Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















21 Φεβ 2012

Να σταματήσουμε την παραγραφή των τροχαίων εγκλημάτων












Να σταματήσουμε την παραγραφή των τροχαίων εγκλημάτων!

Βατράνης Μιχάλης Ετών 29. Λεωφ. Κηφισού 27/3/2010.

Πριν λίγες ημέρες δικαστήριο που εκδίκαζε υπόθεση θανατηφόρου τροχαίου από παράνομη διαφημιστική πινακίδα έπαυσε τη δίωξη κατα της διαφημιστικής εταιρείας θεωρώντας ότι η υπόθεση έχει παραγραφεί μετά την ψήφιση του νόμου 3904/2010 (αρθρο 31). Ειναι ο γνωστός νόμος που μετετρεψε μια σειρα τροχαίες παραβάσεις απο πλημμελήματα σε πταίσματα. Δεκάδες παρόμοιες υποθέσεις οδηγουνται μετα απ αυτό στην παραγραφή… Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που θα συζητηθεί στην ολομέλεια της βουλής την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012 έχει κατατεθεί από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Β. Μουλόπουλο τροπολογία (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ) που ζητά την ακύρωση των ρυθμίσεων του άρθρου 31 ωστε να σταματησει η παραγραφή και η αμνήστευση των τροχαίωνεγκλημάτων.
Κυριακόπουλος Αντώνης, ετών 22. Λ. Ποσειδώνος, 12/10/2008.
Η παρακάτω ανακοίνωση – κάλεσμα αφορά όλες τις κινήσεις που αγωνίζονται για την υπεράσπιση των θυμάτων των τροχαίων και για την οδική ασφάλεια και φυσικά τις ίδιες τις οικογένειες των θυμάτων και πρώτα απ όλα αυτών που έχασαν δικούς τους εξ αιτίας της τοποθέτησης παράνομων διαφημιστικών πινακίδων.ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ Ο νόμος 3904/2010 για την «ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης» που ψηφίστηκε πέρισυ το Δεκέμβρη περιείχε μια σειρά ευεργετικές διατάξεις για τους δράστες τροχαίων εγκλημάτων που κωδικοποιούνται στο άρθρο 31, παράγραφος1.
Καραλής Παναγιώτης. 18/10/2007 Λ. Βεΐκου Γαλάτσι .Ετών 21
Μια σειρά παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. υποβιβάστηκαν από πλημμελήματα σε πταίσματα αναμεσα τους η οδήγηση υπό την επήρρεια αλκοόλ και τοξικών ουσιών και η μη τήρηση μέτρων ασφαλείας στους αγώνες ταχύτητος. Παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν το νομοσχέδιο έγινε νόμος με μεγάλη πλειοψηφία υπό τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργου Χ. Καστανίδη πως τίποτα ουσιαστικά δεν αλλάζει.
Παπαρήγας Γιάννης. 1/2/2006, Μαρούσι.22 ετών
Σήμερα αποκαλύπτεται πως σαν συνέπεια της παραπάνω ρύθμισης εκτός των άλλων, δεκάδες υποθέσεις πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων εγκλημάτων από παράνομες διαφημιστικές πινακίδες οδηγούνται στην παραγραφή χάρη στη ρύθμιση Καστανίδη μια και η τοποθέτηση παράνομων διαφημιστικών πινακίδων (διαρκές έγκλημα κατά τον Αρειο Πάγο) μετετράπει σιωπηρά σε πταίσμα με αποτέλεσμα εκτος των άλλων την παραγραφή του σε πολύ σύντομο χρονικο διάστημα. Οι δεδομένοι αργοί ρυθμοί με τους οποιους προχωρά το ανακριτικό έργο αυτών των εγκλημάτων οδηγεί στην παραγραφή του το σύνολο σχεδόν των εκκρεμουσών υποθέσεων. Υπενθυμίζουμε ότι όπως απεκαλύφθει από σχετική συζήτηση στη Βουλή το υπουργείο Μεταφορων (αρμόδιο υποτίθεται για τον Κ.Ο.Κ. και επικεφαλής της διυπουργικής επιτροπής Οδικής Ασφάλειας) είχε πλήρη άγνοια για τις ρυθμισεις που προώθησε ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης.
Σταυρουλάκης Γιάννης.19/12/2005, Λεωφόρος Κηφισίας. Ετών 25
Η σκοπιμότητα αυτών των ρυθμίσεων σε μια χώρα που βρίσκεται στην πρωτοπορία σε αριθμο τροχαίων συγκρούσεων και θυμάτων απ αυτές είναι στην κρίση του καθένα. Αλλά αυτό που μας απασχολεί σήμερα είναι η δυνατότητα να σταματήσουμε την παραγραφή των τροχαίων εγκλημάτων. Κατοπιν παρεμβασεων των συλλόγων μας στο νομοσχέδιο για τη «Δίκαιη Δίκη και και την εύλογη διάρκεια αυτής» που θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου κατατέθηκε τροπολογία από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Β. Μουλόπουλο που ζητά την κατάργηση του άρθρου 31 παρ 1 και την επαναφορά των διατάξεων του Κ.Ο.Κ. στην αρχική τους μορφή.
Στο όνομα των εκατοντάδων συνανθρώπων μας πού έχασαν τη ζωή τους από μεθυσμένους οδηγούς, στο όνομα των δεκάδων συνανθρώπων μας που έχασαν την ζωή τους από παράνομα τοποθετημένες διαφημιστικές πινακίδες, στο όνομα των δεκάδων χιλιάδων οικογενειών που η ζωή τους συντρίφτηκε από τροχαία εγκλήματα καλούμε όλους όσους θέτουν την ανθρώπινη ζωή πάνω από τα συμφέροντα να ενεργοποιηθούν άμεσα για να επιβάλουν την υιοθέτηση αυτης της τροπολογίας που θα σταματήσει την παραγραφή και την αμνήστευση δεκάδων τροχαίων εγκλημάτων.



  • Πανελλαδικός Σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα»

  • ΕΥΘΥΤΑ – Ρόδου (μέλος Ευρωπαικής Ομοσπονδίας Θυματων Τροχαίων)

  • You Are What U Do- Κώστας Κουβίδης (μέλος Ευρωπαικής Ομοσπονδίας Θυματων Τροχαίων)

Κρίνεται ότι είναι ανάγκη μερικές αξιόποινες πράξεις που δεν εμφανίζουν «εγκληματικό άδικο» και στην ουσία πρόκειται για πράξεις με μικρή κοινωνική απαξία και οι οποίες σήμερα είναι πλημμελήματα και επιβαρύνουν υπέρμετρα τα πινάκια των δικασίμων των Μονομελών Πλημμελειοδικείων να «υποβιβασθούν» αυτές σε πταίσματα και να δικάζονται από τα Πταισματοδικεία.” M αυτά τα λόγια (εισηγητική έκθεση) ο εντιμότατος κος Καστανίδης τ. υπουργός Δικαιοσύνης τροποποίησε δραστικά τον Κ.Ο.Κ. Χωρίς να αποτελεί μέλος της διυπουργικής επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια, προσπερνώντας την σχετική συζήτηση που είχε ανοίξει από το υπουργείο Μεταφορών θέσπισε την παραγραφή για τους πειρατές των Διαφημιστικών εταιρειών, μετέτρεψε σε πταίσμα την οδήγηση υπό την επίδραση αλκοόλ και τοξικών ουσιών και την μη τήρηση μέτρων ασφαλείας σε αγώνες ράλι (λίγες μέρες πριν την απόδοση σε ιδιώτες του ράλι Ακρόπολις). Διαβάστε το άρθρο 31 παρ. 1 του νόμου 3904/2010 ΕΔΩ και τις αντιδράσεις των οργανώσεων μας όταν ψηφίζονταν ΕΔΩ . Διαβάστε επίσης την κοινή διακήρυξη 70 κοινωνικών οργανώσεων (22/2/2010) Για την δολοφονική παράνομη υπαίθρια διαφήμιση. Τέλος αλλά όχι τελευταίο: κοιτάξτε στα μάτια πέντε από τα θύματα παράνομων διαφημιστικών πινακίδων και τον άνθρωπο που θεώρησε την δολοφονία τους πράξη με “μικρή κοινωνική απαξία” και μεθόδευσε την παραγραφή των υποθέσεων που τους αφορούν. Θα καταλάβετε αρκετά για το δρόμο που έχει πάρει αυτή η χώρα και γι αυτά που συμβαίνουν στους δρόμους αυτής της χώρας.
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!










Δεν υπάρχουν σχόλια: