Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr1 Ιουλ 2019

Επτά συμβουλές για ασφαλή οδήγηση τη νύχτα
Κατά τη νυκτερινή οδήγηση τα βασικά αίτια που προκαλούν οδικές συγκρούσεις είναι κατά κύριο λόγο η κατανάλωση αλκοόλ, η υπερβολική ταχύτητα, η κούραση και η υπνηλία.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της νύκτας η ορατότητα και τα αντανακλαστικά του οδηγού είναι κατά πολύ πιο μειωμένα από ότι την ημέρα, με αποτέλεσμα να μην έχει πλήρη οπτική ικανότητα και το οπτικό του πεδίο να είναι περιορισμένο.

Ως εκ τούτου, κατά την οδήγηση τις νυκτερινές ώρες, οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, λαμβάνοντας υπόψη τις πιο κάτω χρήσιμες συμβουλές:
1. Πρέπει να τηρείται αυστηρά το όριο ταχύτητας του εκάστοτε οδικού δικτύου. Η υπερβολική ταχύτητα μειώνει ακόμη περισσότερο το οπτικό πεδίο του οδηγού και απαιτείται μεγαλύτερη συγκέντρωση προκαλώντας στον οδηγό οπτική κόπωση.
2. Οι οδηγοί να έχουν εστιασμένη την προσοχή τους στο δρόμο και σε πιθανούς κινδύνους που δυνατόν να προκύψουν, με ιδιαίτερη προσοχή σε πεζούς και ποδηλατιστές που φέρουν σκούρα ρούχα και που κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι πιο δυσδιάκριτοι.
3. Να θυμάστε ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, ειδικά σε διασταυρώσεις και κυκλικούς κόμβους, ενώ πρέπει να τηρούνται τα σήματα τροχαίας.
4. Αν έχουν καταναλωθεί αλκοολούχα ποτά, το όχημα να οδηγείται από άλλο αδειούχο οδηγό, ο οποίος δεν βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ.
5. Εάν παρατηρηθεί κούραση κατά τη διάρκεια της οδήγησης καλό είναι ο οδηγός να σταματήσει το όχημα του σε ασφαλισμένο μέρος και να συνεχίσει την πορεία του όταν αισθάνεται έτοιμος. Εάν στο όχημα βρίσκεται άλλος αδειούχος οδηγός μπορεί αυτός να συνεχίσει την οδήγηση νοουμένου ότι είναι ξεκούραστος.
6. Να τηρείται απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα.
7. Οι οδηγοί να φέρουν πάντοτε ζώνη ασφαλείας/προστατευτικό κράνος.
Υπενθυμίζουμε ότι τηρώντας τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας μειώνουμε στο ελάχιστο τους κινδύνους πρόκλησης οδικής σύγκρουσης, πρόκλησης θανάτου σε άλλο συνάνθρωπο μας ή σοβαρού τραυματισμού, ενώ φθάνουμε με ασφάλεια στον προορισμό μας.
Όλοι οι οδηγοί γνωρίζουν ότι είναι πολύ σημαντικό να παραμείνουν ορατοί από τους άλλους κατά τη διάρκεια της νύχτας.Ελέγχουμε τακτικά αν ανάβουν όλες οι λάμπες ενώ δεν ξεχνάμε να τσεκάρουμε και τα φλας. 
Η ασφαλέστερη άμυνα είναι να βλέπετε τους κινδύνους γύρω σας. 
Τη νύχτα χρειάζεστε τα φώτα σας, ώστε να σας καθοδηγούν και να σας δείχνουν που να πάτε.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: