Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr5 Απρ 2011

AΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ


Ημερίδα του Ροδίων Παιδεία: «Στην υγειά μας; - Αλκοόλ και εφηβεία» Η χρήση και η κατάχρηση αλκοόλ στην εφηβεία αποτελεί σημαντικό πρόβλημα όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Σημαντικό ποσοστό των εφήβων αγνοεί τα ανώτερα επιτρεπτά όρια αλκοόλ, καθώς και τα συμπτώματα της οξείας μέθης, που πολλές φορές είναι απειλητική για τη ζωή. Επειδή το αλκοόλ, όπως και τα τσιγάρα, είναι νόμιμα και εύκολα διαθέσιμα, συχνά η χρήση τους παρερμηνεύεται από τους γονείς ως μια ακίνδυνη δοκιμή και αργούν να καταλάβουν ότι η χρήση από τα παιδιά τους ξεπερνά τα όρια, υποεκτιμώντας έτσι την έκταση του προβλήματος. Οι λόγοι που οδηγούν τους νέους στην χρήση αλκοόλ είναι πολλοί και ποικίλοι. Συχνά τα παιδιά χρησιμοποιούν το ποτό ως αντί δράση απέναντι στην αυστηρότητα των γονιών. ʼλλοι το θεωρούν τρόπο διασκέδασης , ευχαρίστησης ή μέσο αποδοχής από τον στενό φιλικό τους περίγυρο, ενώ άλλοι καταφεύγουν στη χρήση αλκοόλ για δοκιμή, για να ρισκάρουν, να μειώσουν το άγχος, να ξεφύγουν από την πλήξη, την κατάθλιψη ακόμη και για να αποδείξουν το θάρρος τους στο άλλο φύλο. Μπορεί αυτό να οδηγήσει στην κατάχρηση; Στο πλαίσιο της προσπάθειας ενημέρωσης, η ημερίδα Στην υγειά μας ;» στόχο έχει να προβληματίσει και να δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες τόσο στους μαθητές, όσο και στους γονείς τους. Καλεσμένοι εισηγητές:

Ντίνα Μαχαιρίδη, Παιδίατρος Γ.Ν.Ρόδου

Ελένη Καρύδη, Εκπαιδευτικός, Πρόεδρος Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α ΡΟΔΟΥ

Σιμόνη Ξανθογιώργου, Πρόεδρος Μ.Κ.Ο Νηφάλιοι

Στις 12 Μαρτίου, στον συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου CAPSIS στις 18:30, τα εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Ρόδου, οι Νηφάλιοι και η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ενώνουν τις δυνάμεις τους και βάζουν ένα λιθαράκι στην προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας της ζωής των νέων και στην ενημέρωσή τους για ένα θέμα που τους αφορά και τους προβληματίζει ιδιαίτερα. " Νέος θα πεί να θέλεις να αλλάξεις το κόσμο "

Το Σάββατο το πρωϊ οι μαθητές του Ροδίων Παιδεία, η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ και οι Νηφάλιοι ήταν στην πλατεία Κύπρου, όπoυ μοίρασαν έντυπο για το αλκοόλ και οι πολίτες είχαν την ευκαιρεία με διαδραστικό τρόπο να ενημερωθούν και ταυτόχρονα να προβλιματιστούν πως συμπεριφέρονται ως οδηγοί υπό την επήρεια αλκοόλ, με τη χρήση των γυαλιών BΑC και του προσομοιωτή. Το απόγευμα στο συνεδριακό πλήθος κόσμου παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον την ημερίδα που είχαν διοργανώσει οι ίδιοι μαθητές του ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ που πραγματικά στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: