Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr11 Ιουν 2012

5 Ιουνίου 2012: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμμετείχε δυναμικά στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου στο πάρκο του Ροδινιού που οργάνωσε για 2η χρονιά το κίνημα « Πρωτοβουλία Δωδεκανησίων » Αποδείχτηκε περίτρανα στην πράξη ότι το Ροδίνι έχει δυναμική, μπορεί να ζήσει αυτοδιαχειριζόμενο και αυτοχρηματοδοτούμενο. Μπορεί να αποτελέσει πολυχώρο ανάπτυξης και πολιτιστικής ανανέωσης.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν  στις 10 το πρωί και τελείωσαν  στις 12 το βράδυ και κράτησαν χαρούμενους ανθρώπους, όλων των ηλικιών.

Μια εκδήλωση με συνεχή προσέλευση, με άφθονη και αυθόρμητη εθελοντική προσφορά, με δρώμενα επιμορφωτικά και διαδραστικά για τα παιδιά, με ένα σκοπό και ένα σημαντικό μήνυμα που θέλαμε να περάσουμε ζωντανά  από στόμα σε στόμα. και από συμπολίτη σε συμπολίτη μας για την ασφαλή-οικολογική οδήγηση χρησιμοποιώντας είτε με το αυτοκίνητο ή με το ποδήλατο.

Στήσαμε το περίπτερό μας και τον ασφαλτοτάπητα και η υπεύθυνη του Διαδραστικού  προγράμματος « Κυκλοφορώ με Ασφάλεια» κ. Φλώρα Πολυταρίδη το παρουσίασε εκπαιδεύοντας  τους μικρούς αυριανούς υποψήφιους οδηγούς, με την βοήθεια και την παρουσία  των μελών μας Παπαχριστοφή Δέσποινας, Μπακάλη Μάνου και Βαρέλη Αντώνη.

Συζητήσαμε με τους επισκέπτες για την οδική ασφάλεια, ανταλλάξαμε απόψεις και καταλήξαμε σε κοινή διαπίστωση ότι η αρωγή του κράτους από μόνη της δεν είναι αρκετή καθώς και  την  παντελή απουσία του.

Σε αυτή την κοινή διαπίστωση συμφωνήσαμε ότι απαιτείται η ευαισθητοποίηση του πολίτη και η ασφαλής μετακίνηση εξαρτάται από την συνεργασία του οδηγού, οχήματος και δρόμου.

 Ευθύνη όλων μας είναι η Οδική Ασφάλεια: ευθύνη, είναι αυτή που έχει να κάνει με την κίνησή μας ως πεζοί, ως οδηγοί κάποιου οχήματος, ως συνεπιβάτες, ως μελετητές σχεδίασης οδικών έργων, ως εργολάβοι οδικών έργων, ως φορείς υλοποίησης των εκτελούμενων οδικών έργων, των πολιτειακών φορέων αλλά και της ίδιας της πολιτείας προς το μεγάλο αριθμό νεκρών από τροχαία δυστυχήματα.

Πιστεύουμε στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση όλων και αυτό επιχειρούμε υπεύθυνα με σταθερά βήματα, δομούμε αθόρυβα προσπάθειες και προσδοκίες που τείνουν να ωφελούν τον καθένα από εμάς.

Με την ευκαιρία θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια ενημέρωσης και επικοινωνίας μαζί σας.Οδηγείτε με Ασφάλεια.

Καλές Διαδρομές      


Δεν υπάρχουν σχόλια: