Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















20 Μαρ 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Η Οδική Ασφάλεια στην περίοδο του Κορωνoιού COVID-19 στην Ελλάδα!


Παρά τις συστάσεις  της Κυβέρνησης για τον περιορισμό των μετακινήσεων οι  συμπολίτες μας τις αγνοούν και  συνεχίζουν να κυκλοφορούν στους δρόμους. 

Συμβάντα ανεύθυνης οδηγικής συμπεριφοράς και τροχαία συμβάντα  συνέβηκαν και στην πόλη μας. Άδειοι δρόμοι, κάπως έτσι διαμορφώνεται η καθημερινότητά μας από την άφιξη του κορωνοϊού στη χώρα μας.  

Θα νόμιζε κανείς ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες ο μόνος κερδισμένος είναι η οδική ασφάλεια, καθώς η λογική λέει ότι μειωμένη κυκλοφορία συνεπάγεται και μειωμένες πιθανότητες εμπλοκής σε δυστύχημα. 


Η πραγματικότητα όμως μπορεί να είναι διαφορετική και να μας οδηγεί σε ακραίες… οδικές συμπεριφορές στην καθημερινότητά μας.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει ως οδηγοί και χρήστες του δρόμου γενικότερα να είμαστε όσο γίνεται πιο προσεκτικοί και υπεύθυνοι στις μετακινήσεις μας. Η ατομική μας ευθύνη για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού είναι μεγάλη.  Το ίδιο όμως μεγάλη είναι και η ατομική μας ευθύνη για την πρόληψη των τροχαίων. Είναι στο χέρι μας να προστατέψουμε τη ζωή μας, τη ζωή των αγαπημένων μας και των άλλων χρηστών του δρόμου.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η δυνατότητα περίθαλψης ενός τραυματία είναι πολύ δυσχερέστερη από ότι ήταν στο παρελθόν με την επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας εξ αιτίας της πανδημίας.
Το ζήτημα της Οδικής Ασφάλειας είναι και θα πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα, για όλους  μικρούς και μεγάλους  για την ασφάλεια όλων μας στο δρόμο. Η περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά δύσκολη και πρωτόγνωρη, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε – και θα αντιμετωπίσουμε – είναι πολλές και απαιτούν υπεύθυνη συμπεριφορά από όλους μας. Το ίδιο ισχύει όμως και για την ασφάλεια στο δρόμο. Μας αφορά όλους, και πρέπει να μας αφορά όλους.. θυμίζοντας ότι η ανεύθυνη οδηγική συμπεριφορά προκαλεί πόνο στις οικογένειες και στο κοινωνικό σύνολο.
Στους δρόμους της χώρας μας κάθε μέρα χάνονται άνθρωποι οι δικοί μας άνθρωποι και  τραυματίζονται σοβαρά σε τροχαία συμβάντα. Όταν μετακινούμαστε να μη ξεχνάμε ότι πάντα οδηγούμε  με προσοχή και υπευθυνότητα.
Η ατομική ευθύνη ανάγεται σε συλλογική ευθύνη. Η οδική ασφάλεια ευθύνη όλων μας.
Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι τα τροχαία δυστυχήματα είναι η 1η αιτία θανάτου για παιδιά και νέους ηλικίας 5-29 και ότι τα θύματα από τροχαία δυστυχήματα είναι και θα είναι πολλαπλάσια από τον τραγικό απολογισμό του κορωνοϊού παγκοσμίως.
Τον προηγούμενο χρόνο μόνο 1.350.000 οι νεκροί στους δρόμους παγκοσμίως (Πηγή: Π.Ο. Υγείας).   Για τις τροχαίες συγκρούσεις και τα θύματα τους, πάγια και διαρκή κατάσταση, συνεχώς επιδεινούμενη παγκόσμια, γι αυτά ότι και να πει, ότι και να κάνει ο Π.Ο. Υγείας δεν υπάρχει είδηση δυστυχώς.
Οι πρωτοβουλίες και οι προτάσεις του Π.Ο. Υγείας  από το 2000 αγνοήθηκαν παντελώς διαχρονικά για ένα παγκόσμιο συντονισμό με στόχο την δραστική μείωση των τροχαίων συγκρούσεων και των θυμάτων τους.
Στην 3η  Παγκόσμια Υπουργική Διάσκεψη για την Οδική Ασφάλεια που διοργανώθηκε στη Στοκχόλμη 19-20 Φεβρουαρίου 2020 από τον Π.Ο. Υγείας, πήραν μέρος αντιπρόσωποι περισσότερων από 80 χωρών-μελών του ΟΗΕ.
Ζήτησαν και ενέκριναν το περιεχόμενο της Διακήρυξης, τη στρατηγική πορεία για την παγκόσμια οδική ασφάλεια και απεύθυναν κάλεσμα  για μια Πρώτη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για την Οδική Ασφάλεια σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων για την ενεργοποίηση της κατάλληλης εθνικής ηγεσίας και την προώθηση της διεθνούς και πολυμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς που κάλυψε  η Διακήρυξη της Στοκχόλμης  για 50 % μείωση των θανάτων και των τραυματισμών κατά την επόμενη δεκαετία στο δρόμο μας προς το Όραμα Μηδέν (Vizion Zero) έως το 2050.

Η οδική ασφάλεια δεν είναι λοιπόν  και αυτό ζήτημα Δημόσιας Υγείας της χώρας μας και  του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που θα έπρεπε να μας απασχολεί έντονα και να μας προβληματίζει;

Ας βοηθήσουμε, λοιπόν, όλοι μαζί, συμβάλλοντας με την υπεύθυνη συμπεριφορά μας στο δρόμο..να μηδενίσουμε (Vision Zero) τους θανάτους στους δρόμους της χώρας μας.

Να μείνουμε υπεύθυνοι και πειθαρχημένοι. Να είμαστε αισιόδοξοι για να μείνουμε υγιείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: