Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr7 Φεβ 2018

ΗΜΕΡΙΔΑ Κυκλοφοριακής Αγωγής-Οδική Ασφάλεια στη Λέρο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο νησί μας, την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018, Ημερίδα με θέμα «Κυκλοφοριακή Αγωγή – Οδική Ασφάλεια στη Λέρο».
Η Ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Λέρου σε συνεργασία με την Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής και έλαβε χώρα στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Λακκίου, ενώ περιελάμβανε ενημέρωση των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων του νησιού, από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής και την ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου. Μέλη της ΕΥΘΥΤΑ μάλιστα, παρουσία της κυρίας Καρύδη Ελένης, υλοποίησαν εκπαιδευτικά προγράμματα Κυκλοφοριακής Αγωγής στα Γυμνάσια και Λύκεια του νησιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκλεκτοί προσκεκλημένοι, τους οποίους και ευχαριστούμε. Ανάμεσά τους ήταν ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κύριος Ν. Ράπτης από Ρόδο, ο αναπληρωτής Αστυνομικός Διευθυντής Κω, κύριος Δ. Καπανδρίτης, ο Βουλευτής του νομού μας, κύριος Δ. Γάκης, ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος κύριος Χρ. Μπάρδος από Ρόδο, ο Δήμαρχος Λειψών κύριος Φ. Μάγγος, ο κύριος Γ. Καμίτσης, μέλος του Εμπορικού Επιμελητηρίου από Πάτμο. Επίσης χαιρετισμό απέστειλε με επιστολή του ο Βουλευτής κύριος Μ. Κόνσολας.
Από Λέρο επίσης, παραβρέθηκαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος, ο Δήμαρχος Λέρου κύριος Μ. Κόλιας και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Έπαρχος Καλύμνου κύριος Ι. Θεμέλαρος, ο Λιμενάρχης Λέρου κύριος Δ. Μπότσης, ο Διοικητής της ΥΝΤΕΛ κύριος Αντ. Καραουλάνης, η Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Λέρου κυρία Αθ. Κουτσοδόντη, η Διοικήτρια του Νοσοκομείου κυρία Σαρικά, ο Προϊστάμενος των Γ.Α.Κ. κύριος Γ. Τραμπούλης, εκπαιδευτικοί του νησιού, πολλοί και εκλεκτοί συμπολίτες μας.

Θέλω να ευχαριστήσω όμως ξεχωριστά όσους συνέβαλαν για να πραγματοποιηθεί αυτή η ημερίδα:
▪Τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής, κύριο Γεώργιο Ουρσουζίδη, για την άμεση ανταπόκρισή του στο κάλεσμά μας.

▪Τον Βουλευτή του νομού μας, κύριο Δ. Γάκη, που στάθηκε αρωγός από την πρώτη στιγμή αποδεικνύοντας ότι η κοινή αγάπη για τον τόπο και τους συμπολίτες μας και δη για τους νέους, μάς ενώνει και είναι πέρα και πάνω από τις όποιες πολιτικές αποχρώσεις.
▪Τον Δήμαρχο Λέρου, για την άψογη συνεργασία και την ουσιαστική στήριξή του… χωρίς την οποία, ίσως να μην είχε υλοποιηθεί αυτό το δύσκολο εγχείρημα.
▪Τον Αστυνομικό Διευθυντή Κω, κύριο Κ. Κοκορόσκο και τον Διοικητή της Τροχαίας Κω, κύριο Β. Πλατώνη, για την αμεσότητα και την ειλικρινή διάθεση να συμβάλλουν με τις πολύτιμες γνώσεις τους στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.
▪Την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ιδιαίτερα τον κύριο Χρ. Μπάρδο, που έσπευσε να στηρίξει την όλη προσπάθεια με την πολύτιμη για εμάς εμπειρία του.
▪Την κυρία Ελ. Καρύδη και την ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου, γιατί είναι πάντα κοντά στα παιδιά μας, κοντά στα σχολεία μας, δίνοντας ξεχωριστά μαθήματα ζωής!!!!
▪Τους μαθητές και τους καθηγητές του ΕΠΑΛ, που με πολλή όρεξη και μεράκι συμμετείχαν εποικοδομητικά στην Ημερίδα παρουσιάζοντας προσωπική δουλειά τους, με τρόπο πραγματικά ουσιαστικό.

▪Τον Μοτοσυκλετιστικό Όμιλο Λέρου, που με ξεχωριστή ευαισθησία και εντυπωσιακή προθυμία έτρεξε από την πρώτη κιόλας στιγμή και βοήθησε σημαντικά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της Ημερίδας.
Η βοήθεια όλων ήταν πολύτιμη!!!!

Αικατερίνη Εμμανουήλ
Δημοτική Σύμβουλος – Υπεύθυνη συντονισμού και οργάνωσης της Ημερίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια: