Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr22 Ιουν 2022

Συμμετοχή της ΕΥΘΥΤΑ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ στο ΜΤΒ Λέρος XCC – Η ποδηλασία σε πρώτο πλάνο

 


Γράφει ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΖΕΡΤΖΕΒΕΛΗΣ

Δεν είναι λίγες οι στιγμές που όλοι όσοι αγαπούμε και υπηρετούμε με τις όποιες δυνάμεις το άθλημα της Ποδηλασίας, αναρωτιόμαστε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για τους αθλητές και τις αθλήτριες, ειδικότερα των μικρών κατηγοριών οι οποίοι ξεκινούν και ανακαλύπτουν την ζωή παράλληλα με την αγωνιστική τους δράση!

Το ερώτημά μας απαντήθηκε κατά την διάρκεια του Σαββατιάτικου Διασυλλογικού πρώτου αγώνα ΜΤΒ ΛΕΡΟΣ XCC (urban), που έλαβε χώρα στο Λακκί, σε έναν χώρο άκρως επιμελημένο από τους διοργανωτές, του αγώνα, που ήταν ο Δήμος Λέρου και η ομάδα Leros Bike & fun academy.

Όπου υπό την καθοδήγηση του Φανούρη Κοντογεωργάκη, Ποδηλάτη αθλητή του Π.Ο. ΚΩ κατάφερε να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες, που επιτρέπουν την διεξαγωγή ενός τέτοιου αγώνα!

Και τι δεν είχε η διαδρομή! Ένας μίνι συνδυασμός μεικτού τερέν, που διέγραφε έναν απίστευτα ωραίο και τεχνικό κύκλο δίπλα στο γαλάζιο της θάλασσας, ο οποίος ξεσήκωνε ευχάριστα την διάθεση των παιδιών!

Την παράσταση έκλεψαν οι παράλληλες δράσεις του αγώνα οι οποίες λειτούργησαν κάτω από τα πρότυπα της ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου, όπου οι λιλιπούτειοι αθλητές και αθλήτριες αλλά και παιδιά μεγαλύτερων κατηγοριών, βίωσαν μέσα από διάφορα παιχνίδια, την εμπειρία της οδηγικής συμπεριφοράς, από τα ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη της ΕΥΘΥΤΑ.

Εντύπωση προκάλεσε σε όλους τους φίλους της ποδηλασίας η ώρα των απονομών, η οποία ήρθε αμέσως μετά από τις παράλληλες δράσεις των παιδιών! Εκεί συμμετείχε και η Μασκότ της ΕΥΘΥΤΑ, που φωτογραφήθηκε μαζί με όλα τα παιδιά όλων των κατηγοριών που ανέβηκαν στο βάθρο! Νικητές όλα τα παιδιά και το αγώνισμα της ποδηλασίας σε πρώτο πλάνο!

Η καλύτερη εικόνα όλης της διοργάνωσης τραβήχτηκε στο τέλος όπου όλα τα παιδιά που έλαβαν μέρος στους αγώνες, φωτογραφήθηκαν παρέα με τον Δήμαρχο Λέρου κ. Μιχάλη Κόλια, και τους εκπροσώπους όλων των σωματείων που έδωσαν το παρών στον Διασυλλογικό αγώνα, αλλά και τον άνθρωπο που κατέθεσε την ψυχή του για την διοργάνωση Φανούρη Κοντογεωργάκη αθλητή και κάτοικο Λέρου.

Κλείνοντας την ημέρα ο Δήμαρχος Λέρου κ. Κόλιας, αφού ευχαρίστησε όλους τους επισκέπτες αλλά και κατοίκους της Λέρου, τόνισε σε όλους ότι η Λέρος αποτελεί ένα εναλλακτικό νησί το οποίο πλέον αγκαλιάζει την ποδηλασία καθώς αρκετές διαδρομές λαμβάνουν χώρα στα επίσημα τουριστικά προγράμματα, για όλους εκείνους που θέλουν να συνδυάσουν ολιγοήμερες διακοπές, μαζί με υπαίθριες δραστηριότητες! Τελειώνοντας ο κ. Κόλιας, προσκάλεσε τους πάντες να ξαναέρθουν στην Λέρο ανανεώνοντας το ραντεβού όλων για το 2023.

Δεν υπάρχουν σχόλια: