Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr16 Ιουν 2012

Οδική ασφάλεια σε περίοδο οικονομικής κρίσης: οι εισηγήσεις στην ημερίδα του ΤΕΕ

 - Στις 6 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η Ημερίδα του ΤΕΕ (Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας) με θέμα “Πρωτοβουλίες – Δράσεις Οδικής Ασφάλειας σε περίοδο οικονομικής κρίσης” :
 
Εντυπωσιακή επιστημονική μεθοδολογία και επάρκεια στην αναλυση των θεμάτων απο πολλες διαφορετικες οπτικες γωνίες. Ακομα μια αποδειξη πως στη χώρα υπάρχει το επιστημονικό δυναμικό που ταυτοχρονα διαθέτει και τις ηθικές δυνάμεις για να  προσφέρει στο σύνολο. Αλλά η πολιτεία, ούτε το ακούει ούτε το βλέπει. (To TEE κατα νομο είναι επισημος σύμβουλος του κράτους). 
Προφανως άλλες επιστήμες πρέπει να αναλυσουν πως εχουμε βρεθεί σ αυτη την κατασταση οπου κράτος και κοινωνία να μοιάζουν με δυο παράλληλα σύμπαντα. 
Θα επανελθουμε αναλυτικοτερα για την ημεριδα. Να σημειωσουμε και δυο αρνητικά: α) μικρη συμμετοχή πληρως ανατιστοιχη με την σημασία του θεματος και τον κοπο των οργανωτων και των ομιλητων β) η απογοητευτική τοποθετηση του εκπροσωπου της Ενωσης Δικαστων και Εισαγγελέων:”το τροχαίο είναι αμέλεια”. 40.000 θανατοι και υπερδιπλασιοι βαρια τραυματιες (βασικα νέοι) απο το 1990 μεχρι σημερα σ αυτη τη μικρη χωρα αποτελούν “ατυχήματα”. Κανένας προβληματισμός  για τον αν κατι πρέπει να αλλάξει και στον τομέα δικαιοσύνη.
-Το μεγάλο συν πάντως ειναι η διάθεση των οργανωτων να κρατησουν ανοιχτο το θεμα σε συνεργασία με την κοινωνια, τους ευαλωτους χρηστες του οδικου δικτυου και τις συλλογικοτητες που αγωνιζονται για την οδικη ασφάλεια και τα θύματα των τροχαίων. 
                                                 ” SOS Tροχαία Εγκλήματα”
-Δείτε παρακάτω τις περισσότερες από τις εισηγήσεις:
Εισήγηση της Οργανωτικής Επιτροπής 
Πρωτοβουλίες-Δράσεις Οδικής Ασφάλειας σε περίοδο οικονομικής κρίσης
Σέργιος Λαμπρόπουλος
Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Βελτίωσης Ασφάλειας Ελληνικού Οδικού Δικτύου
Ιωάννης Λαζαρίδης
Όχημα και άνθρωπος
Στράτος Γεωργιόπουλος
Το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο
Παναγιώτης Παπανικόλας-Ιωάννης Φρέρης
Λειτουργία έργων παραχώρησης και Οδική Ασφάλεια- Η οδός της σύμπραξης με τον πολίτη (Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου)
Σαμουήλ Αμάρ
Σύστημα Άμεσης Πληρωμής (Φιλικός Διακανονισμός)
Γιώργος Γιαννής
Παρακολούθηση των ατυχημάτων
Ευάγγελος Μπεκιάρης
Προτεινόμενες δράσεις προαγωγής της οδικής ασφάλειας χαμηλού κόστους και υψηλής απόδοσης
Φαίδων Καρυδάκης
Μια πεζογέφυρα στην Κηφισίας, πάνω από το Πέρασμα του Σόλωνα
Νίκος Ποριώτης
Οδική ασφάλεια στην Ελλάδα. Η συμβολή της ΕΛΠΑ και οι προτάσεις της
Νίκος Ηλιού
Θέσεις των Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων
οφία Βαρδάκη
Εγχειρίδιο για την ασφαλή οδήγηση των ηλικιωμένων οδηγών
Κυριάκος Φουρνιάδης 
Ηλεκτρονική παρακολούθηση πληροφοριακών συστημάτων

Η Πρόεδρος της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμμετείχε στην Ημερίδα του ΤΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: