Σε κρίσιμη κατάσταση 14χρονος ποδηλάτης στο Ρίο

Xάσαμε έναν ή μια ακόμα, γιατί?

Vigor, να είναι ψηλά, όπως σου άρεσαν, τα βουνά εκεί που πας

Παρέσυρε ποδηλάτη στα Χανιά και τον εγκατέλειψε

Καλό ταξίδι και πάλι

Δυστύχημα με ποδηλάτη στην Κατερίνη

Σύγκρουση ποδηλάτη με μοτοσυκλέτα στον ποδηλατόδρομο στην παραλία

Θεσσαλονίκης

                                                                       Απο τύχη σας γράφω

Αυτοί είναι μερικοί από τους εκατοντάδες τίτλους (261 για την ακρίβεια) κάτω από το θέμα Οδική Ασφάλεια στο  Forum του cyclist.gr, ένα χώρο ανταλλαγής απόψεων αθλητών ποδηλατών και φίλων του ποδηλάτου.
Κάτω από τους τίτλους αυτούς υπάρχουν τραγικές ιστορίες ανθρώπων που χάθηκαν ή που παρολίγο να χαθούν. Υπάρχουν δακρύβρεχτα μηνύματα φίλων, συναθλητών, συγγενών, γνωστών και μη. Υπάρχει ο πόνος γι’ αυτούς που χάθηκαν κι η αγωνία γι’ αυτούς που μένουν και συνεχίζουν να ποδηλατούν.
Legendary global cyclist dies in Greek road crash (Ian Hibbel)
Αυτός είναι  τίτλος της εφημερίδας Guardian (5/9/2008), ένας από τους εκατοντάδες τίτλους στον παγκόσμιο τύπο, εκείνη την περίοδο με αφορμή την παράσυρση και εγκατάλειψη του περίφημου και παγκοσμίας φήμης ποδηλάτη του κόσμου. Παγκόσμιος διασυρμός για τη χώρα, αφού ο Ian Hibbell  είχε γυρίσει σ’ ΟΛΟ τον κόσμο με το ποδήλατό του, αλλά βρήκε το θάνατο στην ελληνική κόκκινη άσφαλτο.
Και σαν επιστέγασμα τα τελευταία 24ωρα η αθηναϊκή ποδηλατική κοινότητα είναι συγκλονισμένη από τις παρακάτω εικόνες: 
Τρεις ποδηλάτες τραυματίες, ο ένας χρειάστηκε να χειρουργηθεί λόγω συντριπτικού κατάγματος στο γόνατο. Βλέποντας κανείς τις εικόνες δυσκολεύεται να πιστέψει ότι δεν υπήρξε θανατηφόρο. Μάλιστα διαβάζοντας και τις μαρτυρίες  αυτόπτων μαρτύρων που μιλούν για οδηγό που προσπαθούσε να κάνει τις γνωστές αθλιότητες με τ’ αυτοκίνητό του ( χειρόφρενο, σπιναρίσματα κλπ), φτάνεις στο σημείο να μην πιστεύεις την τύχη των ποδηλατών μέσα στην κακοτυχία τους.
Δεν μπορώ να μη παραθέσω και την παρακάτω μαρτυρία:
Γιά να κατανοήσετε την κατάσταση σ’ αυτήν την καρμανιόλα πριν από 10′ δύο μοτό της ΔΙΑΣ μας προσπέρασαν. Υπέθεσα ότι έκαναν περιπολία στον συγκεκριμένο χώρο στον οποίο υπήρχαν ήδη 50 – 60 ποδήλατα, καμιά 10αριά δρομείς και αρκετοί περιπατητές. Μετά το γεφυράκι γκάζωσαν (αν ήμουν περισσότερο προκατειλημμένος θα έλεγα επιδεικτικά) και εξαφανίσθηκαν.”
Για να διαλύσω πιθανές αυταπάτες ότι οι υπεύθυνοι για την τήρηση του νόμου και της τάξης είναι αξιόπιστοι ή θέλουν ή μπορούν να φέρουν σε πέρας το έργο τους, όταν συχνά πρώτοι οι ίδιοι είναι παραβάτες του ΚΟΚ.
Εξίσου συγκλονιστικό φαντάζει και το γεγονός πως το συμβάν αυτό συνέβη στον παράδρομο της παραλιακής, τη μόνη εναλλακτική ενός ποδηλάτη προκειμένου να μετακινηθεί από/προς Πειραιά – Φλοίσβο, εάν θέλει να αποφύγει τις ιλιγγιώδεις ταχύτητες που αναπτύσσουν τα αυτοκίνητα στην παραλιακή. Πιθανότατα το φρικτότερο όλων, είναι ότι το δρόμο αυτό επιλέγουν και πολλοί γονείς – ποδηλάτες, σε βόλτες με τα παιδιά τους, θεωρώντας τον ήσυχο και ασφαλή. Όμως ποδηλάτες που κινούνται συχνά στη διαδρομή αυτή, μιλούν για έναν πολύ επικίνδυνο δρόμο, καθώς λόγω της χαμηλής κυκλοφορίας, πολλοί οδηγοί δολοφονικά “φτιαγμένων” αυτοκινήτων, τον επιλέγουν για να κάνουν τις “αρκουδιές” τους (ταπεινά συγγνώμη από τις αρκούδες για την προσβολή).
Σ’ όλο αυτό το σημερινό προβληματισμό, πέφτω πάνω σ’ ένα βίντεο πολιτικάντη (όχι Έλληνα τ’ ομολογώ) που συγχυσμένος προσπαθούσε να πείσει συναδέλφους του, πώς οι δρόμοι είναι για τα λεωφορεία, τ’ αυτοκίνητα και τα φορτηγά και πώς παρόλο που ματώνει η καρδιά του (γιατί δε με πείθει άραγε;) κάθε φορά που ακούει για νεκρό ποδηλάτη, είναι δικό του το φταίξιμο, λόγω επιλογής μέσου μετακίνησης. Άποψη που την πιστεύουν πολλοί και εδώ στην Ελλάδα.
Θα τελειώσω κάπου εδώ, ανεβάζοντας τους τόνους στο επίπεδο της πίεσης μου.
Δε φτάνει που κάθε ένας πολίτης που επιλέγει το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς
  1.    Αφήνει ελεύθερη μια επιπλέον θέση στάθμευσης
  2.    Δε ρυπαίνει τον αέρα αυτής της ήδη επιβαρυμένης πόλης
  3.    Βοηθά στη κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση
  4.    Δε συμβάλλει στην ηχορύπανση
  5.    Δεν απειλεί τη ζωή κανενός  με μέση ταχύτητα 20χλμ/ώρα που συνήθως κινείται θεωρείται από αρκετούς εχθρός της κυκλοφορίας.
Τι άλλο να πω! Σ’ αυτή τη χώρα έχει μάλλον χαθεί η έννοια της λογικής και των συμπερασμάτων που αυτή συνεπάγεται. 
Χριστιάνα Βλαχάκη
Περισσότερα για το σημερινό έγκλημα μπορείτε να δείτε: ΕΔΩ
http://www.soste.gr/