Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















27 Δεκ 2021

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1ου CIVINET FORUM

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1ου CIVINET FORUM

Ως μια ιστορική στιγμή, αλλά και ως μια σημαντική παρακαταθήκη για την ελληνική κοινότητα της βιώσιμης κινητικότητας, μπορεί πλέον να αναγνωρισθεί το 1ο CIVINET Forum που υλοποιήθηκε στις 9-10 Δεκεμβρίου 2021 στις εγκαταστάσεις της OTEAcademy, με πρωτοβουλία του Δικτύου CIVINET Greece-Cyprus και συνδιοργάνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Γ.Γ. Δήμων «Κλεισθένης».

Ένας νέος θεσμός συνάντησης, ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών, που, παρά τις αντίξοες συνθήκες της περιόδου, κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 220 δια ζώσης και 500 εξ αποστάσεως συμμετέχοντες, πετυχαίνοντας την εκπροσώπηση περισσότερων από 150 φορέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Φορέων από όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, από την εκπαίδευση και την έρευνα, από τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών. 
Η πρόκληση της βιώσιμης κινητικότητας για την ελληνική κοινωνία με ορίζοντα το 2030, όπως τέθηκε στον τίτλο του συνεδρίου, συνοψίσθηκε σε τρεις άξονες σύμφωνα με την εναρκτήρια ομιλία του συντονιστή του CIVINET, κ. Κοσμά Αναγνωστόπουλου:
  • Τη διαχείριση της κινητικότητας σε συνθήκες πανδημίας, επαναπροσδιορίζοντας την έννοια των υγιών πόλεων και μεταφορών
  • Τη διαχείριση της κλιματικής κρίσης με αποφασιστικό περιορισμό της συμβολής των μεταφορών σε αυτήν, έτσι ώστε η κινητικότητα ανθρώπων και αγαθών από μέρος του προβλήματος να αποτελέσει μέρος της λύσης
  • Το δραστικό περιορισμό των τροχαίων συγκρούσεων που έχουν ως αποτέλεσμα θανάτους ή βαρείς τραυματισμούς, σε μια κατεύθυνση προς την οριζόντια θεσμοθέτηση των ορίων ταχύτητας 30 χλμ/ώρα στις ελληνικές πόλεις και το Vision Zero
Από πολλούς συμμετέχοντες αναδείχθηκαν ακόμη ζητήματα που αφορούν το θεσμικό πλαίσιο, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους και τις διαδικασίες αδειοδότησης και υλοποίησης έργων και πολιτικών για το δημόσιο χώρο και τις αστικές μεταφορές. Η διαχείριση των μικρών και μεγάλων συμφερόντων που αντιτίθενται στην στροφή προς τη βιώσιμη κινητικότητα, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζονται κατά τις διαδικασίες διαβούλευσης και συμμετοχικού σχεδιασμού, η ανάγκη διεπιστημονικότητας, αλλά και ενός μακροπρόθεσμου οράματος που οι διαφορετικές τοπικές αρχές οφείλουν να ακολουθήσουν σε βάθος χρόνου, περιλαμβάνονταν επίσης στα μείζονα θέματα συζήτησης του διημέρου.   
Ταυτόχρονα, τονίστηκε η σημασία της συνεργασίας των διαφορετικών επιπέδων και τομέων της δημόσιας διοίκησης, της συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, της συμμετοχής των κοινωνικών φορέων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, της καλύτερης ανταπόκρισης της έρευνας στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, αλλά και των δυνατοτήτων που ανοίγει η σύγχρονη τεχνολογία για την υπέρβαση προβλημάτων που μέχρι πρότινος θεωρούνταν άλυτα. 
Οι κοινωνικά δίκαιες και συμπεριληπτικές μεταφορές, η εστίαση στις ανάγκες των ευάλωτων ομάδων και των ατόμων μειωμένης κινητικότητας, η ανάγκη για περισσότερο πράσινο και ποιοτικότερο δημόσιο χώρο χωρίς αποκλεισμούς, όπως επίσης για καθαρό αέρα και λιγότερο θόρυβο στις πόλεις, το αίτημα για ασφαλείς εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης με έμφαση στη δημόσια συγκοινωνία, το περπάτημα και το ποδήλατο ήταν μερικά ακόμα κεντρικά σημεία του συνεδρίου.
Μέσα από ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα με 21 συνεδρίες και 3 εκθεσιακές ενότητες, στις οποίες συνέβαλλαν 112 ομιλητές, 30 συντονιστές και 15 rapporteur, καλύφθηκαν κρίσιμες θεματικές της περιόδου, ενώ οι ομιλίες που ξεχώρισαν ήταν αυτές του Μ. Baldwin (DG MOVE), της Ε. Κουντουρά (Ευρωβουλή), του Στ. Διαμαντή (παγκόσμιος πρωταθλητής τένις με αμαξίδιο), του Στ. Σταθόπουλου (Πράσινο Ταμείο), του J. Caballero (EMW), του F. D’hondt (ISOCARP, UN HABITAT), της H. Vamberg (GEHL) και του F. Dotter (CIVITAS). 
Ξεχωριστές ήταν οι συνεδρίες για τα ΣΒΑΚ και τα υλοποιημένα έργα των ελληνικών πόλεων και νησιών, όπως επίσης και αυτές για τα CIVITAS projects, το Smart Mobility, το Electromobility, το Soft Mobility και ό,τι αφορούσε σε θέματα συμμετοχής των πολιτών. Συνεπήραν το κοινό οι παρουσιάσεις για διάφορες πόλεις του κόσμου και ιδιαίτερα αυτές για το Ταλίν, το Βερολίνο, την Αθήνα, το Παρίσι και τη Ν.Υόρκη. Εξαιρετικά εκπαιδευτικά τα δίωρα εργαστήρια του INCIRCLE και του URBAN TRANSPORTS, ενώ η συνεδρία για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, το ECOCITY και το τραπέζι των Κοινωνικών Φορέων ξεχώρισαν για τη ζωντάνια και τον παλμό τους. Ο ιδιωτικός τομέας άφησε το στίγμα του στο συνέδριο, τόσο με τις ζωντανές παρουσιάσεις, όσο και με την πλούσια έκθεση στον προαύλιο χώρο του συνεδρίου. Από το συνέδριο δεν έλειψαν οι ερευνητικές εργασίες φοιτητών που παρουσιάστηκαν με τη μορφή poster. 
Το καλύτερο δυνατό κλείσιμο του συνεδρίου επιφύλαξε η οργανωτική επιτροπή στο κοινό με μια λαμπερή τελετή παρουσίασης των μελών της Πολιτικής Επιτροπής του CIVINET, αλλά και με ένα ζωντανό μουσικοχορευτικό σόου από τους Jeepers Creepers και τους Rhythm Hoppers υπό τους ήχους και τους ρυθμούς της αυθεντικής swing jazz μουσικής του μεσοπολέμου.
Το 1ο CIVINET Forum, που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη μιας 23μελούς οργανωτικής επιτροπής και μιας 26μελούς επιστημονικής επιτροπής, 9 χορηγών, 17 χορηγών επικοινωνίας και 17 αιγίδων, έθεσε στέρεα τις βάσεις για τον άμεσο προγραμματισμό του 2ου CIVINET Forum με πιθανότερο μήνα υλοποίησης τον Οκτώβριο του 2022!

Όλο το οπτικοακουστικό υλικό του συνεδρίου, όπως και οι παρουσιάσεις των ομιλητών, θα είναι διαθέσιμα σύντομα στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου:
https://events.oteacademy.gr/civinet/ 

Κατάλογος συμμετεχόντων φορέων: https://bit.ly/3phcSVd

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: