Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr21 Φεβ 2012

Δελτίο Τύπου: Αποστολή εγγράφου στους εισηγητές για την υπερψήφιση τροπολογίας παραγραφής των τροχαίων εγκλημάτων

Τρίτη 21/2 αρκετά μελή μας θα πάνε στη Βουλή για να ενημερώσουν κόμματα και βουλευτές για να υπερψηφιστεί η τροπολογία ενάντια στην παραγραφή των τροχαίων εγκλημάτων.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα ξεκινήσει τελικά την Τετάρτη στο σύνολο και θα συνεχιστεί την Πέμπτη κατ άρθρο οπότε και θα συζητηθεί και η τροπολογία.
Την Τετάρτη το βράδυ θα παραδοθεί κείμενο με υπογραφές μελών οικογενειών θυμάτων που ζητούν να υπερψηφιστεί η τροπολογία.
Όσοι επιθυμούν να προστεθεί το όνομα τους να το δηλώσουν.
Όσοι έχουν την δυνατότητα με οποιονδήποτε τρόπο να ενημερώσουν κάποιο βουλευτή είναι σημαντικό να το κάνουν.
Και το νέο νομοσχέδιο έχει κάποια προβληματικά άρθρα σε σχέση με τα τροχαία.
Για το λόγο αυτό στείλαμε στους εισηγητές του νομοσχεδίου το παρακάτω κείμενο.
Εισηγητές του νόμου είναι οι κ. Δαμανάκης Ε. και κ. Τζαβάρας Κ.
H ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ενημέρωσε τους Βουλευτές Δωδεκανήσου και τον κ. Κ. Τζαβάρα.

Σχέδιο Νόμου «Για την Δίκαιη Δίκη και την εύλογη Διάρκεια αυτής»
Αξιότιμοι κύριοι

Ενημερωθήκαμε ότι θα είστε εισηγητές στο παραπάνω σχέδιο νόμου και θα θέλαμε να εφιστήσουμε την προσοχή σας σε δύο σημεία που αφορούν ζητήματα της κυκλοφορίας και κατ΄ επέκταση το ζήτημα των τροχαίων συγκρούσεων στις οποίες η χώρα μας κατέχει την θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη.

Με το άρθρο 24: μετατρέπεται από πλημμέλημα σε πταίσμα η πρόκληση ελαφριάς σωματικής βλάβης (παραγραφή σε δύο χρόνια) ενώ η χρηματική ποινή που επιβάλλεται είναι ισοδύναμη μ αυτήν που επιβάλλεται σ όποιον «εκδηλώνει δημόσια με βλασφημία έλλειψη σεβασμού προς τα θεία» (από το ίδιο άρθρο).

Με το άρθρο 38: καταργείται η προσωρινή ή οριστική (σε υπότροπους) αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης που επέβαλε ο αναγκαστικός νόμος 412/1936, άρθρο 19 σε οδηγούς με υπερφορτωμένα φορτηγά, η σε οδηγούς ΙΧ που τα χρησιμοποιούν παράνομα σαν Δημόσιας Χρήσης και παραμένει μόνο χρηματικό πρόστιμο.

Πιστεύουμε ότι το άρθρο 24 θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην παραγραφή μεγάλου αριθμού περιπτώσεων μια και είναι γνωστοί οι ρυθμοί ολοκλήρωσης του ανακριτικού έργου σε υποθέσεις τροχαίων. Στην συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων μελών των συλλόγων μας στη διετία (που τίθεται ως χρόνος παραγραφής για τα πταίσματα) η ανακριτική διαδικασία είναι μόλις στην αρχή.

Με το άρθρο 38 πιστεύουμε ότι καταργείται μια ποινή πολύ περισσότερο αποτελεσματική από ότι οι φυλακίσεις και τα πρόστιμα και ουσιαστικά «αμνηστεύονται» δυο πολύ επικίνδυνες για τους χρήστες του οδικού δικτύου παραβατικές συμπεριφορές. Σας είναι πιστεύουμε γνωστό πως στις περισσότερες χώρες η σύγχρονη τάση είναι η θέσπιση παρόμοιων «εναλλακτικών» ποινών. Εδώ γιατί ακολουθείται αντίθετη πορεία είναι για μας ένα ερωτηματικό.

Μαζί με τα παραπάνω θα θέλαμε να εκφράσουμε την υποστήριξη μας και να ζητήσουμε την υπερψήφιση της τροπολογίας που έχει κατατεθεί από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Β. Μουλόπουλο που αφορά την κατάργηση του άρθρου 31 του νόμου 3904/2010 που μετατρέπει σε πταίσματα πολλά σημαντικά τροχαία εγκλήματα (οδήγηση υπό την επίδραση αλκοόλ και τοξικών ουσιών, έλλειψη μέτρων ασφαλείας σε αγώνες ταχύτητος, τοποθέτηση παράνομων διαφημιστικών πινακίδων στο οδικό δίκτυο κλπ) οδηγεί στην παραγραφή των ποινικών συνεπειών δεκάδων τροχαίων εγκλημάτων.

Κύριοι,
Οι Σύλλογοι μας δεν εκφράζουν επαγγελματικά ή άλλου είδους συμφέροντα. Αποτελούν την φωνή ανθρώπων που έχασαν τα παιδιά τους, τα αδέρφια τους, τους συντρόφους τους, τους γονείς τους, τους φίλους τους, στη γκιλοτίνα του οδικού δικτύου. Αυτό που πάθαμε εμείς δεν είναι δυνατόν να διορθωθεί. Όμως αυτό δεν είναι λόγος να παρακολουθούμε απαθείς την επανάληψη του. Πολύ περισσότερο δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την πλήρη αδυναμία της πολιτείας να αντιμετωπίσει δραστικά αυτό το φαινόμενο όπως και την κατά καιρούς υιοθέτηση αποσπασματικών μέτρων πάντα προς όφελος των φυσικών η ηθικών αυτουργών των τροχαίων εγκλημάτων.

· Πανελλαδικός Σύλλογος "SOS Τροχαία Εγκλήματα"
· ΕΥΘΥΤΑ - Ρόδου (μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων FEVR)
· You Are What U Do - Κώστας Κουβίδης (μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων FEVR)

Δεν υπάρχουν σχόλια: