Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















23 Νοε 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΗΜΕΡΙΔΑ: Οδική Ασφάλεια-Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα 29/11/2024

 

 

Στα πλαίσια των 20 χρόνων δράσης της ΕΥΘΥΤΑ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ στις  29 Νοεμβρίου 2024 ημέρα Παρασκευή και ώρα 17:00 -20:00 στην αίθουσα του Ε. Β. Ε. Δωδ/σου –Λαμπράκη 8, διοργανώνεται Ημερίδα με θέμα: Οδική Ασφάλεια-Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει σε προτεραιότητα το θέμα της εκπαίδευσης στην Οδική Ασφάλεια, τον κρίσιμο ρόλο της ενημέρωσης, με στόχο να γίνουν ασφαλέστεροι οι δρόμοι της Ευρώπης, της χώρας μας  παράλληλα με τα μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας των οχημάτων, των υποδομών και της εφαρμογής των  νόμων.

Η Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα, με τα εναλλακτικά μέσα μετακίνησης δεν είναι απλώς μία εναλλακτική λύση για ένα καλύτερο μέλλον  είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ μας λύση, ώστε μακροπρόθεσμα να ζούμε σε πόλεις περισσότερο φιλικές, με καλύτερη ποιότητα ζωής. Η βιωσιμότητα αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη. Όμως η κινητικότητα, για να είναι βιώσιμη, πρέπει να είναι και ασφαλής.

 

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ:

Νικόλαος Ηλιού: Καθηγητής Πανεπιστημίου  Θεσσαλίας

Δημήτριος Κατσώχης: Διευθυντής της PLANET S.A.

Μανώλης Παπαδάκης: Διοικητής Τροχαίας Ρόδου

Παναγιώτης Παπαντωνίου: Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Θανάσης Τσιάνος: Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων

 

Εμείς συνεχίζουμε για να αλλάξουμε τα δεδομένα που φέρνουν τη χώρα μας μεταξύ αυτών με τις χειρότερες επιδόσεις,  για έναν κόσμο με ασφάλεια και πολιτισμό στους δρόμους, να ζούμε σε πόλεις περισσότερο φιλικές, με καλύτερη ποιότητα ζωής, έναν κόσμο που αξίζουμε και τον έχουμε ανάγκη, πιστοί στο όραμά μας για «έναν κόσμο χωρίς τροχαία δυστυχήματα».  

Πιστοί στο όραμά μας και στους στόχους μας  με «Μηδέν απώλειες»,  συνεχίζουμε… για έναν κόσμο με ασφάλεια και πολιτισμό στους δρόμους, έναν κόσμο που αξίζουμε με στόχο να  δημιουργηθούν νέα πρότυπα και να υιοθετηθούν ασφαλείς υποδομές και οδηγικές συμπεριφορές, για όλους τους  χρήστες του οδικού δικτύου.

Σας προσκαλούμε στην ημερίδα.


Η παρουσία σας τιμή για όλους εμάς και ταυτόχρονα αναδεικνύετε ότι νοιάζεστε για την οδική ασφάλεια και την Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα.

 

Ευχαριστούμε τους χορηγούς μας: ΔΟΠΑΡ, ΕΒΕΔ, Ε.Ξ.ΡΟΔΟΥ,  Μ.Μ.Ε Ρόδου και social media


 

30 Marathons - 30 Months - 30km/h speed limits - Report of an Amazing Journey Γιώργος Γιαννής Καθηγητής Ε.Μ.Π

 

 

Φίλες, Φίλοι,

  Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για όλη τη μεγάλη υποστήριξή σας στην προσπάθειά μου να τρέξω 30 Μαραθωνίους σε 30 μήνες προκειμένου να προωθήσω το όριο ταχύτητας των 30 χλμ./ώρα στις πόλεις, η οποία ολοκληρώθηκε με μεγάλη χαρά την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024 στην Αθήνα. Ήσασταν ο βασικός λόγος για να συνεχίζω την προσπάθειά μου και σας είμαι τόσο ευγνώμων.

  Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την παρακάτω σύντομη Έκθεσή μου από αυτό το καταπληκτικό ταξίδι, μαζί με ένα ωραίο σύντομο βίντεο ντοκιμαντέρ.

  30 Μαραθώνιοι - 30 Μήνες - 30km/h όρια ταχύτητας - Απολογισμός ενός εκπληκτικού ταξιδιού

  Βασικά στατιστικά στοιχεία

  1. Ολοκλήρωση όλων των Μαραθωνίων σε λιγότερο από 4 ώρες

Ολοκλήρωσα με επιτυχία και τους 30 Μαραθωνίους σε 30 μήνες σε λιγότερο από 4 ώρες (από 3:31 έως 3:59). Το 3:55 ήταν σίγουρα ο χρόνος που προτιμούσα 😊.

  2. Ένας μαραθώνιος κάθε 2-3 εβδομάδες

Καθώς οι κοντινοί Μαραθώνιοι δεν είναι διαθέσιμοι το χειμώνα και το καλοκαίρι, έτρεξα 5 Μαραθωνίους 2 εβδομάδες μετά τον προηγούμενο και 12 Μαραθωνίους 3 εβδομάδες μετά τον προηγούμενο 😮 (συχνά 6 Μαραθωνίους σε 3 μήνες), απαιτώντας ειδική βελτιστοποίηση της αποκατάστασης, της κορύφωσης και της ξεκούρασης πριν τον αγώνα.

  3. 68 Μαραθώνιοι συνολικά

Ο πρόσφατος Μαραθώνιος ήταν ο 23ος μου στην πόλη μου την Αθήνα, και ο 68ος Μαραθώνιος μου συνολικά 😮.

  4. Έτρεξα δύο φορές γύρω από τη γη

Ξεκίνησα να τρέχω μεγάλες αποστάσεις λίγο πριν τα 16 μου χρόνια και από τότε κρατάω ένα αρχείο excel στο οποίο καταγράφω τα χιλιόμετρα μου κάθε μέρα 😮 και περιμένω να φτάσω τα 80.000 χιλιόμετρα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, δηλαδή δύο φορές την περίμετρο της γης 😊.

  Καταπληκτικές προκλήσεις

  1. Πιο εύκολο από το αναμενόμενο

Αυτή ήταν η μεγαλύτερη μου έκπληξή. Η ολοκλήρωση των 30 Μαραθωνίων, ήταν πολύ πιο εύκολη από ό,τι αρχικά πίστευα, καθώς το σώμα μου έκανε εκπληκτικές προσαρμογές μετά από κάθε Μαραθώνιο καθ' όλη τη διάρκεια των 30 μηνών. Στην πραγματικότητα, η καλύτερη προπόνηση για έναν Μαραθώνιο είναι να τρέχεις Μαραθωνίους 😊.

Η απέραντη χαρά σε κάθε χιλιόμετρο, ανάμεσα σε χαρούμενους δρομείς, ενθουσιώδεις οπαδούς και μοναδικές στιγμές έκστασης και ενθουσιασμού σε κάθε εκκίνηση, κάθε τερματισμό και κάθε όμορφο μέρος έκαναν την πρόκληση πολύ πιο εύκολη.

  2. Επιμονή και προσαρμογή

Η συστηματικότητα στον προγραμματισμό της προπόνησης και των αγώνων και η ευέλικτη προσαρμογή ανάλογα με τα προβλήματα ήταν τα κλειδιά της επιτυχίας.

Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν η προετοιμασία, η οργάνωση και η συμμετοχή σε κάθε Μαραθώνιο σε μόλις λίγες εβδομάδες ταυτόχρονα με ένα υπερφορτωμένο πρόγραμμα εργασίας και ταξιδιών, γεμάτο περιορισμούς, εκπλήξεις και περιορισμένο χρόνο. Κάθε λεπτό αυτών των 30 μηνών ήταν ένας υπέροχος αγώνας δρόμου ενάντια στον χρόνο.

  3. Οι απαιτητικοί Μαραθώνιοι

Βέβαια, σε μερικές κρίσιμες στιγμές ζύγισα ιδιαίτερα τις δυνάμεις μου για να μην εγκαταλείψω.

Τρέχοντας με πολύ μεγάλο πόνο μετά από ένα κάταγμα στο μετατάρσιο στο 5ο χλμ. του 5ου Μαραθωνίου στην Αθήνα και επαναλαμβάνοντας αυτόν τον πολύ μεγάλο πόνο 3 εβδομάδες μετά στη Βαλένθια για να μην χάσω τη σειρά των Μαραθωνίων.

Αλλά επίσης δεν μπορώ να ξεχάσω την έντονη 2ωρη χιονοθύελλα στη Ζυρίχη, το τρέξιμο με πυρετό στις Βρυξέλλες και τον έντονο πόνο στη μέση στη Ρώμη και στο Ζαγόρι.

Με σύστημα και θετική σκέψη, κατάφερα να τερματίζω πάντα με χαρά και μάλιστα πετυχαίνοντας τον αγωνιστικό μου στόχο να τερματίζω κάτω από 4 ώρες 😊, βγαίνοντας ακόμα πιο δυνατός μετά από αυτές τις προκλήσεις.

  4. Οι επικοί μαραθώνιοι

Κάθε εκκίνηση και κάθε τερματισμός ήταν ξεχωριστές στιγμές, γεμάτες δυνατά συναισθήματα, που γίνονταν όλο και πιο έντονα όσο πλησίαζα στον στόχο των 30 Μαραθωνίων.

Σίγουρα, η πιο επική και συγκλονιστική στιγμή ήταν το τελευταίο χιλιόμετρο στον τερματισμό του 30ου Μαραθωνίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας, μαζί με τους καλύτερους συναθλητές και μπροστά σε όλους τους φίλους και υποστηρικτές αυτής της μεγάλης προσπάθειας.

Και φυσικά, ο επικός Μαραθώνιος για Όλους κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024, μια καταπληκτική εμπειρία ζωής να τρέχεις κατά μήκος της διαδρομής του Ολυμπιακού Μαραθωνίου του Παρισιού, την ίδια μέρα που έτρεξαν οι Ολυμπιονίκες.

Και όπως μπορείτε να φανταστείτε βίωσα τόσες ενδορφίνες κατά τη διάρκεια και των 30 αυτών Μαραθωνίων που ευχαρίστως θα τους επαναλάμβανα 😊.

  Τα 10 βασικά μου μαθήματα

  1. Αγώνας ενάντια στον χρόνο

Ο αγώνας ενάντια στον χρόνο μέσα σε έναν Μαραθώνιο κρατάει το μυαλό συγκεντρωμένο και βοηθάει καθ' όλη τη διάρκεια, ειδικά μετά το 30ο χιλιόμετρο, όταν ξεκινάει ο αγώνας.

Ωστόσο, ο υπέρτατος αγώνας ενάντια στον χρόνο είναι να βρεις τον τρόπο να συνεχίσεις να τρέχεις και να αποδίδεις ενάντια στα χρόνια που συσσωρεύονται 😊.

  2. Ο σταθερός ρυθμός κερδίζει τον αγώνα

Ο σταθερός ρυθμός εγγυάται τη βέλτιστη απόδοση στον Μαραθώνιο αλλά και στην προπόνηση. Ακόμα και αν χρειαστεί να πάμε πιο γρήγορα ή πιο αργά, η προσαρμογή του ρυθμού πρέπει να είναι πάντα προοδευτική ακούγοντας το σώμα μας.

  3. Εξισορρόπηση των προσδοκιών

Δοκιμάζοντας τα όριά μας στην προπόνηση και sτους αγώνες, μπορούμε να προσδιορίσουμε τις δυνατότητές μας και να θέσουμε εφικτούς στόχους και προσδοκίες. Στη συνέχεια, ανάλογα πως αισθανόμαστε την ημέρα του αγώνα, προσαρμόζουμε τις προσδοκίες μας για να πάμε είτε κάπως πιο γρήγορα είτε πιο αργά.

  4. Γρήγορα, εύκολα, μακρινά και διασκεδαστικά τρεξίματα

Τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, τέσσερα διαφορετικά τρεξίματα: Ένα γρήγορο, ένα εύκολο, ένα μεγάλο και ένα διασκεδαστικό (προαιρετικά).

Την Τρίτη για διαλειμματική ή ρυθμού προπόνηση, την Πέμπτη εύκολο χαλαρό τρέξιμο, το Σάββατο με τον ίδιο εύκολο ρυθμό στο μεγάλο τρέξιμο μέχρι το 50% των χιλιομέτρων της εβδομάδας και την Κυριακή κάποιο διασκεδαστικό τρέξιμο που ακολουθείται από κολύμπι ή brunch.

  5. 52 εβδομάδες

Το μεγαλύτερο μυστικό για βέλτιστη απόδοση είναι να τρέχουμε κάθε εβδομάδα για 52 εβδομάδες. Τουλάχιστον 30 χλμ/εβδομάδα και κατά μέσο όρο περίπου 50 χλμ/εβδομάδα. Φυσικά, προσαρμόζοντας τον όγκο και την ένταση πριν και μετά τους αγώνες.

  6. Σωστός συνδυασμός κούρασης και ξεκούρασης

Η ξεκούραση είναι υπερ-ωφέλιμη, ειδικά μετά από εντατική προσπάθεια. Οι ισορροπημένοι κύκλοι κούρασης και ξεκούρασης, μέσα σε ένα τρέξιμο, μέσα σε μια εβδομάδα, μέσα σε ένα μήνα, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και ειδικά μέσα στον αγώνα, μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά τόσο για τη βέλτιστη απόδοση όσο και για την αποφυγή τραυματισμών. Επιπλέον συμβουλή: στο 31ο χιλιόμετρο, επιβραδύνουμε για 1-2 χιλιόμετρα, για να ενισχύσουμε στη συνέχεια θεαματικά την απόδοσή μας μέχρι τον τερματισμό.

  7. Σοφή διατροφή

Τα υγιεινά γεύματα σωστά κατανεμημένα μέσα στην ημέρα με φθίνουσα σειρά ποσότητας είναι ο μυστικός σύμμαχος της απόδοσής μας. Οι ελαφρύτεροι και υγιέστεροι δρομείς αποδίδουν και απολαμβάνουν καλύτερα τον αγώνα, είναι απλή φυσική.

  8. Σεβασμός σε κάθε χιλιόμετρο

Ο σεβασμός σε κάθε χιλιόμετρο προπόνησης και αγώνα μας κάνει έτοιμους τόσο για να αντιμετωπίσουμε εκπλήξεις και δυσκολίες όσο και για να απολαύσουμε τη μεγάλη χαρά του τρεξίματος. Υπάρχει μαγεία πίσω από κάθε χιλιόμετρο, να την ανακαλύψουμε.

 9. Τρέχουμε με παρέα

Το τρέξιμο με παρέα κάνει την προπόνηση πολύ πιο εύκολη, πολύ πιο διασκεδαστική και πολύ πιο διδακτική. Επιπλέον, όταν δίνουμε ραντεβού για τρέξιμο δεν μπορούμε πια να το ακυρώσουμε, ειδικά τις όχι και τόσο σπάνιες ημέρες τρεξίματος που δεν έχουμε διάθεση 😊. Η ζωή είναι μικρή και φροντίζουμε να απολαμβάνουμε κάθε χιλιόμετρο προπόνησης και αγώνα.

  10. Ο Μαραθώνιος είναι η διαδρομή και όχι ο προορισμός

Η προετοιμασία για τον Μαραθώνιο μεταμορφώνει το σώμα, το μυαλό και την ψυχή μας και μας οδηγεί συνεχώς πιο κοντά στην ευτυχία. Το τρέξιμο είναι το καλύτερο φάρμακο για όλα. Το τρέξιμο είναι ευδαιμονία.

  Μια εκστρατεία με παγκόσμιο αντίκτυπο

  1. Τα όρια ταχύτητας 30km/h ως καταλύτης για ασφαλέστερη κινητικότητα

Τα όρια ταχύτητας 30 χλμ/ώρα σε όλη την πόλη είναι το μοναδικό μέτρο οδικής ασφάλειας που περιμέναμε τόσο καιρό, με τόσο σημαντικές ωφέλειες σε τόσο χαμηλό κόστος. Είναι πολύ περισσότερο από έναν νέο κανόνα κυκλοφορία - είναι ο καταλύτης για μια νέα κουλτούρα οδικής ασφάλειας. Είμαι πολύ χαρούμενος που συμβάλλω στην ευαισθητοποίηση τόσο της κοινωνίας όσο και των Αρχών προς την κατεύθυνση της ασφαλέστερης κυκλοφορίας στην πόλη για όλους.

  2. Εκστρατεία με παγκόσμιο αντίκτυπο

Ο παγκόσμιος αντίκτυπος της εκστρατείας μας είναι εντυπωσιακός με πάνω από 400.000 προβολές και 100.000 επισκέπτες ετησίως στους δικτυακούς τόπους και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της εκστρατείας. Δεκάδες συνεντεύξεις σε τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης και δεκάδες άρθρα σε εφημερίδες και δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, με την υποστήριξη όλων των μεγάλων Διεθνών Οργανισμών οδικής ασφάλειας και κινητικότητας.

Η παρακολούθηση της στροφής προς χαμηλότερες ταχύτητες στις πόλεις από ένα ολοένα διευρυνόμενο κοινό στην Ευρώπη και παγκοσμίως μας δίνει δύναμη να επιμείνουμε.

  3. Η πρώτη ανασκόπηση των πλεονεκτημάτων των ορίων ταχύτητας 30km/h

Δημοσιεύσαμε τις δύο πρώτες επιστημονικές επισκοπήσεις των πλεονεκτημάτων των ορίων ταχύτητας 30 km/h στις Ευρωπαϊκές πόλεις (αποτελέσματα εφαρμογής και μελέτες προσομοίωσης). Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης από 40 διαφορετικές πόλεις της Ευρώπης (μεταξύ των οποίων το Παρίσι, το Λονδίνο, οι Βρυξέλλες και το Ελσίνκι) κατέδειξαν ότι τα όρια ταχύτητας 30 km/h οδήγησαν σε σημαντική μείωση: 37% των θανάτων από οδικά ατυχήματα, 18% στις εκπομπές ρύπων, 2,5dB στην ηχορύπανση και 7% στην κατανάλωση καυσίμων (κατά μέσο όρο). Τόσο μεγάλος κοινωνικός αντίκτυπος για μια τόσο μικρή αλλαγή στις συνήθειες μας.

  4. Όρια ταχύτητας 30 χλμ/ώρα στην Ελλάδα

Ας ελπίσουμε ότι και η ελληνική κοινωνία και οι Έλληνες πολιτικοί θα τολμήσουν και θα υιοθετήσουν τα όρια ταχύτητας 30km/h σε όλες τις πόλεις (με εξαίρεση κάποιους βασικούς άξονες). Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση: να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη.

  Ιδιαίτερα ευγνώμων για την ευρεία και θερμή υποστήριξη

  1. Όλοι οι άνθρωποι γύρω μου

Ήμουν πολύ τυχερός που είχα μεγάλη υποστήριξη καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της πολύ σύνθετης προσπάθειας από τη σύζυγό μου Βάλη και τα παιδιά μου, που ήταν πάντα εκεί πριν, μετά και αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των Μαραθωνίων.

Οι μοναδικοί φίλοι και συναθλητές των Σαββατοκύριακων, του καλοκαιριού και των τρεξιμάτων τη μέρα και τη νύχτα, έκαναν αυτό το ταξίδι μια μεγάλη χαρά και είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων.

Και ήμουν τόσο τυχερός που είχα πλήρη επιστημονική υποστήριξη από τον καλύτερο Προπονητή Νίκο Πολιά και την ομάδα του, τον Φυσικοθεραπευτή μας Κώστα Κουλίδη και τον Ορθοπεδικό Χειρουργό Γιάννη Τριανταφυλλόπουλο.

  2. Η δυνατή ομάδα NRSO

Η εκστρατεία αυτή δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη συνεχή υποστήριξη όλων των σπουδαίων συναδέλφων του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας του ΕΜΠ, του Κέντρου Ερευνητικής Αριστείας μας για την Οδική Ασφάλεια με παγκόσμια αναγνώριση, που επιμένουν σε επιστημονικά τεκμηριωμένες λύσεις για ασφαλέστερες μετακινήσεις παντού.

Και φυσικά, η επίσημη υποστήριξη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων ήταν μεγάλη τιμή και πρόσθετη ευθύνη για υψηλές επιδόσεις τόσο στην επιστήμη όσο και στους Μαραθωνίους.

  3. Οι βασικοί διεθνείς οργανισμοί

Ήταν τιμή μου να υποστηριχτώ και χαρά μου να ενώσω τις δυνάμεις μου με όλους τους βασικούς Διεθνείς Οργανισμούς οδικής ασφάλειας και κινητικότητας που πιστεύουν στη σημασία των ορίων ταχύτητας 30km/h ως βασική πολιτική για υγιείς και βιώσιμες πόλεις: ETSC, POLIS, ECTRI, UITP, FERSI, FEHRL, ERF, IRF, ECF, WALK21.

  4. Η παγκόσμια κοινότητα για την οδική ασφάλεια

Αλλά το πιο σημαντικό, η συνεχής και θερμή υποστήριξη της Παγκόσμιας Κοινότητας Οδικής Ασφάλειας μου έδινε τη δύναμη να συνεχίσω να τρέχω και να συνεχίσω να προωθώ τον μεγάλο μας σκοπό για χαμηλότερες και ασφαλέστερες ταχύτητες σε όλες τις πόλεις παγκοσμίως. Και είμαι τόσο ευγνώμων.

  Και το όμορφο ταξίδι συνεχίζεται ...

  Η ευδαιμονία είναι το υπέρτατο συναίσθημα αυτής της εκπληκτικής πρόκλησης, για το ότι μπορώ στην ηλικία μου να τρέχω καλά και να τερματίζω έναν Μαραθώνιο κάθε δύο - τρεις εβδομάδες και η μοναδική ικανοποίηση να βλέπω την παγκόσμια κοινότητα να ξεσηκώνεται για ασφαλέστερη, πιο αργή και πιο ήρεμη οδηγική συμπεριφορά.

  Σε αυτόν τον Μαραθώνιο των Μαραθωνίων έμαθα να είμαι πάντα σε φόρμα και έτοιμος για τον επόμενο αγώνα, οπότε, θα συνεχίσω να τρέχω Μαραθωνίους και θα επιμείνω στην προώθηση της ασφαλέστερης κινητικότητας παντού και για όλους. Και το όμορφο ταξίδι συνεχίζεται ...

  Δικτυακός τόπος εκστρατείας: georgeruns30x30.com

Βίντεο-ντοκιμαντέρ μικρού μήκους

Infographic κοινωνικού αντίκτυπου

Εμπειρίες Μαραθωνίων

Φωτογραφίες Μαραθωνίων

 

 


All the best!!

 

George Yannis

Professor

National Technical University of Athens

www.nrso.ntua.gr/geyannis

20 Νοε 2024

Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Τροχαίων Θυμάτων. Εκδήλωση στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

 









Η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α ΡΟΔΟΥ - Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας όπως πάντα από το 2006 τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Τροχαίων Θυμάτων στην Επιμνημόσυνη Δέηση Χοροστατοτούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ.Κυρίλλου στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Συμμετείχε η Μικτή Χορωδία Ρόδου υπό την Διεύθυνση του Μιχάλης Καλαεντζής.
Φίλοι & φίλες #οδηγοί σας παρακαλούμε σεβαστείτε τη δική σας ζωή και τις ζωές των άλλων με το να μην οδηγείτε #ποτέ παραβιάζοντας τον #ΚΟΚ
Κάθε #φωτογραφία στο banner λέει από μια ιστορία κατεστραμμένων οικογενειών όπου #αγαπημένα τους #πρόσωπα σκοτώθηκαν στους δρόμους μας. Σας ευχαριστούμε όλους εσάς που μας τιμήσατε με την παρουσία σας!!
 

12 Νοε 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Τροχαίων Θυμάτων των Ηνωμένων Εθνών!



 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Τροχαίων Θυμάτων των Ηνωμένων Εθνών

World Day of Remembrance for Road Traffic Victims

ΘΥΜΗΣΟΥ – ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ – ΔΡΑΣΕ 

H Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Τροχαίων Θυμάτων,  είναι μια παγκόσμια εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου. Αποτελεί μια δημόσια αναγνώριση των καταστροφικών επιπτώσεων που έχουν οι θάνατοι και οι τραυματισμοί από τροχαία στα θύματα, τις οικογένειές τους. Αυτή η ημέρα δεν είναι απλώς μια στιγμή περισυλλογής για όσους έχουν υποφέρει, αλλά μια συλλογική αναγνώριση που τιμά τη θλίψη τους και  επιβεβαιώνει ότι την απώλειά τους την μοιράζεται όλη η κοινωνία.

Προέλευση και εξέλιξη: Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης ξεκίνησε το 1993 από την αγγλική οργάνωση RoadPeace, ως απάντηση στην έλλειψη δημόσιας αναγνώρισης των τροχαίων θυμάτων, στα οποία, δεν είχε αφιερωθεί Ημέρα Μνήμης. Η ημέρα συγκέντρωσε γρήγορα διεθνή υποστήριξη και το 2005, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναγνώρισε επίσημα την Ημέρα Μνήμης προτρέποντας όλα τα κράτη μέλη και τη διεθνή κοινότητα να τηρήσουν αυτή την ημέρα και να επιστήσουν την προσοχή στις εκτεταμένες συνέπειες των τροχαίων. Υπενθυμίζοντας τόσο στις κυβερνήσεις όσο και στους πολίτες την κοινή ευθύνη για την πρόληψη των θανάτων και των τραυματισμών από τροχαίες συγκρούσεις.

Γιατί θυμόμαστε: Οι θάνατοι από τροχαίες συγκρούσεις δεν είναι «φυσιολογικοί» θάνατοι – είναι βίαιοι, ξαφνικοί και πρόωροι, δημιουργώντας ένα βαθύ τραύμα που επηρεάζει τις οικογένειες, τους φίλους και τις κοινότητες. Παγκοσμίως, σχεδόν 4.000 άνθρωποι σκοτώνονται καθημερινά σε τροχαία και εκατοντάδες χιλιάδες περισσότεροι τραυματίζονται. Ο συναισθηματικός και ψυχολογικός αντίκτυπος στους επιζώντες και τους πενθούντες δεν τελειώνει ποτέ.

Εορτασμός και αλληλεγγύη: Η Ημέρα Μνήμης είναι μια ημέρα αλληλεγγύης, φέρνοντας μαζί οικογένειες που πενθούν, επιζήσαντες των συγκρούσεων, ανθρώπους που αγωνίζονται για την μείωση της επικινδυνότητας του οδικού κινδύνου και το ευρύ κοινό στη Μνήμη.

Η Ημέρα Μνήμης επικεντρώνεται στα εξής: Θυμόμαστε όλους τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σοβαρά στους δρόμους. Επισημαίνουμε την συχνά ανεπαρκή νομική απάντηση για τους υπαίτιους των θανάτων και των τραυματισμών από τροχαίες συγκρούσεις.

Αγωνιζόμαστε για μεγαλύτερη υποστήριξη των θυμάτων των τροχαίων και των οικογενειών τους. Προωθούμε τεκμηριωμένες δράσεις για την πρόληψη και τελικά τον εκμηδενισμό των θανάτων και τραυματισμών από τροχαίες συγκρούσεις.

Αναγνωρίζουμε το κρίσιμο έργο των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των τροχαίων.

Το μήνυμα φέτος «ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΜΕΡΑ»  αφηγείται τις ιστορίες όταν οι τροχαίες συγκρούσεις σταμάτησαν ή άλλαξαν για πάντα την πορεία της ζωής του θύματος. Κάθε θύμα έχει τη δική του ιστορία ΕΚΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΜΕΡΑΣ, την οποία συγγενείς, φίλοι και γνωστοί τους κουβαλούν στη μνήμη τους. Η συναισθηματική φόρτιση εκείνης της μέρας είναι τόσο δυνατή που παραμένει στη μνήμη μας για πάντα. 



 
Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Τροχαίων Θυμάτων, είναι ένα παγκόσμιο γεγονός υψηλού προφίλ για να θυμηθούμε τα πολλά εκατομμύρια που έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί σοβαρά στους δρόμους του κόσμου και να αναγνωρίσουμε την ταλαιπωρία όλων των πληγέντων θυμάτων, οικογενειών και κοινοτήτων – εκατομμύρια προστίθενται κάθε χρόνο σε αμέτρητα εκατομμύρια που ήδη υποφέρουν.

Μια παγκόσμια έκκληση για αλλαγή: την Ημέρα Μνήμης εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε πολλές χώρες σε όλες τις ηπείρους. Στη Ρόδο 18 τώρα χρόνια πραγματοποιούνται εκδηλώσεις  για τη Π.Η.Μνήμης ( από το 2006).

●Στη Ρόδο: την Κυριακή 17 Νοέμβρη στον Ιερό Ναό του  Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στις 09:30  Επιμνημόσυνη Δέηση.

 Συμμετέχει η Μικτή Χορωδία Δήμου Ρόδου υπό την Διεύθυνση του Μιχάλη Καλαεντζή.

●Στην Αθήνα: εκδήλωση την Κυριακή 10 Νοεμβρίου στην πλατεία Κοτζιά στις 12.00. Συμμετέχει η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων.

●Στο Ηράκλειο Κρήτης: εκδήλωση την Κυριακή 10 Νοεμβρίου, μπροστα στην Βασιλική Αγίου Μάρκου στις 11πμ. Μετα το τέλος της συγκέντρωσης θα ακολουθήσει πορεία στην Παραλιακή. Συμμετέχει η Φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου.

●Στην Αλεξανδρούπολη: εκδηλώσεις καθημερινά από τις 11 μέχρι 16 Νοεμβρίου στη Βιβλιοθήκη του Δήμου. Στις 17 Νοεμβρίου Μνημόσυνο στην Μητρόπολη.

●Στη Θεσσαλονίκη: εκδήλωση την Κυριακή 24 Νοεμβρίου στην πλατεία Αριστοτέλους στις 12.00. Συμμετέχουν μπάντα δρόμου – θεατρική ομάδα με χάπενινγκ – σχήμα jazz.

Κανένας θάνατος και σοβαρός τραυματισμός στο δρόμο δεν είναι αποδεκτός!

                      ΘΥΜΗΣΟΥ – ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ – ΔΡΑΣΕ 

Πρωταρχικά αυτές οι εκδηλώσεις λειτούργησαν ώστε να συσπειρωθούν και να αποκτήσουν φωνή οι οικογένειες θυμάτων. Βέβαια δεν αρκεί να έχει κάποιος φωνή. Πρέπει να υπάρχει και κάποιος άλλος να τον ακούει. Και τέτοιος δεν υπήρξε.

Επισημαίνοντας τις βαθιές συνέπειες των τροχαίων συγκρούσεων, στοχεύουν στην προώθηση μιας παγκόσμιας αλλαγής στη στάση απέναντι στους τροχαίους τραυματισμούς. Οι κυβερνήσεις, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και το κοινό

καλούνται να αναλάβουν ουσιαστική δράση για την πρόληψη των τροχαίων συγκρούσεων, τη μείωση των τραυματισμών και τη διάσωση ζωών.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Τροχαίων Θυμάτων δεν είναι μόνο μια ημέρα

μνήμης για όσους έχασαν τη ζωή τους τραγικά, αλλά και μια ισχυρή υπενθύμιση της ανάγκης για συντονισμένη παγκόσμια δράση για να γίνουν οι δρόμοι ασφαλέστεροι. Είναι μια ημέρα δημόσιου προβληματισμού, αναγνώρισης και δέσμευσης για τη μείωση των θανάτων και των τραυματισμών από τροχαία συγκρούσεις.

Κανένας θάνατος και σοβαρός τραυματισμός στο δρόμο δεν είναι αποδεκτός!

 

Μερικά Βασικά Δεδομένα

  •          Περίπου 1.200.000 άνθρωποι σκοτώνονται ετησίως σε τροχαία δυστυχήματα.
  •           Οι τραυματισμοί από τροχαία είναι η κύρια αιτία θανάτου για παιδιά και νέους ενήλικες ηλικίας 5 έως 29 ετών παγκοσμίως.
  •          Περισσότεροι από τους μισούς θανάτους στο δίκτυο της κυκλοφορίας αφορούν ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου, συμπεριλαμβανομένων των πεζών, των ποδηλατών και των μοτοσικλετιστών.
  •           Η Ελλάδα κατέχει μια από τις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε θανάτους και τραυματισμούς από τροχαία.
  •          637 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στους ελληνικούς δρόμους το 2023 και άλλοι 441 το πρώτο οκτάμηνο του 2024 (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ).
  •           Περισσότεροι από 120 άνθρωποι χτυπήθηκαν και εγκαταλείφθηκαν από οδηγούς στους  ελληνικούς δρόμους το πρώτο δεκάμηνο του 2024 με αποτέλεσμα 12 απ αυτούς να χάσουν τη ζωή τους και πολλοί να μείνουν ανάπηροι.
  •           Με δικαστικές αποφάσεις, των δύο τελευταίων χρόνων, σε δράστες τροχαίων εγκλημάτων, επιβλήθηκαν χρηματικές ποινές 11 έως 12.5 χιλιάδων ευρώ για την αφαίρεση ζωής, ενώ δεν τους αφαιρέθηκε καν το δίπλωμα.

Σας περιμένουμε, την Κυριακή 17 Νοέμβρη στον Ιερό Ναό του  Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στις 09:30  Επιμνημόσυνη Δέηση. να συναντήσουμε όλες τις οικογένειες, τους φορείς για την πολύ ξεχωριστή εκδήλωσή μας για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Ηνωμένων Εθνών για τα Θύματα του δρόμου.