Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr10 Μαΐ 2010

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ και Η ΤΡΟΧΑΙΑ ΡΟΔΟΥ μοίρασαν 30 κράνη σε δικυκλιστές

Στην Πλατεία Κύπρου στις 7 Μαΐου 2010, η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ και η ΤΡΟΧΑΙΑ ΡΟΔΟΥ πραγματοποίησαν μια δράση καινοτόμο που αφορούσε τους μοτοσικλετιστές. Η δράση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της εορτής του Αγίου Χριστοφόρου, Προστάτης των Οδηγών , και της καθιέρωσης των « ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΕΙΩΝ»
Μοίρασαν τριάντα ( 30 ) κράνη σε δικυκλιστές
Στόχος αυτής της δράσης είναι η ασφάλεια για την οποία πρέπει να αισθάνεται ο οδηγός και ο συνεπιβάτης της μοτοσυκλέτας.
Θα πρέπει να γνωρίζουν οι δικυκλιστές, ότι το δίκυκλο επιβάλλει ένα διαφορετικό τρόπο κίνησης και ζωής. Θ πρέπει όμως να γνωρίζουν ότι η όποια συμπεριφορά τους μπορεί να προσδιορίσει σε μεγάλο βαθμό το χρονικό διάστημα που θα παραμείνουν αναβάτες του δικύκλου. Είναι δική τους απόφαση να μην περιορίσουν το χρόνο αυτό. Είναι στο χέρι τους να μην χάσουν για πάντα αυτή την απόλαυση.
Ας μη ξεχνάμε ότι οι δικυκλιστές είναι αυτοί που χάνουν τη ζωή τους περισσότερο στην άσφαλτο.
Η κυριότερη αιτία θανάτου σε δυστυχήματα με δίτροχα είναι το χτύπημα στο κεφάλι , Κ.Ε.Κ.
Οι δικυκλιστές ισορροπούν μόνο σε δύο τροχούς. Η ταχύτητα, η εύκολη ανατροπή, οι ακροβασίες, τα θεαματικά προσπεράσματα, είναι παγίδες θανάτου.
ΤΟ ΚΡΑΝΟΣ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ
ΤΟ ΚΡΑΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΖΩΗΣ
ΤΟ ΚΡΑΝΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΦΥΛΑΚΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΟΥ
Επιλέξετε αυτό που σας αρέσει:
α. Κλειστού τύπου, καλύπτει πλήρως το πρόσωπο, σαγόνι και κεφάλι από τον αέρα και σε περίπτωση ατυχήματος.
β. Ανοιχτού τύπου, καλύπτει το κεφάλι σε περίπτωση ατυχήματος. Προτιμάται από δικυκλιστές που ενοχλούνται με κλειστά κράνη ή έχουν κλειστοφοβία.
Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, στοχεύει να αφυπνίσει συνειδήσεις στην οδική ασφάλεια, να ευαισθητοποιήσει τους οδηγούς και να αποβάλλουν αντικοινωνικές συμπεριφορές ως χρήστες των οδών, να αποκτήσουν αίσθημα ευθύνης που αποτρέπει συμπεριφορές που θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους και τους γύρω τους.
Η ΤΡΟΧΑΙΑ ΡΟΔΟΥ, στοχεύει να πείσει τους οδηγούς ότι η παρουσία της συμβάλλει στην τήρηση του Κ.Ο.Κ, για όλους εκείνους τους οδηγούς που δεν έχουν αίσθημα ευθύνης για το τι μπορεί να προκαλέσουν στους εαυτούς τους, στους άλλους χρήστες των οδών.
Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ευχαριστεί τη ΒΑΚΑΡ Α.Ε η οποία μας προσέφερε τα 30 κράνη για αυτή την καινοτόμο δράση και είναι συνοδηγός μας και υποστηρικτής μας σε δράσεις για την οδική ασφάλεια.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

20 Φεβρουαρίου 2008, 13:20. Μία απλή απροσεξία είχε ως αποτέλεσμα την πλαγιομετωπική σύγκρουση της μοτοσυκλέτας μου με ΙΧ αυτοκίνητο. Παρόλο οι ταχύτητες ήταν μικρές, βρέφηκα 20 μέτρα μακρια από το σημείο σύγκρουσης. Όταν το κεφάλι μου προσεκρουσε στο κράσπεδο κατάλαβα τι θα μπορούσε να είχε πάθει αν δε φοραγα ένα καλό κράνος. ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΚΡΑΝΟΣ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ, ΟΠΩΣ ΕΣΩΣΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ. Σε ευχαριστώ SHOEI.