Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr9 Μαΐ 2012

Ποιος δε θέλει να φύγουν οι διαφημιστικές πινακίδες;

Ποιος δε θέλει να φύγουν οι διαφημιστικές πινακίδες;

 
Εάν οι αρμόδιοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους, ας παραιτηθούν.
Το θέμα μάς έχει απασχολήσει ως κοινωνία πάρα πολλές φορές. Έχουν ειπωθεί και γραφτεί τόσα πολλά που πραγματικά δε γνωρίζουμε εάν ωφελεί ακόμα ένα άρθρο για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση. Ο πολίτης στέκει αμήχανος μπροστά στην αναποτελεσματικότητα αυτού που συνηθίζουμε να ονομάζουμε κράτος και δημόσια διοίκηση.
Η διάσπαση της προσοχής του οδηγού κίνδυνος και για τον ίδιο αλλά και για τον ποδηλάτη
Οι παράνομες στη συντριπτική τους πλειοψηφία πινακίδες εξακολουθούν παρά τις σπασμωδικές ενέργειες να στέκουν αγέρωχες επιτελώντας το διπλό, αντιαισθητικό και επικίνδυνό τους ρόλο. Από τη μια αποτελούν βάναυση κακοποίηση του περιβάλλοντος και δυσφήμηση για το νησί μας το οποίο, θα το πούμε ακόμα μια φορά, στηρίζεται στο περιβάλλον. Από την άλλη, και είναι πιο σοβαρό αυτό, αποτελούν απειλή για τους οδηγούς τροχοφόρων αλλά και τους πεζούς.
Κι άλλο μνημείο σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στην Εθνική Οδό Αν. Ακτών – Αεροδρομίου
Το φαινόμενο, που έχει λάβει τη μορφή επιδημίας στο νησί, οδηγεί σε άλλες σκέψεις πλέον τους πολίτες. Ότι δηλαδή κάποιοι πραγματικά δεν έχουν τη βούληση να αποξηλώσουν τις παράνομες αυτές πινακίδες. Τους λόγους δεν μπορούμε να τους γνωρίζουμε όμως το γεγονός παραμένει. Δε φτάνει εξάλλου που ανεχόμαστε τις πινακίδες με διαφημίσεις, τώρα πρέπει να ανεχόμαστε και αυτές που έχουν αφεθεί να σκουριάζουν και να διαφημίζουν με τον τρόπο τους τον πολιτισμό του τόπου μας.
Οι επιχειρήσεις κλείνουμε μα οι πινακίδες μένουν
Το τελευταίο μάλιστα διάστημα βλέπουμε εκτός από διαφημιστικές και άλλου είδους πινακίδες και πανό να φιγουράρουν στους δρόμους μας. Υψώνονται για ενημερωτικούς υποτίθεται λόγους, από επαγγελματίες, συλλόγους, φορείς κλπ είτε για λίγο διάστημα είτε, συνηθέστερα, μόνιμα. Σε μερικές δε περιπτώσεις, όπως στην περιοχή του εμπορικού κέντρου Πανάγου, επιχειρήσεις που έχουν κλείσει εδώ και χρόνια, εξακολουθούν να διαφημίζονται σε βρώμικες και αντιαισθητικές πινακίδες. Ίσως για να μας θυμίζουν την απουσία κάθε υπευθυνότητας από τους επιχειρηματίες και κάθε ελέγχου από τη διοίκηση.
Δημοτικές, περιφερειακές και κυβερνητικές αρχές οφείλουν μια εξήγηση στους πολίτες
Τι θέση όμως παίρνουν οι τοπικές αρχές για το θέμα; Απλά κάνουν συσκέψεις και εξηγούν το τι πρέπει να γίνει. Εμείς θεωρούμε ότι είναι μεγάλες οι ευθύνες του Δήμου Ρόδου για να την αποκατάσταση του διαρκούς αυτού εγκλήματος. Και δεν το χαρακτηρίζουμε εμείς έτσι, ο χαρακτηρισμός ανήκει στις δικαστικές αρχές. Εάν λοιπόν οι υπεύθυνοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους, υπάρχει και ο δρόμος της παραίτησης από αυτές.
Γέφυρα Κρεμαστής ή γέφυρα των πινακίδων
Περιέργεια πάντως προξενεί η απόφαση να τεθεί στο αρχείο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου η προκαταρκτική δικογραφία που σχηματίστηκε μετά από παραγγελία του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως ποινικά κολάσιμων πράξεων από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αφαίρεση παράνομων διαφημιστικών πινακίδων στο οδικό δίκτυο και για την επιβολή κυρώσεων στους παρανομούντες μετά από σχετικές καταγγελίες της Εταιρείας Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων (Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.) (εφημερίδα Δημοκρατική, 8/5/2012).
Το πρώτο και το τελευταίο έργο τέχνης που αντικρίζουν οι επισκέπτες του νησιού
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών στις 3 Φεβρουαρίου 2010 είχε χαρακτηρίσει την παράνομη ανάρτηση πινακίδων στο οδικό δίκτυο διαρκές έγκλημα και έχει μάλιστα παρέμβει στην Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου για το θέμα ζητώντας την άμεση εφαρμογή του νόμου και την επιβολή κυρώσεων. Πώς τώρα η υπόθεση για ένα διαρκές έγκλημα τίθεται στο αρχείο, δεν το καταλαβαίνουμε. Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα επανέλθουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: