Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















7 Απρ 2021

Οι… πενηντάρηδες ντετέκτιβ της οδικής ασφάλειας: Volvo CSI

 

Η – γνωστή για τις επιδόσεις της στον τομέα της παθητικής ασφάλειας των αυτοκινήτων που παράγει – Volvo διαθέτει ένα επιτελείο από επιστήμονες και τεχνικούς που ασχολούνται με τα τροχαία ατυχήματα. Πρόκειται για ένα άλλου τύπου… CSI – που μεταφράζεται όμως σε Crash Scene Investigators – την Ομάδα Έρευνας Ατυχημάτων της Volvo Cars, η οποία γιορτάζει φέτος τα 50 της χρόνια

Η πληροφορία που συλλέγει κανείς επί τόπου έχει τη δική της αξία, ιδιαίτερα όταν έχουμε να κάνουμε με ένα τροχαίο ατύχημα, που συνήθως οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων και αιτιών. Και επειδή η οδική ασφάλεια συνδέεται άμεσα με την ενεργητική και παθητική ασφάλεια που προσφέρουν τα αυτοκίνητα, η σουηδική Volvo έχει σε διαρκή ετοιμότητα τους ερευνητές ατυχημάτων της Ομάδας Έρευνας Ατυχημάτων της Volvo Cars, που φέτος γιορτάζει τα 50 της χρόνια.

Crash Scene Investigators

Crash Scene Investigators

Στη Volvo Cars είναι γνωστοί ως οι εσωτερικοί ντετέκτιβ της εταιρείας, αλλά και ως η ομάδα CSI της σουηδικής εταιρείας αυτοκινήτων, τίτλος που παραπέμπει στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά. Οι ερευνητές αυτοί είναι που αποκαλύπτοντας τα αίτια ενός ατυχήματος συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση των αυτοκινήτων της Volvo Cars.

«Η σκληρή δουλειά της Ομάδας Έρευνας Ατυχημάτων επιτρέπει στη Volvo Cars να διασφαλίσει ότι ένα τραγικό τροχαίο ατύχημα μπορεί να αποφέρει και κάτι καλό: ακόμη πιο ασφαλή αυτοκίνητα», δηλώνει η Μαλίν Έκχολμ (Malin Ekholm), επικεφαλής του Volvo Cars Safety Centre. «Αναλύοντας με λεπτομέρεια ό,τι συνέβη στη διάρκεια κάθε φάσης ενός ατυχήματος, η ομάδα παρέχει ζωτικές πληροφορίες για το τι μπορεί να βελτιωθεί στα αυτοκίνητά μας».

Μισό αιώνα στην υπηρεσία της ασφάλειας: η Ομάδα Έρευνας Τροχαίων Ατυχημάτων της Volvo  γιορτάζει τα 50 χρόνια της

Η ομάδα λειτουργεί από το 1970. Οποτεδήποτε συμβεί ατύχημα στο οποίο εμπλέκεται ένα Volvo γύρω από το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας (όπου βρίσκονται και οι κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρίας), οι άνθρωποί της ειδοποιούνται και φτάνουν ταχύτατα επιτόπου είτε είναι μέρα είτε νύχτα. Με την άφιξή τους, αρχίζουν την έρευνα και καταγράφουν την ακολουθία των συμβάντων με τη μεγαλύτερη δυνατή λεπτομέρεια.

Crash Scene Investigators

Τα ερωτήματα στα οποία αναζητούν απαντήσεις οι ερευνητές της Volvo Cars δεν είναι λίγα. Μερικά από αυτά είναι τα παρακάτω:

  1. Πόσο ισχυρή ήταν η σύγκρουση;
  2. Πόσο γρήγορα ενεργοποιήθηκαν τα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας;
  3. Πώς είναι οι επιβάτες;
  4. Πώς ήταν ο καιρός την ώρα του ατυχήματος;
  5. Ποια ώρα συνέβη το ατύχημα;
  6. Σε τι κατάσταση βρισκόταν η σήμανση του δρόμου;

Με την επιστροφή στο γραφείο, η δουλειά συνεχίζεται: Η ομάδα λαμβάνει τα στοιχεία της αστυνομίας που είναι δημόσια προσβάσιμα, επικοινωνεί με τον οδηγό και, όταν είναι εφικτό, εξετάζει το αυτοκίνητο. Προσπαθεί επίσης να αντιληφθεί το πώς ο οδηγός βίωσε το ατύχημα, μια διαδικασία στην οποία εμπλέκονται οι ειδικοί συμπεριφορικής επιστήμης του Volvo Cars Safety Centre.

Στο τέλος, η ομάδα θα ζητήσει από τους ανθρώπους που εμπλέκονται στο ατύχημα το ιατρικό τους αρχείο, ώστε να καταγράψει κάθε τραυματισμό που συνέβη. Τα στοιχεία αναλύονται από ειδικούς της βιομηχανικής επιστήμης, σε συνεργασία με φυσικούς, ώστε να εξακριβωθούν οι ακριβείς αιτίες των τραυματισμών.

Στόχος: πιο ασφαλή αυτοκίνητα

Και όπως επισημαίνεται στο σχετικό δελτίο τύπου της Volvo: “Όλη η γνώση και τα δεδομένα που συγκεντρώνονται κωδικοποιούνται και αποπροσωποποιούνται. Τα συμπεράσματα της έρευνας κοινοποιούνται στις ομάδες εξέλιξης προϊόντων της Volvo, που τα χρησιμοποιούν για να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν νέες τεχνολογίες στα επόμενα αυτοκίνητα.”

Κάθε χρόνο, η ομάδα ερευνά περίπου 30 έως 50 ατυχήματα από κοντά. Ωστόσο, ατυχήματα συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο και είναι δύσκολη η επιτόπου έγκαιρη πρόσβαση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, και στο μέγιστο δυνατό βαθμό, οι “ντετέκτιβ” εργάζονται για τη χαρτογράφηση των ατυχημάτων με την υποστήριξη προσωπικού της Volvo και υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης που βρίσκονται κοντά στο σημείο.

Επιπλέον, η ομάδα χρησιμοποιεί άλλες πηγές πληροφόρησης, όπως δημόσιες βάσεις δεδομένων για ατυχήματα σε όλο τον κόσμο, ώστε να εξασφαλίσει ότι πραγματοποιείται κάθε αναγκαία ενέργεια.

«Η Ομάδα Έρευνας Ατυχημάτων είναι κάθε άλλο παρά μοναδική πηγή ερευνητικών δεδομένων για τους ειδικούς μας στην ασφάλεια, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο για να εμβαθύνουμε και να κατανοήσουμε τις λεπτομέρειες», προσθέτει η Μαλίν Έκχολμ. «Ατυχήματα εξακολουθούν να συμβαίνουν, αλλά στις μέρες μας οι συνέπειες είναι πιο ήπιες και οι σοβαροί τερματισμοί πιο σπάνιοι από ό,τι στο παρελθόν».

Πηγή: https://www.stotimoni.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: