Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr11 Οκτ 2017

Άφωνοι μπροστά στο έγκλημα

Τρια μέλη μιας οικογένειας έχασαν την ζωη τους σήμερα 9 Οκτώβρη στην παλαια εθνικη οδο στο ύψος του Καραβόμυλου Λαμίας  όταν το ΙΧ   με οδηγό τον  55χρονο εκπαιδευτικό τον 84χρονο ιερέα πατέρα του στη θέση του συνοδηγού την 82χρονη μητέρα του στο πίσω κάθισμα  συγκρούστηκε με απορριματοφόρο σε ένα συμβάν που εμπλέκεται και τρίτο αυτοκίνητο.(ΕΔΩΤραγωδία στη Φθιώτιδα: Ξεκληρίστηκε οικογένεια σε σφοδρό τροχαίο
Λίγες μέρες πριν στις 25 Σεπτέμβρη στην παλαιά εθνική οδό Πατρών Πύργου άλλη μια τριμελής οικογένεια τραυματίστηκε βαριά μετά από σύγκρουση δυο ΙΧ με αποτέλεσμα των επιτόπου θάνατο της 49χρονης μητέρας, τον θάνατο του πατέρα δεκαπέντε μέρες μετά στο νοσοκομείο και τον τραυματισμό της 19χρονης κόρης. Άμεση επίπτωση των παραπάνω  ένα έμφραγμα  της μητέρας/γιαγιάς/πεθεράς. (ΕΔΩ)
Τα πολύνεκρα/οικογενειακά αυτά δυστυχήματα αποτελούν βέβαια μονο την κορυφή του παγόβουνου, μια και είναι από τα λίγα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Μεμονωμένοι θάνατοι δεν αξίζουν πλέον για τα ΜΜΕ ούτε καν τα περίφημα πέντε λεπτά δημοσιότητας.
Αλλά το θέμα μας δεν είναι  τα ΜΜΕ.
Γι όλα αυτά τα συμβάντα που από το καλοκαίρι με το διπλό φονικό έξω από το Πολυτεχνείο Κρήτης δημιουργούν μια ανατριχιαστική πραγματικότητα πλήρως αναντίστοιχη προς την «αισιοδοξία των στατιστικών» κανείς αρμόδιος δεν ένιωσε την ανάγκη να μιλήσει;
Οι τετριμμένες- τυποποιημένες ανακοινώσεις της Τροχαίας είναι η απάντηση της Πολιτείας σ αυτό το διαρκές έγκλημα;
Θάταν παράδοξο να περιμέναμε κάποιο ή κάποια μέτρα από κάποιο Υπουργείο μετά απ όλα αυτά.
Αλλά ούτε μια λέξη;
Άφωνοι μπροστά στο έγκλημα;
Άραγε από λύπη ή από αμηχανία;.
Ή μήπως έκλεισε η φωνή τους από τις πολλές ομιλίες σε εγκαίνια;
 Πηγή: https://sostegr.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: