Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr18 Δεκ 2018

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΕΥΘΥΤΑ στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ιαλυσού

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΕΥΘΥΤΑ στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ιαλυσού

Την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου υλοποιήθηκε από την ΕΥ.Θ.ΥΤΑ. Ρόδου στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ιαλυσού εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα την «Οδική Ασφάλεια» και αντιπροσωπεία του σωματείου με επικεφαλής την πρόεδρο κα Ελένη Καρύδη και τις εθελόντριες Δήμητρα Πατάπη, Παναγιώτα Παπουτσή, Τσαμπίκα Μουστάκα, Σμαράγδα Βαμβακερή, Άννα Καρύδη και την Άντρεα Κουταλάκη επισκέφτηκαν τη σχολική μονάδα.

Στο σχολείο, οι εκπαιδευτικοί Γιούλη Βενέτη, Αμαλία Τριανταφύλλου, Παναγιώτης Παναγιωτίδης και Πόπη Χατζήπαπα, υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί των τμημάτων Α1, Α2, Δ1 και Δ2 αντίστοιχα, έχουν εκπονήσει και υλοποιούν εκπαιδευτικό πρόγραμμα που στόχο έχει να μάθει στους μαθητές και μαθήτριες τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και την οδική ασφάλεια γενικότερα.
Οι μαθητές αυτών των τμημάτων παρακολούθησαν εκπαιδευτικά σποτ και διαφάνειες σχετικά με την Οδική Ασφάλεια. Παράλληλα τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν και να εκφράσουν τη γνώμη και τις προσωπικές τους εμπειρίες σχετικά με το θέμα.
Στη συνέχεια έπαιξαν παιχνίδια ρόλων πάνω σε ειδικό τάπητα, όπου μεταμορφώθηκαν σε αυτοκίνητα, μηχανές, ποδήλατα και πεζούς τηρώντας τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Με άλλα λόγια,  ήταν μία μικρογραφία της πόλης τους, της γειτονιάς τους.
Στο τέλος του βιωματικού προγράμματος της ΕΥΘΥΤΑ προσφέρθηκε έντυπο εκπαιδευτικό υλικό στους μαθητές, αλλά και στους γονείς τους, και  έγινε δωρεά βιβλίου συνοδευόμενου από cd για την σχολική μας βιβλιοθήκη. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν από το πρόγραμμα  την ενημέρωση και βιωματική δράση που συμμετείχαν. Ο Σύλλογος  Διδασκόντων του 1ου Δ. Σ. Ιαλυσού ευχαριστεί θερμά την πρόεδρο κα Ελένη Καρύδη αλλά και τους εθελοντές για την παρουσία τους στο σχολείο και παράλληλα τους συγχαίρει για τις δραστηριότητες που τόσα χρόνια κάνουν και που στοχεύουν στη σωστή οδική συμπεριφορά και στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων που αποτελεί μάστιγα  για τη Ρόδο τα τελευταία έτη.  
Οι εθελόντριες της ΕΥ.ΘΥ.ΤΑ. με τους μαθητές/τριες της Α΄ τάξης  και με τις εκπαιδευτικούς  Γ. Βενέτη και Α. Τριανταφύλλου.
Οι εθελόντριες της ΕΥ.ΘΥ.ΤΑ. με τους μαθητές/τριες της Α΄ τάξης και με τις εκπαιδευτικούς Γ. Βενέτη και Α. Τριανταφύλλου.
Oι εθελόντριες της ΕΥ.ΘΥ.ΤΑ με τους μαθητές/τριες της Δ’ τάξης  και με τους εκπαιδευτικούς Π. Παναγιωτίδη και Π. Χατζήπαπα.
Oι εθελόντριες της ΕΥ.ΘΥ.ΤΑ με τους μαθητές/τριες της Δ’ τάξης και με τους εκπαιδευτικούς Π. Παναγιωτίδη και Π. Χατζήπαπα.
https://www.rodiaki.gr/article/405206/ekpaideytiko-programma-ths-eythyta-sto-1o-dhmotiko-sxoleio-ialysoy

Δεν υπάρχουν σχόλια: