Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr27 Σεπ 2012

Βιώσιμοι Δρόμοι:Τραύμα και Τραγωδία ………….Μνήμη Donald Appleyard …………Live your myth in Greece (1)

Donald Appleyard, 1928 - 1982
Donald Appleyard, 1928 – 1982
 O Donald Appleyard πρωτοπόρος  πολεοδόμος, καθηγητής πανεπιστημίου στην California,  αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην δημιουργία ασφαλών γειτονιών και πόλεων. Έμελλε να χάσει την ζωή του στην ακμή της δραστηριότητας του, 54 ετών, σε τροχαίο, που αλλού; Στην Αθήνα. Στις 23 Σεπτέμβρη  του 1982. Ο γιος του Bruce Appleyard που συνεχίζει το δρόμο του, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Utah, σε ένα πρόσφατο κείμενο για την επανέκδοση του βιβλίου του πατέρα του Livable Streets περιέλαβε την παρακάτω εισαγωγή:
Τραύμα και Τραγωδία: Η έμπνευση αλλά και η έκλειψη βιώσιμων δρόμων
   Ακόμα και σήμερα, δεν μπορώ να καθίσω κάτω και να φέρω στο μυαλό μου τις ακριβείς λεπτομέρειες του γεγονότος που άλλαξε τη ζωή μου. Παρόλ’ αυτά κάθε τόσο θυμάμαι πως ο αθώος παιδικός μου ύπνος βίαια διακοπτόταν, από τον εφιάλτη ενός γιγάντιου τοίχου φτιαγμένου με τα πιο απίθανα, εξωγήινα υλικά αλλά και τις σάρκες και τα κόκαλά μου, ο οποίος ξαφνικά έπεφτε πάνω στον δεξί μου ώμο, εκσφεδονίζοντας με, αλλά και κατακρεουργώντας με, με πλήρη αδιαφορία – ένας εφιάλτης τόσο τρομακτικός όπου αγωνιζόμουν να ξυπνήσω, προκειμένου να του ξεφύγω. Παρόλο που ο τρόμος είχε διαγραφεί από τη συνειδητή μου μνήμη, παραμόνευε και εκδηλωνόταν στην σκιά των παιδικών μου ονείρων.
Έπρεπε να φτάσω περίπου είκοσι χρονών, για να σταματήσει ο παραπάνω εφιάλτης, όπου και συνειδητοποίησα ότι προφανώς ο τοίχος ήταν το αυτοκίνητο, που παρολίγο να με σκοτώσει στα τέσσερά μου χρόνια, το 1969. Εκείνη την εποχή ήταν που ξεκίνησε και ο πατέρας την αυστηρή, αλλά και δημιουργική έρευνά του πάνω στις αρνητικές συνέπειες της χρήσης αυτοκινήτων σε σχέση με τους ανθρώπους, τους δρόμους, τις κοινότητες, με αποκορύφωμα την έκδοση των “Βιώσιμων Δρόμων” (Livable Streets)  το 1981.
Περίπου ένα χρόνο μετά την έκδοση του βιβλίου του, 23 Σεπτεμβρίου του 1982, ο πατέρας μας δυστυχώς σκοτώθηκε, στην Αθήνα στην Ελλάδα, από έναν μεθυσμένο οδηγό ο οποίος έτρεχε  υπερβολικά και έφυγε από τη λωρίδα του, περνώντας στο αντίθετο ρεύμα όπου και συγκρούστηκε με τον πατέρα μου.
Κι έτσι λοιπόν, η δουλειά ενός ανθρώπου που για δεκαετίες αποτελούσε φάρο για την επανάκτηση της βιωσιμότητας των δρόμων, είχε κατά τραγική ειρωνεία, τόσο σαν πηγή έμπνευσης, αλλά και ως αιτία έκλειψής της, δυο τραυματικές οδικές συγκρούσεις αυτοκινήτων, οι οποίες διέλυσαν τόσο την οικογένειά μας όσο και φίλους και συναδέλφους.
Θα τον αγαπάμε και θα μας λείπει για πάντα και θα μεταλαμπαδεύουμε το χαρούμενο πνεύμα του στα παιδιά μας, τους συντρόφους και  φίλους μας.
Bruce,                                                                                             ένα από τα τέσσερα παιδιά του Donald και της Sheila Appleyard
Από το World Transport, Policy & Practice, Volume 17.2 June 2011.
 Δείτε ένα βίντεο με τα ευρήματα των μελετών του D. Appleyard  ΕΔΩ  έχουμε βάλει ελληνικούς υπότιτλους αλλά για να τους δείτε πρέπει να το επιλέξετε στην κάτω αριστερή μεριά του βίντεο.
Περισσότερα για τον D. Appleyard:  ΕΔΩ
ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ: Επειδή υπάρχουν πληροφορίες πως ο D. Appleyard είχε έρθει στην Ελλάδα για να εργαστεί για την βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας αν κάποιοι έχουν σχετικά στοιχεία θα θέλαμε να μας τα γνωστοποιήσουν.         Μάλλον οφείλουμε σ αυτόν κάτι περισσότερο από μια ανάρτηση σ αυτό το blog.
www.soste.gr
ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ Ιδρυτικό Μέλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: