Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr3 Απρ 2018

Να πίνεις και να οδηγείς

Να πίνεις και να οδηγείς.
Δύο πινάκια πριν από εμένα σήμερα στην Ευελπίδων εκδικάστηκε τυπική, συνήθης υπόθεση οδήγησης υπό την επήρεια αλκοολ.
Ένας άνδρας γύρω στα 40 ήπιε λίγο παραπάνω προ πενταετίας, έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και πέρασε στο αντίθετο ρεύμα. Στην αίθουσα μπήκε, για να καταθέσει, ο τύπος που δέχθηκε τη συνέπεια της απόφασης του ως άνω.

Καθισμένος σε αναπηρικό καροτσάκι χωρίς πόδια πια, ο 26χρονος τότε παθών και ες αεί πάσχων, προσπάθησε να περιγράψει τη σύγκρουση από την οποία η ζωή του βγήκε μη αναστρέψιμα αλλαγμένη.

Με ένα κρανίο παραμορφωμένο από τα εκατοντάδες ράμματα κι ένα σώμα τσακισμένο από τα 23 πολύωρα χειρουργεία στα οποία έχει υποβληθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, επιχείρησε να αποτυπώσει λεκτικά το πώς επηρεάστηκε η καθημερινότητά του από μια στιγμιαία επιλογή ενός άγνωστου σε αυτόν ανθρώπου.
Από την απώλεια συντρόφου και δουλειάς έως τη βαριά κατάθλιψη και τις απόπειρες αυτοκτονίας, τη σεξουαλική ανικανότητα και τη μερική παραμόρφωση προσώπου έως την ολική αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης λόγω σταδιακής παράλυσης και των άνω άκρων από τη βλάβη της σπονδυλικής στήλης.
Μεγάλη σιωπή έπεσε στο ακροατήριο, κοιταζόμαστε όλοι με τρομερή αμηχανία, άπαντες ντρεπόμαστε χωρίς ακριβή επίγνωση του γιατί, μα και δίχως παντελή άγνοια, μεγάλη επιθυμία υπήρχε να τελειώσει το μαρτύριο της κατάθεσης αυτής, για να μπορέσουμε να καταπιούμε το πώς γίνεται από μια ηλίθια, εγκληματικά ηλίθια πράξη, να οδηγήσουμε ένα άλλο πρόσωπο σε αυτό το άφατο μαρτύριο- περνούσαν τα λεπτά, δεν περνούσε η συνειδητοποίηση.

Να πίνεις και να οδηγείς. Αν είσαι έτοιμος να κουβαλάς μια τέτοια εικόνα μέσα σου για πάντα (με το «για πάντα» να αποκτά υλική υπόσταση στέρεη, τσιμεντωμένη, όχι τα «θα σ’ αγαπώ για πάντα» μπροστά από ιερείς και περιχαρείς κουμπάρους, ηλιοβασιλέματα και ταβέρνες με ουζάκια), να ερωτεύεσαι με την εικόνα αυτή στο νου, να παράγεις, να αγκαλιάζεις, να διαφωνείς ξέροντας πως κάποιος ζει έτσι από δική σου επιλογή, να πίνεις και να οδηγείς.

Αλλά-προς Θεού-απόφυγε τις αυταπάτες.

Με την εικόνα αυτή. Να πίνεις και να οδηγείς- με την εικόνα αυτή.


Αναδημοσίευση: https://mamastodromo.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: