Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















21 Ιουλ 2013

Η οδική ασφάλεια πρέπει να αναχθεί σε κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα.

Τίποτα δεν είναι ανώτερο από την ανθρώπινη ζωή. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να την αφαιρεί ή να την καταστρέφει. Το ζήτημα της Οδικής Ασφάλειας αφού δεν αντιμετωπίστηκε χθες θα πρέπει να αντιμετωπιστεί Τώρα.
Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν τρία χρόνια και να υπάρξουν πάνω από τρεις χιλιάδες νεκροί στους ελληνικούς δρόμους για να συναντηθούν οι αρμόδιοι για την επίλυση του προβλήματος Οδική Ασφάλεια μεταξύ τους, και αυτό μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας που ανησύχησε…
Στη Ρόδο, στην κοιτίδα του πολιτισμού, του τουρισμού, πλήρης απαξίωση…. 
Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης (προκαθήμενος της Διυπουργικής Επιτροπής), στην παρέμβασή του, χαιρέτησε την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υπογράμμισε ότι : «είναι αναγκαίο να επιταχύνουμε τις κινήσεις μας, να τις συντονίσουμε ακόμη περισσότερο. Βεβαίως υπάρχει οικονομική κρίση που όλους μας απασχολεί, αλλά την ίδια στιγμή το ζήτημα της ασφάλειας στους δρόμους και των τροχαίων δυστυχημάτων και ατυχημάτων είναι μείζονος σημασίας»’
Όταν δεν υπήρχε οικονομική κρίση ποιος νοιάστηκε για την οδική ασφάλεια, όπως  για έργα που ξεκίνησαν  και που είναι ημιτελή εδώ και χρόνια ειδικά στη Ρόδο «παγίδες θανάτου», που δεν  παραδόθηκαν ή παραδόθηκαν ημιτελή,  εμείς ρωτάμε και απάντηση δεν έχουμε πάρει και δεν ξέρουμε αν θα πάρουμε…
«Η πολιτική βούληση είναι απαραίτητη στο υψηλότερο κυβερνητικό επίπεδο για την εξασφάλιση κατάλληλης νομοθεσίας για την οδική ασφάλεια και την αυστηρή εφαρμογή των νόμων, με τους οποίους όλοι πρέπει να συμμορφώνονται,”  λέει γενική διευθύντρια του Π.Ο.Υ δρ Μάργκαρετ Τσαν. “Αν αυτό δεν μπορέσει να εξασφαλιστεί, οι οικογένειες και οι κοινότητες θα συνεχίσουν να θρηνούν θύματα, και τα συστήματα υγείας θα συνεχίσουν να φέρουν το κύριο βάρος των τραυματισμών και αναπηριών λόγω των τροχαίων.”
Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ρωτά ποια πολιτική βούληση, ποια κοινωνική ευαισθησία, διαφαίνεται στον ορίζοντα, στην πόλη μας στο νησί της Ρόδου.
«Η παγκόσμια έκθεση για την κατάσταση στην οδική ασφάλεια 2013 χρησιμεύει, ως μια ισχυρή προειδοποίηση προς τις κυβερνήσεις για το τι πρέπει να γίνει για να προστατεύσει όλους τους χρήστες των δρόμων. Οι θάνατοι και οι τραυματισμοί από τροχαία μπορούν να προληφθούν», λέει ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, Δήμαρχος της Νέας Υόρκης…
Ο δικός μας Δήμαρχος , ο δικός μας  Περιφερειάρχης πως απαντούν, τι λένε επί της ουσίας του προβλήματος,  πως προστατεύουν τους χρήστες των δρόμων του νησιού μας;
Στην πόλη μας στην ναυαρχίδα του τουρισμού, στον εθνικό και επαρχιακό οδικό άξονα, στις δημοτικές ενότητες του  Καλλικρατικού Δήμου, πολλά γιατί…. για την οδική ασφάλεια
Γιατί; Γιατί…; Μα γιατί….;  δεν υπάρχουν πεζοδρόμια, δεν υπάρχουν διαβάσεις, δεν υπάρχουν σημάνσεις, δεν υπάρχουν  σηματοδότες, δεν υπάρχει φωτισμός, δεν υπάρχουν πληροφοριακές πινακίδες, ρυθμιστικές πινακίδες, πινακίδες αναγγελίας κινδύνου ή αν υπάρχουν ξεθωριασμένες και περισσότερα προβλήματα δημιουργούν παρά ενημέρωση κάνουν,  πινακίδες  πίσω από τα δένδρα,  οι ενημερωτικές πινακίδες περισσότερα προβλήματα δημιουργούν παρά ενημέρωση κάνουν, οι διαφημιστικές πινακίδες παραμένουν και αυξάνονται ποιοι δεν θέλουν να απομακρυνθούν, τα στέγαστρα των στάσεων, ενώ έχει λήξει η σύμβαση με τον ιδιώτη συνεχίζονται οι διαφημίσεις,  καταλαμβάνουν το πεζοδρόμια και περιορίζουν την χρήση του πεζοδρομίου από τους πεζούς και των ΑΜΕΑ, οι οριζόντιες και κατακόρυφες σημάνσεις θυμίζουν μεσοπόλεμο και το  υλικό διαγράμμισης ακατάλληλο, εξαφανίζεται μετά από λίγα 24ωρα, οι πρόσφατες μελέτες  για την αντιμετώπιση  του κυκλοφοριακού προβλήματος επιβάλλονται χωρίς τη συνολική αξιολόγηση και ιεράρχηση του οδικού δικτύου της πόλης, οι νησίδες στους κόμβους είναι εκτός προδιαγραφών και δημιουργούν κινδύνους τόσο στα οχήματα όσο και στους πεζούς,  οι φθορές μετά από ατυχήματα των στηθαίων ασφαλείας παραμένουν υπενθυμίζοντας στον οδηγό το ατύχημα ή το δυστύχημα, μεγάλο μήκος αυτών χωρίς ανακλαστικές ταινίες και κρύβονται από τα ξερά χόρτα. Οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται, μετά από συνεχείς πιέσεις και  είναι αποσπασματικές. Δεν υπάρχει μόνιμη , συνεχής, άμεση και αποτελεσματική φροντίδα.
Το 2012 η Ρόδου-Λίνδου από το 4Ο χλμ ως το 20ο χλμ συμπεριλαμβάνεται στους επικίνδυνους οδικούς άξονες της Ελλάδας, με έργα που ξεκίνησαν  το 2010 και ακόμη δεν έχουν τελειώσει με κάκιστη σήμανση οδικών έργων.
Το οδικό δίκτυο αφήνεται στην τύχη του μαζί με τους χρήστες του, οι οποίοι, όμως καλούνται να πληρώνουν συνεχώς περισσότερα, πολλές φορές με τίμημα  την ίδια την ΖΩΗ τους. Πρέπει να σταματήσει η υποκριτική στάση όλων.
Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ,  έχει ζητήσει τόσο από τον Δήμαρχο όσο και από τον Περιφερειάρχη τη σύσταση Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας ή Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας  , η οποία να έχει και το ειδικό ανθρώπινο δυναμικό, και τα μέσα και τα κονδύλια, για τον έλεγχο, για τις άμεσες και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο με σκοπό την συντήρησή του, από τις αστοχίες ή τις φθορές στα γεωμετρικά στοιχεία, την άσφαλτο, τις σημάνσεις, τα στηθαία ασφαλείας κλπ.
Πιστεύουμε ότι  δεν πρόκειται να λυθεί με επάρκεια το πρόβλημα της οδικής ασφάλειας αν δεν επιδείξουν το κοινωνικό και πολιτικό ενδιαφέρον τους με δεδομένο ότι  οι φορείς χάραξης πολιτικής να αναγνωρίσουν την ευαλωτότητα των χρηστών κατά την κατασκευή δρόμων και τον σχεδιασμό μέτρων οδικής ασφάλειας, σύμφωνα με τη θέση 3 του Π.Ο.Υ
Είμαστε αποδέκτες αιτημάτων συμπολιτών μας για όλα αυτά που καταγράψαμε πιο πάνω,  αποστέλλοντας μηνύματα με το χαρακτηριστικό τίτλο SOS.
Στόχος της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ είναι: η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας και τη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων, εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση και ευαισθησία για να κατανοήσουν την σοβαρότητα του προβλήματος οδικής ασφάλειας,.
Ας λάβουμε υπόψη  ότι οι δρόμοι φτιάχτηκαν για να ενώνουν τους ανθρώπους και όχι  οι ίδιοι οι δρόμοι να τιμωρούν με θάνατο τον χρήστη σε μια  λάθος συμπεριφορά του σύμφωνα με τον ΚΟΚ. 
Καλούνται οι τοπικές Αρχές να δείξουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους στο ζήτημα της  οδικής ασφάλειας
 Καλείται η Δημοτική Αρχή το Δημοτικό Συμβούλιο και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τις αντίστοιχες υπηρεσίες τους ,να προωθήσουν διαδικασίες για την κατάρτιση σχεδίου «οδικής ασφάλειας» της πόλης μας  στο νησί της Ρόδου, λαμβάνοντας υπόψη τα καταγγελλόμενα από την ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ.
Διεκδικούμε την άμεση υιοθέτηση δέσμης μέτρων  που  θα τηρηθούν με συνέπεια και σε χρονικό βάθος. 
logo gia to site
Κοινοποίηση
Κ. Κων/νο Μπούτσικο, Εισαγγελέα Πρωτοδικών                                                   
Κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου                                               
 Κ. Στάθη Κουσουρνά, Δήμαρχο Ρόδου                                                                    
 Κ. Μιχάλη Χριστοδούλου, Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών                                
Κ. Ευστράτιο Καρίκη, Αντιδήμαρχο Διοίκησης

Δεν υπάρχουν σχόλια: