Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr27 Σεπ 2010

ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΡΟΧΑΙΟΘάνατος απο τροχαίο
27/09/2010


του Οδυσσέα Ιωάννου
Γράφω αυτό το κείμενο αμέσως μετά την κυριακάτικη εκπομπή των Πρωταγωνιστών για τα τροχαία. Ο θάνατος από τροχαίο είναι ο μόνος θάνατος που δεν έχω αποδεχτεί. Εννοώ πως στην προσπάθεια να δημιουργήσω έναν αμυντικό μηχανισμό, έχω “φιλοσοφήσει” όλους τους θανάτους. Ακόμη κι εκείνον ενός μικρού παιδιού από σπάνια ασθένεια. Με τα τροχαία δεν κατάφερα ποτέ μου να “διαπραγματευτώ”.Εκείνο το ξαφνικό τηλεφώνημα μέσα στην νύχτα που χωρίζει οριστικά και απότομα τον χρόνο στα δύο- στο πριν και το από δω και πέρα- το ξένο αίμα που το αισθάνομαι αμέσως στον λαιμό μου, σαν να καταπίνω πληγές γνωστών και φίλων, τα αλλοιωμένα σώματά τους, τα πρόσωπα τους σαν χαλασμένα λουλούδια…Νομίζω πως έχω εντοπίσει την πηγή της άρνησης και του φόβου μου. Μη γίνω θύτης. Την ώρα που οδηγώντας ψάχνω τον αναπτήρα, που κοιτάω την αναπάντητη στο κινητό, την διαολεμένη στιγμή που κάτι άλλο παιδεύει το μυαλό μου και το αποσπά. Σκοτώνω άνθρωπο. Πώς συνεχίζεις μετά από αυτό; Πώς πείθεις ότι δεν ήσουν εσύ, ότι μία στιγμή δευτερολέπτων δεν μπορεί να σε κάνει τέρας στα μάτια των άλλων; Πώς μπορούν κι εκείνοι να ξεχάσουν ποιος ήσουν τόσα χρόνια, τι ήσουν τόσα χρόνια και σε ακρωτηριάζουν με τα μάτια; Τι λες στους συγγενείς; Τι θα άντεχες εσύ να ακούσεις στην θέση τους; Θα μπορούσα να πω πολλά, και για τους δρόμους μας, και για την αγωγή μας, και για την ανευθυνότητα του μυαλού που δεν έχει “πήξει” αλλά δεν θέλω να πω τίποτα για αυτά. Είναι όλα εξαιρετικά σοβαρά, αλλά τόσο λίγα όταν σπάει η ζωή στα χέρια σου. Φαντάζομαι πως εκείνη τη στιγμή είσαι ο πιο μόνος σε όλη τη γη. Δεν κρατιέσαι από πουθενά, κλαις για μια ελάχιστη παρηγορητική κουβέντα, την αναζητάς από τον κάθε περαστικό αλλά δεν περισσεύει τίποτα για σένα, όλα για εκείνον που δεν έφταιξε.Έχω τρέξει πολύ –μου αρέσει η ταχύτητα- έχω σωθεί από θαύμα σε τροχαίο που δεν ευθυνόμουν, δεν έχω οδηγήσει ποτέ πιωμένος αλλά έχω δώσει παράταση ζωής σε αρκετούς ανυποψίαστους που ποτέ δεν θα μάθουν πόσο πολύ τους “πλησίασα” όταν τους είδα τελευταία στιγμή και γύρισα το τιμόνι, γιατί έψαχνα τα τσιγάρα μου. Και κάθε τέτοια φορά αισθάνομαι μία ανείπωτη ξεφτίλα. Και φοβάμαι μήπως είμαι ικανός για το χειρότερο. Και εύχομαι να είναι κολώνα ή τοίχος…
Πηγή: ptotagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: