Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr9 Μαΐ 2012

Στο αρχείο η δικογραφία για τις παράνομες πινακίδες 8/5/2012

Στο αρχείο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου τέθηκε η προκαταρκτική δικογραφία που σχηματίστηκε μετά από παραγγελία του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως ποινικά κολάσιμων πράξεων από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αφαίρεση παράνομων διαφημιστικών πινακίδων στο οδικό δίκτυο και για την επιβολή κυρώσεων στους παρανομούντες μετά από σχετικές καταγγελίες της Εταιρείας Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων (Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.).Κατόπιν διενέργειας αυτοψίας από άνδρες του Τμήματος Τροχαίας Ρόδου διαπιστώθηκε ότι σε σύνολο 52 διαφημιστικών πινακίδων που είναι τοποθετημένες από το έτος 2007, κατά μήκος της επαρχιακής οδού Ρόδου-Καμείρου, της εθνικής οδού Ρόδου-Λίνδου και της Νέας Εθνικής Οδού Ανατολικών Ακτών-Αεροδρομίου, οι 17 αφαιρέθηκαν με πρωτοβουλία και ενέργειες των αρμοδίων υπηρεσιών των Δήμων Ροδίων, Ιαλυσού και Πεταλούδων, καθώς αυτές ήταν τοποθετημένες σε κοινόχρηστους δημόσιους χώρους και στέγαστρα της Ρ.Ο.Δ.Α..
Οι υπόλοιπες, όπως διαπιστώθηκε, ήταν τοποθετημένες στις ταράτσες ιδιόκτητων οικοδομών στις οποίες δεν έχουν οι υπηρεσίες δικαιοδοσία, καθώς μάλιστα μεταξύ των ιδιοκτητών των οικοδομών και των διαφημιζόμενων επιχειρήσεων υφίστανται συμβάσεις μίσθωσης του χώρου για ανάρτηση της διαφημιστικής πινακίδας.
Το συγκεκριμένο μάλιστα αδίκημα έχει καταστεί με νόμο του 1999 πταίσμα με απειλούμενη κράτηση από μια μέρα έως 6 μήνες και πρόστιμο μέχρι 3.000 ευρώ. Με δεδομένο όμως ότι η ανάρτηση των πινακίδων έγινε το 2007 το αδίκημα έχει υποπέσει ήδη σε παραγραφή.
Για την υπόθεση είχε καταθέσει ενώπιον της Πταισματοδίκη Ρόδου κ. Αλ. Γαλάνη ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Μ. Σαββής ο οποίος εξήγησε ότι αρμόδια για να κινήσει τις σχετικές διαδικασίες είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και ότι την 16η Νοεμβρίου 2011 δημοσιοποιήθηκε απόφαση του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, κ. Φώτη Χατζημιχάλη για τη συγκρότηση επιτροπών καταγραφής των αυθαιρέτων διαφημιστικών πινακίδων και επιγραφών που υπάρχουν στα οδικά δίκτυα, χωρικής αρμοδιότητας των Δήμων του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο απαγορεύεται η προβολή υπαίθριας διαφήμισης σε επιφάνειες τεχνικών φορέων του δημοσίου τομέα, όπως τοίχοι αντιστήριξης, γέφυρες, σήραγγες, το κατάστρωμα δρόμων και πεζοδρομίων, καθώς και στύλοι και υποσταθμοί εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας. Όπως επίσης και σε πινακίδες δημόσιας πληροφόρησης, σε πινακίδες οδικής σήμανσης και στους φωτεινούς σηματοδότες οδικής κυκλοφορίας.
Την άμεση εφαρμογή του νόμου, ο οποίος αφορά στην παράνομη ανάρτηση διαφημιστικών πινακίδων στο οδικό δίκτυο και την επιβολή κυρώσεων σε βάρος εκείνων που παρανομούν, είχε ζητήσει με παραγγελία του την 3η Φεβρουαρίου 2010 στην Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου, επισημαίνοντας μάλιστα ότι το έγκλημα θεωρείται διαρκές.
Ομοιου χαρακτήρα παρέμβαση, που στοχεύει στην πλήρη και άμεση αποκατάσταση των δρόμων και των κεντρικών οδικών αρτηριών στο νησί της Ρόδου και αποσκοπεί στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και στην εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών οδήγησης για τους κατοίκους είχε κάνει και την 2 Νοεμβρίου 2009 ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου.
Με "προειδοποιητική" επιστολή του είχε θέσει συγκεκριμένα προ των ευθυνών τους όλους τους αρμόδιους για τον έλεγχο του οδοστρώματος, την αποκατάσταση αυτού, τη λήψη μέτρων για την προστασία των οδηγών αλλά και την ανάθεση οδικών έργων.
Στην επιστολή ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών επεσήμανε μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Η ασφάλεια των οδηγών και των χρηστών των οδών πρέπει να θεωρείται ύψιστη προτεραιότητα των υπηρεσιών που προϊσταστε και για το λόγο αυτό πρέπει οι ενέργειές σας να είναι άμεσες και αποτελεσματικές και να μην θέτετε την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις καλένδες της γραφειοκρατίας που μαστίζει τη δημόσια διοίκηση».
Η ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου είχε καταγράψει τα επικίνδυνα για την πρόκληση ατυχημάτων σημεία στις οδικές αρτηρίες επισημαίνοντας με την αναφορά της ότι τα έργα που εκτελούνται με μελέτες του ΥΠΕΧΩΔΕ στη λεωφόρο Ρόδου-Λίνδου και τη Λεωφόρο Καμείρου είναι εξαιρετικά επικίνδυνα.

http://www.dimokratiki.gr/article.asp?articleID=16413&catID=18&pubID=1

Δεν υπάρχουν σχόλια: