή σου Δεν Έχει  Ανταλλακτικά»  και σχετίζεται με τον 3ο Πυλώνα της Παγκόσμιας Δεκαετίας Δράσης για ασφαλή οχήματα-ασφαλείς δρόμους και εναρμονίζεται με το θέμα της Τρίτης Παγκόσμιας Διυπουργικής Διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στη Σουηδία «Η επίτευξη των παγκόσμιων στόχων 2030»  στις 19 & 20 Φεβρουαρίου 2020. Επί πλέον  τίθεται και θέμα επιτυχίας των στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών 3.6 και 11.2 (για καλύτερη υγεία και αειφόρο αστικό περιβάλλον). Για να επιτευχθεί ο στόχος,   πρέπει να υιοθετηθεί   ένα πραγματικά ολιστικό όραμα και να κατανοήσουμε ότι το Zero Vision δεν είναι μόνο ένας επιθυμητός στόχος όσον αφορά τις άμεσες συνέπειες μιας οδικής κυκλοφορίας,  άλλα και της λήψης αποφάσεων εναλλακτικών μέσων μετακίνησης, φιλικές προς το περιβάλλον στο χρήστη της οδικής κυκλοφορίας με μείωση των θανάτων.

Επί πλέον όλοι εμείς,   ζητάμε  από τους κυβερνητικούς ηγέτες σε ολόκληρο τον κόσμο της Τρίτης Παγκόσμιας Διυπουργικής Διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στη Σουηδία, να αναλάβουν την ευθύνη να θέσουν σε προτεραιότητα τους ανθρώπους έναντι των οχημάτων και να δεσμευτούν δραστικά για να σώσουν ζωές στους δρόμους του κόσμου με:

  • ΈΓΚΥΡΟΥΣ και ΙΣΧΥΡΟΥΣ νόμους που με σεβασμό τοποθετούν την ανθρώπινη ύπαρξη πριν από τα οχήματα
  • ΌΡΙΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ και ΑΛΚΟΟΛ, τα οποία σώζουν περισσότερες ζωές
  • ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΖΩΝΗΣ, ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ/ΑΞΕΣΟΥΑΡ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ με προδιαγραφές διάσωσης, ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ με προδιαγραφές υψηλής ποιότητας.
  • ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ που θα βοηθούν τους οδηγούς να παραμένουν απερίσπαστοι.
  • ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΔΡΟΜΟΥΣ και ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ που ελαχιστοποιούν το ανθρώπινο λάθος
  • ΠΡΟΣΒΑΣΗ σε ΑΜΕΣΗ ΒΟΗΘΕΙΑ και ακολούθως σε επανεκτίμηση και ιατρική περίθαλψη.  http://www.roadsafetyngos.org/peoples-declaration-gr/
 Προσδοκούμε όσοι θα συμμετέχουν να κατανοήσουν και να δεσμευτούν  ότι τα τροχαία δεν είναι θέμα της κακιάς στιγμής, της μοίρας ή ότι άλλο μπορεί να ειπωθεί. Χώρες και Κυβερνήσεις που θέλησαν πέτυχαν.



Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων, η ΕΥΘΥΤΑ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ, πραγματοποιεί τις εκδηλώσεις Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019
Ø  Πλατεία Κύπρου: Σκηνικό ευαισθητοποίησης στη Μνήμη των Τροχαίων Θυμάτων. Τραπέζι με 19 άδειες καρέκλες στη μνήμη των αγαπημένων μας που έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους του νησιού μας το 2018 Σάββατο θα είμαστε εκεί  από τις 10:00 έως τις 13:00
  





Ø  Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου 10:00


Ø  ΚΟΝΤΙΚΙ: 18:00 Είμαστε εδώ: ΤΡΑΓΟΥΔΑΜΕ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ

Μαζί μας
Νίκος Κατσάνος,  Λεωνίδας Σακελλαρίδης, Γιάννης  Παπαθεοδώρου,  Νατάσα Καρακατσάνη,  Δάμων Παπακυριακού,  Βαγγέλης Κατσογριδάκης,  Καίτη Κούκουρου, Θωμάς Γιαννίκης,  Γιάννης  Κατσιμπράκης,  Μιχάλης Καλαετζής,  Δημήτρης Ιωσήφ.
Θα τιμηθούν οι  σωστικές ομάδες:
Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου, ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική, Σύλλογο Νοσοκομειακών Ιατρών, Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γ.Ν. Ρόδου.
 












VIDEO: https://www.facebook.com/watch/?v=2080353432066856


Εκδηλώσεις σε άλλες πόλεις:
ΑΘΗΝΑ:
 



ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ- Σάββατο 16 Νοεμβρίου
11.00: Στη Λότζια συναυλία της Φιλαρμονικής του Δήμου Ηρακλείου
Διοργάνωση: SOS Τροχαία Εγκλήματα.
Συμμετέχουν: ΕΚΑΒ, Τροχαία, ΕΣΥΠΡΟΤΑ, ΕΛΜΕ, Σωματείο εκπαιδευτών Οδήγησης, Ομάδα Εθελοντών Παιδείας, Ράδιο Family, Δήμος Ηρακλείου
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ- Κυριακή 17 Νοεμβρίου10.00: Στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου επιμνημόσυνη δέηση.
11.00: Στο Δημαρχείο, ενημέρωση πολιτών
Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη εκδηλώσεις από τις 12 έως τις 30 Νοέμβρη
Διοργάνωση: SOS Τροχαία Εγκλήματα, Τροχαία, Δήμος Αλεξανδρούπολης

Δεν υπάρχουν σχόλια: