Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















10 Απρ 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Προς τους Έλληνες Ευρωβουλευτές:

Ζητάμε την υποστήριξή τους  για ένα στρατηγικό στόχο  μείωσης των σοβαρών  τραυματισμών  από τροχαίες συγκρούσεις σε επίπεδο ΕΕ .




Τον Ιούνιο του 2015, ο Jean-Claude Juncker, απέρριψε επίσημα την πρόταση που είχε επανειλημμένα διατυπωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άλλους φορείς για την υιοθέτηση ενός στόχου μείωσης των σοβαρών τραυματισμών από τις τροχαίες συγκρούσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βασικό επιχείρημα του ήταν η «έλλειψη αξιόπιστων στοιχείων».
Η τραγελαφική κατάσταση όπου στην Ευρώπη, την ασφαλέστερη συγκριτικά ήπειρο σε επίπεδο οδικής ασφάλειας και με τις πλέον αναπτυγμένες υπηρεσίες περίθαλψης να μην «μπορεί» να υιοθετηθεί ένας κοινός ορισμός του «σοβαρά τραυματία» και σαν βάση δεδομένων για τους θανάτους και τους τραυματισμούς στο οδικό δίκτυο να χρησιμοποιούνται τα στοιχεία της αστυνομίας και όχι των υπηρεσιών υγείας φυσικά υποσκάπτει την αξιοπιστία των στοιχείων. Όμως είναι προκλητικό αυτοί που έχουν επιβάλει αυτήν την κατάσταση να την χρησιμοποιούν ως επιχείρημα για να αρνηθούν να αλλάξει οτιδήποτε.
Μια διαπαραταξιακή ομάδα ευρωβουλευτών με επικεφαλής την Olga Sehnalová ξεκίνησε μια προσπάθεια για να ξανατεθεί το πρόβλημα  συλλέγοντας υπογραφές συναδέλφων τους (απαιτείται να υπογράψει η πλειοψηφία). Μέχρι τώρα το σχετικό αίτημα έχουν υπογράψει πάνω από 100  ευρωβουλευτές.
Στις 17 Μαρτίου οι οργανώσεις μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων (FEVR) στην Ελλάδα έστειλαν στους έλληνες ευρωβουλευτές την παρακάτω έκκληση για προσυπογραφή της δήλωσης.
Μέχρι την Κυριακή 20 Μαρτίου είχαν απαντήσει ότι είχαν ήδη υπογράψει το κείμενο οι Ε. Βόζεμπεργκ, Σ. Σακοράφα,ο Γ. Κύρτσος, ο κ. Κούλογλου και η κ. Σπυράκη. Ελπίζουμε  μέχρι τις 18 Απριλίου που λήγει η προθεσμία αν προστεθούν και άλλοι αν και στην πρωτοπόρο σε παραγωγή τραυματιών από τροχαία χώρα μας μάλλον θα περίμενε κανείς να το έχουν υπογράψει  όλοι.

Προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου                                   
ΘΕΜΑ: Ζητάμε την υποστήριξή σας για ένα στρατηγικό στόχο  μείωσης των σοβαρών  τραυματισμών  από τροχαίες συγκρούσεις σε επίπεδο ΕΕ .
Υπογράψτε την  γραπτή δήλωση αριθμός 0004/2016 του ΕΚ.                
 Σας γράφουμε για να  ζητήσουμε  την υποστήριξή σας στην υιοθέτηση ενός  στρατηγικού στόχου  μείωσης των σοβαρών τροχαίων τραυματισμών  σε επίπεδο Ευρωπαϊκής  Ένωσης υπογράφοντας την  γραπτή δήλωση αριθμός 0004/2016 του ΕΚ.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στην Ελλάδα 793 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους  και 1,082 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά σε τροχαίες συγκρούσεις  το 2014. Από το 2010 ο αριθμός των ανθρώπων που τραυματίστηκαν σοβαρά στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης  έχει μειωθεί μόλις 1,6%, ενώ  την ίδια περίοδο η  μείωση του αριθμού των θανάτων από τροχαία ήταν  18% .
Πέρυσι δυστυχώς ο αριθμός των σοβαρά τραυματιών  αυξήθηκε, περισσότερο από 3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος,  με τουλάχιστον 203,500 ανθρώπους να τραυματίζονται και να αλλάζει δραματικά η ζωή τους.
 Η ιδιαίτερη αξία ενός ξεχωριστού  στόχου  για τη μείωση των σοβαρών τραυματισμών συμφωνήθηκε πριν από πέντε χρόνια και από  τα τρία κύρια θεσμικά όργανα της ΕΕ. Προτάθηκε το 2010 στη Λευκή Βίβλο των Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και στη συνέχεια υποστηρίχτηκε από τα κράτη μέλη.  Στην  ψηφοφορία στις 9 Σεπτεμβρίου για την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής πολιτικής μεταφορών από το 2011, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επανέλαβε επίσης το παλαιότερο αίτημα για «ταχεία υιοθέτηση του στόχου  μείωσης, μέχρι το 2020 κατά 40% του αριθμού των ανθρώπων που τραυματίζονται σοβαρά, σε συνδυασμό με μια πλήρως αναπτυγμένη στρατηγική της ΕΕ». 
 Ένας στόχος  τελικά αναμενόταν  να υιοθετηθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, σύμφωνα με την υπόσχεση «συντόμως» στην  Ανακοίνωση Τύπου της Επιτροπής στις  24 Μαρτίου 2015. Αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οπισθοχώρησε, και τώρα είναι ασαφές πότε  θα ορίσει το στόχο.
Οι στόχοι της ΕΕ για την μείωση των  θανάτων από τροχαίες συγκρούσεις ήταν μια σημαντική κινητήρια δύναμη για τις δραματικές μειώσεις που έχουμε δει σε πολλές χώρες της Ευρώπης από το 2000 μέχρι και σήμερα.   Ένας στόχος μείωσης των σοβαρών  τραυματισμών από τροχαία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ένα απλό, φθηνό, μη αμφιλεγόμενο και αναγκαίο βήμα.  Επιπλέον, υπάρχει ένας ισχυρός  οικονομικός λόγος για δράση. Υπολογισμοί  του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου  Ασφάλειας  των Μεταφορών εκτιμούν ότι, εάν όλοι οι σοβαροί τραυματισμοί  που καταγράφηκαν  το 2010  είχαν αποφευχθεί, τα οφέλη για την κοινωνία θα ήταν περισσότερα από 50 δις ευρώ αυτό το έτος. Σας είναι γνωστές οι τεράστιες δυστυχώς  διαστάσεις που έχει το ζήτημα των τροχαίων συγκρούσεων και των θυμάτων τους στην χώρα μας.  
Σας παρακαλούμε να στηρίξετε με  την υπογραφή σας την  γραπτή δήλωση αριθμό 0004/2016 για να θεσπιστεί ένα νέος Ευρωπαϊκός στόχος για τους σοβαρούς τραυματισμούς από τα τροχαία ( προθεσμία έως 18 Απριλίου). Οι γραπτές δηλώσεις μπορούν να υπογραφούν προσωπικά στο Στρασβούργο στο γραφείο LOW T02024  ή στις Βρυξέλλες PHS 02A049 ή ηλεκτρονικά με το συνημμένο έντυπο από το δικό σας e- mail προς :  WritDeclSign@europarl.europa.eu

Με εκτίμηση
Για τις ελληνικές οργανώσεις –μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων  (FEVR)
Ελένη Καρύδη, πρόεδρος ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου
Γιώργος Κουβίδης, πρόεδρος Πανελλαδικού Συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα»

Δεν υπάρχουν σχόλια: